Megmondják ​a csillagok (Palmu felügyelő 3.) 34 csillagozás

Mika Waltari: Megmondják a csillagok

A ​Helsinki Csillagvizsgáló parkjában öreg csavargó holttestére bukkannak egy szürke hajnalon. Egy huligánbanda tette el az öreget láb alól. A rendőrség hivatása magaslatán áll – huszonnégy órán belül rács mögé kerül a tettes. A Helsinki Csillagvizsgáló parkjában öreg csavargó holttestére bukkannak egy szürke hajnalon? Egy huligánbanda tette el az öreget láb alól? A rendőrség hivatása magaslatán áll? A tettes kerül rács mögé huszonnégyórán belül?
Palmu felügyelőnek más a véleménye. S mihelyt rács mögött a „tettes” – kezdődhet az igazi nyomozás. Mind nyilvánvalóbb: a gyilkost nem a hosszú hajú ifjak közt kell keresni. Ki és miért ölte meg az öregembert? Egyszerű a dolog – megmondják a csillagok! De a csillagok szavát csupán Palmu felügyelő érti, s elég nehéz dolga van, míg megérteti főnökével, a derék rendőrbíróval is, aki szíve mélyén csak azért szurkol, hogy füstbe ne menjen a rendőrdalárda koppenhágai hangversenykörútja. Gyilkolnak-e tehát a filatelisták? Mi a rejtélyes… (tovább)

Eredeti cím: Tähdet kertovat, komisario Palmu

Eredeti megjelenés éve: 1962

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fekete Könyvek Európa

>!
Európa, Budapest, 1978
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 963070949X · Fordította: Schütz István
>!
Európa / Madách, Budapest / Bratislava, 1971
254 oldal · puhatáblás · Fordította: Schütz István

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Gregöria_Hill>!
Mika Waltari: Megmondják a csillagok

Ebben nagyon tetszett nekem az érdekes összeállítású nyomozógárda és az ebből fakadó érdekes narráció, M. Waltari finom iróniája és a helyszín, ami momentán még nyugat (1962). Nem kelek, fekszek krimikkel, úgyhogy nekem elég volt a szövevény is, plusz fél csillagot rádobott az is, hogy van benne spoiler, az nekem mindig nagyon tetszik.
Évjáratának megfelelő kedves retró elemeket is tartalmaz, mint tárcsás telefon, bőrzeke illetve beretva, ugyanakkor innen nézve elég vérlázító, hogy az összes rendőr megmustrálja az ügyben tanúként vagy bárhogy felbukkanó nőket, megjegyzést tesznek a küllemükre, amit burkoltan összefüggésbe hoznak a szavahihetőségükkel (elfogultak), a csinosabbjának szeretnének a seggére csapni, kár hogy még gyerek, és feltételezik, de legalábbis remélik, hogy ártatlanok. Hát azért na.

encus625 P>!
Mika Waltari: Megmondják a csillagok

A sorozat első két részéhez hasonló ez is. Lassú, nem a mai gyorsan nyomozós krimi, retrónak is mondható. Nekem az nagyon tetszett ebben a sorozatban az a narrátor naivsága, észre sem veszi hogy Palmu és Kokki alázza időnként. Szerintem a három rész alatt a neve sem derül ki. Waltarit elsősorban a történelmi regényei miatt szeretem, de ezek a krimik a finom humoruk miatt szintén kedvenceim.

>!
Európa, Budapest, 1978
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 963070949X · Fordította: Schütz István
Roszka>!
Mika Waltari: Megmondják a csillagok

Waltari-tól nem olvastam még krimit.
Lendületes, humoros, csavaros.
Kicsit retró, de nekem bejött!

csgabi P>!
Mika Waltari: Megmondják a csillagok

Waltari és a krimi nem kompatibilis egymással. Bár, kezdem azt hinni, hogy valójában nem is bűnügyi regénynek szánta az író a történetet, hanem valamiféle gúnyos-humoros-ironizáló történetnek, de hogy mégis szóljon valamiről, belerakta mindezt a rendőrség nyomozói köreibe. Merthogy szerintem ez (sem) volt krimi, de mégis inkább volt az, mint a Palmu felügyelő tévedése.
A humor, amit belevitt, az jó volt, az tetszett, ezért sem adtam kevesebb csillagot. És a történet elbeszélője – azt gondolom – itt még hülyébb volt, mint a Palmu felügyelő tévedése c. könyvben. Vagy nem is tudom. A hülye jelzőt érdemes fokozni? :-)
Ha valaki Waltarit akar olvasni, inkább olvassa a történelmi regényeit. Ha krimit akar, talál sok más, ezerszer jobb írót hozzá.

Fummie>!
Mika Waltari: Megmondják a csillagok

Egynek elment, de nem lettem lenyűgözve. Valószínűleg én vagyok a hibás, nem voltam ráhangolódva, vagy nem is tudom. Az elején még érdekes volt, aztán a közepe felé annyira elvesztettem az érdeklődést és azzal együtt a fonalat, hogy utána már teljesen lemaradtam. De Ville karaktere nagyon tetszett, olyan kis finn volt. Inkább maradok Waltari kisregényeinél, azok jobban tetszenek.

nagy_anikó>!
Mika Waltari: Megmondják a csillagok

Ez a könyv már a hatvanas években játszódik. A gyakornokból rendőrbíró lett, Palmu főnöke. Vajon hogyan? Úgy voltam a történettel mintha Ötvös Csöpit és Kardos doktort láttam volna megelevenedni lelki szemeim előtt. Jókat szórakoztam a rendőrbíró rovására. A rendőrség már jobb szituációban van, már nem taxival mennek a tetthelyre – szirénásautójuk is van. (Mondjuk ezeket a részeket nem tudtam, hogy komolyan kell-e venni vagy csak kifigurázza a karhatalmat az író – ez nekem furcsa volt mind a három könyvben) És a krimiszál. Jó volt. Látszólag értelmetlen gyilkosság indíték nélkül. De persze van indíték, mint legtöbbször a pénz, és van gyilkos is és még több gyilkosság, mert Palmu felügyelőnek egy gyilkosság és egy gyilkos meg sem kottyanna. Tetszett a könyv.

Bobe0402>!
Mika Waltari: Megmondják a csillagok

Egyszer régen már olvastam, de nem emlékeztem a sztorira. Nem volt rossz, de nem Palmu felügyelő lett a kedvenc detektívem!

Luca87 I>!
Mika Waltari: Megmondják a csillagok

Az eleje humoros volt meg érdekes, de a végére valahogy elfáradt a történet. Kicsit összecsapottnak éreztem a megoldást. De a főnök személyisége azért megéri a négy csillagot :)

lencsemate I>!
Mika Waltari: Megmondják a csillagok

hm. más Waltarit még nem olvastam. érdekelt Palmu felügyelő, leírás alapján szimpatikus volt a karaktere és vele nem is volt gond, valahogy a bűntény nem tetszett, az meg egy kriminél eléggé nagy gond. ettől függetlenül még fogok olvasni Palmu felügyelős könyvet, van benne lehetőség.

homo_ludens>!
Mika Waltari: Megmondják a csillagok

Tény, hogy nem olyan, mint a mai krimik, de szerintem ez pont a javára válik: az áldozat nem agyonkínzott, kibelezett, elevenen elégetett – nincs benne szadizmus, horror. Ezen kívül pedig nincs percenként újabb fordulat, amitől már a tizedik oldalon követhetetlenné válna. Mégis izgalmas, fordulatos, érdekesek a karakterek. Rég olvastam ilyen jó krimit.


Népszerű idézetek

Gregöria_Hill>!

– Megölni – hátrált a falig Kettunen, mint valami megriadt állat. – Nem… nem… nem, még sohasem hallottam, hogy egyik filatelista meggyilkolta volna a másikat egy bélyeg miatt. Nem, nem! – tette hozzá, letörölte homlokáról a verítékcsöppeket, és visszanyerte önuralmát. – A könyvgyűjtők más szerzet. Azokról bármit el lehet hinni.

96. oldal

1 hozzászólás
Gregöria_Hill>!

Nyurga, vékonydongájú fickó, a képe maszatos a sírástól, noha bőrzekéje van, meg minden.

117. oldal

Gregöria_Hill>!

… én el is hiszem, hogy Ville rendesebb fiú lenne, ha csakugyan volna saját motorbiciklije, mint mindenki másnak.

87. oldal

Luca87 I>!

Csupán azért meséltem ilyen hosszan Kaino Pelkonen kisasszony tapasztalatairól, amelyeket azon a szombat reggelen szerzett, hogy kipróbáljam elbeszélőkészségemet, és mindenekelőtt azért, mert az egész história miatt furdal a lelkiismeret.

20. oldal (Európa 1971)

Nightingale>!

… az univerzum csodátosabb, semmint sejtenénk, meg hogy az idő a negyedik dimenzió és… és… Nem értettem meg mindent belőle. De a bácsikám mindig azt mondta, hogy a csillagok megmutatják az utat, megjövendölik a jót és a rosszat, de nem szabják meg. A csillagok senkit sem kényszerítenek…

156. oldal

Nightingale>!

Én is belenéztem a távcsőbe, de csendben maradtam. Nem vagyok jártas a csillagászatban. Az égbolt nagyon messze van. A csillagok is nagyon messze vannak. A csillagok is fáznak.

186. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság
Leena Lehtolainen: Egyszer úgyis meg kell halni
Matti Yrjänä Joensuu: A nyomozó
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Agatha Christie: Ferde ház
Raymond Chandler: Hosszú búcsú
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes