Vonzerő ​és hűtlenség 2 csillagozás

A humán szépség evolúciója
Michl Gábor: Vonzerő és hűtlenség

Mi, ​emberek párunk kiválasztásakor jelentős mértékben figyelembe vesszük annak külső megjelenését: arcát, alakját. Azt mondjuk: ez a férfi jóképű vagy annak a hölgynek gyönyörű arca van. De vajon milyen tulajdonságok alapján tartjuk a női vagy a férfi arcot vonzónak és vajon az emberi fizimiskáról következtethetünk-e a személy belső tulajdonságaira, jellemére, várható viselkedésére? A kutatások ezekre a kérdésekre igent mondanak: például vannak olyan férfiak, akik arcáról a nők azt olvassák, hogy jó apák lesznek, és vannak olyanok, akik képükkel azt jelzik, hogy az átlagosnál jobb génállománnyal rendelkeznek; a férfiak pedig olyan nőkre hajtanak, akik egyes arcvonásaikban a gyermekekre emlékeztetnek. Nagy vonzerőt jelent a bűvös 0,7 is, ami a női alakra vonatkozó tört; a férfiak azokat a hölgyeket választanák, akiknek a derék/csípő aránya héttized.
A többszázezer évvel ezelőtt élt ősasszonyok megcsalták párjukat és ezt teszi mai, késői leszármazottaik egy része is;… (tovább)

>!
Medicina, Budapest, 2010
190 oldal · ISBN: 9789632262680

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

Ha egy nő a párkeresés időszakában fogamzásgátlót szed, akkor kiiktat egy olyan természetes felismerő rendszert, amely a beltenyészet elkerülését szolgálná. Az MHC-hasonló férfi szagát kellemesnek, vonzónak érezné, ami az embernél új választási kritériumnak számítana. Amennyiben az MHC-hasonló partnerrel úgy döntenének, hogy családot alapítanak és gyermeket szeretnének, a fogamzásgátló szedésének abbahagyása a nő számára a szagpreferencia megváltozásával járna. Az addig kellemes testszagot árasztó partner néhány napon belül „rossz szagú alakká” válna, akivel nem túl kellemes együtt aludni. Nem tudjuk, milyen mértékben, de a szagpreferencia megváltoztatásával a fogamzásgátlók hozzájárulhatnak egyes kapcsolatok elhidegüléséhez. Abban az esetben, ha a pár együtt marad, problémák adódhatnak a termékenységgel, mert kiderült, hogy azoknál a pároknál, akiknél annak ellenére se „jön össze” a gyerek, hogy a vizsgálatok egyik „hibáját” sem tudják kimutatni, nagy gyakoriságú a genetikai hasonlóság az MHC-ben. Lehetséges, hogy az MHC-hasonlóság megnehezíti a petesejt megtermékenyítését vagy a korai embrió megtapadását és beágyazódását a méh nyálkahártyájában. Természetesen az is elképzelhető, hogy egy párnál, miután a hölgytag hormonális fogamzásgátlót kezd szedni, akár tudat alatti folyamat eredményeként, hirtelen a párját vonzóbbnak találja és élvezi a közelségét.

31-32. oldal

Michl Gábor: Vonzerő és hűtlenség A humán szépség evolúciója

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fischer Eszter: Modern mostohák
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!
Balázs Lajos: Az én első tisztességes napom
Sulyok Katalin: Úgy szeretnék férjhez menni
Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése
Müller Lajos: Leányhivatások
Csizmadia Marianna: Használati utasítás lányokhoz
Ed Wheat – Gaye Wheat: A boldogság titkai
Paeli Suutari: A Suutari-levelek
Tower Vilmos: Kit vegyek el feleségül?