Roma ​hősök 1 csillagozás

Öt európai monodráma
Mihaela Drăgan – Michael Collins – Farkas Franciska – Dijana Pavlovic – Richard R. O’Neill: Roma hősök

A ​világ első roma alkotók monodrámáit bemutató gyűjteménye Európa különböző pontjain élő közösségek életébe nyújt betekintést. A drámakötetből új arcát ismerhetjük meg a kontinensnek. Michael Collins Kulturális kérdés vagy sem? című színdarabjában egy traveller gyerek szemszögéből követhetjük végig az írországi közösség életét: vándorló életmódjuktól megfosztották, de a letelepedett társadalomba nem fogadták be őket. Richard O'Neill A legnehezebb szó című színdarabjának témája Jess Smith írónő levele, amelyben a skót miniszterelnököt bocsánatkérésre szólítja fel a travellerek évszázados megkülönböztetése miatt. Dijana Pavlovic Beszélj, életem! című művében az 1970-es évekig tartó svájci népirtást és annak egyik jenis áldozatát, Mariella Mehr írónőt ismerhetjük meg. Farkas Franciska magyar színésznő saját életéről szóló darabja abból az ironikus feltételezésből indul ki, hogy ő maga akart minden rosszat, ami megtörtént vele. Mihaela Drãgan (A n)ő beszél című drámájában a korai… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150043609 · Fordította: Artner Szilvia Sisso, Adorján Beáta, Kondi Viktória, Király Kinga Júlia

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Ezüst P
Mihaela Drăgan – Michael Collins – Farkas Franciska – Dijana Pavlovic – Richard R. O’Neill: Roma hősök

Persze ez is úgy indult, hogy csak a hetek óta kinézett vászonszatyorért megyek be könyvesékhez, mást akkor sem veszek, ha halott katonák potyognak az égből, elvégre hónap vége… Csakhogy addig forgolódtam a polcok között, míg a szemem elé nem került ez a drámakötet, és rögtön elkezdett suttogni („Vegyél meg, vegyél meg!”), úgyhogy az elhatározásomnak lendületből harangoztak. De legalább volt mit beletennem a szatyorba.

Becsülendő és rokonszenves, ha egy könyvön érződik, mennyire igyekeztek az összeállítása során, hogy valami értékeset, érdekeset nyújtsanak az olvasónak. A Roma hősök tükrözi ezt a törekvést, így rögtön eléri, hogy kíváncsian, nyitottan forduljunk a kiadvány, illetve a bemutatni kívánt kultúra felé. Ügyes. Talán azért, mert imádom, amikor valaki úgy mesél el élet írta, mélyen emberi történeteket, mintha csak a haverod lenne, ti meg egy számotokra kedves helyen ülnétek, és közel s távol semmi cicoma, nincsenek transzparensekre kívánkozó, nagy szavak, semmi színpadiasság, semmi rákészülés, csak laza dumálgatás, néhány hétköznapi módon előadott hétköznapi mese, ami aztán a maga egyszerűségében és valóságosságában jobban elgondolkodtat, mint egy rakás magasröptű tanulmány meg egy csokorra való nagyregény, az öt dráma közül a román Mihaela Drăgan női sorsokat bemutató, egyszerre nyers és érzékeny alkotása, illetve az ír Michael Collins saját gyermekkorából merítő, „csak leülök közétek, és sztorizgatok” típusú műve lett a kedvencem. Collins egyébként a favoritok között is favorit, tudnám olvasni napestig, a stílusa rendkívül magával ragadó, és tökéletesen keveredik benne a csibészes báj, az érzékenység, a lazaság és a közvetlenség – kicsit olyan érzésem volt, mintha Spud Murphyt és Huckleberry Finnt hallgatnám lelki füleimmel egyszerre.

Izgalmas, hiánypótló válogatás, érdemes lenne egy újabb, még több szerzőt felvonultató kötettel folytatni a sort.


Népszerű idézetek

>!
Ezüst P

És akkor rátaláltam Roxanára. Sok mindenen keresztülment már, igazi harcos volt, de nem az a dühöngő típus, hanem aki olyan belső nyugalmat sugároz, hogy az összes gyáva percedért elsüllyedtél volna a társaságában.

31. oldal [(A n)ő beszél]

>!
Ezüst P

(…) rém viharos éjszaka volt, s egy fa rádőlt az útra, s a mentő nem tudott továbbmenni. A mentőautó hátuljában születtem, mindig így mesélem, a mentő hátuljában születtem, ezért van, hogy mindig sietek, de sose érek oda sehova időben.

40. oldal (Kulturális kérdés vagy sem?)

>!
Ezüst P

Nekem bőven elég lenne, ha olyan embert találnék, aki gondolkodik… Aki hozzám hasonló, de nem pont olyan, mint én. Mert akkor nem tudna kijavítani, ha hibázom. Olyan embert szeretnék, akiben ott lakik az Isten.

33. oldal [(A n)ő beszél]


Hasonló könyvek címkék alapján

Mohácsi István – Mohácsi János: Múltépítés
Petri György: Összegyűjtött műfordítások
Reginald Rose: Tizenkét dühös ember
Friedrich Dürrenmatt: A nagy Romulus
Diana Soto: Az ártatlan bűnös
William Shakespeare: Sok hűhó semmiért
Molnár Ferenc: Színművek
Peter Shaffer: Equus / Amadeus
Molnár Ferenc: Az ördög
Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac