Kutyaszív 259 csillagozás

Mihail Bulgakov: Kutyaszív Mihail Bulgakov: Kutyaszív Mihail Bulgakov: Kutyaszív Mihail Bulgakov: Kutyaszív Mihail Bulgakov: Kutyaszív Mihail Bulgakov: Kutyaszív

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sci-fi regény? Fergeteges komédia? Egy ültőhelyben felfalható bűntörténet? Bulgakov kisregénye mindez együtt, de legfőképpen üzenet 1925-ből: ne piszkáljunk bele az öntörvényű természetbe. A regénybeli professzor egy kutyába emberi szerveket ültet át. Vajon lehet-e kutyából szalonna, azaz ember? Irányíthatja-e az ember a saját sorsát?
Bulgakov a forradalmat is erőszakos „Szervátültetésnek” tartotta, amellyel Oroszország 200 éves elmaradását óhajtotta volna mesterségesen behozni. Jóslatát a „Kutyaszív”-ben fogalmazza meg. Ezt a könyvet keresték, amikor házkutatást tartottak az írónál. A kézirat negyedszázaddal írója halála után titokban Párizsba vándorolt, és ott jelent meg először.

Az 1988-as Európa-kiadás és a 2013-as Alinea-kiadás több elbeszélést is tartalmaz. A többi kiadás csak a címadó kisregényt. Az első kiadás posztumusz.

Eredeti megjelenés éve: 1976

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Zsebkönyvek · Európa Zsebkönyvek Európa · Populart Füzetek Interpopulart · Klasszik Alinea · Populart füzetek – világirodalom Interpopulart

>!
Európa, Budapest, 2017
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634058038 · Fordította: Hetényi Zsuzsa
>!
Alinea, Budapest, 2013
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155303234 · Fordította: Hetényi Zsuzsa
>!
Pesti Szalon, Budapest, 1996
136 oldal · ISBN: 9636051437 · Fordította: Hetényi Zsuzsa

3 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Filipp Filippovics Preobrazsenszkij


Kedvencelte 31

Most olvassa 8

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 74


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Mihail Bulgakov: Kutyaszív

Bulgakovtól sci-fi, na ilyet még nem olvastam…, de ezen is túl kell esni, s nem is volt kellemetlen, sőt, kifejezetten élvezetes. Miközben Gömböc, a kutya isteníti az őt az utcáról hazavivő orvosprofesszort, még nem tudja, hogy különleges kísérletnek válik alanyává. Szervátültetés következtében emberi tulajdonságokkal ruházzák fel, de az agy – amit kap – nem a legintelligensebbek közül való. Mindez különleges – az adott kor szovjet társadalmára jellemző történéseket eredményez, s e kalandok és bonyodalmak közt Bulgakov jól megfricskázza az új szovjet-hatalom buta, embertelen, kultúra ellenes intézkedéseit, ironikusan szól társadalmi visszásságokról, visszaélésekről – nem véletlenül 1925-ben nem engedélyezték megjelenését. Először csak szamizdat formájában terjedt, hivatalosan csak 1987-ben jelenhetett meg. Nagyon AJÁNLOM!

2 hozzászólás
cortinadampezzo P>!
Mihail Bulgakov: Kutyaszív

Ha ma élne Bulgakov, egészen biztosan Knausgård-szintű rocksztár lenne, akinek minden megszólalására rezdülne az irodalmi élet, távoli országokba járna közönségtalálkozókra és mindenféle egzotikus nyelven is elkapkodnák a műveit. Előttem van a kép, ahogy a budapesti Könyvfesztiválon fél napot kell sorban állni, hogy a nagy orosz szerző dedikálja legújabb regényét, majd az esti író-olvasó találkozón a maga szerény módján kifejezi aggodalmát a világpolitika legújabb szomorú fejleményei miatt.

Bulgakovnak persze az 1920-30-as években esélye sem lehetett a fentiekhez csak megközelítőleg hasonló elismerésre, a sztálinista cenzúra ugyanis az ígéretesen induló írót betiltotta és elsöpörte. Nyugodtan mondhatjuk azonban, hogy Bulgakov igazán ma él és virul, ugyanis a proletárdiktatúráról szóló írásai szinte egy az egyben ráhúzhatók a 21. századi félig vagy teljesen autokrata rezsimek működésére.

Mert a szovjet Frankenstein-történet álcája mögött végső soron miről is van szó a Kutyaszívben? A saját jogon semmire sem jutó, lusta és buta tömegek akarnok lázadásáról, a kivívott előjogok semmibe vételéről és az értelmiség üldöztetéséről. Ismerős, ugye? Ez a központi gondolat még úgy is kitüremkedik a sorok közül, hogy Bulgakov egyébként zseniálisan rejti abszurd sci-fi mögé a bolsevizmus kritikáját; hogy ezt börtön nélkül megúszhatta, csak azt jelzi, hogy ezek a hirtelen hatalmat kapott tömegek szövegértés híján lehettek.

Két napja gondolkodom azon, hogy a bulgakovi életmű számára mit jelent a Kutyaszív? Nagyon távol áll ugyanis mind a korai orvosi novellák ártatlan hangulatától, A Mester és Margarita összetett zsenialitásától, és minden abszurditása ellenére az Ördögösdi vagy a Végzetes tojások totális őrületétől is. Nem mondanám átmenetinek, mert az életmű egészében nincs sem előzménye, sem folytatása, inkább csak egy amolyan leágazásnak, kísérletezésnek, amelyben Bulgakov még olyan tőle igen távol álló dolgokat is megenged magának, mint pozitív főhősei szándékos gonoszsága, a nyílt gúny vagy az indirekt erotika. No meg a szórakoztató faktor, mert az eddig olvasott összes Bulgakov-mű közül ez az egyetlen, amelyet őszintén és szekunder szégyenérzet nélkül tudtam élvezni.

>!
Európa, Budapest, 2017
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634058038 · Fordította: Hetényi Zsuzsa
2 hozzászólás
tgorsy>!
Mihail Bulgakov: Kutyaszív

Hohoho..Hoppá! Kutyából nem lett, nincs, és nem lesz szalonna.
Ha ezt Bulgakov egy házkutatással megúszta, akkor a bolsevizmus még nagyon fiatalka volt.
Kegyetlenül igaz.
Még hogy sci-fi, meg krimi, meg komédia. Frászt.
Tényirodalom. Minden korban minden korról.

1 hozzászólás
ViraMors P>!
Mihail Bulgakov: Kutyaszív

Egyszerre érzem korképnek, erős társadalomkritikának és az orosz spoiler. Ha jól tudom, meg sem jelenhetett új korában, őszintén nem lep meg. Meghökkentő darab, megható befejezéssel.
Bizonyos tekintetben furcsa volt a Kvartettel nagyjából párhuzamosan olvasni.

brigi11 P>!
Mihail Bulgakov: Kutyaszív

Ide nekem az összes Bulgakov könyvet most azonnal!
Annyira groteszk, annyira bizarr, és annyira sok mondanivalója van, ami még most is annyira megállja a helyét, hogy ezen a pár oldalon is tátva maradt a szám. A fél csillag levonás csak az önzőségem miatt van, mert tudom, hogy nem kellett ezt tovább húzni, de én még szerettem volna olvasni.

sztinus>!
Mihail Bulgakov: Kutyaszív

Azt hiszem ami a franciáknál Vian az az oroszoknál Bulgakov.
Tini koromban rajongtam az ilyen írásokért. Ma már annyira nem varázsolt el, és a három kisregény közül a Végzetes tojások ami leginkább tetszett.

Marcus P>!
Mihail Bulgakov: Kutyaszív

A „szokásos” Bulgakov-féle agymenés.
Nagyjából az 1920-as években járunk, indul a kommunizmus a Szovjetunióban. Egyes köztiszteletnek örvendő emberek, például a főszereplő orvos megtarthat még bizonyos előjogokat, például hogy egyedül lakjon egy lakásban (mely egyben rendelő is), ugyanakkor azok, akik az új (párt)irányvonalban szeretnének helyezkedni, már fenik rá a fogukat.
Ezen háttérrel párhuzamosan szimbolikusan is felemelkedik a csavargó és a csavargó kutya. Mit tud kezdeni az újonnan jött lehetőségeivel? Bulgakov véleménye nem túl pozitív ezzel kapcsolatban.
Akárcsak A Mester és Margarita esetén, ezt a művet is úgy tudnám jellemezni, mint ami keveri az orosz realizmust és a fantasztikumot: Bulgakovnál nem lóg ki a világból az, hogy boszorkányok repkednek, vagy ebben az esetben ember és állat eggyéválik. A szereplők reakciói hihetőek, és az új emberállat fejlődése is egy reális pályát fut be.

A kötetben található még három rövidebb novella is. A beszélő kutya a kisregény egyfajta utó/előképe, Az alkoholizmus hasznáról egy kis orosz reál-abszurd, a Bíborszigetre pedig bevallom, nem emlékszem.

Maga a Kutyaszív abszolút ajánlható, akár a bulgakovi életművel való ismerkedés elkezdésére is.

Trixi_Adzoa>!
Mihail Bulgakov: Kutyaszív

Az az igazság, hogy ezt nem igazán tudom hova tenni.
Úgy 75%-ban igazi Bulgakov írás, aztán van a történetnek emberi típusú gonoszság oldala, amitől valami nagyon rossz íz marad a számban. Ettől érzem azt, hogy nem 5*-os.
Ennek ellenére értékelem Bulgakov agyát továbbra is. Egy olyan groteszk világot hozott létre ebben a kisregényben, ahol még pont otthon érzi magát az ember, és mégis úgy érzi, hogy szörnyű. Eleve elképzelni sem tudom, hogy pattant ki a fejéből ilyesmi :D
Amúgy rájöttem, hogy nekem most az a bajom, hogy szemben pl. A Mester és Margaritával, ez a világ nem meseszerű, hanem pokolszerű. Na mindegy.
Bulgakov értékéből mit sem von le, hogy ez most nem a kedvencem.

2 hozzászólás
Karinthy P>!
Mihail Bulgakov: Kutyaszív

Hol is kezdjem… A fülszöveg elolvasása nélkül vettem kezembe a könyvet. A cím és a szerző remek párosnak bizonyult. Egy kutya élettörténetére számítottam a saját szemszögéből látva a világot. Azt gondoltam , hogy az emberi gonoszságot fogja feltárni elénk az író. Nem ez történt, illetve csak részben.
A kisregény kulcsfigurája és egyben főhőse egy nagy kísérletező Preobrazsenszkij professzor, a szervátültetések mestere, aki egy kutyába emberi szerveket ültet át.
A természet öntörvényű világába való beavatkozás azonban képtelen és hajmeresztő bonyodalmakat szül, amelyek az 1917-ben kezdődött történelmi „kísérlet” lehetséges – és azóta sajnos be is következett – veszedelmeire figyelmeztetnek, amikre az író a húszas évek elejétől látnoki erővel előre felhívta a figyelmet
Az embertelenség és az ostobaság elleni tiltakozás a végkicsengése a kisregény briliánsan megírt, szatírikus példázatának.
Egyszer feltétlenül érdemes elolvasni, de ez nem az a könyv, ami melegséggel tölti el az olvasót. :/

Sevillától Granadáig …

Vackor6 P>!
Mihail Bulgakov: Kutyaszív

Kemény rendszerkritika és szürreális politikai szatíra orosz Frankenstein módra. Ehhez úgy érzem még fel kell nőnöm.


Népszerű idézetek

Trixi_Adzoa>!

– Senkit sem szabad verni – jelentette ki izgatottan Filipp Filippovics –, ezt jegyezd meg egyszer és mindenkorra. Emberre és állatra egyaránt csak meggyőzéssel lehet hatni.

3 hozzászólás
Futtetenne I>!

– Aki nem siet sehova, az mindenre ráér […].

45. oldal

ÁrnyékVirág>!

Hatvanéves vagyok, adhatok már tanácsot magának. Sose kövessen el bűnt, bárki ellen is irányuljon. Tiszta kézzel öregedjen meg.

vorosmacska>!

– Hogy sikerült idecsalogatnia egy ilyen ideges kutyát? […]
– Kedvességgel. Az egyedüli módszer, amely megengedhető egy élőlénnyel való bánásmódban. Terrorral semmit sem lehet elérni egy élőlénynél, bármilyen fokon is álljon az a fejlődésnek.

21. oldal

Bla IP>!

1903 óta lakom ebben a házban. És ez alatt az idő alatt, egészen 1917 márciusáig nem fordult elő egyetlen eset sem, és ezt aláhúzom piros ceruzával, egy sem, hogy a lépcsőházból a lenti, nyitott főbejárati ajtó mellől eltűnt volna akár egyetlen pár kalucsni is. Vegye figyelembe, hogy ebben a házban 12 lakás van, és hozzám betegek is járnak. Tizenhét márciusában egy szép napon eltűnt az összes kalucsni, köztük az én két páram is, valamint három bot, egy kabát és a portás szamovárja.

28. oldal

1 hozzászólás
mohapapa I>!

– Az étel, Ivan Arnoldovics, igen ravasz dolog. Enni tudni kell, és képzelje, az emberek többsége egyáltalán nem tud enni. Nemcsak azt kell tudni, hogy mit együnk, hanem azt is, hogy mikor és hogyan – (Filipp Filippovics sokatmondóan megrázta a kanalát.) – És hogy miről beszélgessünk közben. Úgy bizony. Hogyha azt akarja, hogy jó legyen az emésztése, volna egy jó tanácsom – ne beszéljen evés közben a bolsevizmusról és az orvostudományról. És isten őrizz, hogy ebéd előtt szovjet újságokat olvasson.
– Hm… De hiszen más nincs.
– Hát akkor semmilyet se olvasson. Tudja, harminc megfigyelést végeztem a klinikán. Na és mit gondol, mi derült ki? Azok a páciensek, akik nem olvasnak újságot, kitűnően érzik magukat. Azok pedig, akikkel szándékosan olvastattam a Pravdát, elkezdtek fogyni.

172. oldal

Aurora_Michaelis P>!

– Hogy sikerült idecsalogatnia egy ilyen ideges kutyát, Filipp Filippovics? – kérdezte egy kellemes férfihang, és a nadrágszár a helyére csúszott. Dohányszag áradt szét, és a szekrényben csörömpölni kezdtek az üvegek.
– Kedvességgel. Az egyedüli módszer, amely megengedhető egy élőlénnyel való bánásmódban. Terrorral semmit sem lehet elérni egy állatnál, bármilyen fokán álljon is az a fejlődésnek. Ezt mindig is mondtam, mondom most is, és fogom is mondani. Ezek hiába gondolják azt, hogy a terror segít rajtuk. Nem, kérem, nem segít, bármilyen terror legyen is az: fehér, vörös vagy akár barna! A terror teljesen megbénítja az idegrendszert. Zina! Vettem ennek a szemtelennek egy negyvenért krakkói kolbászt. Próbáld meg majd megetetni, ha elmúlt az émelygése.

2. fejezet

vorosmacska>!

Ó, a szem igen fontos dolog. Akár a barométer. Mindent megmutat – hogy ki az, akinek sivár a lelke, ki az, aki merő szórakozásból a bordádba rúg csizmaorrával, és ki az, aki maga is mindenkitől fél.

9. oldal

vorosmacska>!

Aztán meg mi az a szabadság? Káprázat, füst, fikció… Ezeknek a szerencsétlen demokratáknak a lázálma.

55. oldal

3 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!

Hogyha azt akarja, hogy jó legyen az emésztése, volna egy jó tanácsom – ne beszéljen evés közben a bolsevizmusról és az orvostudományról. És isten őrizz, hogy ebéd előtt szovjet újságokat olvasson.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Cujo
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Stanisław Lem: Solaris
Jókai Mór: A jövő század regénye
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Aszlányi Károly: A befalazott halál
Robert Merle: Állati elmék
H. G. Wells: Az időgép
Karinthy Frigyes: Capillária
Stephen King: A Napkutya