Az ​elme jövője 22 csillagozás

Hogyan próbálja a tudomány megismerni, feljavítani és többre tenni képessé az agyat
Michio Kaku: Az elme jövője

A lehetetlen fizikája, A jövő fizikája és a Hipertér New York Times bestsellerlistáját is megjárt szerzője az ismert világegyetem legbonyolultabb és legizgalmasabb képződményét veszi górcső alá: az emberi agyat.

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Talentum Tudományos Könyvtár Akkord

>!
Akkord, Budapest, 2014
380 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632520827 · Fordította: Sóskuthy György

Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Wiggin77 P>!
Michio Kaku: Az elme jövője

Michio Kaku: Az elme jövője Hogyan próbálja a tudomány megismerni, feljavítani és többre tenni képessé az agyat

„A jövő fizikája” után Kaku ismét egy olyan ismeretterjesztő könyvet írt, ami izgalmasabb, mint egy jó sci-fi. Valójában olyan érzése van az olvasónak, mintha tényleg egy fantasztikus művet olvasna – annál izgalmasabb, hogy a jelen, és a nem is túl távoli jövő valóságáról van szó. A professzor ezúttal az emberi agyat érintő kutatásokat veszi górcső alá, a tőle megszokott alapossággal. A könyv megírása során nagyjából 250 tudóssal (biológusokkal, fizikusokkal, csillagászokkal, MI-kutatókkal, idegkutatókkal, stb.), köztük több Nobel-díjassal készített interjút, valamint a vezetésükkel folyó kutatásokba is betekintést nyert.
Micsoda idők jönnek! Előrehaladott kísétletek vannak olyan területeken, mint az emlékek rögzítése, az álmok „lefilmezése”. Nem tűnik lehetetlennek, hogy egy nap emlékeket tudjanak az agyunkba tölteni, olyan emlékeket akár, melyek nem is voltak soha a sajátjaink. Jó eséllyel lehetséges lesz, hogy a Mátrix Trinity-jéhez hasonló módon pillanatok alatt megtanuljunk helikoptert vezetni…
Szó esik az intelligencia mesterséges növelését célzó kutatásokról, telepátiáról és telekinézisről. Az agy-számítógép interfész kiépítésének lehetőségeiről , az abban rejlő távlati lehetőségekről. A jövő netjéről, az agynetről, melyen keresztül közvetlen összeköttetésbe lehet lépni bárkivel, a gondolatok mellett érzelmeket is továbbítva. Izgalmas fejezetek szólnak az MI fejlesztésekről is, valamint arról is, hogy egyszer majd a tudat lementhető lehet, és emberi testünket elhagyva akár halhatatlanná is válhatunk.
Nem szeretnék örökké élni, de a következő száz évet szívesen végigélném, mert baromi izgalmas korszak következik. Pontosabban: már el is kezdődött.

3 hozzászólás
Ibanez P>!
Michio Kaku: Az elme jövője

Michio Kaku: Az elme jövője Hogyan próbálja a tudomány megismerni, feljavítani és többre tenni képessé az agyat

Nagyon izgalmas olvasmány, még a tudományos ismeretterjesztők között is ritkán találkozni olyannal, ami ennyire viszi előre az olvasót. A különböző fejezetek mindegyikében olyan dolgokkal találkoztam, amelyekről még nem hallottam, ráadásul gördülékeny stílusban, szerintem a beleépített könyves és filmes jelenetekkel is azt akarta elérni az író, hogy könnyebben vegyük az akadályokat. Egyik kedvencem az volt, amikor egy-egy fejezetben egy megállapítása következtében rögtön megvétóztam a dolgot, hogy de hát mi van akkor, ha… és egy fél oldallal-oldallal később pontosan ugyanígy gondolkodva írta le a másik oldal lehetőségeit. Rengeteg lehetőség rejlik az agyban és az idegi folyamatokban, de sajnos majdnem minden, a tudatot irányító fejlesztésben – még ha eredetileg jó célra is szeretnék kifejleszteni, pl. Alzheimer-kór – felmerült nálam a kérdés, hogy vajon tényleg jó célra használná-e az emberiség. Mert szerintem nem. Olyan faj vagyunk, aki minden jót képes a leggonoszabb célokra felhasználni, én félnék egy olyan világban, ahol esetleg minden ember agyában egy-egy kis chip van, hogy vajon meddig maradnék önmagam. Látom a sok pozitív lehetőséget, de megrémiszt, hogy mennyi baj is származhat belőle. A könyv viszont fantasztikus, @Dyta_Kostova, remélem, neked is tetszeni fog! :-D

2 hozzászólás
Marcus >!
Michio Kaku: Az elme jövője

Michio Kaku: Az elme jövője Hogyan próbálja a tudomány megismerni, feljavítani és többre tenni képessé az agyat

Michio Kaku elvileg fizikus, de ebben a könyvben eltávolodik a saját témájától, és az agykutatást járja körül, természetesen más szakértők segítségével. Szépen végigmegy az agyhoz kapcsolódó tudományterületeken, így megismerhetjük az agy működésének biológiai alapjait, hogy aztán érintsük az agy fizikáját, kémiáját, az agyterületek és idegi kapcsolatok rendszerét, és persze a pszichológiát és pszichiátriát.

Időnként Kaku elég messzire kalandozik a témától, például elmélyül a robotikában, ami még érthető, de mondjuk az idegen lények kutatása már tényleg csak annyira kapcsolódik az agyhoz, hogy annyi erővel bármi másról írhatott volna. A másik problémám a könyvvel az volt, hogy hajlamos hatásvadász ál-címeket adni egyes fejezeteknek. Így például a telekinézis a végtagok/művégtagok kontrollját jelenti nála, a telepátia pedig gépi módszerekkel való agyi letapogatást – ezek rendben lévő témák, de az olvasó nem ilyen címszavak alatt várja őket.

Az agykutatás egyébként egyre izgalmasabb téma lesz, ahogy haladunk előre az időben, hiszen az utóbbi két-három évtizedben rengeteg új dolgot tanultunk róla – többet, mint korábban összesen. Ezért is van létjogosultsága az egyre több ezzel foglalkozó könyvnek, ugyanakkor ilyen gyors haladás mellett eléggé nehéz jósolni, akárcsak 10-20 éves időtávlatra is. Emiatt olyan érzése lehet az olvasónak, mintha Kaku ismert, sok újdonságot nem jelentő eredmények után állandóan sci-fi elméletekre ugrana át. Ami azt illeti, túl sok választása nincs is, hogy érdekesebbé tegye a leírtakat.

Ha valaki már olvasott például Ray Kurzweil-t, annak ez a könyv túl sok újat nem fog mondani, a többieknek viszont jó alapozás lehet az agy, valamint a körülötte folyó kutatások megismeréséhez.

Sai_home>!
Michio Kaku: Az elme jövője

Michio Kaku: Az elme jövője Hogyan próbálja a tudomány megismerni, feljavítani és többre tenni képessé az agyat

A Jövő fizikája után ez egy olyan könyv, ami még messzebb áll a szakterületétől, ott ez eléggé zavaró volt, itt érdekes módon működik.
Sok-sok témáról ír röviden, szakértőket idézve, mindenből csak egy kis kóstolót adva (legyen az fizika, biológia, pszichológia, pszichiátria vagy bármi). A kísérletek egy része ismert volt számomra, de volt benne újdonság is bőven. A felépítése logikusnak mondható, egy-egy fejezet végén egy rövid leírásban kifejti, hogy miért is a következő fejezet témája jön.
Csak kisebb kritikák jutnak eszembe, az egyik, hogy továbbra is túl földhözragadt, 100 évre előre nagyon visszafogott jóslatokat tesz, próbálkozik sci-fis ötleteket írni, de ehhez továbbra sem ért. Az elméleteknél nem írja le, hogy mennyire elfogadottak, azaz, hogy valid kutatásról van-e szó, vagy csak pályázati- és kutatási pénzek megszerzéséről (amolyan brit tudósok stílusban).
Számomra a legzavaróbb az volt, hogy még soha nem találkoztam olyan könyvvel, ami ennyi filmet és könyvet spoilerezne el. Többségüket láttam/olvastam, szóval még szerencsés voltam, de nem értem, hogy miért nem elég leírni, hogy egy film kapcsolódik a témához, miért kell feltétlen hozzátenni, hogy mi derül ki a legvégén, mekkora meglepetést okozva… Olyan 20-30 (főleg) filmről van szó.
Összességében elégedett vagyok a könyvvel, továbbra is szívesebben olvasok a témák szakértőitől, de laikusként nagyon jó munkát végzett.

veledmindenhelyragyogo P>!
Michio Kaku: Az elme jövője

Michio Kaku: Az elme jövője Hogyan próbálja a tudomány megismerni, feljavítani és többre tenni képessé az agyat

Ez is egy olyan könyv, amitől másként tekintek önmagamra, az életre mint olyanra, a jövőre, ect. Sok scifi írót megihlethet.

Vaszilij>!
Michio Kaku: Az elme jövője

Michio Kaku: Az elme jövője Hogyan próbálja a tudomány megismerni, feljavítani és többre tenni képessé az agyat

Érdekes, gondolatébresztő könyv az agyunkról, annak működéséről, és egy csomó minden másról, ami ezzel összefügg. Ami nagyon tetszett benne, hogy különösebb tudományos előképzettség nélkül is érthető, talán azért, mert a szerző elsősorban fizikus, és ezen a tudományterületen ő is laikus, így aztán úgy tálalja a különféle tudományos tényeket, hogy az az egyszerű olvasó számára is érthető legyen.

Számomra rengeteg újdonságot tartalmazott, illetve – mivel Kaku nem tudja teljesen meghazudtolni önmagát – sok, egyelőre sci-fibe illő, de a szerző szerint tudományosan megalapozott spekuláció, amik alapján elképzelhetjük jövőbeli világunkat. Ami nagyon tetszett, hogy a tudományos felfedezéseket, kutatásokat a szerző több oldalról is körbejárja, bemutatja; foglalkozik például ezek erkölcsi és filozófiai vetületeivel is.

Szerintem jó összefoglaló lehet ez a könyv azoknak, akik laikusként érdeklődnek a téma iránt, illetve kiindulási alap, ha valamely témát részletesebben szeretnénk körüljárni.


Népszerű idézetek

Wiggin77 P>!

Úgy látja, hogy nemcsak egyetlen Blue Gene számítógépre lesz szükségük, hanem több ezerre, amelyek nem csupán egy termet foglalnának el, hanem egy egész városrészt. A berendezés energiafelvétele hatalmas lenne, hogy a működtetéséhez egy ezer megawattos erőműnek kellene biztosítania az áramot. A rengeteg mikroprocesszor olyan óriási mennyiségű hőt termelne, hogy a rendszer hűtéséhez egy egész folyót kellene elterelni és a vizét az áramkörök közé vezetni.
Elképesztő a gondolat, hogy egy gigászi, város nagyságú számítógépre van szükség egy egy és negyed kilós, a koponyánkban elférő szövetdarab szimulálásához, amely ráadásul alig néhány fokkal emeli meg a testhőmérsékletüket, húsz watt energiát fogyaszt, és a működtetéséhez csak néhány hamburgerre van szükség.

271. oldal

Michio Kaku: Az elme jövője Hogyan próbálja a tudomány megismerni, feljavítani és többre tenni képessé az agyat

1 hozzászólás
Gridranger I>!

Jóval újszerűbb megközelítés a SETI@home Projekt, amelyet a Kaliforniai Egyetem berkeley-i csillagászai indítottak útnak még 1999-ben. E projekt keretében amatőr számítógép-tulajdonosok millióinak nem hivatalos hadseregét használják fel. Amíg ön éjszaka alszik, képernyővédő alkalmazása átrágja magát az areciboi rádióteleszkóp által gyűjtött adatok egy csekély hányadán. Eddig [2014] 234 országból 5,2 millió felhasználó vett részt a munkában; ezek az amatőr kutatók talán arról álmodnak, hogy ők lesznek az elsők a történelemben, akiknek sikerül kapcsolatba lépni a földönkívüli élettel. Nevük bevonulhat a történelembe, akárcsak Kolombuszé. A SETI@home Projekt olyan gyorsan növekedett, hogy mostanra minden idők legnagyobb szabású ilyen projektje lett.

312-313

Michio Kaku: Az elme jövője Hogyan próbálja a tudomány megismerni, feljavítani és többre tenni képessé az agyat


Hasonló könyvek címkék alapján

Bruce D. Perry – Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú
Louann Brizendine: A női agy
Norman Doidge: A változó agy
Henry Marsh: Kezemben az életed
Ádám György: A rejtőzködő elme
Dean Burnett: A boldog agy
Dean Burnett: Az idióta agy
Louann Brizendine: A férfi agy
Lissa Rankin: Mi újság alul?
Michael T. Osterholm – Mark Olshaker: Halálos ellenségünk