A ​jövő fizikája 19 csillagozás

Miként alakítja a természettudomány az emberiség sorsát és mindennapi életünket 2100-ig
Michio Kaku: A jövő fizikája

Képzeld ​el, milyen lesz a világ 2100-ban. A jövő fizikájában Michio Kaku elképesztő, provokatív és felvillanyozó képet ad az előttünk álló évszázadról. A könyv a világ több mint háromszáz olyan kiemelkedő tudósával készített interjún alapul, akik saját laboratóriumaikban már feltalálták a jövőt. Az eredmény az orvostudományban, a számítógép-tudományban, a robotikában, a mesterséges intelligencia, az energiatermelés és az asztronautika területén már zajló forradalmi fejlődés leghitelesebb és tudományosan pontos leírása. Kaku rávilágít a szigorú tudományos alapelvekre, megvizsgálja, milyen ütemű fejlődésre számíthatunk az egyes technológiák esetében, meddig mehet el a fejlődés, és melyek a végső korlátok és kockázatok. Óriási mennyiségű információ szintézisével izgalmas bepillantást nyújt a 2100-ig vezető évek várható eseményeibe. Mesél például érzelmes robotokról, antianyaggal hajtott rakétákról, röntgenlátásról, új életformák létrehozásáról és bemutatja a mesebeli űrliftet, amely… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Talentum Tudományos Könyvtár Akkord

>!
Akkord, 2012
414 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632520681 · Fordította: Both Előd

Kedvencelte 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Turms>!
Michio Kaku: A jövő fizikája

Michio Kaku: A jövő fizikája Miként alakítja a természettudomány az emberiség sorsát és mindennapi életünket 2100-ig

Bár mindig is érdekesnek tartottam a jövőkutatást, túl sokat nem olvastam még a témában. Így amikor a könyvesbolt polcán szembe jött velem egy ismert fizikus futurológiai könyve, gondolkodás nélkül tettem is a kosárba. Plusz még az is eszembe jutott, hogy ez jó folytatása lesz Az emberi gondolkodás rövid történetének: az a történelem előtti időktől a jelenig követte a tudományok fejlődését, A jövő fizikája pedig épp itt veszi át tőle a stafétabotot, és viszi tovább a történetet*.
Kaku élvonalbeli tudósként pontosan tisztában van vele, mennyi buktatót rejt magában egy olyan vállalkozás, amely a jövőt igyekszik megtippelni. Így aztán megtesz minden lehetséges óvintézkedést az ügy sikere érdekében: nem pusztán saját, nem csekély tudására támaszkodva írta meg ezt a könyvet, hanem közel háromszáz, ugyancsak élvonalbeli tudóssal készített hozzá interjút, olyan tudósokkal, akik valamennyien saját szakterületük határait feszegetik. Fontos kikötés volt még, hogy Kaku csak olyan jövőbeli technikákra építette vízióját, amelyek (legalább csírájukban) működőképes formában a laboratóriumokban már ma is léteznek. Tehát semmi valóságtól elrugaszkodott ötlet, szigorú tényeken alapul minden elképzelés.
Különböző részterületekre bontja a jövőt, beszél az orvostudomány, az energia, a számítástechnika, a jólét, az űrkutatás és még számos egyéb terület jövőjéről. Összesen kilencven évnek az áttekintésére vállalkozott, ezt érzi (jogosan) még úgy-ahogy belátható időtávnak. Minden témát három részletben dolgoz fel: előbb a közeljövőben (2030-ig), majd a század közepéig (2030-2070), végül a század végéig (2070-2100) várható tudományos haladást elemzi. Hiába vont be azonban rengeteg szakértőt az egyes területek jövőképének kidolgozásába, azért mégis Kaku végezte a munka nagyját, és kívülállósága néha bizony feltűnik. Különösen a társadalomtudományi kérdések terén voltak olyan érzéseim, hogy egy belsős szakembernek lehet, mások lennének a meglátásai. Ettől függetlenül nagyon jó anyagot rakott össze Kaku, futurológiával ismerkedőknek mindenképp ajánlott.
Számomra a legutolsó fejezet volt egyedül csalódás. Kaku ebben arra vállalkozott, hogy a könyv korábbi fejezeteiben vázoltakra építve összerakja, milyen is lesz majd az élet 2100-ban. És ahogy a fikció talajára lép, az rögtön ki is csúszik alóla: jövőképe pont olyan hamis, mint egy századfordulós vízió az ezredforduló koráról. Hogy egy épkézláb történetet összerakjon, ahhoz már némi írói véna is kellene, ez azonban belőle látványosan hiányzik. Nem tragédia persze, de enélkül a fejezet nélkül jobb lett volna a könyv.
Végül egy apró megjegyzés a magyar kiadáshoz: az azért elég visszás, hogy egy jövőről szóló könyvben olyan minőségű illusztrációk vannak, mint egy ’90-es évek eleji, fénymásolóban sokszorosított kalózkiadványban…

* Csak a rend kedvéért: a jól hangzó párhuzam annyiban azért sántít egy kicsit, hogy Az emberi gondolkodás története nem a jelenig mutatta be a tudomány fejlődését, hanem csak a huszadik század közepéig.

3 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Michio Kaku: A jövő fizikája

Michio Kaku: A jövő fizikája Miként alakítja a természettudomány az emberiség sorsát és mindennapi életünket 2100-ig

"Ha mégis tippelni bátorkodom, akkor úgy érzem, hogy a tudatosságnak legalább három összetevője van:

– a környezet érzékelése és felismerése;
– önmaga tudata;
– a jövő megtervezése azzal, hogy célokat tűzünk ki magunk elé, azaz szimuláljuk a jövőt és kigondoljuk a megfelelő stratégiát."

Talán annyit érdemes lenne leírnom, miért is rajongok, ezért az íróért annyira!?
A válasz egyszerű. Ő az első, aki közérthetően elmagyarázta mind a fizika, mind a jövő kutatás mibenlétét.
Számos könyvet olvastam már a témában, de még úgy is, hogy rendszeresen utána olvastam, bizony maradtak homályos foltok és csak a makacs kitartásomnak volt köszönhető nem adtam fel ezt a témakört.

Michio Kaku nem csak, hogy megértette velem ezt a tudományos területet, egyben meg is bűvölt, mert most már direktbe keresem ezen könyveket, melyekben újabb és újabb tematika szerint írnak róla.
A másik amiért érdemes tőle olvasni, hogy nem jósolgat feleslegesen, hogy mi lesz harminc, negyven év múlva. Amennyiben mégis találkozok egy – egy előrelátással, azt alaposan alátámasztva, a mai kutatásoknak megfelelően teszi, és ezt a hitelességet én nagyon tudom értékelni.

Tehát maga a könyv olvasmányos, érdekes és nagyon szépen összeszedetnek találtam.
Itt is utána olvastam természetesen, de ezt is csak pozitívumként tudom felróni, mert igen is elakarom mélyíteni a tudásomat.

Számomra nagy kedvenc és újra olvasós kategória! ♥

4 hozzászólás
Sai_home>!
Michio Kaku: A jövő fizikája

Michio Kaku: A jövő fizikája Miként alakítja a természettudomány az emberiség sorsát és mindennapi életünket 2100-ig

Michio Kaku a kedvenc íróim között van itt a molyon, ezt még a Hipertér és a Párhuzamos világok miatt van, ezek kihagyhatatlanok, ha valaki érdeklődik az elméleti fizika iránt és érthetően akar ezekről a témákról olvasni.
A lehetetlen fizikája is jó volt, de ott már valami hiányzott.
És akkor most itt van ez a könyv, ami nagyon hullámzó. Sok fejezet egyszerűen unalmas és „földhözragadt”, ráadásul pontatlan (már amennyire értek hozzá). Vannak jó fejezetek is, de alapvetően a jelenlegi kutatásokra fókuszáló részek a hasznosak, a távoli jövőkép mindenhol fantáziátlan. Az utolsó fejezet meg bebizonyítja, hogy Kaku mennyire nem jó történet-író.
A problémát én abban látom, hogy az első két könyvet a saját szakterületéről hozza, maximális hozzáértéssel tud ott írni, a Lehetetlen fizikája még mindig elméleti fizika, de már nem a szakterülete, ebben a könyvben viszont egyáltalán nincsen kapcsolatban a kutatásokkal, szóval amolyan 'vak vezet világtalant' helyzet alakul ki, ahol ő beszél a kutatókkal, majd amit ott hallott azt továbbadja a könyvben. Nem kétlem, hogy Kaku a legtöbb szakterületet képes egy hónap alatt jobban megismerni, mint sokan öt évnyi egyetem alatt, néhány témánál érezhető is, hogy beletette az energiát, de kizárt, hogy ennyi témakörben el tudott volna rendesen mélyedni.
Kifejezetten zavar, hogy a saját politikai és közgazdasági gondolatait is beleviszi a könyvbe, mert ezekhez láthatóan nem ért, tényként közöl olyan dolgokat, amik sokszor egyértelműen hibásak. Például megmondja, hogy egy demokráciában mivel kellene a kormánynak foglalkoznia (természetesen az alapkutatók zsebét kellene kitömniük), épp csak ez politikai önygyilkosság lenne… A fejlődő országok gondjait is két bekezdés alatt megoldotta.
Összeségében nem rossz válogatás ez, de sokkal jobb lenne minden témánál egy-egy tényleges szakértőtől származó könyvet elolvasni.

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Michio Kaku: A jövő fizikája

Michio Kaku: A jövő fizikája Miként alakítja a természettudomány az emberiség sorsát és mindennapi életünket 2100-ig

Hasznos, élvezetes könyv. Mindenkinek ajánlott akit érdekel a jövő

qper>!
Michio Kaku: A jövő fizikája

Michio Kaku: A jövő fizikája Miként alakítja a természettudomány az emberiség sorsát és mindennapi életünket 2100-ig

Annak aki picit is koveti a technologia es tudomany jelenlegi helyzetet semmi ujat nem fog mondani ez a konyv. Sajnos nem egy nagy durranas, az utolso fejezetet pedig ugy ahogy van kivagnam.
Kaku nagyon ovatosan akart „josolni”, es ennek ez a meglehetosen ambivalens erzeseket kelto konyv lett az eredmenye…
Oszinten szolva joval realisabbnak tartom az Egan:Diaszpora -jaban leirtakat a 2100 elotti evekkel kapcsolatban.

thuki>!
Michio Kaku: A jövő fizikája

Michio Kaku: A jövő fizikája Miként alakítja a természettudomány az emberiség sorsát és mindennapi életünket 2100-ig

A jövőkutatásban az egyik legjobb dolog, hogy ritkán válnak valóra a meghozott jóslatok, így sokszor sf-ként is fel lehet fogni ezeket a könyveket. Kaku szerencsére komolyabb író mintsem, hogy „20 év múlva repülő autónk lesz” szintű előrejelzéseket tegyen, illetve ha mégis hasonlót ír, akkor azért azoknak a jelen kori tudományos kutatásokban már létezik az alapja. Nem kockáztat tehát a holdvárosok gomba módra történő kinővésének eshetőségével, embereket minden téren felülmúló szuperrobotokkal se rémisztget, helyette megmarad az olyan hétköznapi dolgoknál, hogy hamarosan már a wc-m is okos lesz, és így is van ez jól.

A legérdekesebb tehát mindenképp az volt, amikor a mostani kutatások eredményeiből extrapolált a jövőre nézve, ekkor éreztem legrealisztikusabbnak a felvázolt forgatókönyveket, de még ilyenkor is elég sok ha van a gondolatmenetben. Emellett azért elég optimista is volt, a gazdaságról, egyenlőtlenségről, stb.. írt részek esetében látszott meg ez különösen.

Szívesebben vettem volna, ha kicsit több a természettudományos magyarázat a könyvben, (még ha akkor kevésbé is értem) és ezzel együtt kevesebb benne a fantázia, de egy ismeretterjesztő műnek, ami felkelti az olvasó érdeklődését, pont így volt kiváló.


Népszerű idézetek

PogiB>!

Ha mégis tippelni bátorkodom, akkor úgy érzem, hogy a tudatosságnak legalább három összetevője van:

– a környezet érzékelése és felismerése;
– önmaga tudata;
– a jövő megtervezése azzal, hogy célokat tűzünk ki magunk elé, azaz szimuláljuk a jövőt és kigondoljuk a megfelelő stratégiát.

116. oldal

Michio Kaku: A jövő fizikája Miként alakítja a természettudomány az emberiség sorsát és mindennapi életünket 2100-ig

PogiB>!

A néhai Kim Peek, akinek olyan figyelemre méltó képességei voltak, hogy róla mintázták az Esőember (Rain Man) című film főhősét, 12000 kötet könyv minden szavát memorizálta, és olyan számításokat hajtott végre, amelyek helyességét csak számítógéppel lehetett ellenőrizni. Ennek ellenére az IQ-ja mindössze 73 volt, nehézséget okozott neki egy párbeszéd folytatása, és az életben maradáshoz folyamatos segítségre volt szüksége.

136. oldal, 2. fejezet - A mesterséges intelligencia jövője (Akkord, 2012)

Michio Kaku: A jövő fizikája Miként alakítja a természettudomány az emberiség sorsát és mindennapi életünket 2100-ig


Hasonló könyvek címkék alapján

John Archibald Wheeler – Edwin F. Taylor: Téridőfizika
Nassim Nicholas Taleb: A fekete hattyú
Mitchell Wilson: Az energia
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén
Stephen W. Hawking: A mindenség elmélete
Jared Diamond: A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása
Brian Clegg: Einstein
Richard P. Feynman: „Tréfál, Feynman úr?”
Carl Sagan: Az éden sárkányai