Két ​kutya beszélget 0 csillagozás

Miguel de Cervantes: Két kutya beszélget

Berganza ​és Cipion, a valladolidi irgalmasok kórházának alamizsnagyűjtő kutyái egy éjszakára csodálatosképpen hozzájutnak az emberi beszéd képességéhez. Ezen az éjszakán aztán kiöntik magukból mindazt, ami hosszú kutyalétük alatt szívüket nyomta. Minthogy sorsuk az emberhez kötötte őket, a szó természetesen az ember körül forog, és a két kutya lendületes dialógusán át különös beállításban tűnnek fel az emberi törekvések, erkölcsök, szokások.
Don Miguel de Cervantes Saavedra, aki főművében, az egyszerre nevettető és megrázó Don Quijotéban örök monumentumot állított a részvétre méltó emberi gyarlóságnak, ezzel a kis dialógusával kaleidoszkópszerűen forgó tükörsorozatot tart elénk, melynek mindegyikében más és más gyengénket pillanthatjuk meg. Rövid, színes, ragyogóan tömör és kalandosan érdekes epizódokon át a társadalom minden rétegéből számtalan figura merül fel az emberi önzés, ostobaság és hitványság torz gúnyájában s a két bölcs, sokat tapasztalt és józan ítéletű kutya… (tovább)

>!
ABC, Budapest, 1944
118 oldal · Fordította: Gáspár Endre

Enciklopédia 1


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Népszerű idézetek

Sli P>!

– […] jóra nem gondolhatok, mert szeretek szitkozódni és mert ahhoz, hogy jóra gondoljak, előbb gondolkoznom kellene […]

90. oldal (Abc, 1944)

Kapcsolódó szócikkek: gondolkodás
Sli P>!

Berganza: […] A jó fejedelem szerencsétlensége, hogy alattvalói más alattvalók hibái miatt szidják.

75. oldal (Abc, 1944)

Sli P>!

Cipion: […] nincsen jobb lepel, melybe a rossznyelvűség a maga kajánságát elrejtheti, mint mikor a rossznyelvű arra a meggyőződésre jut, hogy mondókája csupa filozófushoz illő bölcsesség és szapulása erkölcsjavító szónoklat.

54. oldal (Abc, 1944)

Sli P>!

Berganza: […] A másokat szapuló rossznyelvűség tíz családot is befröcsköl és húsz embert pocskondiáz le, de ha valaki felelősségre vonja azért, amit mondott, azt feleli, hogy ő nem is mondott semmit, és ha mondott is, nem úgy gondolta, és ha tudta volna, hogy valakit megsért vele, dehogy is mondta volna. Hitemre Cipion, nagyon sokat kell tudnia és nagyon biztosnak kell lennie a dolgában annak, aki a rossznyelvűsködés határának érintése nélkül akar társalogni két órán keresztül.

48-49. oldal (Abc, 1944)


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz
E. T. A. Hoffmann: Kis Zaches
E. T. A. Hoffmann: Murr kandúr életszemlélete
Mark Twain: A lóvátett város
Gergely Ágnes: Glogovácz és a holdkórosok
Charles Dickens: Kis Dorrit
Daniel Defoe: Roxana, avagy a szerencsés kedves
Bächer Iván: Zónázó
Mihancsik Zsófia – Popper Péter: A tigris és a majom
Denis Diderot: Rameau unokaöccse