Friderikusz ​– eddig 71 csillagozás

Mihancsik Zsófia – Friderikusz Sándor: Friderikusz – eddig

„Az ​elmúlt tíz évben sokan próbálkoztak azzal, hogy rávegyenek: megírják az életemet. Megírják, miért jöttek el a világsztárok a Friderikusz-showba, hogy kerültem a Fenyő-villába, hogy nem lettem tévéelnök, hogy lettem "kőgazdag” (egyáltalán kőgazdag lettem-e), szóval ajánlkoztak többen, hogy megírják a nyíregyházi suhanc történetét, aki be akarta kapni a nagyvilágot, vagy minimum Budapestet, de én ettől kényszeresen elzárkóztam. Talán azért, mert tudat alatt irtóztam attól, hogy lezártnak tekintsem az életem egy részét, és reméltem azt, hogy még nem kell semmit se lezárni.

Viszont az elmúlt két és fél évben újra összesodródtam Mihancsik Zsófiával, akivel valaha a Magyar Rádióban találkoztunk, most pedig együtt szerkesztettük a Friderikusz Most adásait az ATV-ben, 414 műsort olyan szoros szövetségben, mintha nem is munkatársak volnánk, hanem közös háztartásban élnénk. Zsófi valamikor az utolsó műsorok egyikénél egyszer csak azzal állt elő, mi lenne, ha összefoglalnánk a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2008
398 oldal · ISBN: 9789633709177

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Biene_Maja
Mihancsik Zsófia – Friderikusz Sándor: Friderikusz – eddig

Egy gondolkodó ember. Hihetetlen szakmai, gondolati muníció van benne, remélem lesz még lehetősége olyan műsorokat készíteni, amik minden tekintetben az ő szellemi igényességét tükrözik. Tisztelem, hogy nem mérte patikamérlegen a véleményét, nem próbált mindenáron kiegyensúlyozni. Nem mindenben értünk egyet, nem egy helyen nagyon elfogult, de ez egy ember visszaemlékezése, nem gépé, ami mindig a 0 helyzet elérésén ügyködik.
Olvastam volna még, összességében 5 csillag.
Go Fridi!

>!
BoneB
Mihancsik Zsófia – Friderikusz Sándor: Friderikusz – eddig

Tudom, hogy a kérdések kicsit direkt provokatívak, de így olyan érzésem van, hogy Friderikusz állandóan csak magyarázkodik. És ezzel azt érik el, hogy, aki nem bírta őt, még jobban nem fogja bírni. az is lehet, hogy ők el se olvassák a könyvet Azt meg már nem is írom le, hogy a kérdező nőtől szívbajt kaptam, hogy tényleg ilyen naiv, érthetetlen és huszadszor teszi fel ugyanazt a kérdést és kapja meg rá ugyanazt a választ. Az meg hab a tortán, hogy egyik műsorát se látta, de azért ő a kérdező. :)

Volt olyan fejezet, amiben sokalltam pl. az amerikai műsorvezetőkről szóló szöveget. Elhiszem, hogy Friderikusznak ők a példaképei, de én nem az amcsik miatt vettem a kezembe a könyvet, hanem Friderikusz miatt.

Egyébként mindig bírtam Fridit meg a műsorait, már, amiket láttam. A Fantasztikus Európát imádtuk itthon nézni, a Gyerekszájból még mindig van olyan mondat, amit a mai napig szóba hozunk, ha olyan a szituáció. Pl: „félreszaladt a kicsi görbe nyálam” vagy valami hasonlót mondott az egyik gyerkőc, amikor hirtelen köhögni kezdett. :D

>!
metahari
Mihancsik Zsófia – Friderikusz Sándor: Friderikusz – eddig

Nna. Friderikusz az a pali, aki bejön és tele van vele a nappali. A múlt héten kaptam kölcsön ezt a kötetet és mindenhová hurcoltam magammal, ahová magyarul mentem. Jó kis beszélőkéje van, annyi szent! Sok helyen azt gondoltam, hogy ha az egysoros kérdésre mindig egy oldal a válasz, akkor az eléggé egyértelműen szófosó monológ, álprovokáló kérdőjelekkel, tömjénfüst, hablaty. Azután kicsit árnyaltam a véleményemet. Az első kétszáz-valahány oldal, a konkrét élettörténete egy remekül összerakott sztori és nehéz is volt lerakni, de hát néha kellett. Megismerhetünk belőle egy tehetséges és befutott riportert és gondolkodásmódját. Ez a rész rendben van, ezért négy csillagos volt a véleményem.
A háromszázadik oldal tájékán elfogyott az élettörténet és hátra volt még vagy hetven lap, na itt jött a csillaghullás és az utolsó öt év a történetben. Megkövesíti azon véleményemet, hogy a múlt csak tisztes távolból látható igazán, erre három-öt év nem biztos, hogy elég. Meg hát a politika… átsző és fertőz, nem vagyok jó véleménnyel, de nincs már választás(om). Azután gyorsan-gyorsan be akartam fejezni, mert már nagyon vágott a deszka.

2 hozzászólás
>!
Szédültnapraforgó
Mihancsik Zsófia – Friderikusz Sándor: Friderikusz – eddig

Egyszerűen imádom! A sok médiaszemélyiség közül az egyik nagy „Ő”. Szerintem profi, és szeretném, ha meg tudná valósítani az ötleteit. Több hozzá hasonló ember kéne a szakmába és nem lenne ennyire felhígulva a gárda:(

>!
Almost_Zed
Mihancsik Zsófia – Friderikusz Sándor: Friderikusz – eddig

Lehet őt utálni és irigyelni, de az biztos, hogy letett valamit a magyar televíziózásban és a saját tehetségének és szívósságának köszönhetően lett belőle elismert és vagyonos ember.
Részben az ő „fejlődéstörténete” ez a riportkönyv, sok-sok sztorival és kulisszatitokkal egykori műsorairól, kollégáiról és ellenlábasairól. Rokonszenves volt, hogy nem csak az önfényezés volt vele a célja, hanem tévedéseit, kételyeit, esendő pillanatait is felidézte. De nem is lenne olyan érdekes az ő pályája és a könyv tartalma sem, ha a felidézett események, küzdelmek nem a magyarországi közegben történtek volna meg, ahol „valahogy nagyobb a gravitáció”.

>!
Morag
Mihancsik Zsófia – Friderikusz Sándor: Friderikusz – eddig

Én nagyon élveztem, szinte egy ültő helyben olvastam el. Rendkívül szimpatikus ember számomra egészen kislánykorom óta, sokra becsülöm fáradhatatlanságát, szorgalmát és tehetségét, emellett azt hiszem, igazán jó ember lehet. A fél csillaglevonást azért adtam, mert néha szerintem egy kicsit sok volt egy-egy politikai téma/figura, de ez csak szubjektív vélemény.
Emellett hihetetlen nosztalgikus élményeket ébresztett bennem. Édesanyámmal akkoriban költöztünk vissza Magyarországra, mikor már útjára indult a Friderikusz Show. Bár még csak nyolc év körüli voltam, minden részét ájtatosan néztem, évről évre, no meg a többi, későbbi műsorait is. Ahogy fel-felidézi a történeteket, sorra előjöttek a képkockák, a hangulata, s velük együtt az akkori életérzésem is. Szóval, egy kis múltbéli utazás is volt számomra. Köszönöm Neki.

>!
maszi
Mihancsik Zsófia – Friderikusz Sándor: Friderikusz – eddig

Nagyon tetszett nekem. Szókimondó, szubjektív, nagyon élvezhető interjúkötet ez, élettörténet, sajtótörténet, társadalomkritika, korrajz. Ráadásul a Magyar Televízió és a magyar televíziózás olyan berkeibe kalauzol el, ahová eddig – nekem személy szerint – egy szakkönyvvel sem sikerült. Eltelt 6 év a megjelenés óta, várom a folytatást.

>!
Zizzer
Mihancsik Zsófia – Friderikusz Sándor: Friderikusz – eddig

Jó kis könyv. Szeretem Friderikuszt. Nyilván egy hisztérika, de a hivatásához nagyon ért.

2 hozzászólás
>!
tgorsy
Mihancsik Zsófia – Friderikusz Sándor: Friderikusz – eddig

Eddig szerettem a Fridi műsorait. Most már szeretem Friderikusz Sándort, a ma élő legjobb média személyiséget. Remélem csinál nekünk egy nézhető, élvezhető TV csatornát.

>!
bozs
Mihancsik Zsófia – Friderikusz Sándor: Friderikusz – eddig

Olvastatta magát ez a könyv. Jó kis történeteket találtam benne.


Népszerű idézetek

>!
Biene_Maja

Bár tele van a hócipőm azzal a fajta újságírással is, amely egyébből sem áll, mint mindig mindenkit leszól, megrágalmaz, hangulatot kelt, és cinikusan minősítget. Márpedig ma ez a divat. Hosszan gondolkodtam, hogy miért van ez így, mire egy nagyon tehetséges, fiatal újságíró-barátom, aki huszonkilenc éves, korosztályának elsőrangú szakembere, a következő megoldást kínálta: mindez azért van így, mert a tudás hiányát pótolni kell valamivel. Azt hiszem, igaza lehet. Cinikusnak lenni roppant egyszerű, nem kell hozzá tudni semmit, meg lehet spórolni az olvasást is, nem kell archívumokat bújni, gondolkodni, és főként nem kell kontrollálni az indulataidat és a gyűlöleteidet. Bátran hagyatkozhatsz a legrosszabb énedre. Ha ezek az újságírók, akkor én, Nagy Lajossal szólva, valami egészen más vagyok.

292. oldal

>!
BoneB

Ne legyél naiv! A soknál a több mindig jobb!

213. oldal, 7. fejezet (Alexandra, 2008)

>!
metahari

Utána aztán hónapokig ezt szajkózta az egész sajtó. A tényekre nem voltak kíváncsiak, mert azok nem voltak olyan érdekesek.

209. oldal

>!
BoneB

Apámnak ezért az egyért vagyok hálás: rám erőszakolta a könyvek tiszteletét és szeretetét. Közel hétezres a könyvtáram. Így aztán ma sem érzem magam soha magányosnak.

390. oldal, 15. fejezet (Alexandra, 2008)

>!
BoneB

Na, az ilyenektől megőrülök! A mindennapos ésszerűtlenségektől. Márpedig manapság ez osztódással szaporodik a világban.

396. oldal, 15. fejezet (Alexandra, 2008)

>!
Biene_Maja

A tehetség önmagában is konfliktusgerjesztő. A tehetséges ember keres, próbálkozik, újat akar. S itt máris szembekerülhet azokkal, akiket minden újdonság zavar, vagy akik semmit sem akarnak. Ráadásul a tehetség rendszerint ambícióval, aktivitással, kitartással, munkabírással párosul, vagyis érvényesülésre tör. S máris itt van az újabb konfliktusfelület azokkal, akik komótosabbak, vagy akiknek a nyugalom a legfontosabb.

398. oldal (Utószó - Gerő András)

>!
metahari

Amikor évekkel ezelőtt ott ültem a Jay Leno-show nézőterén, mivel a felvétel kezdete előtt kicsit korábban beengedtek bennünket, mint a nézőket, végül is a konzulátus közbenjárásával „protekciósok” voltunk, szóval láthattuk a show próbájának utolsó fázisát, arra lettem figyelmes, hogy a nézőtéren ül egy pasi, akinek folyamatosan suttognak valamit a fülébe. Egy magyar srác volt a kísérőnk, tőle kérdeztem meg, ki ez az ember. Az NBC elnöke, felelte. És miért van itt? Azt válaszolta, szinte mindennap lemegy a stúdióba Jay Leno próbájára, de hetente egyszer-kétszer biztosan, ugyanis a Tonight-show az NBC öt legjövedelmezőbb műsora között van, és neki muszáj demonstrálnia, mennyire együtt van azokkal, akik sok pénzt hoznak az általa vezetett cégnek.

208. oldal

>!
Biene_Maja

A tehetség persze, Magyarországon is lehet sikeres. Csak talán küzdelmesebb az útja, mint a siker kultúráját magukénak valló országokban. Ahogy egy amerikai diákom magyarországi tartózkodása végén mondta: itt valahogy nagyobb a gravitáció.

399. oldal (Utószó - Gerő András)

>!
BoneB

Párhuzamosan indítottunk persze egy rágalmazási, vagyis büntetőpert is, amelynek első tárgyalásán a bírónő nem Ragátsnak, hanem Ragatsnak szólította a Televízió gazdasági vezetőjét: Ragacs Imre vádlott, álljon fel! Ó, mondtam, már jó!

111. oldal, 5. fejezet (Alexandra, 2008)

>!
Almost_Zed

Itt volt például Mia Farrow, aki egykoron Woody Allen felesége volt. (…) Ugyan amikor együtt éltek, akkor is külön laktak, a Central Park két oldalán. Woody Allen betegesen irtózott a telefontól, ezért szinte soha nem is használta. Mia Farrownak főznie kellett rá, és amikor delente elkészült az ebéddel, kötelező volt kifeszítenie egy nagy lepedőt a teraszán, és ráírni, hogy az ebéd készen van, jöhetsz. De ezt is mindennap más-más formában kellett megfogalmaznia, hogy nehogy kétszer ugyanazt a lepedőt használhassa Mia Farrow. Woody Allan pedig a túloldalról távcsővel kukkolta az asszonyt. Vagy a másik történet, amin jókat mulattunk: a filmrendező tizenegyszer bontatta fel a zuhanyzófülke vízelfolyóját, mert nem volt eléggé a fülke szélén ez a rácsos szerkezet, márpedig ha középtájon helyezkedik el, állította Woody, a kialakított lejtés miatt ő folyamatosan a rács felé csúszik, és ez őt a tisztálkodásban zavarja.

Negyedik fejezet - A szépségkirálynő-könyv és az első milliók


Hasonló könyvek címkék alapján

Schäffer Erzsébet: Egyszer volt
Krasznahorkai László: Nem kérdez, nem válaszol
Schäffer Erzsébet: Hol nem volt
Vámos Miklós: Kedves kollégák I-II.
Bodor Ádám: A börtön szaga
Sólyom László: Egy elnökség lenyomata
Nagy Bandó András: Kalandárium 2007 – Nagy Bandó András naplókönyve
Kornis Mihály: Hol voltam, hol nem voltam
Imre Kertész: Dosya K.
Költői portrék