I'll ​Be Gone in the Dark 5 csillagozás

One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer
Michelle McNamara: I'll Be Gone in the Dark Michelle McNamara: I'll Be Gone in the Dark Michelle McNamara: I'll Be Gone in the Dark Michelle McNamara: I'll Be Gone in the Dark

A ​masterful true crime account of the Golden State Killer-the elusive serial rapist turned murderer who terrorized California for over a decade-from Michelle McNamara, the gifted journalist who died tragically while investigating the case.

„You'll be silent forever, and I'll be gone in the dark.”

For more than ten years, a mysterious and violent predator committed fifty sexual assaults in Northern California before moving south, where he perpetrated ten sadistic murders. Then he disappeared, eluding capture by multiple police forces and some of the best detectives in the area.

Three decades later, Michelle McNamara, a true crime journalist who created the popular website TrueCrimeDiary.com, was determined to find the violent psychopath she called „the Golden State Killer.” Michelle pored over police reports, interviewed victims, and embedded herself in the online communities that were as obsessed with the case as she was.

At the time of the crimes,… (tovább)

>!
Faber and Faber, London, 2019
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 0571345158
>!
HarperCollins, London, 2018
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780062853172
>!
Faber and Faber, London, 2018
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780571345144

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Macskás_booksza>!
Michelle McNamara: I'll Be Gone in the Dark

Michelle McNamara: I'll Be Gone in the Dark One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer

Michelle McNamara elhivatottan kutatott a Golden State Killer után (aki ezt az elnevezést is Michelle-től kapta), aki több, mint egy évtizedig szedte áldozatait Kaliforniában. Több, mint 50 nőt erőszakolt meg, és több, mint 10 gyilkosságot követett el, utána pedig egyszerűen eltűnt, a rendőrség nem tudott a nyomára bukkanni.
Az írónő nagyon érdeklődött a bűnügyi esetek iránt (saját honlapot is indított – TrueCrimeDiary.com –, ahol különböző eseteket igyekezett felgöngyölíteni), de a Golden State Killer kiemelkedett mind közül, megszállottan próbálta felfedni a kilétét. Ennek a megszállottságnak és az alapos kutatómunkának a végeredménye lett ez a könyv, ami az egyik legjobb bűnügyi történet, amit valaha olvastam.
Macskás booksza tipp: Krimirajongóknak és a tényirodalom kedvelőinek nagyon fog tetszeni – a részletek szerelmeseinek igazi csemege. Alapos kutatómunka áll mögötte, így betekintést nyerhetünk abba, hogyan zajlanak a nyomozások a való életben, illetve hogy hogyan fejlődött a kriminológia és az ehhez kapcsolódó technológia az évek során.
Aki inkább a pörgősebb bűnügyi történeteket kedveli, az valószínűleg eléggé unalmasnak találná ezt a könyvet – itt minden egyes eseten végigvezet minket az írónő, hány óra hány perckor történt a támadás, hol találtak ujjlenyomatokat, stb. Ha ennyire mélységekbe menően nem kötnek le a bűntények, akkor ez nem a te könyved lesz.
Nem tudom, ki hogy van vele, de rajtam, mikor belemerülök egy krimibe, egy idő után eluralkodik a rettegés, és biztosra veszem, hogy valaki be fog törni hozzám, és meg fog ölni. Ennél a könyvnél számomra ez hatványozottan igaz volt, köszönhetően az extrém részletes leírásoknak. De természetesen nincs mitől tartanom, hiszen egy vérmacskával, a férjemmel (aki rendőr, és jártas a krav magában!) és 3 dobermannal élek együtt.

rabbit_republic>!
Michelle McNamara: I'll Be Gone in the Dark

Michelle McNamara: I'll Be Gone in the Dark One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer

True crime rajongóknak (mint én) kötelező olvasmány! Michelle McNamara olyan elszántan és kitartóan kutakodott a Golden State Killer után, hogy szó szerint ráment az élete is – sajnos már nem élhette meg a sorozatgyilkos elfogását, a könyvet pedig a barátai fejezték be a jegyzetei alapján. (Ez sajnos az utolsó fejezeteknél a minőség rovására is megy. )
Annak ellenére, hogy rengeteg tényt sorol a könyv, letehetetlenül izgalmas. Michelle nagyon jó emberismerő lehetett, az ügy szereplői (nyomozók, áldozatok stb.) úgy „megelevenednek” off az írásában, mintha nem is egy dokumentumregényt olvasnánk. Közben a saját megszállottságával is szembenéz, de mégsem tudja abbahagyni a mindent felemésztő kutatást… ehhez az egész történethez két zavart elme kellett: a sorozatgyilkosé és az írónőé.

Zsolt_Beke IP>!
Michelle McNamara: I'll Be Gone in the Dark

Michelle McNamara: I'll Be Gone in the Dark One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer

Nem tudom, mi a megrázó benne, a 40 éve megoldatlan bűnügy (azóta már elkapták a tettest), vagy hogy az írónőt annyira felemésztette a nyomozás, hogy ezt már nem érhette meg.


Hasonló könyvek címkék alapján

John Douglas – Mark Olshaker: Mindhunter
Vincent Bugliosi: Helter Skelter
Erik Larson: The Devil in the White City
Donnie Eichar: Dead Mountain
Paul Lieberman: Gangster Squad
Richard Preston: The Hot Zone
Chris Carter – Jody Duncan: The Making of the X-Files
Adam Dunn – Eric C. Anderson (szerk.): Fractus Europa
David Grann: Killers of the Flower Moon
Maureen Callahan: American Predator