A Helsinki Csillagvizsgáló parkjában öreg csavargó holttestére bukkannak egy szürke hajnalon. Egy huligánbanda tette el az öreget láb alól. A rendőrség hivatása magaslatán áll – huszonnégy órán belül rács mögé kerül a tettes. A Helsinki Csillagvizsgáló parkjában öreg csavargó holttestére bukkannak egy szürke hajnalon? Egy huligánbanda tette el az öreget láb alól? A rendőrség hivatása magaslatán áll? A tettes kerül rács mögé huszonnégyórán belül?
Palmu felügyelőnek más a véleménye. S mihelyt rács mögött a „tettes” – kezdődhet az igazi nyomozás. Mind nyilvánvalóbb: a gyilkost nem a hosszú hajú ifjak közt kell keresni. Ki és miért ölte meg az öregembert? Egyszerű a dolog – megmondják a csillagok! De a csillagok szavát csupán Palmu felügyelő érti, s elég nehéz dolga van, míg megérteti főnökével, a derék rendőrbíróval is, aki szíve mélyén csak azért szurkol, hogy füstbe ne menjen a rendőrdalárda koppenhágai hangversenykörútja. Gyilkolnak-e tehát a filatelisták? Mi a rejtélyes… (tovább)
Megmondják a csillagok (Palmu felügyelő 3.) 34 csillagozás
Eredeti cím: Tähdet kertovat, komisario Palmu
Eredeti megjelenés éve: 1962
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fekete Könyvek Európa

Ebben nagyon tetszett nekem az érdekes összeállítású nyomozógárda és az ebből fakadó érdekes narráció, M. Waltari finom iróniája és a helyszín, ami momentán még nyugat (1962). Nem kelek, fekszek krimikkel, úgyhogy nekem elég volt a szövevény is, plusz fél csillagot rádobott az is, hogy van benne spoiler, az nekem mindig nagyon tetszik.
Évjáratának megfelelő kedves retró elemeket is tartalmaz, mint tárcsás telefon, bőrzeke illetve beretva, ugyanakkor innen nézve elég vérlázító, hogy az összes rendőr megmustrálja az ügyben tanúként vagy bárhogy felbukkanó nőket, megjegyzést tesznek a küllemükre, amit burkoltan összefüggésbe hoznak a szavahihetőségükkel (elfogultak), a csinosabbjának szeretnének a seggére csapni, kár hogy még gyerek, és feltételezik, de legalábbis remélik, hogy ártatlanok. Hát azért na.

A sorozat első két részéhez hasonló ez is. Lassú, nem a mai gyorsan nyomozós krimi, retrónak is mondható. Nekem az nagyon tetszett ebben a sorozatban az a narrátor naivsága, észre sem veszi hogy Palmu és Kokki alázza időnként. Szerintem a három rész alatt a neve sem derül ki. Waltarit elsősorban a történelmi regényei miatt szeretem, de ezek a krimik a finom humoruk miatt szintén kedvenceim.

Waltari és a krimi nem kompatibilis egymással. Bár, kezdem azt hinni, hogy valójában nem is bűnügyi regénynek szánta az író a történetet, hanem valamiféle gúnyos-humoros-ironizáló történetnek, de hogy mégis szóljon valamiről, belerakta mindezt a rendőrség nyomozói köreibe. Merthogy szerintem ez (sem) volt krimi, de mégis inkább volt az, mint a Palmu felügyelő tévedése.
A humor, amit belevitt, az jó volt, az tetszett, ezért sem adtam kevesebb csillagot. És a történet elbeszélője – azt gondolom – itt még hülyébb volt, mint a Palmu felügyelő tévedése c. könyvben. Vagy nem is tudom. A hülye jelzőt érdemes fokozni? :-)
Ha valaki Waltarit akar olvasni, inkább olvassa a történelmi regényeit. Ha krimit akar, talál sok más, ezerszer jobb írót hozzá.

Egynek elment, de nem lettem lenyűgözve. Valószínűleg én vagyok a hibás, nem voltam ráhangolódva, vagy nem is tudom. Az elején még érdekes volt, aztán a közepe felé annyira elvesztettem az érdeklődést és azzal együtt a fonalat, hogy utána már teljesen lemaradtam. De Ville karaktere nagyon tetszett, olyan kis finn volt. Inkább maradok Waltari kisregényeinél, azok jobban tetszenek.

Ez a könyv már a hatvanas években játszódik. A gyakornokból rendőrbíró lett, Palmu főnöke. Vajon hogyan? Úgy voltam a történettel mintha Ötvös Csöpit és Kardos doktort láttam volna megelevenedni lelki szemeim előtt. Jókat szórakoztam a rendőrbíró rovására. A rendőrség már jobb szituációban van, már nem taxival mennek a tetthelyre – szirénásautójuk is van. (Mondjuk ezeket a részeket nem tudtam, hogy komolyan kell-e venni vagy csak kifigurázza a karhatalmat az író – ez nekem furcsa volt mind a három könyvben) És a krimiszál. Jó volt. Látszólag értelmetlen gyilkosság indíték nélkül. De persze van indíték, mint legtöbbször a pénz, és van gyilkos is és még több gyilkosság, mert Palmu felügyelőnek egy gyilkosság és egy gyilkos meg sem kottyanna. Tetszett a könyv.

hm. más Waltarit még nem olvastam. érdekelt Palmu felügyelő, leírás alapján szimpatikus volt a karaktere és vele nem is volt gond, valahogy a bűntény nem tetszett, az meg egy kriminél eléggé nagy gond. ettől függetlenül még fogok olvasni Palmu felügyelős könyvet, van benne lehetőség.

Tény, hogy nem olyan, mint a mai krimik, de szerintem ez pont a javára válik: az áldozat nem agyonkínzott, kibelezett, elevenen elégetett – nincs benne szadizmus, horror. Ezen kívül pedig nincs percenként újabb fordulat, amitől már a tizedik oldalon követhetetlenné válna. Mégis izgalmas, fordulatos, érdekesek a karakterek. Rég olvastam ilyen jó krimit.

– Megölni – hátrált a falig Kettunen, mint valami megriadt állat. – Nem… nem… nem, még sohasem hallottam, hogy egyik filatelista meggyilkolta volna a másikat egy bélyeg miatt. Nem, nem! – tette hozzá, letörölte homlokáról a verítékcsöppeket, és visszanyerte önuralmát. – A könyvgyűjtők más szerzet. Azokról bármit el lehet hinni.

Nyurga, vékonydongájú fickó, a képe maszatos a sírástól, noha bőrzekéje van, meg minden.

… én el is hiszem, hogy Ville rendesebb fiú lenne, ha csakugyan volna saját motorbiciklije, mint mindenki másnak.

… az univerzum csodátosabb, semmint sejtenénk, meg hogy az idő a negyedik dimenzió és… és… Nem értettem meg mindent belőle. De a bácsikám mindig azt mondta, hogy a csillagok megmutatják az utat, megjövendölik a jót és a rosszat, de nem szabják meg. A csillagok senkit sem kényszerítenek…

Én is belenéztem a távcsőbe, de csendben maradtam. Nem vagyok jártas a csillagászatban. Az égbolt nagyon messze van. A csillagok is nagyon messze vannak. A csillagok is fáznak.