Így ​lettem 13 csillagozás

Michelle Obama: Így lettem

Az ​Egyesült Államok egykori first ladyjének személyes, átütő erejű és inspiráló önéletrajza

Michelle Obama, jelentős ügyekkel fémjelzett és eredményes eddigi élete során korunk egyik ikonikus és lenyűgöző alakjává vált. Az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai first ladyjének nagy szerepe volt abban, hogy a Fehér Házban soha nem látott nyitottság és elfogadó közeg alakuljon ki.

Ráadásul a nők erőteljes támogatójává vált szerte a világon. A családok egészségesebb és aktívabb életének szószólójaként hatalmas változásokat köszönhetünk neki. A férje mellett állt, miközben Barack Obama az ország történetének néhány leggyötrelmesebb pillanatában helytállt elnökként. Közben megtanított nekünk egy-két tánclépést, nagyot alakított a Carpool Karaokéban, és két lányát a könyörtelen rivaldafény ellenére józan szemlélettel nevelte.

Mélyről jövő vallomásokban és magukkal ragadó történetekben bővelkedő önéletrajzi könyvében Michelle Obama bepillantást enged élete… (tovább)

Eredeti mű: Michelle Obama: Becoming

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633045725 · Fordította: Weisz Böbe, Andó Éva
>!
HVG Könyvek, 2018
400 oldal · ISBN: 9789633047446 · Fordította: Weisz Böbe, Andó Éva

Kedvencelte 3

Most olvassa 55

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 155

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Michelle Obama: Így lettem

Sajnos nem akar elnök lenni, pedig már first lady-ként is történelmet írt, a népszerűsége még ma is töretlen, mert úgy tudott laza és emberi maradni 8 éven keresztül a Fehér Házban, hogy maradéktalanul betöltötte protokolláris kötelességét férje, Barack Obama mellett. Sűrű volt a két elnöki ciklus, de még így is volt ideje arra, hogy saját projekteken dolgozzon, hiszen dolgozó nőként nem elégítette ki a bájos oldalborda szerepe, értelmes elfoglaltságot keresett és talált magának. A sportot és az egészséges életmódot népszerűsítette, és ehhez nem volt rest igénybe venni a médiát, ha kellett, TV-show-ban tornázott, de a Youtube-on is énekelt a jó ügy érdekében. Meg sem fordult a fejében, hogy háttérbe szorítsa a férjét, mindig ott volt mellette biztos háttérként, példásan nevelte a két lányát, mégsem adta fel az egyéniségét. Hosszú volt az út a chicagói tetőtéri lakástól a Fehér Házig, de ez az okos, ambiciózus hölgy egész életében kőkeményen tanult és dolgozott, és a rá irányuló hatalmas médiafigyelem mellett sem tudtunk meg róla sok mindent. Azonban most megírta az önéletrajzát, amelyben nincsenek szaftos pletykák, politika is csak alig (azért Donald Trump kapott egy-két erősebb megjegyzést), mégsem unalmas egyetlen pillanatra sem, mert egy nagyon példamutató életutat ismerhetünk meg belőle. Michelle Robinson édesapja scleroris multiplexben szenvedett, mégis becsülettel felnevelte a fiát és a lányát, és még megérhette, hogy mindketten diplomás emberek lettek, ami neki nagyon fontos volt, hiszen ő még nem tanulhatott. Michelle két jogi diplomát is szerzett, egy menő ügyvédi irodában dolgozott, minden adott volt, hogy beteljesítse saját és szülei álmát egy nyugodt, kényelmes életről. Azonban a munkahelyén összefutott Barack Obamával (ő volt a mentora a fiatalembernek), közbejött a szerelem, a tervek borultak, férjhez ment, gyerekei születtek, a vállalati világból átváltott a közszférába, ahol szép szakmai sikereket aratott és jól keresett. Azonban a férj politikusi ambíciói miatt végül kénytelen volt feladni a saját karrierjét, amit egyáltalán nem viselt jól, mégis meghozta ezt az áldozatot Barackért, aki így az USA első fekete elnöke lehetett 8 éven keresztül. Jól szerkesztett, olvasmányos stílusban megírt könyv, amelyből sok kis titkot megtudhatunk az Obama család mindennapjairól, de csak résnyire nyitotta ki az eddig gondosan óvott magánélet ajtaját Michelle, semmi eget verően újat nem osztott meg a közvéleménnyel, de nem is festett habos-babos képet a házasságáról, őszintén leírta, hogy volt idő, amikor tanácsadó segítségét kérték a kapcsolatuk megmentéséhez és sokat harcolt azért, hogy teherbe eshessen. Összességében egy Michelle-re jellemző közvetlen stílusban megírt életrajzot kapunk, amelyből jobban megismerhetjük az előző first ladyt, aki Barack Obama nélkül is érdekes és értékes személyiség.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/12/17/konyvkritika_…

>!
Szandi01
Michelle Obama: Így lettem

Először is te jó ég. Másodszor tudom, hogy nem fogok sokat írni, mert nem tudom szavakba önteni mindazt, amit kaptam élményként.
Míg First Lady volt, nem sok mindent lehetett tudni róla, de már akkor is kedveltem. Amikor láttam az instagramján, hogy könyve lesz, majd Molyon, hogy meg is fog jelenni, egyből mondtam Anyáéknak, hogy ezt kérem karácsonyra. Elő is rendeltem. Imádtam, de tényleg. Az, hogy honnan – hova jutott el, nem csak a fehér ház, hanem a tanulás útján. Hatalmas motiváció. Bemutatja az egész életét, még mielőtt megismerték volna. Hogyan találkozott férjével, hogy küzdöttek a gyerekért, aki végül szerencsésen megérkezett, és lett még egy lányuk. Érdekes volt, ahogy leírta ő hogyan állt a politikához és a férje politikai életéhez. Miután bekerültek a fehér házba, mik voltak az ő szíve ügyei, mik mellett kampányolt és mit próbált tenni a 8 év alatt. Hova látogattak, kikkel lett jóba.
A 2017-es elnök választásról is ír, amikor ugye nekik távozniuk kell. Nagyon tetszett, hogy leírja a véleményét, miért tetszett neki ez a dolog és miért nem tetszett a másik. Hihetetlen volt olvasni a sorait.
Egy biztos, hatalmas motivációt, inspirációt kaptam, köszönöm, hogy olvashattam a könyvet. Még jobban megkedveltem.

>!
Szász_Hargita
Michelle Obama: Így lettem

Nagyon inspiráló könyv. Érdekes volt olvasni az élettörténetét, megismerni gyökereit, hogy honnan indult, stb. Annak ellenére, hogy first lady volt, olyan hétköznapi gondokkal küzdött (küzd), mint minden nő, ettől, ha lehet, még szimpatikusabbá vált. Ajánlom mindenkinek, aki el akarja olvasni egy erős, fegyelmezett, rendszerezett nő élettörténetét, és persze, bele akar kicsit látni az amerikai politikába (vagy a politikába egyáltalán), és abba, hogy milyen is az élet a Fehér Házban.

>!
Szabadrienn
Michelle Obama: Így lettem

Mindig is nagyon szimpatikus volt az Obama házaspár,ezért nem is volt kérdés,hogy elolvasom Michelle Obama könyvét. Nem csalódtam,nagyon érdekes az élettörténete. Megérintett,tudtam azonosulni vele. Nyíltan írt a vetéléséről,az édesapja és barátnője elvesztéséről. Olyan gondolatokat fogalmazott meg a halálról amik szerintem mindenkiben felmerülnek. Talán még ezeknek az eseményeknek a feldolgozásáról szívesen olvastam volna többet. Megéri elolvasni még annak is akit nem érdekel a politika.


Népszerű idézetek

>!
EsztA

Ma már úgy gondolom, ez az egyik legfölöslegesebb kérdés, amelyet felnőtt gyereknek feltehet: “Mi leszel, ha nagy leszel?” Mintha a felnőttség lenne a végállomás. Mintha egy adott ponton valamivé válnánk, és ezzel vége is lenne.

9. oldal

>!
ruszky 

Gyerekként egyszerű volt felfogni: a kötekedők riadt emberek, akik ijesztő emberek bőrébe bújnak. (…) Azért támadnak, mert szoronganak. Az ember elkerüli őket, ha teheti, és szembeszáll velük, ha muszáj. Anya szerint – aki valószínűleg azt vésetné a sírkövére, hogy „élni és élni hagyni” – az a fontos, hogy sose vegyük személyes sértésnek a kötekedők sértéseit és agresszióját.
Ha az ilyesmit szívünkre vesszük – nos, akkor komolyan megsérülhetünk.

260. oldal

>!
ruszky 

Megtanultam, hogy közelről nehezebb gyűlölni.

279. oldal

>!
emotionisland I

Ma már úgy gondolom, ez az egyik legfölöslegesebb kérdés, amelyet felnőtt gyereknek feltehet: “Mi leszel, ha nagy leszel?” Mintha a felnőttség lenne a végállomás. Mintha egy adott ponton valamivé válnánk, és ezzel vége is lenne.

9. oldal

>!
ruszky 

Rájöttem, hogy élettörténetem lényeges részei nem annyira a tényleges cselekedeteimben, mint inkább a tettek megalapozásában keresendők. Abban a sok támogatásban, amelyet az évek során kaptam. Az emberekben, akik segítettek felépíteni az önbecsülésemet. Mindannyiukra emlékszem, mindenkire, aki valaha előrébb vitt, aki megtett mindent, hogy küzdjek a mellőzöttség és a megaláztatás ellen, amellyel bizony számolnom kellett minden új helyen, amelyre el akartam jutni. Ezek a közegek elsősorban nem feketék és nem nők számára (és által) jöttek létre.

358. oldal

>!
EsztA

Nem vagyok politikus alkat, úgyhogy nem próbálom meg elemezni az eredményeket. Nem töprengek azon, ki a felelős, és ki volt tisztességtelen. Csak azt kívánom, bárcsak magasabb lett volna a részvételi arány. Egész életemben kíváncsi leszek arra, vajon mi vitt rá annyi asszonyt, hogy egy nőgyűlölőt válasszon elnöknek egy kivételesen képzett női jelölt helyett. Az eredményekkel azonban mostantól együtt kell élnünk.

411. oldal

>!
ruszky 

Apám rögtön szimpatikusnak találta Barackot, de nem sok esélyt szavazott neki. Végül is a saját szemével látta, hogyan hagyom faképnél gimnáziumi udvarlómat, Davidet, már a Princeton kapujában. Figyelte, ahogy ejtettem Kevint, az egyetemi focistát rögtön azután, hogy megláttam a szőrös kabalaállat-jelmezben. A szüleim éppen ezért inkább nem kötődtek túlságosan senkihez. Arra neveltek, hogy saját életemet éljem, és alapvetően így is tettem. Számtalanszor elmondtam nekik, hogy túlságosan leköt a munka, és túl elfoglalt vagyok ahhoz, hogy helyet szorítsak egy férfinak az életemben.
Craig szerint apám csak a fejét rázta és nevetett, ahogy figyelte távolodó alakunkat.
– Rendes srác – jegyezte meg. – Kár, hogy nem fog sokáig tartani.

124. oldal

>!
ruszky 

Ha listát kellene írni mindazokról a dolgokról, amelyeket senki nem mond el nekünk, amíg nyakig benne nem vagyunk, akkor a vetéléssel kezdeném. A vetélés már-már zsigeri szinten magányos, fájdalmas és elkeserítő élmény. Ha megtörténik, könnyen élhetjük meg személyes kudarcként, holott nem az. Vagy tragédiaként, pedig attól függetlenül, hogy az adott pillanatban mennyire kétségbeejtőnek érződik, szintén nem az. Azt senki sem mondja el, hogy a vetélés gyakori jelenség, jóval több nővel megtörténik, mint gondolnánk, főleg ahhoz képest, hogy mekkora csend övezi. Ezt csak azután tudtam meg, hogy megemlítettem néhány barátnőmnek, akik a bizalmamat szeretettel és támogatással viszonozták, és megosztották saját vetélésük történetét. A fájdalmat ez ugyan nem szüntette meg, de azzal, hogy felszínre hozták a saját küzdelmeiket, megerősítettek, és így azt is megláttam, hogy amin keresztülmentem, az nem több egy természetes biológiai döccenésnél, amelynek során egy megtermékenyített petesejt, valószínűleg nagyon is jó okból, kénytelen volt kilökődni.

197.-198. oldal

>!
EsztA

Mostantól világosabban láthatjuk a jövőnket – ennek nagyon örültem. Sahsa és Malia maradhatnak az iskolájukban, az embereink állása biztos, még számítottak az elképzeléseink. És amitől a legboldogabb voltam: ha eltelik a következő négy év, akkor tényleg megcsináltuk. Nincs több kampány, nincs több izzasztó stratégiai megbeszélés, nincsenek közvélemény-kutatások, viták, népszerűségi indexek. Egyszer s mindenkorra. Már látszott a politikai pályánk vége.

377. oldal

>!
LucyM 

Nyilván senkit sem ér meglepetésként, hogy férjem csakugyan politikai pályára lépett.

194. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeannette Walls: Az üvegpalota
Jeannette Walls: Az üvegvár
Cheryl Strayed: Vadon
Kurt Vonnegut: A hazátlan ember
Brian Jay Jones: George Lucas
Joyce Maynard: Otthon a világban
Richard Wright: Feketék és Fehérek
David Lynch – Kristine McKenna: Aminek álmodom
Kien Nguyen: Amerika hazavár!
James Lord: Picasso és Dora