Acéltorok 14 csillagozás

Mihail Bulgakov: Acéltorok

Mikor ​Mihail Bulgakov elbeszéléseit, tárcanovelláit és karcolatait gyűjtöttük egy kötetbe, arra törekedtünk, hogy az 1989-es, ötkötetes orosz kiadás alapján, ahol szükséges, visszaállítsuk az elbeszélések teljes szövegét, illetve az Egy fiatal orvos feljegyzései című ciklus esetében a novellák sorrendjét. Kötetünk új fordításokat is tartalmaz, amelyeket a tartalomjegyzékben csillaggal jelöltünk. Mindennek eredményeként az Acéltorok című kötetben most jelenik meg először magyarul Mihail Bulgakovnak az 1920-as években íródott összes elbeszélése. A tárcanovellákból és a karcolatokból csupán válogatást közlünk, mivel egyrészt mind a mai napig nincsenek összegyűjtve a különféle álneveken és a különféle újságokban megjelent feuilletonok, másfelől pedig a válogatást meghatározta az írások minősége is, hiszen Bulgakov a szó szoros értelmében megélhetési célból alkotta ezeket a műveket.Bulgakov elbeszélései és kisebb írásai a nagy regények és a színművek árnyékában sem Oroszországban, sem… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mihail Bulgakov Európa


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bartha_Helga >!
Mihail Bulgakov: Acéltorok

Az orvos novellákat már olvastam A kakasmintás törölköző-ben, a többiben jó volt felfedezni a későbbi motívumokat, a szatirikus fricskákat.

Szibériaitigris>!
Mihail Bulgakov: Acéltorok

Ez most nem tetszett annyira. Nem volt olyan érdekes, mint Bulgakov regényei. Kicsit unalmas volt. Az elbeszélés maga sem olyan magávalragadó, nem kelti fel úgy az érdeklődést. Elképzelhető, hogy ezek a rövid elbeszélések egyszerűen nincsenek olyan gonddal megírva, csak papírra vetette őket az író, ahogy jött. Végülis ez egy ilyen műfaj. De sajnos az eredmény az, hogy nem hagy maradandó élményt. Még legjobban az első novella tetszett. Ami érdekes benne, az a történelmi háttér és az orvos személyes élményei ebben a történelmi korszakban.

vicomte P>!
Mihail Bulgakov: Acéltorok

Néhány zseniális és pár bűnrossz novella, de a zseniálisak miatt – ezek főleg a könyv elején található orvosos sztorik, megéri elolvasni.

pisztolyasziv>!
Mihail Bulgakov: Acéltorok

Az egyik legkedvesebb kötet számomra Bulgakovtól. Együtt izgultam vele a veszélyes műtéteknél, éreztem a húsba vágó fagyot a kis faluban. Szavak nincsenek rá, mennyire imádtam ((:

Evna>!
Mihail Bulgakov: Acéltorok

Elég szegényes az eddigi Bulgakov olvasmánylistám, csak a Mester és Margaritát és a Moliére úr életét olvastam. Mivel ez a kötet elég átfogóan jelenteti meg Magyarországon az író rövidebb műveit, kicsit átfogóbb képet kaphatunk a stílusáról, az életéről, a munkásságáról, mint az előbb említett két regény elolvasásával.
Persze egyszer sem állítom, hogy ez kizárólag előny. A darabok nagyon változó témájúak és minőségűek, Bulgakov maga is bevallja, hogy tárcáit néha igénytelenül, rövid idő alatt csapta össze a megélhetés érdekében, hogy közben fontosabb írásaira koncentrálhasson.
A könyv igen hosszú, és az aktualitása is elég vegyes. Számomra nehezen volt olvasható-értelmezhető az a történet, aminek a gyökere az akkori társadalmi-politikai berendezés vagy a háborús helyzet. Ugyanakkor ma is frissek a bürokráciáról szóló, szatirikus hangú sztori, mint a Csicsikov kalandjai.
A kedvencem egyértelműen a nyitódarab, az Egy fiatal orvos feljegyzései volt, mely különálló írásokként jelentek meg, és most először rendezték őket időrendbe. Végtelenül izgalmas, ahogy az életrajzi ihletésű rövid szösszenetekben egy frissen végzett orvost követhetünk „a világ végére”, ahol egyedül kell megállnia a helyét tapasztalat nélkül, gyakran a legextrémebb körülmények között. Talán nagyobb terjedelme miatt, de a főhős közel tud kerülni hozzánk, átérezzük mind magabiztosságát, mind annak hirtelen megfogyatkozását; tehetetlen küzdelmét a vidéki emberek konokságával és egyszerűségével.
Bár kicsit több figyelmet és türelmet igényel, mindenképpen ajánlom, ha mást nem is, az említett Egy fiatal orvos feljegyzéseit, mert az tényleg kiemelkedően jó. Talán érdemes a végére hagyni. Javaslom az utószó elsőként való elolvasását, hiszen így többletinformációval vág az ember neki az olvasásnak – én ezt mindig jobban szeretem előrevenni, így már van a fejemben valami az íróról, a körülményekről.


Népszerű idézetek

Klogg_J>!

– Szentséges ég! Hisz te meghaltál!
– Pontosan ez történt.
– Akkor meg mi szél hozott erre? Eriggy, fényeskedjen neked a világosság, egyenest a temetőbe!
– Felvétel nélkül nem lehet.

490. oldal, Egy Hulla Kalandjai


Hasonló könyvek címkék alapján

Galsai Pongrác: A besurranó szerkesztő
Narine Abgarjan: Égből hullott három alma
Varlam Salamov: Kolima
Lev Tolsztoj: Bál után
Karinthy Frigyes: A feleségem beszéli
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja
Ljudmila Ulickaja: Elsők és utolsók
Varlam Salamov: Szentencia
Vladimir Nabokov: Egy naplemente részletei
Ivan Bunyin: Az emésztő tűz