A ​házassági szerződés 10 csillagozás

Michelle Richmond: A házassági szerződés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hol ​a határ, ha a házasságunk védelméről van szó?

A fiatal házas Alice és Jake ránézésre tökéletes pár. Közös életük végtelen lehetőséget kínál. Alice, aki valaha egy ismert rockbanda énekesnője volt, immár sikeres ügyvédnő, Jake pedig egy prosperáló pszichológiai praxis társtulajdonosa. Miután izgalmas nászajándékot kapnak Alice egyik híres ügyfelétől, úgy döntenek, hogy csatlakoznak a Szerződés nevű rejtélyes és exkluzív csoporthoz.

A Szerződés célja roppant egyszerűnek tűnik: a házasságok boldogságának és épségének megőrzése. A szabályok legtöbbje is logikus. Mindig vedd fel a telefont, ha a házastársad hív. Havonta adjatok egymásnak figyelmes ajándékokat. Negyedévente egyszer utazzatok el valahová együtt…. És sose beszéljetek senkinek a Szerződésről.
Alice-t és Jake-et kezdetben lenyűgözik a fényes partik, a közösségi érzések, a hozzájuk hasonlóan gondolkodó párok hirtelen kitáruló világa.

Aztán egyikük megszegi a szabályokat.

A fiatalok… (tovább)

Eredeti mű: Michelle Richmond: The Marriage Pact

>!
Libri, Budapest, 2018
540 oldal · ISBN: 9789634334422 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Libri, Budapest, 2018
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633109625 · Fordította: Hoppán Eszter

Enciklopédia 3


Most olvassa 1

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Michelle Richmond: A házassági szerződés

Elismerem a vereségemet. A „Harcosok klubja” a „Tágra zárt szemek” és Pandora szelencéjének lapos katyvasza. Szerelmi történet, egyben komor szemlélődés a házasság valódi természetéről: birtoklás, féltékenység, ellenőrzés. Alice ügyvéd (aláír egy szerződést anélkül, hogy elolvasta volna!!), Jake terapeuta és házaspárok. Mindkettő „birka”. Ez annyira irreális és nevetséges, biztosan senki sem lehet ilyen gyökér?! Csak sodródtam vele. Ugyanis egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy ez az alkotás jórészt értelmezhetetlen az emberi agy számára. Ráadásul a végén a SEMMI nem várt rám! Mert ebben a történetben nincs valódi megoldás. 99% töltőanyag, 1 % érték. Legalább az egész könyvet viccesre csinálta volna az írónő, habár, úgy lehet, hogy nem visítottam volna végig ezt a remeket. Ez véresen komolyan gondolt mindent. Sajna ettől a ténytől lesz szánalmas. Örültem tehát, hogy sikerült epilepsziás roham nélkül megúszni azt a pár órai olvasást, s ettől pedig már egyenesen büszkének éreztem magam. spoiler

14 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Michelle Richmond: A házassági szerződés

Egyáltalán nem olyan rossz könyv ez, mint ahogy 1-2 értékelés után „vártam”. Nem férfiaknak íródott elsősorban, inkább női psycho, ezért engem speciel megzavart Koontz ajánlása a borítón.
Érdekes volt végigkövetni a főszereplő házaspár történetét. Ami számomra különleges volt, hogy a férfi a narrátor, de gyorsan belerázódtam a szemszögébe. Alice és Jake bekerül a Paktum-ba, ami első látásra egy elit klub kivételezett pároknak, ám hamar rá lehet jönni, hogy ehelyett egy kegyetlen, pszichopata agymenés, amiből szinte lehetetlen kiszállni.
Szerettem mindkét főszereplőt, bár én a helyükben nem engedtem volna ennyire a nyomásnak és intenzíven kerestem volna valami kiskaput, hogy kilépjek ebből a „klikkből”.
Mindazonáltal engem elgondolkodtatott, és lekötött, bár el kell ismernem, néhol kissé elnyújtott volt a cselekmény. Arról nem is beszélve, hogy valami teljesen más véget képzeltem el. Ettől függetlenül megéri elolvasni.

5 hozzászólás
>!
Könyveskuckó_reblog
Michelle Richmond: A házassági szerződés

Vajon mi határoz meg egy jó vagy egy rossz házasságot? A szabályok, amelyeket létrehozunk, vagy amelyeket létre kellene hoznunk és betartanunk? Ha úgy igazán össze akarnánk szedni ezeket a betartandó dolgokat, mik lennének azok? Tegyük fel, hogy ezek a szabályok, tanácsok előre megvannak írva, és garantálják a boldog házasságot, azonban a be nem tartásuk komoly büntetést vonhat maga után. Tegyük fel, hogy ez egy házassági szerződés. Te aláírnád?

Kifejezetten lebilincselő az alaptörténet, és nagyon érdekes gondolattal játszik el, mint azt a bevezetőben már említettem. Valószínűleg minden házasulandónak vagy friss házasnak megfordul a fejében, hogy vajon működni fog-e a házassága annak rendje és módja szerint. Vajon mi az, amit el lehet rontani, és néha úgy gondoljuk, jó lenne valami, ami irányt mutat, egyféle erkölcsi iránytű, aminek segítségével biztosak lehetünk a sikerben. De létezik ilyen? Michelle Richmond A házassági szerződés c. könyvében létezik.

A kissé még hóbortos friss házasaink, Alice és Jake aláírják ezt az örök boldogságot ígérő szerződést, a következményekkel – vagy az apró betűs résszel – azonban nem számolnak. Egészen rendben is megy a dolog addig, amíg kételkedni nem kezdenek a Paktumban, s onnantól kezdve majdhogynem egyfajta thrillerbe csap át a történetünk, s mi csak kapkodjuk a fejünket.

Volt, aki leértékelte molyon a könyvet, de nekem őszintén tetszett – a végét leszámítva. Lehet, hogy csak pont jó hangulatban kapott el, de egyrészt nagyon érdekes a témafelvetés, a szerződés léte, volta, a szabályok, az erkölcsi kérdések feszegetése. Képes elgondolkodtatni, tényleg, mi lenne, ha létezne ilyen, és ha a büntetés nem lenne ennyire rémes, vajon nem működne-e valójában is jól egy ilyen szabályrendszer? Vagy egy párkapcsolatnak nincs semmiféle szüksége ilyesmire, jobb a meglepetés, a kötetlenség? Akkor minek egyáltalán a házasság?

A lendületes cselekményfelépítés, ahogy lassan csúszunk bele tényleg ebbe a lidércnyomásba hamar képes magába szippantani az olvasót, és érdekfeszítő végigkövetni, megfigyelni nem csak a főszereplőink jellemfejlődését és pszichológiai értelemben a reakciójukat egy-egy helyzetre, hanem a mellékszereplők indíttatásait is. Komolyan elmorfondíroztam, Jake és Alice helyében én nem-e reagálnék sokkal drasztikusabban a dolgok alakulására. Vajon a legtöbbünk tényleg ennyire hagyná magát irányítani a fenyegetések miatt? Gyakorlatilag belesétálnánk önként a csapdába?
Ezt a könyvet a krimi, thriller rajongóknak ajánlom, nem egy vérkomoly kötet, de a lazább kategóriában gond nélkül megállja a helyét, és szerintem igenis egyedi a maga nemében. Persze, a végefelé már kicsit ellaposodik az egész, és mintha a történelem ismételné önmagát, a végkifejlet is bőven hagy kívánnivalót maga után, de összességében egy olvasható, izgalmas, fordulatos történet – komolyan. Őszintén remélem, hogy ezzel a véleményemmel nem leszek egyedül.

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 4-5. Valahol az Egész jó, tetszett és a Nagyon jó között.
Karakterek: 8/10 – Érdekesek, van bennük változatosság, meglepetés, főszereplőink még fejlődnek is a történet előrehaladtával.
Borító: 6/10 – Nekem nem igazán nyerte el a tetszésemet, kicsit egysíkú.
+ pont: Mert nagyon lendületes, érdekes az alapfeltevés, és eleinte egész jó erkölcsi kérdéseket feszeget – amíg végül mi, olvasók is állást nem foglalunk.
– pont: A vége lehetett volna kidolgozottabb, átgondoltabb, ennél is fordulatosabb, vagy „ütősebb” legalábbis.


Népszerű idézetek

>!
mate55

Az emlékek, akárcsak az öröm, mindig olyankor csapnak le rám, amikor nem keresem őket.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék
>!
mate55 

A sikeres házasság titka, hogy sokszor essünk szerelembe, csak mindig ugyanazzal az emberrel.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házasság
>!
mate55 

A felnőttek esetében sokszor jobb egyenesen, erőteljesen lecsapni egy problémára. De a gyerekeknél jobb oldalról támadni.

73. oldal

>!
mate55 

Az utazás megfiatalító hatással bír az egyénre, a közös utazás pedig megfiatalító hatást, gyakorol a házasságra.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: utazás
>!
mate55 

Régi nóta volt, a Led Zeppelin legjobbjai közül, finom és fülbemászó, csodálatos esküvői dal, az All My Love.

17. oldal

>!
mate55 

EGY CESSNÁN TÉREK MAGAMHOZ, a levegőben hánykolódva.

(első mondat)

>!
Könyveskuckó_reblog

Mindig próbáltok jók lenni, de tudjátok, hogy nem vagytok azok. Próbáltok élvezni minden napot, de tudjátok, hogy nem fog menni. Próbáltok megbocsátani magatoknak és másoknak. Elfelejteni a rosszat, emlékezni a jóra. Sütit enni, de nem túl sokat. Ösztönözni önmagatokat, hogy csináljatok többet, lássatok többet. Szőjetek terveket, örüljetek, ha sikerül, és gondolkodjatok el rajta, ha nem. Nevessetek, ha jól mennek a dolgok, és nevessetek akkor is, ha nem. Szeressetek önfeledten, szeressetek önzetlenül. Az élet egyszerű, az élet bonyolult, az élet rövid. Az egyetlen fizetőeszközötök az idő – úgyhogy használjátok bölcsen.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeaniene Frost: Sírig hű szerelmed
Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje
Sarah MacLean: A csábítás kilenc szabálya
Anne Tyler: Az alkalmi turista
Julia Quinn: A herceg és én
Catherine Bybee: Menyasszony péntekre
Anita Amirrezvani: A virágok vére
Gillian Flynn: Holtodiglan
Colleen Hoover: This Girl – Ez a lány
Paul Auster: Láthatatlan