Hamisítatlan szovjet abszurd: az 1920-as, 30-as évek legjelentősebb orosz színpadi szerzőjének, Mihail Bulgakovnak a legtöbb művét annak idején nem mutatták be, s kötetben is csak az ötvenes években jelenhettek meg (némelyik darabja pedig még később). Pedig első drámája, az 1926-ban bemutatott Turbinék napjai olyannyira elnyerte Sztálin tetszését, hogy többször megtekintette, és személyesen védte meg Bulgakovot a kritikusoktól, akik a polgárháborús történetből hiányolták a bolsevikok ábrázolását.
Ám Bulgakov ízig-vérig színházi ember volt, nemcsak szerző, hanem rendezőasszisztens és színész is: a színpad alternatív világot jelentett számára a szürke és kegyetlen valósággal szemben. S ezért jóformán élete végéig írt darabokat, annak ellenére, hogy második drámáját, a Menekülést már nem mutatták be – s ekkor is Sztálin mondta ki a döntő szót, aki szerint Bulgakov heroizálta a fehér tábornokokat. S ettől kezdve, ha bemutatták is egy-egy darabját – a Képmutatók cselszövését… (tovább)
Menekülés 6 csillagozás
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mihail Bulgakov Európa

MINISZTER (az iratokba tekintve) Hatezres munkástömeg jelent meg a laktanya előtt, és követelte a letartóztatottak szabadon bocsátását.
MIKLÓS Ajjajjaj!
MINISZTER Katonák oszlatták szét a tömeget.
MIKLÓS Voltak áldozatok?
MINISZTER (az iratokba tekintve) Tizennégy halott és ötvennégy sebesült.
MIKLÓS Ez a legszomorúbb mindabból, amit jelentett nekem. Melyik alakulat tüzelt?
MINISZTER A kaukázusi hadosztály hetedik százada.
MIKLÓS Ezt nem hagyhatjuk annyiban. Le kell váltani a hadosztályparancsnokot és a századparancsnokot is. Hogy lehet ilyen rosszul lőni? Hatezres tömeg – és tizennégy ember.
854. oldal [Batum]

SZAVVICS Ah, ön nem tudja? Kleptománia, nos, megmondom, mi az. Ez az, amikor a Boldogságban egyszer csak egyik aranytárgy a másik után tünedezik el… Ez a kleptománia! Mondja meg, kérem, nem találkozott az én cigarettatárcámmal?
MILOSZLAVSZKIJ Kisméretű, arany, ferdén rajta egy Sz betű?
SZAVVICS Igen, igen, éppen az!
MILOSZLAVSZKIJ Nem láttam.
620. oldal [Boldogság]