Három ​dráma 11 csillagozás

Mihail Bulgakov: Három dráma

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kötetünk Mihail Bulgakov három színpadi művét tartalmazza: A Zojka lakása (1925) című tragikus farce-ot, a Bíbor sziget (1927) című fergeteges vígjátékot, valamint a kéziratban fennmaradt drámát, az Ádám és Évá-t (1931).
A Zojka lakása tipikusan NEP-korszakbeli drámát dolgoz fel: Zojka, félvilági hölgy, hogy Párizsba szökésének anyagi bázisát megteremtse, divatszalonnak álcázott örömtanyát nyit, enyhülést kereső nepmanok és megtévedt szovjet hivatalnokok részére.
A Bíbor sziget viszont már nem egyszerűen a NEP-viszonyok kínálta anyagból merít, hanem a színház világát veszi célba általában is, de különösen egy álforradalmi „harsány-dramaturgia” kialakulásának groteszk jelenségekkel zsúfolt napjaiban.
Mindkét vígjátékot a siker tetőfokán vették le a műsorról. Az Ádám és Évá-nak pedig még keserűbb sors jutott: egyáltalán nem vitték színre, és 1987 nyaráig, az Oktyábr című irodalmi folyóiratban történt publikálásáig csak címével szerepelt a köztudatban.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dráma (régi sorozat)

>!
Európa, Budapest, 1989
246 oldal · ISBN: 963074757X · Fordította: Elbert János, Enyedy György, Király Zsuzsa

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Morn>!
Mihail Bulgakov: Három dráma

Jó kikapcsolódás volt esténként. Rövid, mégis viszonylag mozgalmas drámák, mindegyik a maga kis mondanivalójával. Voltak benne jó megoldások – a Bíborsziget a drámán belüli drámával és az Ádám és Éva világa.
Úgyhogy ismét nem csalódtam Bulgakovban. Szívesen beülnék egy darabjára valamelyik színházba.

>!
Európa, Budapest, 1989
246 oldal · ISBN: 963074757X · Fordította: Elbert János, Enyedy György, Király Zsuzsa
4 hozzászólás
egodragon>!
Mihail Bulgakov: Három dráma

Valószínűleg koromnál fogva nem azt láttam a darabokban, amit esetleg kellett volna; ennek következtében túl nagy sztorit egyik sem adott. Viszont mindegyik színdarab és olvasás közben teljesen jól eltudtam képzelni egy színpadon minden erőltetés nélkül. Megelevenedtek a helyszínek, a szereplők, ahogy annak egy színdarabnál kell, legalábbis szerintem. Olvasásnak is remek kikapcsolódás volt – már csak a rövidsége miatt is –, de szívesen megnézném színházban is bármelyiket, ugyanezen élmény okánál fogva.
A Zojka lakásával kapcsolatban volt bennem egy kis kavarodás; kicsit sok volt a szereplő, és némileg zavaros volt a cselekmény is. A Bíbor szigetnél a színdarabba ágyazott színdarab ötlet nagyon tetszett, sokkal látványosabb képet tudnék elképzelni a színpadon, mint az előző darab esetében, így a sok szereplő itt még indokoltnak is tűnik számomra. Az Ádám és Éva darab tetszett a legjobban; kellőképp kevés volt a szereplő a mű hosszát figyelembe véve, és bár a háttér történet érezteti magát, de nekem nem tűnt központi elemnek, inkább csak a szereplőkre tett hatásait éreztette. Az első darab kivételével a jellemek átalakulása érezhetőbb és főleg érthetőbb volt, ez is erősen hozzájárult ahhoz, hogy az utolsó két mű nagyobb hatást tett rám.

Chris>!
Mihail Bulgakov: Három dráma

A Zojka lakása volt a legnagyobb kedvenc, a Bíbor sziget alapötlete nagyon jó volt, de szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle (én azon kevesek egyike vagyok, akiknek tetszett a Pesti Színházban az előadás, jót tett neki a kiegészítés), az Ádám és Éva meg egészen más stílusú mű, ahhoz másfajta lelki állapot kell. De mindegyiket érdemes elolvasni.

Chi >!
Mihail Bulgakov: Három dráma

A kötetből a Bíbor sziget érdekelt igazán, mert szerettem volna elolvasni a művet, mielőtt megnézem a színházi változatot. Az olvasottak alapján jó darabnak ígérkezik. Bár szórakoztató mű, bőven van benne min gondolkodni arról, mit tesz velünk a hatalom, másrészt arról, mennyire vagyunk hiszékenyek, és arról is, hogyan élünk vissza a pénzzel és mások naivitásával. Legalábbis nekem erről szól leginkább.
A Zojka lakása, azt hiszem, számomra sajnos nem marad emlékezetes, és miután elolvastam, nem tartom valószínűnek, hogy megnézném színházban.
Az Ádám és Éva számomra olyan, mint egy mai világvége film, tele politikával, de határozottan jobb, mint a Zojka lakása. Jacques-ot sajnálom. A férfiakat nem. Éva meg legyen boldog.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Egy őrült naplója
A világirodalom legszebb drámái I-II.
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg / A revizor
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Magatokon röhögtök!
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Gogol művei
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Leánynéző
Az orosz dráma klasszikusai 1-2.
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg / Az orr / A revizor
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós művei