Végzetes ​tojások 27 csillagozás

Mihail Bulgakov: Végzetes tojások

Mihail ​Bulgakov 1923-25 között írta meg három kisregényét, az Ördögösdi-t, a Végzetes tojások-at és a Kutyaszív-et. Az első két mű még megjelenhetett Szovjet-Oroszországban, a Kutyaszív-et viszont betiltotta a cenzúra, sőt 1926-ban, az író lakásán tartott házkutatás során elkobozták két legépelt példányát. Mindhárom kisregény története a realitás és a fantasztikum határán bomlik ki. Az Ördögösdi szovjet kishivatalnoka amiatt kénytelen átlépni az ördögi cselszövések fantasztikus világába, mert eltűnt a létét igazoló papír. A Végzetes tojások hőse, Perszikov professzor, aki véletlenül feltalálta az életfolyamatokat rendkívüli mértékben felgyorsító „vörös sugarat”, arra már nem képes, hogy megakadályozza „gyakorlati alkalmazását”, minek következtében megtörténik a katasztrófa. A vörös sugárral megvilágított, összecserélt tojásokból szörnyek bújnak elő, s elárasztják az országot. A végső tragédiát a természet akadályozza meg, a korai fagyok elpusztítják az óriásira nőtt, agresszív… (tovább)

Kutyaszív és egyéb kisregények címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1924

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mihail Bulgakov Európa

>!
Európa, Budapest, 2008
298 oldal · ISBN: 9789630783736 · Fordította: B. Fazekas László, Hetényi Zsuzsa, Karig Sára

Kedvencelte 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Morpheus >!
Mihail Bulgakov: Végzetes tojások

Tartottam attól, hogy a három kisregény(-ből az első kettő, amit ezelőtt még nem olvastam) annyira alul fogja múlni a fő művét, hogy nagy csalódást fog okozni. Így olvasás után elmondhatom, hogy a félelmem nem vált valóra, és emiatt megkönnyebbültem, talán túlságosan is, de a végére egyet kellett értenem magammal. Nem rosszak ezek az írások, de ha nem Bulgakov írta volna, több mint valószínű, hogy nem olvastam volna el. Szó sincs arról, hogy megbántam volna, hiszen elolvastam, sőt a kutyaszív újraolvasás.

Evione>!
Mihail Bulgakov: Végzetes tojások

A könyv három kisregényt tartalmaz: Ördögösdi, Végzetes tojások, Kutyaszív.
Ördögösdi: Bár ígéretesen kezdődött, mégis egy nagy katyvasz lett az egész, gyakran csak néztem, hogy most mi is történik tulajdonképpen, meg nem értettem, hogy egyik-másik esemény, most miért is következett be. Mintha Bulgakovnak lett volna kb. 60 db üres lapja, de tudta, hogy ez nem lesz elég az általa kitalált történet megírására, szóval egyes részeit inkább kivette.
Végzetes tojások: Na, ez már jobban tetszett. Valóban hajaz Wells Az istenek eledele c. kisregényére, de én úgy gondolom Bulgakov műve jobb.
Kutyaszív: Imádtam. Egyszerűen zseniálisnak találom az alapötletet és a kidolgozást egyaránt. Persze, ilyen műtét a valóságban nem létezik, azt nem tudom Bulgakov mennyire gondolta komolyan, persze nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mi történik, ha olyan dologba ütjük az orrunkat, amelybe nem kéne.

vöri P>!
Mihail Bulgakov: Végzetes tojások

Most sem tudtam csalódni az orosz irodalomban :) Bulgakov e 3 kisregénye más-más miatt tetszett. Az Ördögösdi a képtelen elemei miatt, a Végzetes tojások kicsit a Világok harcát juttatta eszembe, a Kutyaszív pedig egyszerűen megdöbbentő.
A kiadás előnye még az utószó is, tisztában vagyok a történelem ismeretével kapcsolatos hiányosságaimmal, így mindig örömmel veszem, ha megtudhatok egy keveset a regény hátteréről, a benne rejlő utalásokról, amelyeket amúgy legfeljebb csak sejtek.

Francesco>!
Mihail Bulgakov: Végzetes tojások

Szovjet álláshirdetés: A GYUFNYAGFŐKÖZPRAK / Gyufagyári Nyersanyagok Főközpontjának Raktára /, és a KORMBORRAK / Kormányzósági borraktár /,felvesz proletár segédmunkásokat. Az iskolai végzettség és a higiénia hiánya nem akadály. Forduljanak bizalommal az ELLÁTHIV / Ellátási hivatal / irodafőnökéhez, Ivan Finogenovics elvtárshoz….Étkezési lehetőség a szabványétkeztetési ebédlő „ Bár” éttermében, ahol kvasz, scsí, borsos lókolbász ,sózott marhahús kapható…. Szatíráiban az író ,görbetükröt tart a proletár szagú szovjet állam elé,kifigurázza, nevetségessé teszi a rendszer elemeit. Persze, nem csak tökkelütött káderekből állt a gépezet, hiszen a Kutyaszív kisregényt letiltották, s Bulgakov 1925 után, szépirodalmi műveket nem publikálhatott. A 60-s évek Szovjetuniójában még börtönnel sújtották a rongyosra másolt és olvasott kézirat olvasóit…De tudjuk jól a Csillagok háborúja óta, hogy a Bulgakov-Birodalom visszavág, így ma már félelem nélkül böngészhetjük humorosan komoly sorait.

Tama113>!
Mihail Bulgakov: Végzetes tojások

Kicsit sokat vártam a szerzőtől a Mester és Margarita után. A 3 kisregényből egyedül a Kutyaszív tetszett, de a témája miatt az nagyon! Az orosz bizarr kutyás kísérleteket felhasználni arra, hogy bemutassa az emberi jellem negatív tulajdonságait. Egyszerűen zseniális történet.

Doresz>!
Mihail Bulgakov: Végzetes tojások

Sokban hasonlított a Kutyaszívre: a híres tudós, aki nagy felfedezést tesz, a sok kontár, kíváncsi ember, aztán a fordulat, mikor kiderül, hogy az eleinte zseniálisnak tűnő dolog csúnyán vissza tud ütni. Izgalmas, érdekes olvasmány volt.


Népszerű idézetek

viharmacska>!

A korai szovjet tudomány valóban csodákra érezte magát képesnek: a gravitáció legyőzésére, az építészetben az amerikai felhőkarcolók túlszárnyalására, az örök élet felfedezésére. Kevesen tudják, hogy a Lenin-mauzóleum először fából készült el, ideigelenes épületként arra a kis időre, amíg a tudomány rájön, hogyan lehet feltámasztani egy halottat. Nyikolaj Fjodorovnak a halál legyőzésére vonatkozó filozófiája nem csak a Lenint bebalzsamozó álmodozókat érintette meg, hiszen az orosz űrkutatás bölcsőjénél is Fjodorov követője, az a Konsztantyin Ciolkovszkij állt, aki azért foglalkozott más bolygók benépesítésének problémájával, hogy a holtukból feltámasztott őseinknek legyen hol lakniuk.

290. oldal, Utószó (Hetényi Zsuzsa)

2 hozzászólás
Francesco>!

– És milyen nevet óhajt viselni ?
– Poligráf Poligráfovics.
– Na ne hülyéskedjen – felelte komoran Filipp Filippovics.

Kollográd P>!

– Az étel, Ivan Arnoldovics, igen ravasz dolog. Enni tudni kell, és képzelje, az emberek többsége egyáltalán nem tud enni. Nemcsak azt kell tudni, hogy mit együnk, hanem azt is, hogy mikor és hogyan – (Filipp Filippovics sokatmondóan megrázta a kanalát.) – És hogy miről beszélgessünk közben. Úgy bizony. Hogyha azt akarja, hogy jó legyen az emésztése, volna egy jó tanácsom – ne beszéljen evés közben a bolsevizmusról és az orvostudományról. És isten őrizz, hogy ebéd előtt szovjet újságokat olvasson.
– Hm… De hiszen más nincs.
– Hát akkor semmilyet se olvasson. Tudja, harminc megfigyelést végeztem a klinikán. Na és mit gondol, mi derült ki? Azok a páciensek, akik nem olvasnak újságot, kitűnően érzik magukat. Azok pedig, akikkel szándékosan olvastattam a Pravdát, elkezdtek fogyni.
– Hm – felelte érdeklődéssel a harapásos, akinek a levestől és a bortól már rózsás volt az arca.
– De ez még nem minden. Rossz térdreflex, csapnivaló étvágy, nyomott lelkiállapot.

Kutyaszív III. fejezet, 198.

Szelén>!

Aki nem siet sehova, az mindenre ráér

204. oldal (Kutyaszív)

Tama113>!

Hogyha azt akarja, hogy jó legyen az emésztése, volna egy jó tanácsom – ne beszéljen evés közben a bolsevizmusról és az orvostudományról. És isten őrizz, hogy ebéd előtt szovjet újságokat olvasson.

Kutyaszív

Evione>!

Délután 5-kor esemény: a lény először ejtett ki olyan szavakat, amelyek összefüggésben voltak a környező jelenségekkel, és arra reagáltak. Nevezetesen: a professzor azt mondta neki: „Ne dobáld az ételmaradékot a földre!” – Mire váratlanul ezt válaszolta: „Kopj le, te tetű!”

Kutyaszív - V - Bormental doktor naplójából

Evione>!

Tessék kérem – a kalucsnitartó. 1903 óta lakom ebben a házban. És ez alatt az idő alatt, egészen 1917 márciusáig, nem fordult elő egyetlen eset sem, és ezt aláhúzom piros ceruzával: egy sem, hogy a lépcsőházból a lenti, nyitott főbejárati ajtó mellől eltűnt volna akár egyetlen pár kalucsni is. Vegye figyelembe, hogy ebben a házban tizenkét lakás van, és hozzám betegek is járnak. Tizenhét márciusában egy szép napon eltűnt az összes kalucsni, köztük az én két páram is, valamint három bot, egy kabát és a portás szamovárja. És azóta a kalucsnitartó megszűnt létezni. Galambocskám! Nem is szólva a gőzfűtésről! Azt már meg sem említem! Legyen. Ha egyszer szociális forradalom van, nem kell fűteni! (…) De, amit mondani akarok: amikor elkezdődött ez az egész história, miért kezdett mindenki piszkos kalucsniban és csizmában járni a márványlépcsőn? Miért kell a mai napig lelakatolni a kalucsnikat, és még katonát is állítani mellé, nehogy elvigye valaki? Miért szedték fel a szőnyeget a főlépcsőn? Csak nem Karl Marx tiltja meg, hogy szőnyeg legyen a lépcsőn? Csak nem Karl Marxnál van valahol kimondva, hogy a Precsisztyenkán a Kalabuhov-ház kettes lépcsőházát be kell deszkázni, és a hátsó udvaron keresztül kell körbemenni? Kinek kell ez? Az elnyomott négereknek? Vagy a portugál munkásoknak?

Kutyaszív - III.

Francesco>!

A házmester az összes proletár közül a legocsmányabb söpredék. Az emberiség szennye, a legalacsonyabb kategória.

Kutyaszív

Tama113>!

– És mit csinálnak azokkal a… megölt macskákkal?
– Kabát lesz belőlük – felelte Gömbös –, mókusbunda munkáshitelre.

vöri P>!

Fekete, foszforos szemű kandúrrá változva, visszaszáguldott, sebes, bársonypuha léptekkel átszelte a lépcsőpihenőt, összegömbölyödött, és az ablakpárkányra szökkenve, eltűnt a törött üveg és a pókháló között.

Ördögösdi, 41. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Borisz Vasziljev: A hajnalok itt csendesek
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja
Szergej Dovlatov: Puskinland / Ezek vagyunk mi
Szergej Dovlatov: A zóna / A bőrönd
Nyikolaj Jevdokimov: Kálvária tér
Szergej Dovlatov: Kompromisszum / Külföldi nő
Vaszilij Suksin: Vörös kányafa
Lev Tolsztoj: Az ördög
Bakcsi György: Mai szovjet kisregények
Katona Erzsébet (szerk.): Elfelejtett álom