Léteznek-e további dimenziók? Lehetséges-e az időutazás? Meg tudjuk-e változtatni a múltat? Vannak-e átjárók párhuzamos univerzumokba? A tudósok egykor puszta spekulációnak tartották a fenti, valamennyiünket foglalkoztató kérdéseket. Az idők során azonban a helyzet változott: ma már ezek a kérdések állnak az utóbbi idők egyik legpezsgőbb kutatási területének középpontjában. Michio Kaku e könyvben a modern fizika legizgalmasabb (és talán legfurcsább) fejezetébe, a tizedik dimenzió, az időhurkok, a fekete lyukak és a párhuzamos univerzumok világába vezeti be az olvasót.
Hipertér 32 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1994
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Talentum Tudományos Könyvtár Akkord

Michio Kaku: Hipertér 89% A párhuzamos univerzumok, az időelhajlás és a tizedik dimenzió világa
Nem tudom, más hogy van vele, de engem mindig megnyugtat, ha fizikát vagy matekot olvasok… Így mindig jó, ha van a közelemben készenlétben egy hasonló témájú könyv. Tetszett, jó kis szemléletes.

rém bonyolult, meg inkább csak teória, de érdekes

Nagyon érdekes, izgalmas olvasmány volt, és annak ellenére, hogy már nem éppen számít vadonatúj könyvnek, még mindig nagyon sok naprakész információ található benne.
Logikusan felépített az egész könyv, számomra nem mindig érthető magyarázatokkal. De ez nem a szerző hibája, hanem az enyém. Gravitáció, szuperhúr-elméletek, mindre magyarázatot kapunk, valamint ilyen kérdésekre is, mint pl. lehetséges-e a dimenziók közti utazás, az időutazás, vannak-e párhuzamos világok, valóságok, hogyan született a világegyetem, mi volt előtte és hogyan élheti túl egy fejlett intelligenciával rendelkező civilizáció az univerzum halálát.

Habkönnyű és gyakran túlságosan spekulatív. Mindezekkel együtt a hasonló témájú, népszerű tudományos ismeretterjesztő könyvek közé jól illeszkedik, egyszer elolvasható.

A harmadik-negyedik rész volt igazából élvezhető nekem. Az eleje nem sikerült szerintem a legjobban, csomó dolgot túlrészletez, túlmagyaráz, ugyanakkor alap dolgokat csak futólag érint, és nem leszek okosabb. Néha meg a magyarázatok is rém érthetetlenek, volt, hogy olyat se fogtam fel, amiről tudom hogy korábban már olvastam róla, és értettem is. Ez utóbbi probléma tekintetében a fordító is gyanús nekem.

Michio Kaku személye és a tudománnyal való kapcsolata már ismerős volt a tévéből, de ez az első műve amit olvastam. Ahogy a tartalom leírás is ígéri, van szó benne időutazásról, párhuzamos univerzumokról és magasabb dimenziókról. Tudománytörténeti betekintést ad arról, kik, mikor és mi módon kapcsolódtak bele a kutatásba és milyen irányban vitték tovább a megoldás keresésének az útját. A leírásokat példákkal és ábrákkal teszi megérthetővé, így végeredményben azt mondhatom, hogy a mű segítségével többet tudok most már ebben a témában.
És, hogy ne felejtsem: már nem nézek olyan értetlenül Picasso műveire, ezért is hála Kaku-nak. :)

Annak ellenére, hogy kicsit túlságosan is tudományos, matematikai/fizikai jellegű volt, így is nagyon izgalmas, olvasmányos könyvet foghattam a kezembe. Ajánlom. :)

Németországban egyszer láttam egy hotelmatricát, amely igen tömören foglalta össze mindezt: „Lehet, hogy Heisenberg itt aludt egyszer.”

1958-ban Heisenberg még a rádióban is bejelentette, hogy ő és kollégája, Wolfgang Pauli végül sikeresen megtalálták az egyesített mezőelméletet, és már csak a technikai részletek hiányoznak. (Amikor a sajtó szárnyra kapta ezt a megdöbbentő nyilatkozatot, Pauli dühös lett Heisenbergre idő előtti kijelentéséért. Levelet küldött kutatótársának, amely egy ív üres papír volt, a következő képaláírással: "Ez a kép mutatja majd a világnak, hogy úgy tudok festeni, mint Tiziano. Csupán a technikai részletek hiányoznak.")

Amint ülök a székemen Princetonban, tudom, hogy van egy Schrödinger-féle valószínűségi hullámfüggvényem. Ha valamilyen módon képes lennék látni saját hullámfüggvényemet, , az nagyon hasonló alakú lenne, mint a testem. A felhő bizonyos része azonban kiterjed a világűrbe is, egészen a Marsig, vagy akár a Naprendszeren túlra is, persze ott elenyészően kicsi az értéke. Ez azt jelenti, hogy nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy én ténylegesen a karosszékemben ülök, és nem a Mars bolygón. Bár a hullámfüggvényem egy része túlnyúlik még akár a Tejútrendszeren is, elhanyagolhatóan kicsi az esélye annak, hogy én egy másik galaxisban ülök.

A hiba, amit elkövettek, talán az lehetett, hogy beleestek a józan ész csapdájába.

A tér és az idő tréfát űz velünk.

Ragyogj, ragyogj, kis csillag,
Nem kérdezem, hogy mi vagy,
Spektrumodat ismervén,
Tudom, mi vagy: hidrogén!
(Ian D. Bush)

Az igazságot szépségéről és egyszerűségéről lehet felismerni.
Ha helyesen közelít hozzá az ember, nyilvánvalóan látszik az igazsága –
legalábbis ha van némi tapasztalata –, mivel rendszerint az történik,
hogy többet ad, mint amit beletettünk…

Ahhoz, hogy csomót tudjunk kötni a téridőre, olyan hatalmas energiára
van szükségünk, amelyet nem fogunk tudni előállítani a következő néhány
száz, vagy akár néhány ezer évben, ha egyáltalán lesz olyan idő, amikor
képesek leszünk rá. Ha a Föld minden országa összefogna egy olyan nagy részecskegyorsító építésében, amelynek ki kellene mutatnia a tíz dimenzió
létezését, akkor sem sikerülne. Guth arra is rámutat, hogy egy bébiuniverzum laboratóriumban való létrehozásához szükséges hőmérséklet 1000 trillió fok,
ami jóval túl van a képességeinken. Ez még annál is sokkal nagyobb, mint ami
egy csillag belsejében található.
Szóval, bár Einstein törvényei és a kvantumelmélet törvényei lehetővé teszik az időutazást, ennek megvalósítására a földlakók, akik még a saját bolygójuk
gyenge kis gravitációs terét is alig tudják elhagyni, nem képesek.

Csak az Ősrobbanás pillanatában láthatjuk működés közben a
hipertérelmélet teljes arzenálját. […] Ezen elmélet szerint a Nagy
Bumm előtt a világunk egy tökéletes tízdimenziós univerzum volt,
amelyben a dimenziók közötti mozgás még lehetséges volt. Azonban
ez a tízdimenziós világ instabil volt, és végül „kettétört", két elkülönült
univerzumot hozva létre: egy négy- és egy hatdimenziósat. Az Univerzum,
amelyben élünk, ebben a kozmikus katasztrófában jött létre. A mi négy
dimenziós világunk robbanásszerűen tágulni kezdett, míg a hatdimenziós
univerzum durván összezsugorodott, és végül szinte infinitezimálisan
kicsi lett. Ez magyarázná meg az Ősrobbanás eredetét.
Ha helyes az elmélet, az azt jelenti, hogy a Világegyetem tágulása csupán
egy kicsi utóhatása volt egy sokkal nagyobb összeomlásnak,
a tér és az idő összeroppanásának.

Azt hiszem, valamennyien megegyezhetünk abban, hogy az Önök teóriája őrült.
A kérdés, amely megoszt minket, csupán az, hogy vajon eléggé őrült-e.