Eltűnök ​a sötétben 60 csillagozás

Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után
Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Egy ​rejtélyes és erőszakos bűnöző ötven betöréses nemi erőszakot követett el és legalább tíz embert gyilkolt meg Kalifornia különböző városaiban az 1970-es évek végétől több mint tíz éven át. Három évtizeddel később Michelle McNamara bűnügyekkel foglalkozó újságíró eredt az elkövető nyomába, megszállottan kutatott és publikált az ügyről, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak.

Egy rejtélyes és erőszakos bűnöző ötven betöréses nemi erőszakot követett el és legalább tíz embert gyilkolt meg Kalifornia különböző városaiban az 1970-es évek végétől több mint tíz éven át.
A Kaliforniai Gyilkosnak nevezett pszichopata ragadozó titokban figyelte meg kiszemelt áldozatait: tökéletesen ismerte a szokásaikat, a napirendjüket, majd a kertvárosi házakba behatolva éjszaka, váratlanul támadta meg őket. Maszkban, gyakran félmeztelenül, kést szorítva a torkuknak. Miközben a fejlődő Kaliforniában modern lakóparkok épültek, a sorozatgyilkos a hálószobák démonává vált, a legjobb… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2020
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635040377 · Fordította: Beke Cz. Zsolt
>!
Európa, Budapest, 2020
440 oldal · ISBN: 9789635042685 · Fordította: Beke Cz. Zsolt

Enciklopédia 15


Kedvencelte 4

Most olvassa 8

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 120

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/06/michelle-mcnama…

"Ezen könyv elolvasásával az volt a célom, hogy fel tudjak magamban állítani egy valóság kontra kitaláció listát. A sok elolvasott thriller és krimi után látni szerettem volna, hogy az általam kedvelt szórakoztató irodalmi regényekben foglalt módszerek mennyire felelnek meg a valóságnak, melyek azok a módszerek, amik ténylegesen segítséget nyújtanak egy-egy ügy felderítésében. Meg szerettem volna tudni húzni azt a bizonyos képzeletbeli határt. Mindössze ennyit vártam el, ám ennél sokkal többet kaptam.
A szerző szavai által egy szövevényes és igencsak frusztráló ügybe nyerhettem betekintést. Egy olyan erőszaktevő, majd gyilkos után folyó nyomozásba csöppentem, ahol egyre inkább elhagyott a remény, hogy valaha is megoldott lesz. Teljesen megdöbbentem, milyen károkat okoz a teljes társadalomban egy-egy ilyen eset. Elég egyetlen elborult elme ahhoz, hogy egész régiók éljenek rettegésben, fokozott stresszben. Noha a könyv igencsak olvasmányos formában van megalkotva, mégis gyakorta le kellett tennem. Húsz-negyven oldalas egységenként tudtam csak előre haladni vele, mert annyira sok érzetet, információt nyújtott, hogy hamar megtelítődtem tőle. A sok név, helyszín és időpont, ahogy a múlt és jelen keveredik egymással… A szerző minden általa ismert információt szeretett volna átadni, ami által az összkép olvasás közben kaotikusnak hat – ám visszatekintve mégiscsak úgy érzem, hogy teljességgel rendezett. Néhol szinte beleszédültem a leírtakba. A helyzetemen az sem segített, hogy – gyanítom, inkább csak a fordítás – sokszor magyartalannak hatott. Folyamatosan olyan szerkezetekkel találkoztam, melyek bár nyelvtanilag megállják a helyüket, értelmileg mégsem azt adják vissza, ami a céljuk lenne. Az orvosi szakkifejezések abszolút pontatlan használatáról nem is beszélve. A bal tarkón való meghatározás mindent vitt. Sajnálom, hogy ezekre nem lett tudatosabban odafigyelve, mert egy ilyen tényregénynél ezen szóhasználatok értéke mindinkább felerősödik.
A könyv értékén sokat dob a végén található függelék, melyben a gyilkos kilétére is és az elfogatásának halvány körvonalaira is fény derül. Enélkül nem hiszem, hogy ennyire meg lennék elégedve a könyvvel. Mindenesetre egyáltalán nem bántam meg sem a beszerzést, sem a rá szánt időt. Bár nehéz, de élvezetes olvasmány volt, ami által új tudásra tehettem szert. Egy könyv, ami egy elhivatott léleknek állít emléket a maga realisztikus voltában. Mert hiába a Kaliforniai Gyilkos van főszerepben, ez a történet igazából egy nőről szól, aki önmagát is feláldozta egy ügy oltárán."

Evione>!
Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

2018. április végén egy igazán hihetetlen dolog történt: több mint 40 év után végre azonosították és elfogták a Golden State Killert* (magyar keresztségben: Kaliforniai Gyilkos), a korábbi rendőrtisztet, Joseph James DeAngelot. Ezzel egy több mint 40 éves történet lezárásához érkeztek a hatóságok. Teljesen csak néhány héttel ezelőtt, június 29-én került pont az ügy végére, amikor is vádalku keretében DeAngelo bűnösnek vallotta magát a terhére rótt gyilkosságokban (a nemi erőszakok, és betöréses lopások már elévültek), így összesen 13 rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberrablás** vádjában találták bűnösnek és ezért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

DeAngelo a ’70-es, ’80-as években volt aktív. „Pályafutása” elején magányos nők házába hatolt be éjszaka, és megerőszakolta őket. Néhány eset után emelte a tétet és párokat támadott meg, végül gyilkolni is kezdett. A gyilkosságok mellett több mint 50 nemi erőszak, írható a számlájára! Arról volt ismert, hogy a támadások előtt nagyon alapos, akár több héten át tartó terepmunkát végzett: megfigyelte a kiszemelt áldozatok házát, megtanulta nem csak a kiszemelt ház lakóinak napi rutinját, hanem a szomszédokét is. A támadásokat megelőzően gyakran hallottak az áldozatok lépteket a tetőn, kaptak furcsa telefonhívásokat, a kertben hagyott dolgokat gyakran máshol találták meg, és voltak egyéb olyan jelek, amik a később történtek fényében egyértelművé tették, hogy valaki az esetet megelőzően ólálkodott a ház körül. Kedvencei a középosztálybeli kertvárosokban található egyszintes házak voltak, ahova aztán, egy alkalmasnak vélt időpontban, hajnali 1-3 óra között végül besurrant és az áldozatok arra ébredtek, hogy egy zseblámpa világít az arcukba, aztán megkezdődött a terror. DeAngelo egy igazi beteglelkű pszichopata volt, aki a fizikai erőszak mellett lelkileg is imádta kínozni az áldozatait. Előfordult, hogy évekkel a támadás után is felhívta telefonon egy-egy áldozatát és creepy hangon fenyegetőzött.***
A hatóságok tehetetlenek voltak, annak ellenére is, hogy Sacramentóban már szabályos lincshangulat alakult ki, az emberek rettegtek, a rendőrség még nagyobb erőbedobással járőrözött, civilek verődtek össze és járták éjszakánként a várost, de az elkövetőt ezt sem akadályozta meg abban, hogy újra lecsapjon. Sacramento után más városokban is felbukkant, majd 1986-ban eltűnt és többet nem hallatott magáról.

Michelle McNamara az Eltűnök a sötétben című könyvével nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy ráirányítsa a figyelmet a Golden State Killer által elkövetett bűncselekményekre, persze a fő cél az volt, hogy kiderüljön végre az elkövető személye. McNamara korábban is foglalkozott megoldatlan bűnügyekkel, azonban egy sem tette annyira megszállottá, mint a Golden State Killer utáni nyomozás. McNamara időt, energiát, pénzt és a saját egészségét sem sajnálva kutatott a Golden State Killer után. Összebarátkozott nyomozókkal, rendíthetetlenül kutatott az adatbázisokban és régi aktákban, utánaeredt a legapróbb nyomnak is és közben nagyon sokszor ütközött falakba. A kudarcok azonban nemhogy megállították volna, csak még inkább elszánttá tették. Sajnos a Golden State Killer utáni hajsza felemésztette McNamara egészségét és 2016-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt. Így sajnálatos módon már nem érhette meg DeAngelo letartóztatását, amihez közvetetten ő is hozzájárult. Emellett a könyve sem volt teljesen készen, ezért a férje, Patton Oswalt felkérésére Paul Haynes (McNamara kutatótársa) és Billy Jensen, oknyomozó újságíró fejezték azt be, akik egy-két fejezetet, illetve a Harmadik részt írták, azonban a könyv 99%-ban még így is Michelle McNamara munkája.

Az Eltűnök a sötétben egy igazán páratlan true crime könyv, remek stílusban megírva, gyakran személyes hangvételű, azonban végig tárgyilagos, plusz egy pillanatra sem feledkezik meg arról, hogy ez a történet, nem csak a tettesről, hanem az áldozatokról is szól.

*Egyéb nevei: Visalia Ransacker, East Area Rapist, East Side Rapist, East Bay Rapist, Diamond Knot Killer, Night Stalker, Original Night Stalker
**A szó szoros értelmében nem emberrablás, amit DeAngelo csinált, inkább személyi szabadság korlátozása, de amennyire ki tudtam hámozni, ezt az amerikai büntetőjog egy kalap alá veszi, tehát, ha valakit a szabad mozgásban korlátoznak, az már emberrablásnak minősül.
***Erősebb idegzetűeknek: https://www.youtube.com/watch…

Niki_Salamon P>!
Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Nagyon vártam a könyv megjelenését, hisz ,hogy Michelle-t idézzem : „Imádok megtörtént bűntényekről olvasni, habár mindig is tisztában voltam azzal, hogy olvasóként tudatosan valaki más tragédiájának szórakoztatom magam.” Persze, ezáltal egy jó nagy adagnyi bűntudat is mardos a dologért.
Aludnom kellett egyet erre az értékelésre, nem tudtam merre billen el a mérleg nyelve. Most is zavarosak a gondolataim. A könyv eleje egész jól indult, megismertük a gyilkost és a feltételezett első áldozatait, sőt még az írónő egy önéletrajzi szakaszt is szánt a könyvbe, -ámbár kicsit fura volt a sorrend- élveztem, hogy belepillanthattam valamennyire az életébe. off Sajnos ezek után elég tömény információk hada következett, a száraz tények, látszott, hogy itt már összevágott cikkek, jegyzetek alapján dolgoztak. McNamara olvasmányosabban írt, noha az ő publikálásait szerkesztették itt-ott bele a könyvbe, mégse éreztem azt, hogy összeállt egy egésszé, elég zavaros volt. Ugráltunk az időben, nem tudtam éppen hol vagyunk és kiről van szó, volt hogy többször vissza kellett olvasnom mondatokat. Szerencsére a harmadik résznél visszatér a kezdeti lendület. Megrázó, hogy Michelle McNamara nem élhette meg a sikert, a gyilkos kézre kerítését és nem fejezhette be a munkáját,aminek az életét szentelte. A kitartó munkájáért döntöttem végül a 4 csillag mellett és mert hiszem, hogy ha befejezhette volna a könyvet a saját stílusában, sokkal jobban szerettem volna.

tetsuo>!
Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

„Ne szülessen több halál!”
Pokolgép: A háború gyermeke

Nem szoktam krimiket olvasni és eddig a true crime tematika is elkerült, de nem olyan rég olvastam két cikket egy – azóta már sajnálatos módon megszűnt – újságban, amik felkeltették az érdeklődésemet egy nőről, aki nappal humoristafeleség és családanya, éjjel pedig hobbinyomozó volt: egy kevésbé ismert, de különösen brutális sorozatgyilkos után nyomozott, aki 1973 és 1986 között építette beteges karrierjét, amit mintegy 100 betöréssel kezdett (miközben – mint utólag kiderült – a helyi rendőrség betörési csoportjánál őrmestereként a „Közös támadás a betörés ellen” program felelőse volt), több mint 50 nemi erőszakkal folytatott, majd minimum 13 gyilkossággal koronázott meg. Többnyire középosztálybeli párokhoz tört be, zseblámpával a szemükbe világítva keltette fel őket, megkötözte őket, a férj hátára tányért és csészét rakott, majd jelezte, hogy amennyiben megmozdul és csörömpölni kezd az étkészlet, amíg a szomszéd szobában komótosan megerőszakolja a feleségét, mindkettejükkel végez (ami amúgy egy idő után egyébként is szokásává vált, mármint az áldozatai kivégzése). Nos, a kötet szerzője, Michelle McNamara sajnálatos módon a folyamatos cuccozás (kávé és egyéb élénkítők, hogy bírja az éjszakázást, Xanax és egyéb nyugtatók a borzalmak ellen) és egy rejtve maradt szívbetegség miatt már nem tudta megérni, hogy elkapják a Kaliforniai Gyilkost (ami két évvel a halála után következett be), így – ha közvetve is, de a sorozatgyilkos utolsó áldozata lett.
McNamara megszállottan nyomozott az ügyben, több ezer dokumentumot és nyomott gyűjtött össze az interneten, másokkal együttműködve a bűnesetek helyszínei alapján földrajzi profilozással is keresték a lehetséges gyanúsítottakat, sok nyomozóval is felvette a kapcsolatot, akik közül többen partnerként kezelték őt. Mindezt szinte teljesen értelmetlenül, mert bár a könyv zavaros felépítése és az irgalmatlan mennyiségű, ránk zúdított random info ellenére egyáltalán nem járt a közelében sem annak, aki végül a tettes lett (sokáig a hivatalos szervek sem amúgy), elfogásakor pedig a rendőrség hangsúlyozta, hogy McNamara könyvének semmi köze a gyanúsított elfogásához. Ami annyiban egyébként mégsem igaz, hogy ez a könyv segített újra az ügyre irányítani a figyelmet, még ha tényleges infóval nem is járult hozzá ahhoz (bár a végül bevált DNS háromszögeléses módszer szerepel benne).
Arra viszont tök jól rávilágít, az emberek mekkora meggyőződéssel tudnak teljesen téves dolgokat gondolni, állítani. Két példa: Az egyik nyomozó pl. biztos benne, hogy az elkövető ingatlanügynök volt, aki repülővel is közlekedett, miközben Joseph James DeAngelo rendőrként kezdte hivatalos karrierjét, amit teherautó-szerelőként fejezett be. Amikor elkapták hetvenpluszévesen, lányával és unokájával élt a környéken, ahol a bűncselekményeket elkövette.
A másik az, amikor az egyik áldozat apukája azt gondolta, azért verte szét lánya, Manuela fejét apró darabokra az éjjeliszekrényen álló lámpával úgy, hogy egy lepedővel letakarta, mert a gyilkosnak bűntudata volt, nem akarta látni az arcát, pedig erről szó sem volt: mint utólag kiderült, mindössze arról volt szó, hogy tanult hibájából, amikor az előző áldozatnál mindezt takarás nélkül tette, sokáig tartott kimosni a ruhájából a koponya és agyvelőmaradványokat, ami időigényes, fárasztó és feltűnő volt.
Az, hogy a kötetnek elég kaotikus a felépítése, nyilván abból is fakad, hogy a szerző elhunyt, mielőtt befejezhette volna és a szerkesztőknek kellett utólag összerakni az anyagot könyvvé, de érdekesen leképezi a nyomozás menetét is, ahol kismillió, látszólag kapcsolatban sem álló információból kell kipuzzle-özni az elkövető személyét. Érdekes még továbbá, hogy McNamara mennyire empatikus: abszolút az áldozatok szemszögére és traumáira helyezi a hangsúlyt, a gyilkost pedig egyáltalán nem idealizálja, ahogy az a mai krimikben és thrillerekben oly gyakori. Nagyon izgalmasak az életrajzi részek is, az, hogy tudatosan adja fel saját és családja boldogságát azért, hogy szakmailag kiteljesedhessen („ügyeskedhet, nem fog a macska egyszerre kint s bent egeret” – ahogy József Attila írja az Eszméletben), ami persze tragikus módon szintén nem sikerül neki.
Ami pedig az elkövetőt illeti, utánaolvastam kicsit (magyarul nem találtam róla értelmes cikket, de lehet, van valahol) és eléggé tereli a felelősséget: azt mondja, lakott benne valaki, aki a gyilkosság és más bűncselekmények elkövetésére biztatta: Jerry. Jó, hogy nem Tom, b*zmeg.

Belle_Maundrell>!
Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Nagyon vártam ezt a könyvet, de most elég vegyesek az érzéseim. Bárcsak Michelle McNamara be tudta volna fejezni, és megérte volna a Kaliforniai Gyilkos letartóztatását.
Sajnos nagyon elkülönülnek azok a részek, amiket már a férje vagy a „nyomozótársai” írtak, össze se lehet hasonlítani a kettőt. Michelle nagyon élvezetes, olvasmányos stílusban írt, és annak ellenére, hogy végig tényszerű maradt, átjött, hogy mennyire együttérez az áldozatokkal. A személyes érzései, a nyomozással kapcsolatos gondolatai is sokkal közelebb hozták az olvasóhoz, nekem kifejezetten tetszett, és segített megérteni, hogy miért vetette bele magát ilyen szenvedélyesen a kutakodásba. A gyilkosnak írt levele egyértelműen az egész könyv csúcspontja, annyira hatásos.
Akármilyen könyv esetében elszomorítónak találnám, ha az írója elhunyna, mielőtt befejezhetné, de így még bosszantó is, mert végig az járt a fejemben az utolsó fejezetek közben, hogy Michelle milyen mennyivel jobban meg tudta volna írni ezt. Persze értékelem, hogy próbáltak összedobni valamit, de annyira elnagyoltnak és felületesnek éreztem. Főleg a legvégét, amikor kiderül, hogy megvan a tettes. És ennyi. Nem tudunk meg róla semmit, csak hogy hol élt. Hogy lehet már így lezárni egy könyvet? Én tudni akartam, hogy sikerült elkapni, hogy ki volt ő, és hogy mennyi felelt meg a valóságnak Michelle vagy a rendőrség korábbi feltételezései közül. Mint kiderült (nem a könyvből), egész sok. Természetesen azonnal elmerültem az internet sötét bugyraiban, amint befejeztem az olvasást, szóval már mindent tudok a Kaliforniai Gyilkosról, amit a mezei internetező tudhat. Nagyon remélem, hogy jól elítélik, és semmit nem fog megúszni.
Egyébként nem is értem, hogy miért nem kérték meg bociszemmel és lefizetéssel Gillian Flynnt, hogy írja meg a befejezést, ha már úgyis rittyentett egy előszót, és ismerte Michelle-t. Biztos sokkal jobb lett volna.
Akármit mond a rendőrség, az én magánvéleményem igenis az, hogy Michelle nyomozása is kellett ahhoz, hogy DeAngelót leleplezzék, ha másért nem, hát azért, mert így újra a figyelem középpontjába került az ügy, és nem feledkeztek meg róla. Szörnyű, hogy negyven évig békésen éldegélt, és senki nem is gyanakodott rá. Mennyire nehéz lehetett az áldozatoknak úgy élni minden nap, hogy tudták, hogy még szabadlábon van, és bármikor újrakezdheti a zaklatást.
Tényleg nagyon kár a végéért, mert addig kifejezetten erős és izgalmas könyvnek tartottam, de ez nyilvánvalóan nem írónő hibája, szóval kedvesen fogok csillagozni. Most pedig olvasok valami napsugaras történetet, mielőtt még rémálmaim lennének.

kritta P>!
Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Az Eltűnök a sötétben egy érdekes szerkezeti felépítésű, jól megírt bűnügyi tényregény, amely által végig tudjuk kísérni azt a nyomozást, amit egy évtizedekig rejtve maradó sorozatgyilkos brutális ténykedése hívott életre. Az írónő a szakmája egyik legjobbja volt, remek oknyomozó újságíró, aki a reménytelen helyzetekben is meglátta azt a pici fényt, ami előbbre vitte. McNamara hite, kitartása és remek írói stílusa átjárja a könyvet, igaz néha nehéz követni a történéseket, de eközben furcsa módon érdekes is megismerni a legapróbb részleteket. Végig találgathatunk, talán egy picit mi magunk is amatőr profilozókká lépünk elő, ahogy apránként csipegetjük fel az információkat a gyilkosról. Nem könnyű műfaj, a történet is rátelepszik az emberre, de mindenképpen érdemes elolvasni, ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy miképpen zárult a Kaliforniai Gyilkos és Michelle McNamara ördögi játszmája.

Részletesen: http://konyvlelo.blogspot.com/2020/05/egy-no-megallitha…

Bettinka87>!
Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Rettentően vártam már ezt a könyvet, hogy megjelenjen magyarul is és nagyon meglepődtem és megörültem, amikor év elején megláttam egy posztban, hogy nálunk is kiadják. Szívem csücske a true crime, mindig is az volt és szerintem már így is marad..:)
Az írónő stílusa lehengerlő, rendkívül olvasmányos, csak úgy faltam a betűket. Néhol megrázó volt olvasni a történetet és a hideg futkosott a hátamon, amikor belegondoltam, hogy ez nem fikció, hanem a valóság. Picit zavart az elején, hogy ugráltunk az időben össze-vissza, de hamar hozzászoktam. Az írónő utószava, levele a gyilkoshoz nagyon szép (már, ha lehet ilyet írni egy ilyen témával kapcsolatban), a könyv legkiemelkedőbb és legmeghatóbb része. Az írónő váratlan halála miatt sajnos nehéz igazságosan pontozni a könyvet…mert sajnos Michelle már nem tudta befejezni művét, így nagyjából a regény háromnegyede az ő irománya, az utolsó harmadát pedig a segítői és a férje fejezték be. Éppen ezért a könyv ama része, amit ő írt, az számomra 5 csillag. Ha viszont egyben nézem az egészet, akkor csak 3 csillagot adnék rá. A könyv vége egyáltalán nem hozza azt a hangulatot, amit Michelle meg tudott teremteni előtte, illetve nekem eléggé összecsapottnak is tűnt, mintha nem akartak volna több új részletbe belemenni, azokat kidolgozni és szerintem picit önismétlővé is vált. Volt egy kis hiányérzetem, hogy végül nem mutatták be a Golden State Killert (miután elkapták), csak egy két szó esik róla, de semmi lényeges. Szerintem úgy lett volna teljes a kép, ha szót ejtenek a gyilkos életéről is, az elfogásáról, stb. Ennek ellenére imádtam a könyvet és végül 4 csillagot adtam neki, mert tényleg egy szuperjó könyv volt addig, míg Michelle írta. Véleményem szerint azok, akik továbbszerkesztették a könyvet, messze nem érnek fel őhozzá és ez meg is látszik sajnos…Egyébként a borító nagyon szép, csak kár, hogy az a nagy sárga plecsni elrondítja az összképet..:)

Csafale P>!
Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

A true crime-ok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek manapság. Nem érjük be mostanában holmi fikcióval, a valóságra vágyunk krimik terén is.
A Kaliforniai Gyilkosról mindaddig semmit sem tudtam, amíg McNamara megismertetett vele. Egy mindenre kiterjedő könyvet tarthatunk a kezünkben. A több éven és több helyszínen átívelő nyomozásokat próbálja összefogni, és megismertetni velünk.
Azt nagyon sajnálom, hogy Michelle nem érhette meg a könyve kiadását és a gyilkos letartóztatását. A könyv élvezetéből kicsit levesz, hogy a másik által összeszedett, megírt anyag nem egységes.

Nana92>!
Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Kicsit félve vettem a kezembe a könyvet, mert pár értékelésben azt olvastam, hogy azok a részek amik Michelle halála után lettek összeszedve, megírva nem valami jók. Személy szerint engem egyáltalán nem zavart. Persze érződik hogyha megéli nem ilyen formában kerül a könyvbe, és valószínüleg sokkal jobban kifejti azokat a részeket is, engem nem zavart, összességében az egész könyv szinte olvastattja magát, az ember nem tudja letenni. Sajnálom, hogy ő már nem láthatta az elkövető arcát. Le a kalappal előtte, sose adta fel és tudta, hogy egyszer úgyis elkapják.

NV1122>!
Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Huh, ugy oszinten, ilyen fajta konyvet meg nem olvastam. Jelenleg nem is nagyon tudom eldonteni, hogy teszett-e vagy nem, de inkabb a tetszett fele huzok. Nyomozas maniasoknak kotelezo, de olyan nagyon nagy elvarasaitok ne legyenek. :)


Népszerű idézetek

Niki_Salamon P>!

A szörnyek visszavonulnak, de el nem tűnnek soha. Most is miközben ezt írom, meghalnak és újjászületnek.

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Niki_Salamon P>!

Imádok megtörtént bűntényekről olvasni, habár mindig is tisztában voltam azzal, hogy olvasóként tudatosan valaki más tragédiájának szórakoztatom magam.

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Belle_Maundrell>!

Minden rögeszmének kell egy saját szoba.

17. oldal

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Kapcsolódó szócikkek: rögeszme
Niki_Salamon P>!

A jó helyszínelők olyanok, mint az emberi szkennerek: belépnek egy ismeretlen, kaotikus helyiségbe, kiszűrik, melyek a legfontosabb, nyomra vezető bizonyítékok, minden mást pedig kizárnák a látókörükből.

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Niki_Salamon P>!

Egy nyomozó logikus elméje, egy együttérző és élesen látó szív. Ezt a két egységet számomra azelőtt ismeretlen módon tudta ötvözni. Akaratlanul is képes volt arra, hogy elgondolkoztasson az életemről, az emberekhez fűződő kapcsolataimról, az általam értékesnek tartott dolgokról.

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Niki_Salamon P>!

Örökre elhallgattatlak, és eltűnök a sötétben, mint a kámfor..

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Belle_Maundrell>!

A belvárosban szálltam meg, a J Streeten található Citizen Hotelben, miután a neten látott képek – ólomüveg ablakok, mustárszínű, csíkos tapéta – nagyon megtetszettek. A lobbiban falba épített könyvespolcok fogadtak, a díszes recepcióspultot pedig kínai vörösre festették.
– Hogyan jellemezné a hely stílusát? – kérdeztem a recepcióstól, amikor bejelentkeztem.
– Egy jogi könyvtár és egy bordélyház keveréke – felelte.

239-240. oldal

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Belle_Maundrell>!

– Az ember inkább legyen óvatos.
Még akkor is, ha tudós.

304. oldal

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Kapcsolódó szócikkek: óvatosság · tudós
Belle_Maundrell>!

Patton a hangulatomat próbálta feldobni azzal, hogy a Rocky-ról mesélt. Én a zsákutcáimról regéltem neki. Hánnyal tud szembenézni az ember, mielőtt végleg feladná?

351. oldal

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Kapcsolódó szócikkek: Rocky Balboa
Belle_Maundrell>!

(…) valójában mindannyiunkban rejtőzik egy Sherlock Holmes, aki hisz abban, hogy a megfelelő mennyiségű nyom birtokában meg tud oldani egy ügyet.

399. oldal

Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Lieberman: Gengszterosztag
Jon Roberts – Evan Wright: Amerikai Desperado
Eric Weiner: A zsenialitás földrajza
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban
Donnie Eichar: Halálhegy
Drábik János: Miért kellett meghalnia a három Kennedynek?
Peter A. Levine – Ann Frederick: A tigris felébresztése
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok
P. J. Blumenthal: Kaspar Hauser testvérei
Brian Wansink: Evés ész nélkül