Megjelenésének várható időpontja: 2020. április 7.

Így ​lettem 455 csillagozás

Michelle Obama: Így lettem Michelle Obama: Így lettem

Legyen ​ez a napló társad az előtted álló kivételes úton. A Michelle Obama bestseller memoárja alapján született gondolatébresztő kérdések és felvetések segítségével áttekintheted a saját történetedet – vagyis mindazt, ami számodra hiteles és csak rád jellemző. Bátorságot meríthetsz az idáig vezető út tapasztalataiból, és megtalálhatod magadban az erőt, hogy megtedd a következő lépéseket, bárhová is visznek.
Michelle Robinson Obama 2009 és 2017 között volt az Amerikai Egyesült Államok first ladyje. A Princetoni Egyetemen és a Harvard jogi karán végzett, majd pályafutását a chicagói Sidley & Austin ügyvédi irodánál kezdte jogászként, és ott ismerkedett meg férjével, Barack Obamával. Később Chicago polgármesteri hivatalának munkatársa lett, majd a Chicagói Egyetemen és a Chicagói Egyetem Orvostudományi Központjában dolgozott. Michelle Obama alapította a Public Allies chicagói tagozatát, amely fiatalokat készít fel közszolgálati karrierre.
Az Obama házaspár jelenleg… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
HVG Könyvek, 2020
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633049297 · Megjelenés időpontja: 2020. április 7.
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633045725 · Fordította: Weisz Böbe, Andó Éva
>!
HVG Könyvek, 2018
400 oldal · ISBN: 9789633047446 · Fordította: Weisz Böbe, Andó Éva

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Donald Trump · Barack Obama


Kedvencelte 73

Most olvassa 182

Várólistára tette 363

Kívánságlistára tette 395

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Málnika 
Michelle Obama: Így lettem

„…ha elbújunk, és nem határozzuk meg mi önmagunkat, igen gyorsan és helytelenül mások fognak definiálni bennünket.”

Michelle Obama életrajza annyira motiváló és iránymutató, hogy értékét sem csillagokban, sem szavakban nem tudom igazán kifejezni. Az Így lettem ugyanis nemcsak egy nagyszerű önmaghatározó írás, hanem kiemelten fontos értékek képviselője is. Ha már néhány mondatán elgondolkodunk, és egy-két dolgot be tudunk belőle építeni a saját életünkbe, már az reményt, erőt és önmagunkba vetett hitet adhat.

Ahogy a könyv minden egyes mondata, úgy a címe is tökéletes, hiszen az írás valóban ennek a kivételes nőnek az útját mutatja be, amelyen járva a láthatatlanságból megteremtette önmagát, és vált egy olyan first lady-vé, aki megfoghatatlan pozícióját arra használta, hogy kiemelten fontos társadalmi ügyek mellé álljon. A fekete nőként sokszoros hátránnyal induló Michelle megmutatja, hogyha hallatjuk a hangunkat, és kiállunk erkölcsi értékeink mellett, igenis többek lehetünk. Megtudhatjuk, hogy a kényszeres listaírogató lányból, akit hajt a teljesítménykényszer, és elsősorban saját magának akarja bebizonyítani, hogy ő bizony elég jó, hogyan vált az egész világ példaképévé. Ugyanis az életrajzát olvasva egy cseppnyi kétség sem férhet hozzá, hogy ő igenis példakép, méghozzá a legkiválóbb fajtából, aki erkölcsi tisztaságával, méltóságával és másokért tenni akarásával kiemelkedik közülünk. Hiteles hangú írásában azonban korántsem festi a tökéletesség látszatát, nem titkolja származását, vagy azt, hogy a jogi pálya egy téves út volt számára, ahogy azt sem kendőzi el, milyen nehéz volt az anyaságot a munkával, majd a politikával összehangolni. Ennek a bátor, erős és tiszta szívű nőnek az élete megmutatja, hogy nem az a lényeg, honnan jöttünk, milyen neműek vagy épp bőrszínűek vagyunk, hanem az, akikké válunk.

6 hozzászólás
>!
mate55
Michelle Obama: Így lettem

Ablak egy emberre. Meleg, őszinte és hihetetlenül személyes, mint egy igazán szeretetteljes ölelés. Olyan, mintha „csak” beszélgettem volna Michelle Obamával. A hangja, az intelligenciája, a nyitottsága minden oldalról megérintett. Megtiszteltetés volt olvasnom.

>!
IrodalMacska P
Michelle Obama: Így lettem

Kedves Michelle, így lettem én érzékenyebb a világ dolgaira – a hangod, a vallomásod által…

Már Barack Obama regnálása alatt is egy végtelenül szimpatikus, okos nőnek tartottam, amelyet a könyvével maximálisan alátámasztott. Ugyan Ő volt az Amerikai Egyesült Államok 44. first ladyje, mégis oly' sokszor magamra ismertem a történetében. Magam is jogász végzettségű vagyok, a munkámat büszkén végzem, mégis egyre többször megfordul a fejemben, hogy boldoggá tesz mindez? Elég nekem? Ott vagyok, ahová tartottam vagy a cél időközben megváltozott? Hogyan vihetnék tartalmat, értéket a munkámba? Mit tehetek a közjóért?

Olyan messziről indult és elképesztő, hogy hova jutott az intelligenciája, a kitartása révén. Mennyire őszinte, amikor azt mondja, hogy a gyermekkori szeretet és a magasabb elvárások mennyire ösztönzőleg hatnak. Felemeli a hangját az oktatás reformja mellett, felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a színes bőrűek, a nők taníttatása és hangsúlyozza, hogy nem feltétlenül a tanulmányi eredmények határoznak meg egy sikeres embert, hanem a rátermettsége és egyéb kompetenciák.
Lobbizik az egészséges életmód, a mozgás fontossága mellett, mindebben tevékeny, aktív szerepet vállal és szociális érzékenységét bizonyítandó, komoly változásokat ér el a veteránok és családtagjaik foglalkoztatása, rehabilitálása terén. Több, komoly fegyveres összecsapás következményeként szigorítaná a fegyvertartás szabályait és olyan édesanyákat támogat, akik fegyveres leszámolások során vesztették el gyermekeiket.

Tehát mindamellett, hogy az elnököt övező felhajtás közepette igyekszik megóvni családja magánéletét, a lányai egészséges fejlődését próbálja a legoptimálisabb mederben tartani, szerető, a férjét maximálisan támogató feleség marad, aki számára a first lady szerepe nem merül ki a csillogó estélyi ruhák és a protokolláris rendezvények, látogatások élvezetében, hanem – ugyan a politika mocskától távol maradva, de – aktívan részt vesz a számára is fontos projektek megvalósításában.

Michelle Obama egy igazi példakép, hiszen okos, bátor, kellőképp önfejű, aki nem mindig azt teszi, amit kell, hanem sokszor inkább azt, ami helyes. Megoszt velünk sok titkot, mégsem bulvárosodik el a könyv és ugyan a politikát igyekszik kizárni az életéből, az igazságtalanság mellett mégsem tud elmenni szó nélkül.

A kedvenc könyveim közé nem feltétlenül a történet miatt került be, hanem a közvetlen, őszinte hangvétel miatt: a teherbeesés nehézségeitől kezdve, egy szeretett családtag elvesztésén át, a királynővel történő találkozásig mindenről úgy mesél, ahogy azt egy chicagói fekete lány megélte. Az a lány, aki számára a legédesebb kikapcsolódás még mindig az, ha a háza verandáján elmajszolhat egy sajtos pirítóst.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633045725 · Fordította: Weisz Böbe, Andó Éva
2 hozzászólás
>!
gabiica P
Michelle Obama: Így lettem

Hatalmas élmény volt. Kicsit félve veszek a kezembe életrajzi köteteket, de erre mindenképp kíváncsi voltam. Nagyon érdekes volt megismerni a folyamatot, ahogyan kialakult az a Michelle Obama, akit most ismerünk. Mi történt a háttérben, hogyan zajlott az életük. Nagyon örülök, hogy a kezembe vettem ezt a kötetet, jó választás volt.

>!
Gregöria_Hill
Michelle Obama: Így lettem

Volt egy elképzelésem, hogy mit szeretnék, ha benne lenne ebben a könyvben: honnan jött, hogy került oda; a szinte nyilvánvalóakon túl milyen pozitív és negatív (elő)ítéletekkel küzdött meg; azon kívül, hogy celeb lett, mégis hogyan érintette lelkileg a státusza; FLOTUS-ként mit csinált; és hogyan ismerkedtek meg? Barack Obama papucsban, otthon milyen, ez alap!; ez nyilvánvalóan érdekelt; élet a WH-ban, kisebb titkok, pletykák, nyilván ez is érdekelt; az első megválasztás éjszakája hogy telt számára; mi a véleménye Trumpról. Elsüti-e a szerintem személy szerint béna és nem is igaz 'meg tudod csinálni, ha nagyon akarod' szállóigét (elöljáróban: nem). Ezen kívül legyen olvasmányos, laikusoknak való, de semmiképpen se buta, köszönöm (ezt pont nem viseltem volna el tőle, és a könyvből ki is derül, miért, nem, nem azért, mert a Harvardon végzett). Kérem, találja meg ön vagy szellemírója/szerkesztője az ízléses középutat a kettő között. Mi magyarok: könyörgöm, ne legyen legalább végtelenül béna, középszintű a fordítás, ami mostanában sokszor előfordul, az ebbe nem fér bele. Mindezek mellett majd amúgy is támogatja a hozzáállásomat az amúgy nyilvánvaló szimpátiám, főképp a férjével, de vele is.
Jó hír, hogy igazából mindezt meg is kaptam.
Sokat gugliztam is, annak ellenére, hogy nem gyermek voltam az első elnökség kezdetén, de már nem emlékeztem mindenre, bulvárhíreket pedig a könyv olvasása közben olvastam először (Erzsébet királynő pl) ez nekem IRL ki is maradt. Csakúgy a Youtube videói.
Arra is gondoltam, hogy származásából és first black first lady pozícióból képes, vagy hát kénytelen igazából egy másmilyen perspektívából írni, ezt a kifejezést később a könyv végén ő is használta.
Énszerintem a könyv egészéhez képest kicsit túl sokat írt a gyerekkoráról és a korai family issues-ról, és nagyon keveset az egyetemi éveiről, ami szerintem olvasói szempontból azért fontos. (Ez az én olvasói szempontom). Meg mondjuk mikor Barack zsoltárt énekel megfelelő helyen megfelelő időben, a protokolltól eltérve, az szerintem is a politikai jól időzítés, az image building és emellett az emberség szimbóluma egyben.
Trumpról is kifejtette a véleményét, meg is mondta.
Itthon családi körben még el is mondtam, mit olvastam, szóval diskurzus is volt, például Malia függetlenség napjára eső (akkor pont 10.) szülinapja és az ezzel kapcsolatos támadások jól rímelt hazai eseményekre is, olyan oldalról, ami nekem nem kedves egyébként.
Még abból a szempontból is érdekes volt, hogy a szociális média ilyen mértékű hatása az a két elnöki ciklus közepére esett, az elején nem volt. Mind a kommunikációt, mind a normális életet tekintve megváltoztatta az életet, ezt én is így látom, de eddig nem gondoltam arra, mennyiben érinti ez az elnöki védelem vagy a CIA munkáját, ha két fészbúkozó, twitterező kiskorú van a Fehér Házban, konkrétan ott laknak :)))))))))))
Szóval nagyon érdekes az egész, az előbbi néhány kritikám van.

3 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Michelle Obama: Így lettem

Sajnos nem akar elnök lenni, pedig már first lady-ként is történelmet írt, a népszerűsége még ma is töretlen, mert úgy tudott laza és emberi maradni 8 éven keresztül a Fehér Házban, hogy maradéktalanul betöltötte protokolláris kötelességét férje, Barack Obama mellett. Sűrű volt a két elnöki ciklus, de még így is volt ideje arra, hogy saját projekteken dolgozzon, hiszen dolgozó nőként nem elégítette ki a bájos oldalborda szerepe, értelmes elfoglaltságot keresett és talált magának. A sportot és az egészséges életmódot népszerűsítette, és ehhez nem volt rest igénybe venni a médiát, ha kellett, TV-show-ban tornázott, de a Youtube-on is énekelt a jó ügy érdekében. Meg sem fordult a fejében, hogy háttérbe szorítsa a férjét, mindig ott volt mellette biztos háttérként, példásan nevelte a két lányát, mégsem adta fel az egyéniségét. Hosszú volt az út a chicagói tetőtéri lakástól a Fehér Házig, de ez az okos, ambiciózus hölgy egész életében kőkeményen tanult és dolgozott, és a rá irányuló hatalmas médiafigyelem mellett sem tudtunk meg róla sok mindent. Azonban most megírta az önéletrajzát, amelyben nincsenek szaftos pletykák, politika is csak alig (azért Donald Trump kapott egy-két erősebb megjegyzést), mégsem unalmas egyetlen pillanatra sem, mert egy nagyon példamutató életutat ismerhetünk meg belőle. Michelle Robinson édesapja scleroris multiplexben szenvedett, mégis becsülettel felnevelte a fiát és a lányát, és még megérhette, hogy mindketten diplomás emberek lettek, ami neki nagyon fontos volt, hiszen ő még nem tanulhatott. Michelle két jogi diplomát is szerzett, egy menő ügyvédi irodában dolgozott, minden adott volt, hogy beteljesítse saját és szülei álmát egy nyugodt, kényelmes életről. Azonban a munkahelyén összefutott Barack Obamával (ő volt a mentora a fiatalembernek), közbejött a szerelem, a tervek borultak, férjhez ment, gyerekei születtek, a vállalati világból átváltott a közszférába, ahol szép szakmai sikereket aratott és jól keresett. Azonban a férj politikusi ambíciói miatt végül kénytelen volt feladni a saját karrierjét, amit egyáltalán nem viselt jól, mégis meghozta ezt az áldozatot Barackért, aki így az USA első fekete elnöke lehetett 8 éven keresztül. Jól szerkesztett, olvasmányos stílusban megírt könyv, amelyből sok kis titkot megtudhatunk az Obama család mindennapjairól, de csak résnyire nyitotta ki az eddig gondosan óvott magánélet ajtaját Michelle, semmi eget verően újat nem osztott meg a közvéleménnyel, de nem is festett habos-babos képet a házasságáról, őszintén leírta, hogy volt idő, amikor tanácsadó segítségét kérték a kapcsolatuk megmentéséhez és sokat harcolt azért, hogy teherbe eshessen. Összességében egy Michelle-re jellemző közvetlen stílusban megírt életrajzot kapunk, amelyből jobban megismerhetjük az előző first ladyt, aki Barack Obama nélkül is érdekes és értékes személyiség.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/12/17/konyvkritika_…

>!
Röfipingvin MP
Michelle Obama: Így lettem

Igen, Michelle, elég jó vagy, voltál és leszel. Talán pont azért, mert felteszed magadnak a kérdést, hogy elég jó vagy e. Egy azonban bizonyos: én nem tudtam volna végigcsinálni, amit Te. Minden elismerésem!

>!
Dawnofmyth P
Michelle Obama: Így lettem

Nagyon haladós könyv, könnyed, olvasmányos. Érdekes volt megismerni MIchelle életútját, nagyon tetszett a kitartása, a céltudatossága, az ereje. Néhol túl részletes, emiatt kicsit száraz, mégis vannak benne olyan apróságok, pillanatok az életéből ami miatt még szimpatikusabbá vált. Bepillantást enged egy First Lady életébe is, ami érdekes volt ugyan, de csak kívülről leányálom. Bevallom, ez a rész érdekelt a legjobban, és szerettem volna ha ez részletesebb, de így is nagyon tetszett. Igazán motiváló.

>!
theodora
Michelle Obama: Így lettem

Az Így lettem nagyon olvasmányos, érdekes sztorikat tartalmazó és fontos üzenetet tartalmazó könyv: aki hajt és tanul, az a származása ellenére sokra viheti – akár egy elnöki pozícióig is! Nagyon hamar szimpatikus lett számomra Michelle karaktere – személyisége, családjának története több ponton is meghatott. Őszintén beszél az életéről, nehézségeiről, gyászáról is.

1 hozzászólás
>!
tizkicsikonyv P
Michelle Obama: Így lettem

Nagyon élveztem a könyv olvasását, kikapcsolt és motivált, arra ösztönzött, hogy merjünk nagyot álmodni, ne hagyjuk magunkat skatulyákba szorítani. Ugyanakkor fogadjuk el, hogy mindig lesz, aki azon dolgozik, hogy letörje a lelkesedésünket, de rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e, hogy megtörjünk, hogy kizárólag a körülmények formáljanak minket, vagy pedig azt mondjuk: anyátokat, márpedig én megcsinálom!

Bővebben itt: http://tizkicsikonyv.blogspot.com/2019/02/michelle-obam…


Népszerű idézetek

>!
EsztA

Ma már úgy gondolom, ez az egyik legfölöslegesebb kérdés, amelyet felnőtt gyereknek feltehet: “Mi leszel, ha nagy leszel?” Mintha a felnőttség lenne a végállomás. Mintha egy adott ponton valamivé válnánk, és ezzel vége is lenne.

9. oldal

>!
IrodalMacska P

A legkönnyebben úgy lehet semmibe venni egy nő mondanivalóját, ha házsártosnak állítjuk be.

276. oldal

>!
Málnika 

Ha egy ajtó kinyílt előttem, én is kitártam az enyémet mások előtt. Végezetül ennyit szeretnék mondani: hívjuk be egymást azokon az ajtókon! Talán így kevésbé fogunk félni, kevesebb téves előfeltevést fogalmazunk majd meg. Szabaduljunk meg az előítéletektől és az általánosításoktól, mert csak fölöslegesen megosztanak! Így könnyebben rátalálhatunk mindarra, ami közös bennünk. Nem az a lényeg, hogy tökéletesek legyünk, vagy hogy mit érünk el. Hanem az, hogy erőt jelent, ha megismerhetnek és meghallgathatnak mások, ha megvan a saját történetünk, ha hiteles hangon szólalunk meg. Az pedig kivételes kegyelem, ha hajlandók vagyunk megismerni és meghallgatni másokat. Azt gondolom, így lehetünk többek.

421 .oldal

>!
Málnika 

Ekkor már tudtam, hogy nincs mese, elérkezett azon ritka alkalmak egyike, amikor úgy döntök, nem gondolkodom, csak élek.

118. oldal

>!
Málnika 

Annyira hajtott a teljesítménykényszer és a késztetés, hogy mindent tökéletesen csináljak, hogy nem vettem észre a jeleket, és rossz irányba kanyarodtam.

143. oldal

2 hozzászólás
>!
Málnika 

Alapvetően neki nem is kellett semmit megmutatnom. Csakis önmagamnak.

79. oldal

>!
nanita

Azaz, ha elbújunk, és nem határozzuk meg mi önmagunkat, igen gyorsan és helytelenül mások fognak definiálni bennünket.

293. oldal

>!
Málnika 

Az egyensúlykeresés évei során megtanultam, hogy érdemes néha, e prioritásokkal nem foglalkozva, egy kicsit csak magunkkal törődni.

364. oldal

>!
Málnika 

A nők egész életükben ezektől a megaláztatásoktól szenvednek. Füttyögések, fogdosások, tettlegesség és elnyomás formájában. Mindezek sérülést okoznak. Gyengítenek minket. Némelyik sebesülés olyan apró, hogy alig látszik. De vannak óriási, tátongó, soha be nem gyógyuló sebek. Akárhogyan is, egymásra rakódnak. Cipeljük őket mindenhová, az iskolába, onnan a munkába, majd haza, így nevelünk gyerekeket. Velünk vannak, ha imádkozunk, bármikor, ha előre akarunk lépni.

408. oldal

>!
Málnika 

Hétköznapi ember vagyok, aki egyszer csak rendkívüli utazásra indult. Reményeim szerint az, hogy elmeséltem a történetem, mások történetei előtt nyitja meg az utat, mások hangját is hallhatóvá teszi, hogy egyre kevésbé számítson, ki honnan jött és hová tartozik.

420. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Wright: Feketék és Fehérek
Barack Obama: Vakmerő remények
Tara Westover: A tanult lány
Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország
Julie James: Az a gyanúm, szerelem
Christina Lauren: Gyönyörű játékos
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Jeannette Walls: Az üvegvár
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem