A ​vakondherceg 25 csillagozás

Mick Jackson: A vakondherceg

Egy ​Viktória korabeli brit herceg szerteágazó, tágas alagútrendszert építtet ki birtoka alatt, hogy észrevétlenül közlekedhessen kastélya és a környező települések közt. Csakhogy viselkedésében nem ez az egyetlen furcsaság: a magányos különcöt föld alatti kocsikázásai korántsem teszik boldoggá, valamint hatalmas vagyonának egyéb áldásai sem. Kerüli az embereket – vajon miért?
A herceg amúgy két közismert viktoriánus híresség, Hasfelmetsző Jack és az Elefántember kortársa. A történésekről és hátterükről elsősorban saját naplóbejegyzéseiből értesülünk. Hat téli hónapon át írja őket, közéjük időről-időre a mellékszereplők rövidebb elbeszélései illeszkednek. A beszámolók eleinte csupán egy rokonszenves, bár kissé bogaras öregember alakját idézik elénk, akinek napjaira mind sötétebb árnyak vetülnek. A törékeny egészségű nagyúr testi és lelki kínokkal küzd, egyre inkább úgy érzi: valamiféle súlyos baj sorvasztja.
A hol babonás, hol a tudomány legfrissebb vívmányai iránt… (tovább)

>!
Cartaphilus, Budapest, 2006
244 oldal · ISBN: 9637448381 · Fordította: Lázár A. Péter

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Mick Jackson: A vakondherceg

Meglátod a gondolatod,
ha megnyitod a kobakod?
Őrült, merész, formabontó,
bolyongó molyoknak való.

2008-ban olvastam, de még most is az agyamba tülekszik néha a történet.

Kiss_Olivér>!
Mick Jackson: A vakondherceg

Mivel a regény a mai steam-punk regények hangulatát ígérte, ezért meglehetősen felcsigázta érdeklődésemet. De mégsem azt kaptam, amire számítottam, mert a történet igen messze játszódik az iparosodás őrült agyú megbomlott dramatikus vágtatásaitól. Pont ellenkezőleg, egy elzárt hermetikus vidéki miliőben, egy utolsó gyermek nélküli arisztokrata, egy a történelmen kívül rekedt csodabogárnak tekinthető elme monológjain keresztül csak mandinerből nyerhetünk betekintést a korszak mindenre elszánt tudományos-technokrata elmeroggyantságainak és kataklizmáinak mibenlétébe. Nincs benne extra dark-os feeling: gyermekmunka, siralomház, dologház, vérbaj, Hasfelmetsző Jack, nyomor, tömeges kiszolgáltatottság, géprombolás, prostitució és egészségtelen munkakörnyezet… főhősünk egy a kor technikai színvonalának megfelelő „metróalagutat” furat a birtoka alatt a környező településekig, birtokhatárának különböző pontjaiig, hogy kényelmesen kocsikázva és ha lehet inkognitóban elérhesse a környező településeket, de ez lényegében igazából nem is érdekli, egyfajta pótcselekvésként van rá szükség, hogy addig sem foglalkozzon sivárnak érzett életével. Csak van rá pénz és szerszám, emberanyag és technika, ezért arisztokratikus hóbortjának engedve meg is cselekszi, amit elméjében elhatározott. Ami igazán érdekli és kínozza az belül van. Egy gyermekkori trauma, amivel ebben a nyomasztó individualista korszakban a freudizmus, avagy egy hatékony terápiás elmekórtan hiányában nem tud kellőképpen megbirkózni. Egy gyermekkori trauma emléke, melyről mélyen hallgattak annak idején szülei, elzárva a kastély padlására és egyéb eldugott kastélyzugokba a múlt traumatikus emléktárgyait. Ez az őrjítő trauma, melyről csak borzalmas sejtelmein keresztül kap álmaiban, vagy nappali képzelődéseiben tudomást, mindinkább elhatalmasodik rajta., Tudatalattijában rémisztő és érthetetlen önpusztító érzések tolulnak fel, melyek egyfajta rejtélyes pszichoszomatikus fejfájásban manifesztálódnak. Rögeszméinek és amatőr tudományos érdeklődésének hódolva végül végzetes elhatározásra szánja el magát, hogy az agyában kaparászó emlékekkel és képzelődéseivel leszámoljon, vagy legalábbis kinyilatkoztatásra késztesse azokat…

Szumire>!
Mick Jackson: A vakondherceg

Az eleje nagyon nem reméltet semmi izgalmassal csak egy megöregedett herceg unalommal telt minden napjait mutatja be.De a vége fele kiderül több van a „felszín” alatt mint amire gondoltál.Érdemes neki kezdeni.


Népszerű idézetek

Kiss_Olivér>!

Zavarba ejtő néha az ember régi álmait ilyen tépett állapotban, félig életben látni, mikor jobb lenne, ha eltemetve feküdnének hat láb mélységben.

133. oldal

Kiss_Olivér>!

Több ellentmondó gondolat küzdött elmém figyelméért, mint amikor a birkák egyszerre akarnak bemenni a kapun.

136. oldal

Ágnes_Zob>!

Magam mindig azt tartottam, hogy az alvó lelke egy másik síkba emelkedik fel, s míg testünk e világi takarók alatt fekszik, szellemünk a csillagok között játszadozik. Azt gyanítom, hogy hajszálnál is vékonyabb szál köti össze a szellemet a kiürült testtel, amely ilyen formán le is horgonyozza azt, s ezen a szálon érkezik le a szellem csillagközi bolyongásai keltette vibrálás, amelyet az alvó test álomnak érzékel. Álmunkban sárkányt eregetünk tehát, de a sárkány s a gyermek magunk vagyunk egyaránt. Csakhogy ha éjjelente az egész világ sárkányt ereget, akkor az égnek tele kell lennie ezekkel a szálakkal. Igen veszélyes helyzet. Kérdés: mi történik, ha két szál összegubancolódik? Hisz könnyen előfordulhat. Nem lehet, hogy a lélek véletlenül más szálon ereszkedik le, és arra ébred, hogy idegen testben lakozik?

47. oldal

Ágnes_Zob>!

… hogy talán van egy Isten odafent az égben, aki engedi, hogy rálássunk az életünkre. S hogy mikor társra vágyunk életünkben, az is hasonlóan történik: valójában mikor egy pontot keresünk magunkon kívül, a tárgyilagosságot keressük, amelyre oly nagy szükségünk van. Vagyis a mások szemével nézve magunkat, ideiglenesen megszabadulunk a magunkba zártság terhétől.

134. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

A. S. Byatt: Mindenem
John Galsworthy: A Forsyte Saga
William Makepeace Thackeray: A nagy Hoggarty gyémánt
Angela Carter: Esték a cirkuszban
E. M. Forster: Szellem a házban
Michel Faber: A bíbor szirom és a fehér
Bram Stoker: Drakula
Henry Rider Haggard: Ő
Elliot György: A raveloei takács
Bram Stoker: Drakula, a vámpír