Gyűrű-kúra 24 csillagozás

Boldog házasságra készülők kézikönyve
Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra

„Nagy ​örömmel üdvözlöm ezt a hiánypótló kézikönyvet. Azt tanítja, hogy vigyázzanak a párkapcsolatukra, valamint okosít, tudatosít olyan dolgokban is, amelyekre spontán nem is gondolnánk, csak akkor, amikor már konfliktusként feszíti a kapcsolatot. Különösen magával ragadó az ajánlások pozitív pszichológiai szemlélete.” – (Prof. Dr. Bagdy Emőke, pszichológus, egyetemi tanár) „Ez a könyv okos, szakmailag hiteles – ugyanakkor elegáns stílusban megírt, érdekfeszítő munka. Minden rászorulónak – és azoknak is, akik még nem tudják, hogy rászorulnak – hathatós segítséget nyújthat abban, hogy házasságuk válságos pillanatait "épségben” átvészeljék, és időben induljanak el együtt, kéz a kézben a lejtőn – fölfelé!" – (Dr. Ranschburg Jenő, klinikai szakpszichológus, egyetemi tanár) „Jó érzéssel ajánlom ezt a kis könyvet mindenkinek, aki házasságkötésen töri a fejét. A szerző a könyvet alap emberi értékekre, igényekre építi, és tisztán, jól érthető, követhető, kötetlen stílusban ír ezekről,… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2019
248 oldal · ISBN: 9789632884707
>!
Harmat, Budapest, 2019
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884509
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2011
296 oldal · ISBN: 9789638941947

1 további kiadás


Most olvassa 9

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csucsorka IP>!
Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

Nagyon érdekes az a jelenség, hogy ezeknek a gondolatoknak egy részével már találkoztam jegyesként, de az akkori állapotomban nem vettem komolyan, vagy épp egyes korszakokat, problémákat elképzelhetetlennek tartottam.
Most, mindössze három év házassággal a tarsolyunkban már bennfentesként olvastam, de még ippeg emlékszem arra is, milyenek voltunk, mikor csak készültünk a házasságra. És
elgondolkodtató, hogy mi az, amit krízis és idő elteltével már másképp látok, mint a legeslegelején.

Megmosolyogtatott, ha ráismertem arra, amit kiemelkedően jól csinálunk és amire iszonyú büszke lehetek.
Jó volt sorra venni az erősségeinket és persze azokat a dolgokat is, amikben fejlődésre szorulunk.

Minden szkepticizmusom ellenére tehát igaz, amit az alcím kínál: jegyeseknek és friss meg nem annyira friss házasoknak is alapmű lehet ez a kötet.
Házasság témájú könyvek esetében általában megelégszem azzal, hogy felolvasom vagy megosztom a Férjemmel az érdekes részeket. Ez a második olyan könyv, ahol nagyon erős késztetést éreztem arra, hogy az egész könyvet elolvastassam vele. (De erre sincs felétlen szükség, elég lehet, ha a Gyűrű-kúrában fellelhető rengeteg kérdésen és páros feladaton átrágjuk magunkat.) Ez is jelzi, hogy nagyon jó párkapcsolati könyv – a legtöbbet a hölgyek olvassák el, ebben viszont a szerző kifejezetten párokhoz szól, szerintem egyformán élvezhetik a férfiak és a nők is. Mellesleg rengeteg benne a szám és statisztika, érdekesség – így a férfi olvasók nem egy érzelemtengerben eveznek végig.

A szerző eddig általam olvasott két könyvéből az előző egy hangyányit jobban tetszett. De az érzés, hogy Mihalec az egyik legklasszabb, leghitelesebb párterapeuta itthon, itt sem kopott. Valahogy úgy képzelem munka közben, hogy jön, berúgja az ajtót és megmenti a házasságod. Szívesen járnék hozzá – de borzasztóan örülök, hogy nincs rá szükség. :))

>!
Harmat, Budapest, 2019
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884509
5 hozzászólás
Ildó P>!
Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

     Emlékszem erre a könyvére, mikor évekkel ezelőtt megjelent, megmaradt bennem a címe, amivel nem tudom, mi volt a cél, de nem tartom a legszerencsésebb választásnak. Viszont az érdeklődésem akkor keltette fel a szerzője, mikor az orosházi könyvtár vendége volt, és sajnos nem jutottam el az előadására. Olvasni viszont mindenképp szerettem volna tőle, és ez a téma most épp aktuális az életemben.
     Nagyon jól felépített könyv, a házasság minden felvetődő kérdésének területére kitér, végigveszi a különböző alkotóelemeket a kommunikációtól kezdve a gyermekvállaláson át a különböző családtagokkal való kapcsolatig és a vallásig mindent. Ezek közt voltak olyan témák, amik még nem kerültek előtérbe a mi kapcsolatunkban, de az erről való gondolkodásunk már nagyon sok hasonlóságot mutat a könyvben leírtakkal. Akadt olyan téma is, ami nem szerves része a mi életünknek, de mindenképp jó, hogy említést kapott, így teljes egész.
     Több ponton azt éreztem, hogy annyira banális, elcsépelt gondolatok fogalmaz meg, mert hát ez a gondolkodásmód olyan alapvető. Aztán rájöttem, azért érzem így, mert teljesen az én gondolataimat, véleményemet írta le, és ez kis büszkeséggel tölt el, mert valószínű azért nem mindenki gondolkozik így a dolgokról alapjáraton, ezért is szükséges ez a könyv.
     Párom nagy ellenállást mutatott a könyvvel szemben, kissé szkeptikus, azonban ahogy beszélgettünk róla, megoldottunk néhány feladatot, szépen kitűnt, hogy azért nagyon is hasonlóan látjuk ezeket a kérdésköröket. :) Az pedig vitathatatlan, hogy mindig van hova fejlődni minden téren, így miért pont a házasság során ne lenne lehetséges. Sok mindenben bővíttet a látóterem, és remélem hasznosítani is tudjuk majd az itt olvasottakat, felismerhetők lesznek a különböző szakaszok, és tudjuk majd, miként cselekedjünk, hogy megmaradjunk „MI”, mert abban biztos vagyok, hogy lesznek nehezebb időszakok, de ezeken is túl kell jutni.
     Kellemes véletlen számomra, hogy a könyv egy ajándékpéldány a könyvtár állománya között, egy házasulandó pár kapta ajándékba, ahol az ajándékozó épp Ildikó névvel írta alá a könyvbe írt sorait. :)

Lylyana_Bell P>!
Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

Nagyon hasznosnak találtam a könyvet, így házasság előtt :) Szerintem a fő üzenete az, hogy dolgozni kell a párkapcsolaton, az esküvő előtt és után is egyaránt. Sok témát tartalmaz, amiket fontos tisztázni és megbeszélni mindenképpen, hogy elkerüljük a későbbi konfliktusokat.
Alapvetően tudományos alátámasztású a könyv, viszont néha a szerző véleménye is megnyilvánul. Ezekkel nem mindig tudtam azonosulni, ezért csak 4,5 csillagot adtam.

Doro>!
Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

Egyfelől félrevezető állításai vannak (összemos olyan dolgokat, amik tudományosan bizonyítottak és amik a hit kérdéskörébe tartoznak), másfelől hiányos anekdotagyűjtemény, amit azért írtak, hogy szépen befizess egy nem is olcsó párterápiára/jegyesoktatásra. Nem szeretem az ilyen árukapcsolásokat.
Aki ebből a füzetkéből akar jobb feleség/férj lenni, az hagyjon fel minden reménnyel, Dante után szabadon. Az úgynevezett gyakorlatoknak például semmi erősítő, vagy megoldó hatása nincs, csak elbizonytalanítanak, ha valaki kételkedik. (Hiszen majd úgyis befizet a boldogtalan olvasó a jegyesoktatásra…) Jujj. Felesleges volt olvasni. De szerencsére csak felpaprikázott, elbizonytalanítania nem sikerült :-D

Filippino P>!
Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

Számomra nagyon érdekes volt az olvasása! Szerettem a gyakorlatokat, sok hasznos tippet adott, annak ellenére, hogy nem kell szó szerint betartani minden utasítást.
Az egyetlen dolog, ami kevéssé tetszett, az a pár oldalas önmagunk-reklámozása, amit kihagyhattak volna.
Összességében: én ajánlom a könyvet!

m6z3sh>!
Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

Kiváló útmutató, segédlet házasélethez. Csak Ajánlani tudom.

Razide>!
Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

Tetszik az az erőfeszítés, amivel az író igyekszik jobbá tenni mások életét, és hogy tűzzel-vassal igyekszik „terjeszteni az igét”, azaz nem elégszik meg azzal, hogy kiad egy könyvet, és majd néhány érdeklődő leveszi a könyvesbolt polcáról, hanem honlapot és szolgáltatást is épít rá. Igen, a párkapcsolatot időnként javítgatni kell, amit megpróbálhatunk önerőből és szakember segítségével is. Akárcsak az autószerelésnél, a kisebb hibákat megoldhatjuk ilyen könyve által önerőből, de nagyobb hibák megoldásához már kevesek vagyunk. A könyv remek segédlet ahhoz, hogy minél kevesebbszer kelljen szakemberhez fordulni, és hogy felismerjük a reménytelen kapcsolatokat. Támogatom, hogy kötelező olvasmány legyen belőle.
Azért csak négy és fél csillag, mert magáz.


Népszerű idézetek

csucsorka IP>!

Némi túlzással azt is mondhatjuk, hogy a legtöbb ember azon a pénzen, amellyel nem rendelkezik, megvesz egy sor olyan dolgot, amire nincs szüksége, hogy iriggyé tegyen vele olyan embereket, akiket nem szeret.

116. oldal, Második rész - A jó házasság alkotóelemei,4. fejezet: Pénzkezelés - Ki dönt a pénzügyekről?(Harmat, 2019)

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

4 hozzászólás
csucsorka IP>!

„A jó házasságban a felek mindent együtt csinálnak.” Csak azt ne! A mi nem jelenti azt, hogy az esküvő után levegőt sem vehettek egymás nélkül. Továbbra is szükségetek lesz az együtt és külön töltött idő közötti egészséges egyensúlyra.

65. oldal, Második rész - A jó házasság alkotóelemei, 1. fejezet: A házasság célja - hogyan lesz a két énből egy mi?(Harmat, 2019)

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

7 hozzászólás
csucsorka IP>!

…kiindulási alap lehet, a következő: naponta fél óra, hetente egy este, havonta egy nap, negyedévente egy hétvége, évente egy hét. Ehhez az együtt töltött időhöz ragaszkodjatok tudatosan!

159. oldal, Második rész - A jó házasság alkotóelemei,7. fejezet:Szabadidő - Egyensúlyozás az én, a te és a mi között(Harmat, 2019)

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

csucsorka IP>!

[…] az elmúlt másfél évtizedben közel száz párnak néztem a szemébe, akik átélték a megcsalás krízisét […] Ezeknek az embereknek a története arról győzött meg, hogy a megcsalás az egyik legsúlyosabb pszichés trauma, amely felnőtt embert érhet. Egy drasztikus behatás a jelenben, amely átírja a múltat ("Biztosan valódi volt, amit akkor átéltünk? Tényleg olyan boldogok voltunk, mint ahogy én megéltem? Lehet, hogy az egész eddigi életem egy nagy hazugság?") és megkérdőjelezi a jövőt ("Atomjaira hullott az a kép, hogy időskorunkban ott ülünk majd kézenfogva a kandallónál, és nézzük a játszadozó unokáinkat").

133. oldal, Második rész - A jó házasság alkotóelemei,5. fejezet: Szexualitás - Erőforrás vagy válóok?(Harmat, 2019)

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

2 hozzászólás
csucsorka IP>!

Egy elvált férfitől hallottam a következő mondatot: „Ha azt az energiát, amit a viszonyom leplezésére fordítottam, a házasságomba fektettem volna, még mindig házas lennék.”

135. oldal, Második rész - A jó házasság alkotóelemei,5. fejezet: Szexualitás - Erőforrás vagy válóok?(Harmat, 2019)

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

csucsorka IP>!

„Ha már könyvből kell tanulni a házasságot, akkor megette a csuda” – mondhatnád magadban hitetlenkedve.

(első mondat)

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

csucsorka IP>!

Az együttélés első két évében szilárdulnak meg azok a konfliktuskezelési minták, amelyeket a pár a kapcsolat fennállásának végéig alkalmazni fog.Tehát akár házasok, akár csak együtt élnek, anélkül, hogy különösebb terveik lennének a jövőre nézve, az első két évben megszilárdul közöttük az a mód, ahogyan a vitáikat folytatják.

36. oldal, Első rész - Felkészülés a házasságra, 2. fejezet - Házastárs, élettárs vagy életszakasztárs? (Harmat, 2019)

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

csucsorka IP>!

A testi fenyítéssel kapcsolatban Gottman nagyon határozottan fogalmaz: „A pofozással az a probléma, hogy rövid távon túl hatékony: azonnal leállítja a nem kívánt viselkedést, nem kell hozzá beszélgetés, és elvágja az esélyt, hogy önkontrollra és problémamegoldásra tanítsuk a gyermeket. Hosszú távon viszont egyáltalán nem működik. A pofon után a gyerekek jobban hajlanak a bosszúra és az önigazolásra. A megalázottság érzése arra sarkallja őket, hogy legközelebb jobban vigyázzanak, nehogy rajtakapják őket. A pofozás mintája arra tanítja őket, hogy az agresszivitás elfogadható eszköz arra, hogy az ember elérje, amit szeretne. A kutatások azt igazolják, hogy a pofozott gyerekek maguk is alkalmaznak tesi erőszakot, különösen a náluk kisebbekkel és a gyengébbekkel szemben. […] A pofozott gyerekek tizenévesen hajlanak arra, hogy megverjék szüleiket. Felnőttként hajlamosak az erőszak alkalmazására vagy eltűrésére párkapcsolatukban. Végül pedig a gyermekként fizikailag bántalmazott felnőttek kevésbé gondoskodnak idősödő szüleikről.”

150-151. oldal, II. rész: A házasság alkotóelelmei, 6. fejezet: Gyermekvállalás - mikor és hogyan váljunk jó szülőkké? (Harmat, 2019)

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

3 hozzászólás
csucsorka IP>!

Ne feledd: az intimitáshoz vezető út fontos része, hogy sebezhetővé teszitek magatokat egymás előtt, és ezzel a sebezhetőséggel sosem éltek vissza!

78. oldal, Második rész - A jó házasság alkotóelemei, 2. fejezet: Kommunikáció - A meghallgatás művészete(Harmat, 2019)

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

15 hozzászólás
csucsorka IP>!

A fegyelmezés a vérszerinti szülő dolga. Ahogy később az anyóskonfliktusnál is látni fogjuk, a vitákat mindig annak a félnek kell felvállalnia, aki vérségi szálakkal kapcsolódik a vitában részt vevő másik félhez.

44. oldal, Első rész - Felkészülés a házasságra, 3. fejezet - A mozaikcsalád kihívásai és lehetőségei (Harmat, 2019)

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra Boldog házasságra készülők kézikönyve

11 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Popper Péter: Lélekrágcsálók
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Megyeri Zsuzsanna: Gyere közelebb!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?
Pál Ferenc: Ami igazán számít
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2