Madame ​Tussaud 88 csillagozás

A francia forradalom regénye
Michelle Moran: Madame Tussaud

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ki ​ne hallott volna Madame Tussaud-ról, akinek világhírű londoni panoptikumában manapság turisták milliói fordulnak meg? És ki hallott már Marie Grosholtzról, a svájci származású, ambiciózus fiatal nőről, aki az 1700-as évek végén Párizsban élt? Pedig a két személy egy és ugyanaz. A tehetséges Marie nagybátyjától tanulja meg a viaszszobor-készítés minden titkát. A család panoptikumot tart fenn Párizsban, és a népszerű intézménybe csak úgy özönlenek a látogatók, hiszen ez nem afféle múzeum: itt mindig az aktuális események főszereplőit láthatják viszont, viaszból megformázva. Eseményekben pedig ez idő tájt nincs hiány. Franciaországot éhínség sújtja, a királyi családot mind hevesebb gyűlölet övezi, és rövidesen kitör a forradalom. Marie-nak, aki nem csupán a királyi családdal áll közvetlen kapcsolatban, de a forradalmi vezetők többségét, köztük Robespierre-t, Marat-t, Desmoulins-t, Lafayette-et is jól ismeri, ügyesen kell lavíroznia a napról napra változó politikai helyzetben.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Geopen, Budapest, 2012
584 oldal · ISBN: 9789639973688 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Marie Grosholtz


Kedvencelte 17

Most olvassa 8

Várólistára tette 130

Kívánságlistára tette 108

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Mariann_ P>!
Michelle Moran: Madame Tussaud

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Sosem gondoltam volna, hogy ennyire összefügg a londoni panoptikum és a francia forradalom. Érdekelt nagyon az, hogy a viaszszobrok honnan erednek, végül is tehetség, rátermettség kell az elkészítéséhez. Itt éppen a Grosholtz család készíti Párizsban.
A tehetséges Marie nagybátyjától tanulja meg minden titkát ennek a mesterségnek.
A királyi családdal is szoros kapcsolatban áll ,ők semmiben sem szűkölködnek , miközben az országot éhínség sújtja . A helyzet elmérgesedik, kitör a forradalom.
A történelemórákról ismert személyek is megelevenednek.
Senki sincsen biztonságban , kipróbálják a guillotine-t is.
Aztán megtudhatjuk mi az összefüggés e között és a londoni panoptikum között.
Talán csak a sok kegyetlenség zavart ebben a könyvben.

Liliane P>!
Michelle Moran: Madame Tussaud

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

A regény főszereplője az öntudatos és karrierista Marie, aki a nagybátyjától tanulja meg hogyan lehet az élő testek illúzióját viaszszobrok formájában visszaadni. Lehetne ez a történet a 18. században játszódó hogyan-valósítsuk-meg-önmagunkat-nőként-az-évszázadban-regény, de nem lesz az, mert a történelem egy viharos szakaszában járunk, a francia forradalom idején. Így a fenti terv helyett egy túlélésre játszó, szélkakas módjára forgó állapotról van szó, hiszen minden nap fordulhatott a kocka, vagy a király marad hatalmon vagy Robespierre és pártja nyer. Ebben a helyzetben kellett lavíroznia Marie-nek és családjának, ahol egy kis szívesség megtagadása vagy egy rossz szó gyakran halállal járt.

Ha röviden és tömören jellemezni kellene a regényt, akkor azt mondanám, hogy egyetlen egy történelmi könyvnél sem olvastam még ilyen átérezhető és hiteles leírást. A kötet nagyon vastag, ilyen féltégla jellegű és a forradalom eseményei durvák és azért kell hozzá egyfajta gyomor, főleg ha valaki átlagon felüli képzelőerővel rendelkezik… szerencsére (?) nekem nincs ilyen, de egy ponton nehéz volt továbblendülni, még mindig emlékszem milyen undort váltott ki belőlem egynémely rész. A regény üt némely ponton.

Folytatás itt: http://muveszetnyelve.blogspot.hu/2013/10/madame-tussaud.html

4 hozzászólás
Light_House>!
Michelle Moran: Madame Tussaud

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

„Ami a szabadság iránti őszinte vágyként indult, vérfürdőben végződött, amely egész Franciaországban több mint félmillió ember életét követelte.”
Egy jól megírt történet egy szörnyű időszakról. Mit éreztem olvasás közben? Dühöt… Egy-két „okos” ember emelt hangon szajkózza a véleményét, és meghülyít vele ezreket… és utána már nincs megállás.
Teljesen más szemszögből látjuk ezt a forradalmat így, mint anno a suliban. Most már a Marseillaise is másképp hangzik számomra.
Nagyon szeretnék eljutni a londoni panoptikumba.

Lady_Hope I>!
Michelle Moran: Madame Tussaud

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Többet tanultam belőle mint a történelem tankönyvből. Olyan jó hogy vannak olyan szerzők mint Michelle Moran akik veszik a fáradtságot hogy egy történelmileg hű könyvet állítsanak össze! Borzalmas hogy ez mind megtörtént, és negyvenezer embernek kellett meghalni. Éhes tömeg véresen tobzódó játéka volt ez, semmi több.
Örülök hogy elolvastam. :)

Ó, és még valami! Üzenem a kiadóknak hogy egy könyv nem attól lesz könyv hogy nagyobb mint két tégla. Attól csak cipelhetetlen lesz. Köszönöm.

Agatha>!
Michelle Moran: Madame Tussaud

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Hú, ez tényleg a francia forradalom regénye – sőt számomra inkább az volt, mint Mme T. élettörténete. Már az elején is csak úgy belevágott a közepébe az írónő, már akkor készítették a viaszbábukat, és tulajdonképpen csak annyiban avattak be minket az „életébe”, hogy nyomon követhettük, mennyire naprakészen művelték a szakmájukat. Mihelyst történt valami – márpedig akkortájt zajlottak az események – máris megmintázták, szereplőiket megfelelő háttérbe helyezték, átöltöztették vagy épp száműzték a látogatók szeme elől. Lényegében egy 3D pletykalap voltak :)
Igazából ha nem arra készülök, hogy ez a regény egy életrajz, valószínűleg többre értékelem. Mert eléggé megkapó volt ennyire testközelből: a francia forradalom főszereplőinek (Marat, Robespierre, és persze a királyi család) hétköznapjairól olvasni, részese voltam, ahogy megszülettek azok a szavak, amiket kimondva mindenki tudja, hogy 1789-ről beszélek (Párizsi Kommün, polgártárs, sans-culotte). Amikor a Marseillaise csak egy dal volt, az ancien regime egy hétköznapi kifejezés „régi rend”, ami a forradalom éveiben a királyságot jelképezte, guillotine-t azért vezették be, mert gyors halált biztosított…
Tetszett még az írónő stílusa, sorai alapján meg nem mondtam volna, hogy nem Dumas-t olvasok. (De a féltéglás kivitelezés borzalmas, hatalmas margók, betűnagyság és sorközök…)
Szóval csöppet sem bántam meg, hogy belevágtam, de nem volt izgalmas, csupán csak a szó jó értelmében érdekes.

Amadea>!
Michelle Moran: Madame Tussaud

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Micsoda jó szériám volt nekem, ez is ötcsillag, a Fanni rúgja meg, ill. dehogy.
Érdekes volt egy hétköznapi ember szemén keresztül megismerni a francia forradalom előtti forrongó időszakot, és magát a vérgőzös tébolyt, jó kis történelmi regény, el fogom olvasni a Nefertiti is.
Bővebben a blogban.

2 hozzászólás
Démonika>!
Michelle Moran: Madame Tussaud

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Az az igazság, hogy már olyan régóta olvasom ezt a könyvet, hogy már szinte az életem részévé vált, és a sok feleslegesnek ítélt rizsa ellenére is, most kevésnek tűnik az egész történet.

Azért tartott ilyen sokáig a kiolvasása, mert valahogy az alcím A francia forradalom regénye teljesen elkerülte a figyelmem. És én csak is kizárólag Madame Tussaud-ra és az ő híres viaszbábjaira számítottam. Hogy miért lettek, hogy lettek, hogyan készülnek. Milyen is volt ez a híres nő…

Nos, én meg kaptam egy könyvet a francia forradalomról, és sok érdekes dolgot megtudtam, Marie Grosholtzról… Alapból hadi lábbal állok a háborúkkal, mivel többségük mind értelmetlen zsarnoki vérontás. Valami szebb jobb nevében, aminek a fele sem igaz, csak egy zsarnok hatalmat akar és pont. Így mindig olvastam egy keveset, meguntam félretettem és megemésztetem és így nagyon elvoltam vele.

Amúgy az a kis név, meg történési jegyzék valami csoda az elején! Sok olvasásom között huzamosabb idő telt el, és nagyjából emlékeztem a dolgokra, de sokszor nagyon jól jött a jegyzék segítsége. Főleg hogy ennyi helyszín és név van a történetben.

Tetszett Moran sítlusa, korhűn és nagyjából 80% -ig igazan adta vissza a történéseket. Ami egy jó arány mivel már nincs olyan ember aki 100% – ig biztosan eltudná mesélni…Olvasmányos volt és érdekes, bár helyenként vontatott és túlterhelő.
De mindezek ellenére, végig úgy éreztem mintha én is a részese lennék, ennek a brutális borzalomnak.
A történet mellett a szereplők is eszméletlen kidolgozottak voltak. az egész filmszerűen hatott. Összefoglalva még mindig vajmi keveset tudok a viaszbábokról és Madame Tussaduról, viszont a francia forradalomról Marie szemszögén keresztül viszont annál többet…

u.i.: Amúgy a vége nagyon sokkolt, hogy lehet az, hogy eme híres nő áll neve egy ilyen házassághoz és egy ilyen férfihez kapcsolódik, ezt álmaimban sem gondoltam volna. Azt hittem ez Marie kút fejéből pattant ki.

nagy_anikó>!
Michelle Moran: Madame Tussaud

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Egy különleges borítónak köszönhetem, hogy Michelle Moran könyvet vettem a kezembe majd két évvel ezelőtt. Akkor IV. Amenhotep fáraó korába repítettek a lapok, most XVI. Lajos korába.
Robespierre, Marat, Desmoulins, Lafayette a forradalom és a forradalmárok az egyik oldalon a királyi család főleg Madame Élisabeth a másik oldalon és köztük Marie és családja (édesanyja, bátyjai, Curtius és Henri).
Viaszszobrok, tablók, aprólékosan megtervezett és végrehajtott kiállítások – igen és voltak gyomorforgató részek is. Néha azon gondolkodtam, hogy csodáljam vagy elítéljem Mariet, de, ha figyelembe veszem, hogy az 1700-as években járunk, akkor csak is csodálni lehet, azért amit elért, még ha sokszor nagyon sok megalkuvás is kellett, hogy azt csinálhassa amit szeret és, hogy életben maradjon.
Lenyűgöző könyv, csak ajánlani tudom.

Bibliomanie>!
Michelle Moran: Madame Tussaud

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Tetszett, miért ne tetszett volna? A francia dolgok szeretete hozzá tartozik a kissé romantikus alkatomhoz, a történelem sem áll távol tőlem. Michelle Moran jól megragadta Marie karakterét, egy emberi és szerethető nő szemén keresztül ismerjük meg a forradalmat. Lavírozás a politikai hatalmak között, minden lehetőség megragadása a túléléshez, és közben még önmagát se veszítse el, álljon ki az elvei mellett, amíg lehet.
Ui: Én nem láttam Madame Tussauds-nál Madame Tussaud-t, pedig a könyvben azt írták, hogy ki van állítva ő is. Egyébként érdekelt volna a Marie által működtetett panoptikum is.

4 hozzászólás
KoŁibri>!
Michelle Moran: Madame Tussaud

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Mindig nagyon érdekes, tanulságos és ugyanakkor fájdalmas is egy egész életet megismerni.
Minden jó és rossz döntését végigkövetni, vajon a sors mit akarhatott ezzel vagy épp a szabad választása jogán mit tanult belőle. Azt hiszem a modern nő kifejezést időben visszább kell tolnunk és Marie Grosholtz-ot kitüntetnünk vele. Zseniális ötletnek tartom, hogy az ő szemén át látjuk a forradalmat és közben egy ilyen kivételesen különleges és világhírű nőt ismerhetünk meg.
Maga a francia forradalom egyszerűen nevetséges. Elképesztő milyen határtalan az emberi butaság, és hogy a hamisság a hazugságok és az egyszerű pletykák mekkora vérengzést tudnak okozni. Ha csak egy picit is a valóságnak megfelelően két irányból informálódtak volna az emberek, az egész meg se történik.

Ui.: A fél csillag levonása azért történt, mert szerintem egy picit távolságtartó volt a leírás, ilyen események, szerelem és forradalom közepette, több szenvedélyt, több érzelmet vártam!

11 hozzászólás

Népszerű idézetek

Démonika>!

„Az ember szabadnak született, de mindenütt láncokat visel.”
Jean-Jacques Rousseau

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Profundus_Librum>!

„ Jellemünk próbája nem az, hogy hány könnyet hullatunk, hanem hogy miként viselkedünk, miután felszáradtak azok a könnyek. ”

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

ditke3>!

Jellemünk próbája nem az, hogy hány könnyet hullatunk, hanem hogy miként viselkedünk, miután felszáradtak azok a könnyek.

503. oldal

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

ditke3>!

A szerencse nem változtatja meg az embereket; megmutatja igazi arcukat.

252. oldal

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Profundus_Librum>!

„- Marie, a pénz egyetlen dologra jó: arra, hogy időt vegyünk rajta. Időt arra, hogy azt csináljuk, amit akarunk.”

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Petra17>!

„Mindig úgy hittem, az idő célja, hogy előrehaladjon, ne hátra."

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

ditke3>!

… a halál gyors. A boldogság a fontos, ami előtte van.

455. oldal

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Démonika>!

– Igen. Az emberek a szívük mélyén kegyetlenek – magyarázom – , ezért lenyűgözőnek találják a kegyetlenséget. Titkon attól félnek, hogyha nem lennének jól neveltek, vagy a vallás nem fékezné őket, ők is olyanok lennének, mint a márki.

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Hóvirág72>!

A korlátozott értelmű embereknek nincs elég képzelőerejük ahhoz, hogy a lelki szenvedés együttérzésre indítsa őket.
– ÉLISABETH VIGÉE-LEBRUN, KIRÁLYI PORTRÉFESTŐNŐ

417. oldal 43. fejezet

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye

Profundus_Librum>!

– Polgártársnő… Igaz, hogy nem volt hajlandó halotti maszkot készíteni egy hazaárulóról, akit nemrégiben végeztek ki?
– Igaz.
– Ezt az árat az igai hazafiaknak meg kell fizetni.
– Akkor tovább nem akarunk fizetni.

Michelle Moran: Madame Tussaud A francia forradalom regénye


Hasonló könyvek címkék alapján

Juliet Grey: A fényűzés napjai
Robert K. Massie: Nagy Katalin
Pamela Binnings Ewen: Párizs királynője
C. W. Gortner: Medici Katalin vallomásai
Elizabeth Berg: Álmok szárnyán
Kertész Erzsébet: A fejedelemasszony
Emmanuel Dongala: A Bridgetower-szonáta
Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme
Irving Stone: Michelangelo
Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján