Kakasmintás ​törülköző 25 csillagozás

Mihail Bulgakov: Kakasmintás törülköző

Mihail Bulgakov 1891-ben született Kijevben. 1916-ban orvosi diplomát szerzett, majd kétéves vidéki orvosi gyakorlat után az írói pályát választja. Az Egy fiatal orvos fejlegyzései cím alatt szereplő elbeszélései a kezdő orvos falusi élményeinek lírai tükre. A húszas évek közepén napvilágot látott két kisregénye, az Ördögösdi és a Végzetes tojások az írói életmű lényeges jegyét mutatják fel: a groteszk és a fantasztikus elemek iránti fogékonyságot. Az inkább regény- és drámaíróként ismert Bulgakov kötetünkben szereplő rövidebb lélegzetű írásai is bizonyítják: az 1940-ben elhunyt alkotót méltó hely illeti meg a huszadik század legnagyobb írói között.

Eredeti megjelenés éve: 1925

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lektúra könyvek Kriterion


Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

olvasóbarát P>!
Mihail Bulgakov: Kakasmintás törülköző

Nem könnyű helyzet, ha egy szerzőnek a legsikeresebb művét olvasom először és nagyon tetszik, akkor a mérce nagyon magasra van helyezve, amit más műveivel nem biztos, hogy teljesíteni tud. Talán jobb, ha először a fiatalabb korban írott műveket olvasom. Én mindenképpen így jártam Bulgakovval, akinek a Mester és Margarita című műve a legnagyobb olvasmányélményeim közé tartozik. Most a Kakasmintás törülköző persze nem lehet akkora élmény, de tetszik a témaválasztása, a stílusa, ha nem is minden része egyformán. Az Egy fiatal orvos feljegyzése címmel szerkesztett 9 elbeszélés remekül mutatja be az egyetemről kikerült és az Isten háta mögötti területen tevékenykedő orvos bizonytalanságait, műtéti és kezelési bravúrjait, tévedéseit. Ezek az írások nagyon maggyőzőek.
A két kisregény közül az Ördögösdi nem igazán kápráztatott el, ördögien zaklatott. A Végzetes tojások sokkal átgondoltabb, az orosz tudományos életről is betekintést kapunk. Bulgakov ebben a kisregényében is megmutatja sokszínűségét, meglepő fordulatait. A 4 csillag kizárólag a Ördögösdi miatt van, a kötet többi része egyértelműen tetszett.

1 hozzászólás
kalypso>!
Mihail Bulgakov: Kakasmintás törülköző

Bár olvastam már más műveket is Bulgakovtól A Mester és Margaritán kívül, az első gondolatom mégis az volt, hogy nem szabad majd összehasonlítanom ezt a kis kötetet Bulgakov fő művével. Egészen jól ki is tudtam ezt zárni a könyv feléig, amíg az Egy fiatal orvos feljegyzéseit olvastam, mert ennek aztán semmi köze nincs a Bulgakovtól tipikusan várt fantasztikus, lüktető világhoz. Az Ördögösdit és a Végzetes tojásokat olvasva, azonban elkerülhetetlenné vált a hasonlítgatás. Az első rész nagyon tetszett, bár néha sok volt a műtőben átélhető naturalizmusból, de érdekes dolgokra mutatott rá, néhány betegségnek, tünetnek még utána is nézelődtem, foglalkoztatott. Meg persze nem kis lökést ad a fiatal, világ háta mögé száműzött orvos sikertörténete (ha nevezhetjük így), magam is átértékeltem, sőt, leminősítettem az életem kihívásait. Ami az utóbbi két művet illeti, ezek a fantasztikus elemek miatt már inkább húztak A Mester és Margaritához, nem voltak rosszak, de különösebben jók se, főként Bulgakov fő regényének fényében. Nyilván nem azzal kellett volna kezdeni, most már késő bánat. Azért az elejét élveztem, a kevésbé jó meg nem tántorít el a további ismerkedéstől az író műveivel. Várom!

4 hozzászólás
cortinadampezzo P>!
Mihail Bulgakov: Kakasmintás törülköző

Moszkvától sok száz versztányira, ahol az anekdoták nem holmi humoros történetecskék, hanem maga a valóság, egy frissen diplomázott, fiatal orvos (nem nehéz kitalálni, hogy a fiatalkorában vidéki orvosként praktizáló Bulgakov alteregója) próbálja valahogyan életben tartani a környék lakosságát. Ez nem valami egyszerű, hiszen például a szifiliszes beteg folyton csak toroköblögetőt kér, egy másik pedig a többnapi gyógyszeradagját húzza fel egy hajtásra, és hát egy világ végén lévő orosz faluban az orvosi eszközök és az alkalmazott módszerek is igen kezdetlegesek. Az Egy fiatal orvos feljegyzései nem összefüggő történet, néhol a novellák helyszíneinek leírása is eltér (és az egyikben az évszámok sem stimmelnek), de közös bennük a főhős és az őt körülvevő személyek alakja, illetve a történetek néhol drámai, néhol fekete humorral átitatott, de végig mélységesen emberi és empatikus hangulata. Külön kiemelendő, hogy Bulgakov mennyire remekül ábrázolja főhősének elszigeteltségét, a mindentől való messzeség folyamatos felemlegetése mellett visszatérő motívum például a hóvihar, amely nem is fizikailag, hanem inkább lelkileg választja el szeretett Moszkvájától (és a kötetben valószínűleg ez a leginkább életrajzi elem). A történetekből egyébként készült a Sky Arts brit tévécsatornára egy A Young Doctor's Notebook című sorozat Daniel Radcliffe és Jon Hamm főszereplésével, amely remekül dolgozta fel ezeket az elbeszéléseket.

Az Ördögösdi egy nagyon fura, sodró lendületű kisregény, amelyben Korotkov irodavezető a különböző ellenőrző bizottságok, panaszirodák és titkárságok gyűrűjén át egyre bizarabb és bizarabb helyzetekbe kerül, míg már maga sem tudja, hogy hol van és mi is történik vele. És sajnos az olvasók sem nagyon, bár a szovjet bürokrácia értelmetlenségét és a hatalom céltalan elnyomását remekül visszaadja Korotkov tripje, azért ez egy meglehetősen zaklatott és zavaros írás.

A Végzetes tojások úgy indul, mint egy enyhén groteszk társadalomkritika, amelyben Bulgakov a maga nem hivalkodó fekete humorával parodizálja a tudományos élet működését, a lakosság és a média szenzációéhségét, és ahogy megszokhattuk, természetesen megkapja a magáét a túlbürokratizált szovjet berendezkedés is. Aztán ezt az egészet szépen eldobjuk és átmegyünk spoiler. És Bulgakov ezt egészen zseniálisan csinálta, a cselekményt egymástól látszólag teljesen független szálakon elindítva (ezzel egy kicsit balladai módon az időt is húzva), amelyek csak a történet egy pontján állnak össze, továbbá mindenfelé elrejtve különböző apróbb jeleket, amelyeket először nem is nagyon tudtam hová tenni, de a végére persze ezek is értelmet nyernek.

A kötet három írása (a novellafüzér és a két kisregény) egészen eltérőek, és mind másért, de zseniálisak (na jó, az Ördögösdit azért annyira nem szerettem, ezért a fél csillag levonás). Szégyenkezve be kell vallanom, hogy középiskolásként képtelen voltam elolvasni a fő művének tartott A Mester és Margaritát, ám mivel ezzel a kötettel Bulgakov igazán magasra tette nálam a mércét, hamarosan azzal is teszek egy újabb próbát.

PTJulia P>!
Mihail Bulgakov: Kakasmintás törülköző

A Kakasmintás törülköző egyszerűen zseniális! Borzongva gondoltam bele, hogy milyen egészségügyi ellátás, egyáltalán milyen viszonyok uralkodtak Európában röpke száz évvel ezelőtt, és hogy milyen orvosi bravúrokra kellett képesnek lenniük a vidéki (lelkiismeretes) orvosoknak! Mennyire dolgoznia kellett a kreativitásuknak! Az Ördögösdit (bár a némiképp rá hajazó Mester és Margarita egyik kedvenc regényem) egyáltalán nem élveztem: erőltetettnek, nehezen követhetőnek, zavarosnak találtam. A Végzetes tojások lendületes, izgalmas, akár egy krimi. Tulajdonképpen roppant mód mulatságos is.

pidlacsek>!
Mihail Bulgakov: Kakasmintás törülköző

A könyv első része nagyon jó és olvasmányos volt. A középső rész hajaz a Mester és Margaritára, de olvastatja magát. Az utolsó elbeszélés eléggé nyögvenyelős volt.

zbernadett1994>!
Mihail Bulgakov: Kakasmintás törülköző

Érdekes volt. A fiatal orvos feljegyzései nagyon tetszett. Igazából azért is vettem meg a kötetet. Bár eltérő volt a Daniel Radcliffes feldolgozáshoz képest. A két novella…hát. Az első teljesen Bulgakov volt, a másik inkább számomra a scifibe ment át :D

Hannibal_Lector>!
Mihail Bulgakov: Kakasmintás törülköző

Nagy jók a fiatal orvosos novellák, de nekem a szürreálisabb novellák is bejöttek benne.


Népszerű idézetek

olvasóbarát P>!

Morfium
I
Régóta figyelték már az okos emberek, hogy a boldogság olyan, mint az egészség: amíg megvan, észre sem veszed. Hanem aztán, ahogy elfutnak az évek, mennyit, de mennyit gondolsz arra az egykori boldogságra!
Ami engem illet, én most jöttem rá, hogy 1917 telén boldog voltam. Abban a felejthetetlen, hóförgeteges, száguldó esztendőben!

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
SophieOswald>!

     Régóta megfigyelték már az okos emberek, hogy a boldogság olyan, mint az egészség: amíg megvan, észre sem veszed.

48. oldal, Morfium (Kriterion, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · egészség
SophieOswald>!

Tisztánlátásomat még nem homályosította el az élettapasztalat.

7. oldal, Kakasmintás törülköző (Kriterion, 1989)

SophieOswald>!

És ekkor a lány mankóira támaszkodva kibontott egy csomagot, és előhengeredett egy hosszú, hófehér törülköző, amelyet vörös fonallal hímzett, egyszerű kakasminta díszített. Hát ezt rejtette minden vizitkor a párnája alá. Persze, emlékszem, a fonal ott volt az éjjeliszekrényén.
     – Nem fogadom el – mondtam ridegen, és még a fejemet is megráztam. De a lány arca olyan lett, hogy mégis elfogadtam.
     És sok éven át ott függött a törülköző Murjevóban a hálószobámban, azután együtt vándorolt velem, végül kifakult, foszladozott, lyukas lett és eltűnt, mint ahogy kifakulnak és eltűnnek az emlékek is.

16.-17. oldal, Kakasmintás törülköző (Kriterion, 1989)

SophieOswald>!

     Annak, aki még sosem utazott elhanyagolt falusi utakon, nincs mit mondanom. Úgysem értené meg. Azt pedig, aki ismeri az ilyesmit, emlékeztetni se kívánom rá.

(első mondatok)

SophieOswald>!

Esténként olvastam (persze, főképp a diftériáról és a skarlátról, de aztán valami megmagyarázhatatlan kíváncsisággal Cooper indiánkönyveit is), […]

50. oldal, Morfium (Kriterion, 1989)

SophieOswald>!

[…] odahívta a korrektorokat a korrektori szobából és a mettőrt, és mindegyiküknek megmutatta a hasáblevonatot. A keskeny tördelt oldalon, a még nedves papíron ez állt:
     „Gracsovka, szmolenszki kormányzóság. A járásban egy ló nagyságú tyúk tűnt fel, amely úgy rúg, mint egy ló. Farok helyett tollak díszítik, mint a burzsoá nőket.”
     A szedők szörnyen nevettek.
     – Annak idején – szólalt meg a tördelőszerkesztő jóízűen vihogva –, amikor a Russzkoje Szlovónál dolgoztam Ványa Szityin mellett, ittunk mint a gödény. Ez az igazság. Most meg egyesek, úgy látszik, vedelnek, mint a stucc.

232. oldal, Végzetes tojások (Kriterion, 1989)

SophieOswald>!

     Hangulatos a petróleumlámpa, de én a villanyra szavazok!

49. oldal, Morfium (Kriterion, 1989)

SophieOswald>!

Maradék idejében otthon feküdt a Precsisztyenka körúti lakásán, a szobájában, amely a padlótól a mennyezetig könyvekkel volt telezsúfolva, betakarózott egy pléddel, köhögött, és az izzó kályha ajtónyílásába bámult (a kályhát aranyozott székekkel Marja Sztyepanovna fűtötte), […]

170. oldal, Végzetes tojások (Kriterion, 1989)

kalypso>!

A tizenharmadik parancsolat kimondja: ne menj jelentés nélkül felebarátodhoz (…)

160. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vaszilij Suksin: Vörös kányafa
Mihail Solohov: Emberi sors
Vlagyimir Galaktyionovics Korolenko: A paradoxon
Alekszandr Sztyepanovics Jakovlev: Kegyetlen éjszaka
Ilja Ilf – Jevgenyij Petrov: A szórakozó egyed
Csáth Géza: Lidércálmok
Jurij Scserbak: Fejezetek Jaropil város krónikájából
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Kisregények és elbeszélések I-II.
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Fehér éjszakák
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A nagyváros homályából