Itt ​és most és aztán 86 csillagozás

Mike Chen: Itt és most és aztán

Kin ​Stewart átlagos családapa: informatikával foglalkozik, a mindennapok apró-cseprő gondjaival küzd, és próbál jóban lenni tinédzser lányával, Mirandával. Valójában azonban időutazó titkos ügynök a jövőből, aki az 1990-es években rekedt egy küldetés során.

Múltját titkolva új életet kezdett, ám időről időre emlékezetkieséssel járó
rosszullétek törnek rá, és ezek megzavarják a családi nyugalmat. Egy délután megérkezik a „mentő” csapat – tizennyolc év késéssel. Küldetésük: visszavinni őt 2142-be, ahol valójában csak hetek teltek el, és ahol egy másik család várja, amire nem emlékszik. A két történet között őrlődő Kin kétségbeesetten igyekszik fenntartani a kapcsolatot múltbeli és jelenbeli életével egyaránt. De amikor bizonyos lépései azzal fenyegetnek, hogy elpusztulhat az Időfelügyelő Ügynökség, megváltozhat a történelem, és lánya élete is veszélyben forog, vállalkoznia kell egy utolsó útra Miranda megmentése érdekében, még akkor is, ha ezzel megsérti az időutazás… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek Metropolis Media

>!
Metropolis Media, Budapest, 2021
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635510436 · Fordította: Szente Mihály
>!
Metropolis Media, Budapest, 2021
336 oldal · ISBN: 9789635510443 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Kin Stewart


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Mike Chen: Itt és most és aztán

Ez egy igazán megható családi időutazós thriller, nem csak nőknek, de inkább nekik. Azért a férfiak is elolvashatják, ha nem bánják, ha a könnycsatornából időnként szivároghat néminemű nedű. A történet jól kigondolt, nincsenek benne túl nagy logikai bakugrások, vagy legalábbis nem olyan nagyok, hogy zavaróak legyenek. Az időutazás is viszonylag jól működik, a könyvekből és filmekből unalomig ismert időügynökség a kiindulási alap. És van egy időügynökünk, aki… A többit aki akarja, elolvassa.

7 hozzászólás
Razor P>!
Mike Chen: Itt és most és aztán

Mike Chen könyvére még a megjelenése idején felfigyeltem, már csak a Monument Valleyt idéző borítója miatt, de a fülszöveg alapján a történet is érdekesnek tűnt, az időutazós sztorik jók szoktak lenni. Tavaly év végén már abszolváltam a szerző Star Wars regényét, most pedig végre sorra vettem ezt a kötetet, ugyanis úgy tűnt, hogy a májusi Fehérvári Molyklub témájához, ami a család, pont illeszkedni fog. Nos, ez telitalálatnak bizonyult.
A fülszöveg alapvetően jól összefoglalja, amit a történetről tudni érdemes, bár az „elpusztulhat az Időfelügyelő Ügynökség, megváltozhat a történelem” rész egy hangyányit túlzás, azért ennyire nem megy a szerző a részletekbe, nem kell itt Vissza a jövőbe-szintű változásokra gondolni. Az időutazás hogyanját és mikéntjét minimálisan bemutatja, de nem mélyed bele a technikába, de ugyanez elmondható a jövőről is. A repülő autókat és pár apróságot leszámítva nem éreztem azt, hogy 2142-ben játszódó eseményeket olvasok, nem voltak akkora technikai ugrások, mint amit várna/remélne az ember, vagy épphogy foghegyről voltak odavetve, mint az űrkolóniák. Szóval ezen a téren kicsit gyengén muzsikál a mű, de szerintem ezt az egészet a szerző eleve háttérnek szánta, kellett egy „ürügy”, hogy elmondhasson egy igen komplikált, ugyanakkor szép családi történetet, ahol az olvasó szurkol a szereplőknek a siker érdekében. Túl nagy meglepetések nem értek, egyes sztorielemeket előre sejtettem – pl. Heather fejfájásánál borítékoltam, spoiler –, de ettől függetlenül nagyon érdekelt, mi is lesz a sztori vége.
Száz szónak is egy a vége, egy könnyed sci-fi hátterű olvasmányt kaptam, ami csupán szórakoztatni akart, egyben helyenként tisztelgett is a műfaj nagy filmes klasszikusai előtt. Kezdő sci-fi olvasók is bátran kezükbe vehetik.

>!
Metropolis Media, Budapest, 2021
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635510436 · Fordította: Szente Mihály
1 hozzászólás
Ngie>!
Mike Chen: Itt és most és aztán

Hát nekem ez borzasztóan tetszett! Egyáltalán nem számítottam rá, hogy ennyire be fog szippantani, alig bírtam letenni. Könnyed sci-fi történet, amiben a sci-fi inkább csak a történet színpadi kelléke, és a középpontban az emberi kapcsolatok állnak.

blueviolet>!
Mike Chen: Itt és most és aztán

Majdnem a feléig nem sikerült berántania a könyvnek, függetlenül attól, hogy magát a történetet érdekesnek találtam. Valószínűleg az lehetett (az egyik) probléma, hogy számomra logikailag nem volt 100%-ig rendben, és ezt sokáig nem sikerült félretennem. Aztán egy idő után úgy döntöttem, nem foglalkozom tovább a technikai/logikai kérdésekkel, csak élvezem a történetet. És ez így van jól, mert ebben a könyvben a sci-fi elemek, az időutazás tulajdonképpen csak díszletként funkcionálnak, sokkal inkább szól a főszereplő belső vívódásáról, amellyel a szabályok áthágásáért fizet.
A vége közepesen szirupos, de akik szeretik a mindennél erősebb családi kötelékeket, a versenyfutás az idővel típusú történeteket, azoknak érdemes lehet elolvasni. Kiválóan alkalmas gondolatébresztőnek filozofikus(abb jellegű) beszélgetésekhez. off

2 hozzászólás
Nuwiel P>!
Mike Chen: Itt és most és aztán

Elolvastad a fülszöveget, és tucatnyi film vagy könyv ugrott be rögtön? Nekem ugyan nem, csak néhány, de az ötleteire nem mondanám én sem, hogy eredetiek. Egyes vélemények szerint már régen megírtak mindent, és egy ideje az irodalom csak újra és újra ismétli önmagát. Nos, akár így van, akár nem, Mike Chen első könyvét én jó szívvel tudom ajánlani.

A karakterei nem a világot akarják megmenteni. Nincs gonosz milliárdos, aki világuralomra hajt, nincs meteorit, ami becsapódna, nincs földönkívüli faj, ami pont a mi bolygónkat és pont New Yorkot szeretné elpusztítani. Csak egyszerű emberek vannak, akik bármit megtennének a szeretteikért. Van benne geekség is, a főszereplő egyik felesége például Star Trek rajongó, a lánya a Doctor Who megnézésére szeretné rávenni az apját, de egyáltalán nincs erőltetve, épp csak annyira, amennyire a történet indokolja. Vannak benne bőven fordulatok, de egyet sem éreztem erőltetettnek, és amint megtörtént a bevezetés, és beindult a sztori, mindig volt valamiért izgulni. Minden egyes jelenet hozzá tudott tenni a cselekményhez, minden egyes részlet fontos volt a végkifejlet szempontjából, és a lezárást is ügyesen oldotta meg. A mese véget ért, nem maradtak elvarratlan szálak, elégedetten csuktam be a könyvet, mármint kapcsoltam ki a Kindle-t.

Remélem, hogy jó fogyása lesz, és a @Galaktika ki fogja adni a többi könyvét is. A kigyűjtött bakik ellenére szerintem jó munkát végeztek a könyvvel, csak így tovább!

Cukormalac P>!
Mike Chen: Itt és most és aztán

Felhívnám mindenki szíves figyelmét arra, hogy ez most nem egy értékelés lesz.
Inkább amolyan hála és köszönet a számomra legfontosabb Valakinek és Mindennek azért, mert felhívta a figyelmemet a kötetre.
Akivel egy darabig együtt olvastuk, aztán Ő meghajlította a teret és az időt, így befejezhette nálam hamarabb. (Majd igyekszem ezt a képességedet is eltanulni, Manócska…)
Ne várjon hát senki mélyreható filozofálgatást, komoly megfejtéseket és üzenethámozást. Lehet, hogy cseppet olyan lesz, mint a könyv vége… no és akkor? spoiler

Előttem mások már kifejezetten pazar összefoglalóikban kifejtették a lényeget – még ha néha szűkszavúan is, de hát ezt a könyvet nem csak olvasni, hanem élni is kell ám egy kicsit –, a legjobban és különösen pedig nem más, mint első számú inspirátorom, akinek ezt a könyvélményt is köszönhetem:

@blueviolet Kedves Angyalom, figyelj…

Leírtál mindent, amit én is írhattam volna.
Biztosan megbeszélgetünk majd mindent is ezzel kapcsolatban,
úgyhogy már csak annyit tudnék hozzátenni az elmondottakhoz,
hogy Miattad nem létezik az a tér és idő, amit ne lépnék át, ne kusználnék össze, ne akarnék befolyásolni. Azt a felest pedig pontosan azért vontam le off, amiért Te is, bár tény és való, hogy sokat kellett volna még tornáznia Kin Stewartnak, hogy ez egy ötcsillagos cucc legyen.

Sebaj. Az a lényeg, hogy egy kicsit megint kimozdítottál a komfortzónámból, én pedig nem tudok eléggé hálás lenni azért, hogy milyen jól működött az akció. Hogy akár még egy dal is szület off ebből. Hogy Tőled, Általad, Miattad oldottabb, bátrabb és nyitottabb vagyok. Meg hogy nincs hátra, csak előre (vagy felfelé, attól függ melyik nézetet vallod. Majd a jó kis vásárhelyi tea után meglátjuk… :’D). off

❤ Szóval köszönöm, hogy ezt is elvihetjük magunkkal a közösben, akár 2142-be is! ❤

>!
Metropolis Media, Budapest, 2021
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635510436 · Fordította: Szente Mihály
2 hozzászólás
Kkatja P>!
Mike Chen: Itt és most és aztán

Első könyves íróként nagyon jó lett, oké nem feltétlenül a sci-fi szál, mert az szinte csak a díszletet szolgáltatja a családi kalamajkához, ez viszont nagyon jól ki lett fejtve, Kin a főhős apuka, mindent megtesz a lánya életéért, kicsit döcögős kezdés után felkapcsol a sebesség és izgalmasnál izgalmasabb kalandokba keveredve drukkolhatunk hőseinknek.

Paulinusz_Tünde P>!
Mike Chen: Itt és most és aztán

Nem nyűgöződtem le.
Sem a stílus, sem a történet nem volt az enyém.
A stílus rosszabb volt, a történet kicsit jobb. Hozzáteszem az időutazás az egyik kedvenc témám és szeretem, de itt ebben a kivitelezésben nem tudom többre értékelni. Voltak benne a logikával ellentétes dolgok, de még ez sem zavart volna, ha nem érzem folyamatosan következetlennek. A szereplőink sem értek meg, nem voltak igaziak.
Ez most nem az én olvasásom volt.

dwistvan P>!
Mike Chen: Itt és most és aztán

Eleve szeretem az időutazós történeteket. Ez azért túlmutatott az időutazáson. Család, szeretet, és bonyodalmak két idősíkon. Ezekből szövődött olyan regény, amelyben a mindig új helyzetek miatt az olvasás nagy élményt adott. A helyzetek sokszor reménytelenek, de váratlanul mindig történik valami. Ettől megváltozik sok minden. A kapcsolatok sokféle problémáját előhozta az időutazás, a regény erénye, hogy ezekre milyen válaszok születtek. Simán elmentem volna a könyv mellet, ha nem akadok fenn rajta a Molyon. Nagyon jó, hogy rátaláltam és elolvastam.

Lisie87>!
Mike Chen: Itt és most és aztán

Az eleje döcögős volt, aztán jól beindult. Igazából élveztem, de az időutazós történetek mindig egy kicsit elgondolkodtatnak, hogy na, akkor most ha visszamennek és ezt csinálják, akkor mi változik meg, szóval elgondolkodtató. A vége tetszett, jó lett az ötlet. Aki szereti az ilyen témájút, annak ajánlom, mert nem túl nehéz olvasmány, de élvezetes! :)


Népszerű idézetek

Razor P>!

– És Janeway összetöri a hajót – jelentette ki Miranda hevesen gesztikulálva –, hogy helyrehozza az idővonalat! Erre mondj valamit!
– Igen, ez csúcs, egyetértek! – felelte Heather. – De sajnálom, ami az önfeláldozást illeti, sosem fogod felülmúlni Spockot. „A többség igénye fontosabb a kevesekénél, vagy egy emberénél.” Ez a science fiction csúcsa. A lista, amit ma olvastam, ezt támasztja alá.
– Jaj, ne már! Az ilyeneket azért írják, hogy a hozzánk hasonlók vitatkozzanak róla.

19. oldal, Második fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Kathryn Janeway · Spock · Star Trek
Nuwiel P>!

Köszönet mindenkinek, aki részt vett a megteremtésében azon sci-fi történeteknek, amelyek a gondolataimat és álmaimat fűtötték egész életemben. Allons-y!

Köszönetnyilvánítás

Babó_Buca P>!

…azt csináld, ami boldoggá tesz! Sosem tudhatod, mikor fogja valami elragadni tőled a boldogságot.

164-165. oldal

miluminal P>!

Valahogy összekeverte azt, amiben Miranda jó volt azzal, amit valóban szeretett csinálni.

Babó_Buca P>!

Milyen könnyű volt az emberek számára visszatérni a megszokott sablonokhoz, akárhol és akármelyik korban éltek!

121. oldal

Babó_Buca P>!

Tőlünk jobbra emberek jártak ki-be egy ajándékbolt ajtaján, valamivel távolabb egy jókora „Fedezze fel a történelmét!” felirat lebegett, alatta egy kisebb felirat, ami olyasmiről szólt, hogy ezen a helyen a látogatók a közösségi média archívumaiban keresgélhetnek az őseik után.

152. oldal

Babó_Buca P>!

…azt csináld, amit szeretnél! Ne az én kedvemért csináld, vagy a nagymama kedvéért, vagy a barátok, vagy a fiúk, vagy tudom is én, kinek a kedvéért. Ha azért akarsz tanulni, hogy aztán majd videójátékokat készíthess, akkor csináld azt! Lehet, hogy nem fogsz sokat keresni, és valószínűleg nehéz lesz néha, de biztosra veszem, hogy sikerülni fog.

164. oldal

Babó_Buca P>!

Régen, a huszonegyedik század elején, a közösségi média megjelenése révén rengeteg ember hagyott digitális nyomot a világban.

176-177. oldal

Razor P>!

Heather belépett, és körülnézett sivár a lakásban. Letette a táskáját, amiből egy magazin felső fele meredt ki, a címlapon egy 1970-es évekbeli sci-fi újbóli kiadásának hirdetése szerepelt – ugyanazé a filmé, ami Kin munkatársait lázas izgalomba hozta.

47. oldal, Ötödik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Csillagok háborúja
1 hozzászólás
Razor P>!

Veronica izgett-mozgott, és lelkesen gőgicsélt, de néha átváltott sírásra.
– Tudom, tudom – mondta neki Kin, majd felvette, és egy kicsit megringatta. – Én nem a mami vagyok. De ez az én köröm, és a cumisüveg majdnem olyan jó, mint az igazi.

317. oldal, Harmincötödik fejezet

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: 11/22/63
Stephen King: 11.22.63
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Peter Clines: 14
Justin Cronin: A szabadulás
Michael Crichton: A Gömb
Dean R. Koontz: Égi jel
Blake Crouch: Hamis emlékek
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Dean R. Koontz: Az ősellenség