Sinrin-joku 16 csillagozás

Erdőfürdő, a japán módszer a testi-lelki egészséghez
Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku

A sinrin-joku, azaz erdőfürdőzés során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Kutatási eredmények is igazolják, hogy ha egy ráérős séta közben minden érzékszervünkkel ráhangolódunk a minket körülölelő természetre, és a fák illóolajai felszívódnak szervezetünkben, az jó hatással van immunrendszerünkre, közérzetünkre, stressz-és energiaszintünkre.

Japánban számtalan természetterápiás központot alakítottak ki, de szerencsére közvetlen környezetünkben is élvezhetjük az erdő és a fák gyógyító hatását, amely a civilizációs és modern kori betegségek, illetve a stressz ellenszere lehet.

A Sinrin-joku segít abban, hogyan csempésszük vissza életünkbe ezt a tudást.

Mijazaki Josifumi professzor a Csiba Egyetem Környezeti, Egészség- és Tereptudományi Központjának igazgatóhelyettese. Számos könyvet publikált az erdőterápia hatásairól és hatékonyságáról, munkája elismeréséül több szakmai díjat is kapott.

>!
HVG Könyvek, 2018
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633045374 · Fordította: Oroszlány Balázs

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Saille P
Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku

Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku Erdőfürdő, a japán módszer a testi-lelki egészséghez

Az erdőfürdő néven elhíresült módszer az utóbbi években kezd teret hódítani a világban, főleg Japánból kiindulva. Nevetséges, de ma már annyira elvárosiasodtunk, hogy külön terápiás sétákat kell szervezni az erdőkbe a stressz leküzdéséhez! A japán professzor-író fejlesztette ki ezt a módszert a tokiói Csiba Egyetemen. Kollégáival karöltve hosszas kutatásokat folytatnak napjainkban is, arról, hogy milyen élettani hatásokkal bír a növények fák látványa, illata, közelsége, az erdőkben eltöltött idő az egyénre. A könyvben nemcsak a kutatásaikat, kísérleteiket mutatja be egészen részletesen, hanem leírja az általuk szervezett programok mibenlétét, és hogy ez a módszer milyen eredménnyel terjed a világ más városaiban….Miután egyfajta összefoglalást és egyben reklámot is nyújt e kötetben a professzor a módszernek, így arányaiban kevesebbet tudunk meg arról, hogy alkalmazhatnánk ezt mi egyszerű halandók a betondzsungelünkbe szorulva – de sebaj, most nálunk is rákaptak a kiadók, vagy 2-3 ilyen könyv van megjelenés alatt, majd azokból kiegészítem a tudnivalókat!

Borító 5*

>!
tizkicsikonyv P
Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku

Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku Erdőfürdő, a japán módszer a testi-lelki egészséghez

Mindig is szerettem a természetet, de újabban úgy tűnik, tényleg kezdek besokallni a tipikusan városi életformából (vagy csak öregszem?), ennek következtében folyamatosan vágyakozom a természetbe, és egyre több növénnyel veszem körül magam. Így hát hatalmas lelkesedéssel vetettem rá magam az erdőfürdő témakörével foglalkozó Sinrin-jokura, amelynek az olvasása is felért egy kisebbfajta terápiás élménnyel.

Ez leginkább annak köszönhető, hogy rendkívül igényesen van kivitelezve a könyv, tényleg öröm kézbe venni és belelapozgatni, szebbnél szebb fotókat és grafikákat találunk benne, miközben a természet pozitív hatásairól olvashatunk, amely tagadhatatlanul egy igen relaxáló élményt jelent. A könyv fő erősségét nem a tényleges tartalom jelenti, hanem a csodálatos kivitelezése, illetve maga az az elmélyülés, amelyben részünk lehet, ha egy csésze tea mellett – és lehetőleg zöld környezetben – elkezdjük lapozgatni.

Bővebben itt: https://tizkicsikonyv.blogspot.com/2018/05/sinrin-joku-…

>!
theodora
Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku

Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku Erdőfürdő, a japán módszer a testi-lelki egészséghez

Ez a könyv rövidebb és kevesebb információt tartalmazott mint Csing Lié, viszont látványosabb. Ha egy rövid olvasmányt kerestek erről a témáról, vagy ajándékba szánjátok, akkor ezt ajánlom. ;)


Népszerű idézetek

>!
theodora

"Azt én nem tudom, hogy milyen fa virága –, de az illata!"*
Macuo Baso

(első mondat)

Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku Erdőfürdő, a japán módszer a testi-lelki egészséghez

>!
theodora

… olyan testtel élünk modern társadalmunkban, amely a természeti környezethez alkalmazkodott. Ennek következményeként folyamatosan stresszes állapotban vagyunk, és a technológia gyors elterjedése napjainkban csak rontott ezen a helyzeten.

26. oldal

Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku Erdőfürdő, a japán módszer a testi-lelki egészséghez

Kapcsolódó szócikkek: stressz
>!
Jeffi P

Figyeld a csillagokat!

Ha biztonságban tudsz éjszaka sétálni, számtalan élmény vár rád, és a csillagnézés ezek közül a leglenyűgözőbb.
A hold folyamatos változása a természet ritmusára emlékeztet minket, a csillagok viszont új perspektívát nyújtanak.
A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a csodálat érzése eltereli a gondolatainkat a személyes problémáinkról, és elősegíti a kapcsolódást és együttműködést a többi emberrel.
Nyúlj el egy matracon vagy egy függőágyban, és kémleld az eget hullócsillagok után. Ha hűvös éjszaka várható, készíts elő meleg takarót, így kényelmesen ellazulhatsz.

86. oldal

Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku Erdőfürdő, a japán módszer a testi-lelki egészséghez


Hasonló könyvek címkék alapján

Yutaka Yazawa: Hogyan éljünk japánul
Louis Frédéric: Japán hétköznapjai a szamurájok korában (1185-1603)
David Michie: A dorombolás művészete
Giulia Enders: Bélügyek
Rachel Brathen: Jógacsaj
Demi Lovato: Légy erős!
Armin Risi – Ronald Zürrer: Vegetáriánus élet
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni
Szakjong Mipham: Hogyan tegyük szövetségesünkké az elménket?
Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?