Egy ​kémnő Párizsban 9 csillagozás

Michelle Moran: Egy kémnő Párizsban

PÁRIZS, ​1917. Mata Hari, a világhíres táncosnő egy hideg, sivár börtöncellában várja a szabadulását… vagy a halálos ítéletét. Magányosan és kétségbeesve, miközben éveken át tömegek rajongtak érte. Közben mindenki a botrányról beszél a zsúfolt kávéházaktól az elegáns szalonokig. Lehetséges, hogy igaz a vád? Mata Hari kém? Ő lenne a felelős több ezer francia katona haláláért?
Aztán Mata Hari úgy dönt, megszólal a börtönben. Hajlandó elmondani egy riporternek mindent az életéről. Miként lett a gondtalan, holland kislányból Jáva szigetén boldogtalan feleség? Hogyan tört ki onnan a saját erejéből, hogy aztán Európa leghíresebb, egzotikus táncosnője legyen. Vajon kik keresték a kegyeit a karrierje csúcsán? Milyen titkos feladatokkal bízták meg? És végül kik árulták el a sztárt?

MICHELLE MORAN, a népszerű írónő Mata Hari (1876-1917) regényes életét tárja az olvasók elé lebilincselő stílusban, de történelmi precizitással. A buja, indiai templomoktól és az elbűvölő, párizsi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Lettero, Budapest, 2021
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155685699 · Fordította: Hoppán Eszter

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

Mariann_ P>!
Michelle Moran: Egy kémnő Párizsban

Mata Hari az emlékeimben híres kémnőként élt.
A könyv a kezdetektől végig kíséri az életét, mármint amikor Párizsba kerül, és felkarolják.
Az előtte lévő dolgokra is fény derül a későbbiekben.
A férfiak kedvét és igényei kielégítő , táncosnőként ünnepelt, fényűző élet csupán csak egy rövid ideig tartó életszakasz.
Az I. világháború kitörése után más feladatai adódnak. A 6 nyelven beszélő nő próbál talpon maradni, hiszen a szép ruhák, ékszerek, pénz, mind -mind elveszett.
A kémkedésről pár oldal tesz némi utalást, de meggyőződésem, hogy csapdába csalták rosszakarói.
Én a könyv elkezdésekor izgalmas kémregényre számítottam, de ez Mata Hari életét mutatta be , különösebb izgalmak nélkül.

Bomarie>!
Michelle Moran: Egy kémnő Párizsban

„Rudolph mellett valaha ostobán azt hittem, hogy mindkettőnket boldoggá tehetem. Most már tudom, hogy mindenkinek magának kell megteremtenie a saját boldogságát.”

Nagyon változó volt a könyvhöz való viszonyom. Gyönyörű borító, ígéretes fülszöveg és amint elkezdtem olvasni, úgy kezdett a lelkesedésem alábbhagyni. Egészen a 120. oldalig azon gondolkodtam, hogy egy ilyen érdekes, rejtélyes, drámai eseményekkel tűzdelt, majd drámai véget ért életről, hogy lehet ilyen mérhetetlenül visszafogottan adagolni a történéseket és ilyen távol tartani az olvasót a főhősnő lelkivilágától.

A könyv 3 részre oszlik és ezek a kételyeim egészen az első rész végéig tartottak.
Aztán a 2. résznél kezdett érdekesebbé válni és az olvasó végre kezdi felvenni a fonalat, hogy valóban 'kiről' is olvas.
A 3. rész pedig végre tényleg érdekesen és izgalmasan alakult, még ha tudtuk is hova futnak ki az események.
Végül aztán nagyon tetszett a könyv és ha azzal a lendülettel kezdi, ahogy az utolsó harmadát megírta, letehetetlen lett volna.

Majd a könyvet becsukva, elgondolkodtam:
Hisz' ki ne ismerné Mata Hari nevét és a neve mellé biggyesztett minősítést: kém.
De ki is volt ő valójában?
• Egy szegény kislány, akit az apja 3 fiútestvérével együtt elhagyott. Aki még felnőttként is a gyermekkori emlékekbe kapaszkodva apja szeretete után vágyódik.
• Az anyja halála után csak sodródó tizenéves.
• Egy fiatal, alig 18 éves nő, aki egy nála 20 évvel idősebb katonatiszthez megy feleségül, aki aztán rendszeresen bántalmazza.
• Aki elveszti kisfiát egy mérgezés miatt.
• Aki kénytelen lemondani kislányáról, hogy életben maradhasson és elmenekül bántalmazó házastársától.
• Aki mindvégig vágyódik kislánya után és igyekszik elszöktetni, de fenyegetve van, hogy ne tegye.
• Aki így teljesen nincstelenül próbál bárokban, tánccal pénzt szerezni, hogy éhen ne haljon. És ekkor felkarolja valaki, aki gazdag ügyfelekhez viszi el egzotikus táncprodukcióit.
• És végül, akit a férfiak uralta társadalom a háborús években egyszercsak megtesz bűnbaknak. Mert kell a háborús propagandának egy nagy név, egy ismert személy példának, hogy Franciaország árulói így járnak.

Nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet. Olvassátok el ti is, ha kicsit regényesebb formában szeretnétek megismerni Margaretha Zelle életét!
spoiler
Jó olvasást!

2 hozzászólás
szvandaaa>!
Michelle Moran: Egy kémnő Párizsban

Vitathatatlanul érdekes és olvasmányos, bár néhol kissé elnagyoltnak éreztem. Biztosan nem könnyű egy ilyen ellentmondásos személy életét rekonstruálni, de valahogy nagyobb részletességre vágytam volna. Mindenesetre az biztos, hogy többet tudok Mata Hariról, mint eddig. Viszont az, hogy bűnös volt-e még mindig nem egyértelmű számomra…

fanniend>!
Michelle Moran: Egy kémnő Párizsban

Olvasmányos könyv,Mata Hari életéről. Hagyott bennem kérdéseket,de gyorsan lehetett vele haladni,könnyed stílusban megírt regényes életrajz. Kicsit olyan érzésem volt mint mikor Marilyn Monroe életrajzi könyvét olvastam,ami a meg nem értettséget,magányt illeti és mindkét nő életét meghatározta.


Hasonló könyvek címkék alapján

Juliet Grey: A fényűzés napjai
Rodica Doehnert: Hotel Sacher
Kristin Hannah: Fülemüle
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
Jeaniene Frost: Sírig hű szerelmed
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Marissa Meyer: Scarlet
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
Kate Quinn: Alice hálózata
Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon