Becoming 79 csillagozás

Michelle Obama: Becoming Michelle Obama: Becoming Michelle Obama: Becoming Michelle Obama: Becoming

In ​a life filled with meaning and accomplishment, Michelle Obama has emerged as one of the most iconic and compelling women of our era. As First Lady of the United States of America—the first African-American to serve in that role—she helped create the most welcoming and inclusive White House in history, while also establishing herself as a powerful advocate for women and girls in the U.S. and around the world, dramatically changing the ways that families pursue healthier and more active lives, and standing with her husband as he led America through some of its most harrowing moments. Along the way, she showed us a few dance moves, crushed Carpool Karaoke, and raised two down-to-earth daughters under an unforgiving media glare.

In her memoir, a work of deep reflection and mesmerizing storytelling, Michelle Obama invites readers into her world, chronicling the experiences that have shaped her—from her childhood on the South Side of Chicago to her years as an executive… (tovább)

>!
Penguin, London, 2021
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780241982976
>!
Crown, New York, 2018
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781524763138
>!
Penguin, London, UK, 2018
428 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780241334140

4 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Barack Obama · George W. Bush · Dick Cheney

Helyszínek népszerűség szerint

Fehér Ház (USA)


Kedvencelte 8

Most olvassa 21

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

polimatilda I>!
Michelle Obama: Becoming

Nagyon sok gondolat kavarog bennem ezután a könyv után. Egy ideje már el akartam olvasni, de viszonylag hosszú, és mivel önéletrajz, nem úgy van, mint egy regényben, hogy párbeszédekkel gyorsan pörögnek az oldalak.
Nagyon sok fontos témát boncolgatott, amivel természetesen maga Michelle Obama is aktívan foglalkozott. Miután beköltöztek a Fehérházba sokkal többször döbbentem le, pedig nem olyan dolgokról volt szó, amikről nem tudtam eddig, de az elképesztő, hogy mennyire birkák és szűklátókörűek és önzők az emberek. (Pl. csak az érdekelt mindenkit hogy a First Lady mit visel, mert hát nő, más érdekesség nincs vele kapcsolatban, vagy hogy mennyire csak azt tartják a pártok szem előtt, hogy ők diktáljanak, különben „csakazértis” hátráltatják az elnököt.)
Összességében nagyon tetszett és nagyon tanulságos volt. A korom miatt annyira én nem tudtam követni az Obama családot az elnökség idején, de azért Trump megválasztásakor mégiscsak 16 éves volt már, és azt még én is értettem mekkora érvágás volt az USA javának. Meg mindenki másnak is.
Volt egy-két rész, ami kicsit untatott, kicsit hosszabb volt, mint talán nekem szükséges lett volna, de ettől eltekintve csak ajánlani tudom. Jó korképet is ad az Egyesült Államokról az évek során, illetve hogy milyen a kisebbségek és a nők helyzete.
Michelle Obama mindenképpen egy olyan erős nő, aki jó példa mások számára is.

Mircsi>!
Michelle Obama: Becoming

Nehéz bármit is írni erről a könyvről. A legnagyobb take-away számomra az, hogy Barack Obama egy mennyire kivételes, különleges ember. És hogy mennyire kivételesnek kell lenni ahhoz, hogy valaki az ő párja legyen…

Sokat sírtam ezen a könyvön, sok minden annyira megérintett. Michelle élményei egyediek, és mégis annyira univerzálisak, hogy sok mindenben tudtam azonosulni vele, kezdve azzal, hogy valaki közli veled, hogy nem vagy elég jó ahhoz az egyetemhez, ami a szíved vágya, addig, hogy fogalmad sincs, hogy mihez kezdj az életeddel, és hogy változtatni akarsz a világon, jobbá tenni. Átsüt az egész könyvön Michelle országa iránti szeretete, amivel szintén nagyon tudok azonosulni (mármint szintén nagyon szeretem az USA-t), és ami miatt szintén nagyon szerettem.

A sztorik azok, amik a legjobbak voltak. Ahogy ellátogatott veteránok kórházába, vagy Maliával kisurrant megnézni a Fehér Ház fényfestését, vagy az, ahogy megismerkedtek Barackal (azon hangosan fölnevettem :D). Az utószó is nagyon ütős volt. spoiler

És persze arra is nagyon jó volt ez a könyv, hogy tudatosítsa azt, hogy tényleg a történelmet láttuk kibontakozni a szemünk előtt, amikor Mr. Obamát megválasztották. Nekem ez sose volt olyan nagy szám, mert oké, fekete, az első fekete elnök, de azt hiszem itt Mo-n nekünk nem okoz akkora problémát, hogy valaki fekete-e vagy sem spoiler, ezért én sose gondoltam ezt akkora számnak, de valahogy annyira kontextusa helyeződött ez az egész most. Igenis rohadt nagy szám, és nagyon jó irány volt az is, hogy az Obama házaspár hangsúlyt fektetett a racial diversity-re is (ez most nem jut eszembe magyarul).

Mónika_Sándor>!
Michelle Obama: Becoming

Nem nagyon szoktam memoárokat olvasni, és ha nincs a Nincs idő olvasni kihívás, talán soha nem kerül a kezembe ez a könyv. Pedig nagy kár lett volna kihagyni.
Az első szó, ami eszembe jut róla, az az inspiráló. Végtelenül, az utolsó soráig. Úgy, hogy közben megmaradt szórakoztatónak, lebilincselőnek, és sokszor úgy meg tudott érinteni, hogy potyogtak a könnyeim. Ugyanakkor visszaadta kicsit a hitemet a politikában, abban, hogy lehet tényleg úgy is vezetni egy országot, hogy a vezetői a jobb jövőt tartják szem előtt. A mai bonyolult világban az is fontos üzenet volt számomra, hogy van remény, van fény az alagút végén, talán egyszer el tudunk oda jutni, hogy valakit nem az alapján ítélnek meg, hogy milyen a bőrszíne, a vallása, esetleg nő, vagy férfi, milyen a nemi identitása, és még sorolhatnám.
Ez a könyv inspirált abban, hogy bárhonnan jövünk, bármilyen nehezek a körülményeink, szorgalommal, kitartással és nem utolsósorban tanulással megvan a lehetőségünk arra, hogy előre lépjünk, hogy többet elérjünk. És hogy mindemellett maradhat arra is erőnk, hogy segítsünk másoknak.
Egy rendkívül szimpatikus nőt, családot ismertem meg a könyv lapjaiból. Barack Obamára mindig is felnéztem, köszönhetően a könyvnek pedig a hátterébe is beleláthattam. Azt is láttam, hogy mekkora teher, felelősség egy országot vezetni, amikor gyakorlatilag a világ eseményei, egy tragédia is személyes érintettségűvé válhat egy ilyen helyzetben. És milyen nehéz az is, hogy közben megmaradj teljes értékű tagjának a családodnak, barátnak, biztosítsd azt, hogy a gyerekeid az adott őrületben, amikor minden mozdulatodat a titkosszolgálat őrzi, minden lépésedet mások tervezik meg, a lehető legnormálisabb neveltetést kapják, és lehetőségük legyen megélni a gyerekkorukat, a tinédzserkorukat.
Annyi mindent viszek magammal ebből a könyvből, hogy egy ilyen értékelés keretei nem adják meg a lehetőségét annak, hogy mind le is írjam. Jobb elolvasni, hogy mindenki átélhesse ugyanezt az élményt.

moonsugar>!
Michelle Obama: Becoming

Aki teheti hangoskönyvként hallgassa maga Michelle Obama előadásában, nagyon sokat hozzátesz az élményhez. Végig úgy éreztem, mintha Michelle itt ülne velem, baráti és meghitt hangulatot teremtve, inspirálva őszinteségével és önazonosságával. Több helyen leállítottam a hangoskönyvet, hogy rendesen átadjam magam az érzéseknek, sokszor megkönnyeztem. (Amikor a gyerekkori zongorafellépésén a tanára minden szó nélkül segít neki megtalálni a megfelelő billentyűket, mert a kislány egész életében a kopott zongorához szokott, így a makulátlan hangszeren hirtelen elvesztette az irányítást – ennél a résznél váltam az elbeszélésmódjának rajongójává.) Nagyon meghatónak találom, hogy ennyire szívén viseli a fiatalok útjának enyengetését, úgy éreztem hozzám is szól és bíztat hogy merjem felvállalni az egyedi történetem, pedig negyedannyira sincs nehéz dolgom az érvényesüléssel, mint egy fekete fiatal nőnek Amerikában. Érdekes és nagy élmény volt megismerni őt, úgy érzem gazdagabb lettem általa.

pufirizs>!
Michelle Obama: Becoming

Ha valamit megért az ember ebből a sokszáz oldalas könyvből az a következő; Michelle Obama nő. Ráadásul fekete. És rabszolgák leszármazottja.
Mert gyakorlatilag erről szólt ez az írás. És én egy kicsit felhúztam magam rajta. Valószínűleg soha nem fogom megérteni, hogy milyen más bőrszínűnek lenni, ahogy a férfiak sem fogják soha megérteni, hogy milyen nőnek lenni. Nem tagadom, hogy a rasszizmus még ma is akuális és hatalmas probléma. De mindeközben Mrs. Obama az, aki minden alkalommal, amikor egy új barátjáról ír, kihangsúlyozza, hogy ő bizony afroamerikai. Aki elmeséli, hogy a Princetonon feketékkel barátkozott, mert a fehérekkel nem érezte magát annyira jól, mint velük. Aki fontosnak tartja, hogy a kép, amit a Fehér Házba választott egy afroamerikai nő műve. Ez nem kettős mérce? Ez nem rasszizmus? Nem az lenne a lényeg, hogy egyenlőek legyünk, és ne is nézzük mások bőrszínét vagy nemét?
Ha ezen megpróbálok túllépni, és azt is elengedem, hogy a könyvben végig mekkora hangsúlyt kap, hogy Michelle, aki borzasztóan mélyről jött, és mennyire magasra tört (valószínűleg nem hallott még Magyarországhoz hasonló helyekről és kiemelkedő társadalmi mobilitásukról), szóval egy kicsit megnyugszom, akkor azt mondom, hogy ez egy igényesen megírt életrajz. Az arányok nincsenek igazán eltalálva, sokszor túlságosan bő lére van eresztve, de távol áll más hírességek írásaitól.
Sajnos nekem a legtöbbször unalmas volt, igyekeztem minél gyorsabban átrágni magam sok helyen (nem sok sikerrel), illetve Michelle Obama sem egy szimpatikus nő számomra. Mindentől függetlenül, amit itt leírtam, tiszta szívű és jó szándékú embernek tartom, csupán not my type.

5 hozzászólás
blankaveronika IP>!
Michelle Obama: Becoming

Nehéz ezt a könyvet értékelni, mert mégiscsak egy ma is élő ember életrajzáról van szó, pontosabban az első cirka 45 évéről.
Michelle Obama szerintem egy erőteljes személyiség, aki senkit nem hagy hidegen. Az, hogy sikerült megőriznie magában a tüzet és az egyszerű emberi értékeket és hozzáállást az után is, miután First Lady lett, nagy erény.
Tulajdonképpen élveztem a történetét, csak néhol nehezen csúszott. Négyszázhuszonpár oldal simán le szokott csúszni, most meg majd egy hónapig ültem rajta. Az biztos közrejátszott benne, hogy ez nem a mi megszokott könyv formátumunk, ez egy monstrum. Ezért (is) gondolom úgy, hogy simán lehetett volna belőle húzni, nem keveset.
Amit a legjobban élveztem, hogy beleláthattunk kicsit, milyen lehet a Fehér Házban élni (drága) és tulajdonképpen újraélhettem néhány történelmi eseményt más szemszögből.
Amerika még mindig nagyon messze van tőlünk, de el tudom képzelni, hogy Michelle Obama története mennyire inspiráló lehet odakinn a fiatal lányoknak.
Összességében örülök, hogy elolvastam és ajánlom mindenkinek, akit érdekel, hogy hogyan lesz valakiből First Lady.

Dorka_olvas>!
Michelle Obama: Becoming

Előre jelezném, hogy a fél csillagot csupán azért vontam le, mert én még rengeteg mindenről olvastam volna benne (persze azzal olyan jó 600 oldalasra duzzadt volna az amúgysem apró könyv, de hát az kit érdekel…:D ).
Egyébként akár 10 csillagot is adnék rá, hihetetlenül hatásos, jól megírt, szívet melengető könyv. Imádtam minden sorát. Van néha az az érzés, amikor azért szeretnél már olvasni, hogy egy kicsit minden jobb legyen, megnyugodj. Hát ez a könyv olyan. Hiába szól a fekete, nő, feleség, anya, first lady szerepekben megélt félelmekről, nehézségekről, egyszrűen olyan, akár csak egy oldalt is olvasni, mintha egy bölcs nagymama azt mondaná, hogy „nyugi, minden rendben lesz!”. Kellemes olvasmány, amellett, hogy tanulságos és erőt ad. Ami engem leginkább meglepett, hogy Michelle mennyire nem akarta az elején spoiler hogy a férje politikai pályát válasszon.
Csak ajánlani tudom ezt a könyvet, bármilyen nyelven! :)
Muszáj őszinte értékelést írnom, ezért szóvá kell tennem azokat a dolgokat is, amik hiányoztak számámra. Az elején a gyermekkorról szóló rész hosszúnak tűnt, aztán fokozatosan megértettem, hogy miért, majd a legvégén megint kicsit túlzónak ítéltem, ugyanis sokkal kevesebb jutott a – számomra sokkal érdekesebb – First Lady-ként töltött időkre. spoiler
Emellett Barackról, pontosabban a kapcsolatukról is szívesen olvastam volna többet, azon kívül, hogy Michelle mennyire szereti őt, mert ilyen, meg olyan. Nekem hiányzott belőle az a meggyőzés, hogy igen, ez egy olyan férfi, akiért megéri ez a rengeteg macera, a sokminden feladása stb. . spoiler Persze, érthető, hogyha azt inkább megtartotta magának, személyes élménynek, hiszen ez teljesen a magánéletük, de mivel annyira közvetlen a könyv, szerintem simán belefért volna :)

Amare>!
Michelle Obama: Becoming

Nagyon megérintett a könyv és az abban leírtak. Michelle nagyon jól írt, egy pillanatra sem érződött száraznak vagy unalmasnak, tele volt igazi érzelmekkel. Mindenkinek csak ajánlani tudom, még azoknak is akiket nem érdekel az amerikai politika.

mnyitrai>!
Michelle Obama: Becoming

Általában nem szokott egy hétbe telni egy 400 oldalas könyv elolvasása, de a Becoming kivételt képez ez alól. :) Annak ellenére, hogy a szöveg olvastatja magát, időről-időre meg kellett állnom az olvasásban, hogy földolgozzam a látottakat. Nem arról van szó, hogy túl bonyolult lenne a megfogalmazás, épp ellenkezőleg, hanem arról, hogy a témák, amelyeket fölhoz (pl. rasszizmus, iskolai lövöldözés, stb.), nehezek, gondolkodást, emésztést igényelnek.
    A könyv felépítése logikus, jól követhető, illetve a fejezetcímek is ötletesre sikerültek. A bevezetés szó szerint fölcsigázza az olvasót, eléri, hogy az illető már alig várja, hogy nekikezdhessen a történetnek. Tetszik, hogy a kezdet kezdetén indul a visszaemlékezés, ezáltal jobban megismerhetjük a volt First Lady gyermekkorát, a motivációit, a kapcsolatait, s ezáltal tulajdonképpen őt magát is. A könyv nem teljesen kronologikusan halad az események elmesélésében, hanem hol előre, hol visszautal az időben, amivel még olvasmányosabbá válik a memoár. A magam részéről már alig vártam, hogy Barack Obama is megjelenjen a színen. Kíváncsi voltam rá, hogy ismerkedtek meg, mi a titka a házasságuknak, azaz hogyan tudnak összhangban működni elsősorban a természetükből fakadó különbségek ellenére. Sejtettem, hogy nem volt könnyű életük, de a könyv elolvasásáig bele sem gondoltam, hogy mennyire. Rengeteg szórakoztató, vicces emlék kerül elő, de ugyanakkor a szomorúak is teret kapnak. Az angol királynő meglátogatásáról szóló részeket nagyon aranyosnak találtam. Jó volt hallani, hogy nem annyira karót nyelt társaságról van szó, mint amilyennek próbálják beállítani. :) Kellemes meglepetésként ért továbbá bizonyos tévéműsorok megemlítése is, amelyeket ismerek, kedvelek és elvétve nézek is (az különösen tetszett, mikor Michelle Obama azt írta, nincs is jobb egy fárasztó nap után, mint ezekbe a műsorokba belefeledkezni a híradó helyett :)).
    Összességében a Becoming egy magával ragadó mű, amely többet ad az olvasónak, mint azt elsőre várná. Ez nem csak egy szimpla életrajzi könyv, ennek van mondanivalója, sokat lehet tanulni belőle, és aki nyitott rá, annak az életszemléletén is változtathat.

HoviZsuzska>!
Michelle Obama: Becoming

Korábban olvastam a Peter Slevin féle „életrajzot”, így már tudtam mire számíthatok. Nem véletlen, hogy a könyvre olyan sokan vártak, a First Lady életútja szerintem fantasztikus, ehhez sokat hozzátett a családja és az ambíciózus személyisége, dehát ebből is látszik mennyi mindenre képes az ember (bár ahhoz nem kis szerencse kell, hogy az USA eljövendő elnökével randizzon az ember). A Világnak több ilyen szuper hölgyeményre lenne szüksége, akik példát mutatnak és inspirálják az embereket. Remélem továbbra is folytatja, amit elkezdett! Én nagyon szerettem a könyvet!


Népszerű idézetek

Mónika_Sándor>!

Now I think It's one of the most useless questions an adult can ask a child – What do you want to be when you grow up? As if growing up is finite. As if at some point you become something and that's the end.

horsegirl P>!

My father, Fraser, taught me to work hard, laugh often, and keep my word. My mother, Marian, showed me how to think for myself and to use my voice. Together, in our cramped apartment on the South Side of Chicago, they helped me see the value in our story, in my story, in the larger story of our country. Even when it’s not pretty or perfect. Even when it’s more real than you want it to be. Your story is what you have, what you will always have. It is something to own.

Preface

LiloHari>!

Do not bring people in your life who weigh you down. And trust your instincts … good relationships feel good. They feel right. They don't hurt. They're not painful. That's not just with somebody you want to marry, but it's with the friends that you choose. It's with the people you surround yourselves with.

tigi5 IP>!

You don’t have to like your teacher,” she told me one day after I came home spewing complaints. “But that woman’s got the kind of math in her head that you need in yours. Focus on that and ignore the rest.”

chapter 4

polimatilda I>!

To me, he was sort of like a unicorn, unusual almost to the point of seeming almost unreal.

urmosbeata I>!

I didn't want them ever to believe that life began when the man of the house arrived home. We didn't wait for Dad. It was his job now to catch up with us.

Mustamakkara>!

After church, Barack and I headed to the White House to join up with Joe and Jill, along with President Bush, Vice President Dick Cheney, and their wives, all of us gathering for coffee and tea before motorcading together to the Capitol for the swearing in. At some point earlier, Barack had received the authorization codes that would allow him to access the country’s nuclear arsenal and a briefing on the protocols for using them. From now on, wherever he went, he’d be closely trailed by a military aide carrying a forty-five-pound briefcase containing launch authentication codes and sophisticated communications devices, often referred to as the nuclear football. That, too, was heavy.

Chapter 19, Loc 4973 (E-Book)

Kapcsolódó szócikkek: Barack Obama · Dick Cheney · Fehér Ház (USA) · George W. Bush
Mustamakkara>!

Now that the Secret Service would be protecting us for years to come, the agency selected official code names for us. Barack was “Renegade,” and I was “Renaissance.” The girls were allowed to choose their own names from a preapproved list of alliterative options. Malia became “Radiance,” and Sasha picked “Rosebud.” (My mother would later get her own informal code name, “Raindance.”)

Chapter 19

Kapcsolódó szócikkek: Barack Obama

Hasonló könyvek címkék alapján

Barack Obama: A Promised Land
L. J. Shen: The Devil Wears Black
Jennifer Niven: All the Bright Places
Celeste Ng: Everything I Never Told You
Elle Kennedy: The Risk
Colleen Hoover: Regretting You (angol)
Edith Eva Eger: The Choice
Rick Riordan: The Hidden Oracle
Nathan Hill: The Nix
Gillian Flynn: Sharp Objects