Solar ​Bones 2 csillagozás

Mike McCormack: Solar Bones Mike McCormack: Solar Bones

the Angelus bell
ringing out over its villages and townlands,
over the fields and hills and bogs in between,

six chimes of three across a minute and a half,

a summons struck

on the lip of the void

Once a year, on All Souls’ Day, it is said in Ireland that the dead may return. Solar Bones is the story of one such visit. Marcus Conway, a middle-aged engineer, turns up one afternoon at his kitchen table and considers the events that took him away and then brought him home again.

Funny and strange, McCormack’s ambitious and other-worldly novel plays with form and defies convention. This is profound new work is by one of Ireland’s most important contemporary novelists. A beautiful and haunting elegy, this story of order and chaos, love and loss captures how minor decisions ripple into waves and test our integrity every day.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Canongate, 2017
272 oldal · ISBN: 9781786891280 · ASIN: B01MRRERY6
>!
Canongate, Edinburgh, 2017
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781786891297
>!
Tramp, 2016
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780992817091

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
b_edina
Mike McCormack: Solar Bones

Én erről a könyvről tulajdonképpen nem akartam értékelést írni. Ezt már az is mutatja, hogy még a tavalyi Booker-prize jelöltek kihirdetésekor vettem meg és olvastam el, és azóta is itt árválkodik az olvasásom értékelés nélkül.
Mégpedig azért, mert olyan semmilyennek gondoltam a regényt. Élvezhető volt, vitt magával a szöveg, a végét szinte bedaráltam, és a még a busztól hazafelé is a könyvvel a kezemben sétáltam, olyan sodrása volt, hogy addig sem bírtam letenni. De miután becsuktam, leginkább csak hümmögtem, hogy igen-igen, hát jó volt ez, de semmi kiemelkedő. És mégis, meglepődve tapasztalom, hogy bizony vissza-visszatérnek belőle hozzám jelenetek, érzések, hangulatok, felmerülnek bennem bizonyos mondatok – ezért úgy döntöttem, mégiscsak ez az írás.
Hogy egy kedves barátom szavaival éljek, tulajdonképpen „önkényes posztmodernkedés” az egész. A szöveg egyetlen mondatból áll, ráadásul McCormack szereti a leglehetetlenebb helyen tördelni, hogy még jobban megakasszon olvasás közben. Engem, aki mindig is szerette a posztmodernt, ez nem rázott meg különösebben, de valószínűleg elég könnyen elég zavaróvá válik. A történet Marcus Conway városépítőmérnökről szól, aki Mindenszentek napján kinéz a konyhaablakon, és elgondolkodik életéről. spoiler Teszi mindezt úgy, hogy ide-oda ugrálunk az időben, a gyerekkori emlékektől a házaséletig, felnőtt gyerekeinek a sorsáig. Tulajdonképpen egy Stoner-történet ez, egy posztmodern ír köntösbe bújtatva.
Mert mindeközben tele van a szöveg ír aktuálpolitikával, valós botrányokkal és történésekkel, és ez egyrészt nagyon érdekes, másrészt viszont nehezen emészthető annak, aki nincs tisztában ezekkel (mondjuk mert nem ott él). A család minden tagjának köze van valahogy az ír társadalompolitikához: Marcus egyik megbízását olyan körülmények között kellene kiviteleznie, ami nemcsak hogy számára elfogadhatatlan, de veszélyes is, ámde néhány ember pénztárcája jól jár vele; a fia, Darragh ausztráliai missziókon vesz részt; a lánya pedig festőművész és politikai aktivista lesz, aki meztelenül hurcoltatja végig magát egy tüntetésen.
Mindezek mellett van valami gyönyörű költőiség és gyengédség a szövegben, ami éles ellentétben áll Marcus gondolkodásmódjával, aki mérnökként praktikus szerkezetként fogja fel a világot. Valahogy egymáshoz feszül ez az érzékenység, és az, ahogy számára a világ vonalakból, tartóoszlopokból és támfalakból áll. Szerintem ez a legnagyobb ereje a szövegnek, és ez teszi azt is, hogy egyes részek spoiler minduntalan visszatérnek hozzám. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy ez egy hagyományos szerkesztésű szöveggel is ugyanilyen jól működött volna, és ez a tördelés fölösleges hatásvadászat.

>!
Canongate, Edinburgh, 2017
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781786891297

Népszerű idézetek

>!
b_edina 

I stood by the side of her bed, frequently at a loss as to what exactly I should do, her face glossed with sweat,skin glowing in the weak light of the bedroom and something deathly about the way this illness closed her eyes, leaving her face so unguarded it allowed me to stare at her and notive for the first time how her avian features – nose and cheekbones converging on some vanishing point ahead of her – had been further refined in her daughter's sharpness, how she had held her looks and shape into middle age so that the contours of her bodystill held close to the figure of the serious girl I'd met over twenty years ago, the girl composed of languages and foreign travel, her body with no fat on it to hinder or weigh it down and so lightly built for the job of always teetering on the first step of the next journey, always drawing her on, but now this same body was that narrow place in which a fever had taken hold with its purgative heat scourging it from the inside out and which

121. oldal

>!
b_edina 

her suffering now spread through the house like the microclimate of a different, more rarefied realm, up and down the hall and through all its rooms, that separate latitude within which the sick thrive

122. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Colm Tóibín: The Testament of Mary
Patricia Scanlan: Francesca's party
Roddy Doyle: The Barrytown Trilogy
Paul Lynch: Grace
Maeve Binchy: Scarlet Feather
Maeve Binchy – Cathy Kelly – Marian Keyes: Irish Girls about Town
Colm Tóibín: Nora Webster (angol)
Cecelia Ahern: The Year I Met You
Stina Leicht: Of Blood and Honey
Maeve Binchy: The Return Journey