Coco ​Chanel és a szerelem illata 59 csillagozás

Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

1919. Párizs.
Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Kossuth, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9789630993678 · Fordította: Várnai Péter
>!
Kossuth, Budapest, 2018
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993234 · Fordította: Várnai Péter

Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Coco Chanel · Arthur "Boy" Capel · Dmitrij Pavlovics Romanov nagyherceg · Étienne Balsan · François Coty · Igor Stravinsky · Misia Sert · Szergej Gyagilev


Kedvencelte 2

Most olvassa 14

Várólistára tette 120

Kívánságlistára tette 125

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Málnika 
Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

„Nincs jövője annak a nőnek, aki nem visel parfümöt.”

A rabul ejtő borító mögött egy olyan történet rejtőzik, amely már témájával levett a lábamról: a világ egyik leghíresebb parfümjének születése, és két fontos szerelmi kapcsolat hatása Coco Chanel lenyűgöző munkásságára. A könyv egyáltalán nem a divattervező életrajza, hanem egy olyan regény, amely a lehető legközelebb áll a feltételezett valósághoz. Kiválóan bemutatja, hogy a sikeres, magabiztos, öntudatos modern nőben végig ott élt a kétes származású árva gyerek, emiatt mind szakmájában, mind magánéletében fáradhatatlanul az elismerést hajszolta. Emellett betekintést enged a Chanel No. 5 legendás illatának születésébe és kivitelezésébe, az orosz népviselet motívumainak kollekciójába építésébe, és a pótolhatatlan kiegészítő, a hosszú gyöngysor történetébe. Divatrajongóknak kötelező olvasmány, de a romantikus könyvek kedvelői sem fognak csalódni benne, bár megvallom, nem kicsit vagyok elfogult a letisztult és elegáns stílust képviselő francia divattervezővel.

10 hozzászólás
>!
Pandalány P
Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

Egy név, egy nő, aki bátor volt és erős, korának egyik legnagyobb ikonja.

Minden könyv hozzánk tesz valamit. Nos, Coco Chanel mit adott nekem? Tudást. Megismerhettem a No.5 parfüm megszületésének különleges történetét. Nemcsak egy parfüm, hanem sokkal több ennél. Ráadásul Coco életműve nem is a parfümmel kezdődött, hanem a ruhatervezéssel. Első volt mindenben.
Képes volt megalkotni egy olyan parfümöt, ami ma is kiemelkedik a parfümök sokaságából. A könyvben végigkísérhetjük a parfüm útját egészen az ötlet megszületésétől a kész parfüm boltokba kerüléséig. Elképesztő, hogy micsoda véletleneken, sorsszerűségeken alapult a megalkotása, milyen tényezők befolyásolták Cocót abban, hogy milyen irányba menjen el a tervezésnél.
Ezentúl akárhányszor látom majd valahol a parfümöt, mindig ez a regény fog eszembe jutni (a doboz kivitelezése, a üveg formájának kiválasztása és az 5-ös szám se véletlen) és határozottan mondhatom, újraolvasós történet. Már csak azért is, mert minden fontos tényt nem bírtam megjegyezni belőle.
És aki olyan társaságban forog, mint Picasso és barátai, arra figyelni kell. :D

>!
klaratakacs +SP
Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

Ha Coco Chanel ennyire gyenge nő lett volna, ahogy itt a könyvben szerepel, már csak a divattörténészek tudnának arról, hogy valóban létezett. A munkája – ami szerintem őt éltette és abszolút meghatározta – csak lábjegyzetként szerepel, még az illat is, melynek kidolgozását hosszas tanulás és rengeteg munka, sikerét igazi kőkemény marketing előzte meg. Ez a történet azonban nem innen közelít, hanem egy végeláthatatlan picsogás arról, hogy mennyire hiányzik neki az első szerelme (aki persze csak szeretőnek tartotta őt, a felesége mellé). Közben akkora személyiségekkel van Coco-nak kapcsolata, mint Gyagilev, Sztravinszkij, Picasso és egy Romanov-örökös (akit gyakorlatilag kitart, mert szép és ügyes bizonyos dolgokban), de az író nem bír leszakadni arról a szentimentális romantikáról, amit kiindulási alapnak vesz, az örök első szerelemről. Ha romantikus máz helyett, kicsit keményebb a stílus ez egy jó könyv is lehetett volna, látszik rajta a sok munka, adatgyűjtés.
A könyv egyetlen erénye számomra az volt, hogy kb. 15 mondat jutott egy oldralra a szedés miatt, így gyorsan lehetett haladni.

3 hozzászólás
>!
Ács_Milán
Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

„Nincs jövője annak a nőnek, aki nem visel parfümöt.”

Coco Chanel…
Véleményem szerint nincs olyan ember, aki ne hallotta volna már Coco Chanel nevét. E név hallatán rögtön eszünkbe jut vagy a divat, vagy a parfüm. Viszont ennél többet nem biztos, hogy az emberek többsége tud erről a nagyszerű üzletasszonyról. Bevallom őszintén, én sem tudtam ezeken kívül mást Cocoról.
Ez az életregény egy pici bepillantást enged az olvasónak egy rendkívül intenzív és sikeres nő magánéletének egy bizonyos szakaszába.
Le a kalappal az írónő előtt, mert az írásmódjával nagyon élvezetessé és szórakoztatóvá tette még az esetleges szárazabb részeket is. Egy nagyon jól felépített és megírt regényt olvashattam. Rengeteg érdekes, sokszor megdöbbentő és számomra új információval gazdagodtam az olvasás során.

>!
moonchristal P
Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

Nagyon élveztem ezt a könyvet. Sajnos sokkal lassabban tudtam haladni vele, mint szerettem volna, de ez nem a stílus vagy egyéb hiánya, hanem az időé. Mint általában.
Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sok érdekességet megtudtam Coco Chanel életéről, aki iránt eddig nem érdeklődtem kellőképpen. Sebaj, most pótoltam a hiányosságot.
Tetszett, hogy volt benne kis romantika, kis gyász, sok-sok történelmi érdekesség, és mégis fantasztikusan szép és olvasmányos mű kerekedett belőle. A parfümök világa különösen érdekelt mindig is, azért is a mínusz fél csillag, mert nekem a címhez és várthoz képest az a szál nem tűnt elég hangsúlyosnak. Pedig nagyon szívesen olvastam volna még erről. Cserébe gyönyörű egyéb leírásokat (is) kaptam, néhány úticélt fel is vettem a bakancslistámra.
Nagyon megérte elolvasni, és alig várom az írónő Édith Piaf életéről írt könyvét!

>!
Gothic01
Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

A szerző és számtalan karakter akképpen hivatkozik a Chanel No. 5-re, mint a szerelem illatára, viszont miután végigkövettem ennek a parfümnek a keletkezési történetét egészen az ötlet és a megvalósítás közötti küszöbről indulva, én úgy látom, ezzel csak a folyamat első lépcsőfokának felszínét kapargatják, és hogy ha értékesítési szlogenként túlontúl hosszadalmasnak is tűnne, találóbb lenne a fantáziadús, sikeres, merész és rendíthetetlen, modern nő illatának titulálni, mindazoknak a tulajdonságoknak az olvasztótégelyeként, amelyek Coco Chanelt megkerülhetetlen befolyású, legendás ikonná emelték.
Legutóbb hozzávetőlegesen egy éve, Willie Suttonnal a középpontban olvastam hasonló regényt, amiben finom korleírásokkal és érdekes fiktív „toldásokkal” dúsítva lehetett bebarangolni egy ismert személy életének kulcsfontosságú szakaszait, illetve megismerni ennek a fókuszba helyezett illetőnek az egyéniségét, és ameddig nem merültem el a Coco Chanel és a szerelem illata c. kötetben, addig tulajdonképpen fel sem tűnt, hogy a szóban forgó egy év alatt mennyire hiányoztak az irodalom ezen szeletébe tartozó sztorik. Utána azonban… a tátongó űr legalább olyannyira figyelmen kívül hagyhatatlan volt, mint Chanel már-már forradalmi hatása a nők öltözködésére vonatkozóan, amit csak újabb és újabb fejezetek elolvasásával lehetett ideiglenesen befoltozni. A szóhasználat megszokása igénybe vett némi időt, ugyanis hiába helyezte a szobámba már csak ezáltal is a 20. század első évtizedeinek és annak a körnek atmoszféráját Michelle Marly, amiben Chanel mozgott, nekem úgymond… túl nőies volt, ha ez vegyes hatást is kelt a nememet és azt a nem éppen elhanyagolható tényt figyelembe véve, hogy több női írótól olvastam, mint férfitől, de így volt. A nem is elefántnyira, hanem szinte mamutnyira nagyítottan túlmagyarázott, etikettes ceremóniákat se vette be első körre a gyomrom, de az ehhez fűződő egyéni szoc probléma ellenére se emelhetek ez ellen panaszt, hiszen tagadhatatlanul ütős indítás volt a korra jellemző, mai szemmel legfurcsább „diliket” az olvasó arcába tolni. Nekem pedig, mivel múltban játszódó történetek esetén mindig szerfelett értékelem a történelmi precizitást, – automatikusan át is kapcsolok ilyenkor kutató-és lexikon üzemmódba, hogy amennyire tudom, ellenőrizzem a valóság és a történet metszését – nagyon tetszett, hogy nem csupán a parfümkészítés folyamatába lehetett egyszerre részletesen, mégse száraz szakkönyv szagúan belelátni, hanem a történelmi vonatkozások kiterjedt skálájába is, ami messze túlmutatott Franciaország, valamint az iskolákban tanított nagy események határain. Kiemelkedő momentumnak találtam ilyen szempontból a bolsevik lázadás hatásait, a kvázi méterenként felbukkanó orosz nemesi emigránsokat Párizs utcáin, akik több-kevesebb sikerrel igyekeztek megvetni a lábukat az „egyszerű életben”, a pezsgő művészi réteg tagjainak mindennapjait, és természetesen azokra a visszautalásokra, amelyek képet alkottattak róla, mennyi újdonságot lehetett Coco Chanelnek tulajdonítani már a cselekmény beindulásának a kezdetére is. Nem is beszélve arról a kolosszális áttörésről, hogy a fűzők meg a csicsás, kitömött madarakkal és hajmeresztő fodrokkal díszített kalapok száműzése, a kényelmes ruhadarabok, köztük a nadrág mindennapossá tétele mellett az övé volt az első divatház, ami saját parfümöt készített, méghozzá szintetikus molekulákat is használva. Szüntelenül érződött, hogy ha lehet így fogalmazni, megfelelő csodálattal, ám nem vak rajongással, hanem realisztikusan kezelte Michelle az írás alanyát. Ezt a realisztikus oldalát tehetséges üzletasszony lévén, a titokzatosság kapósságára támaszkodva cseppet sem könnyítette meg maga Chanel azok számára, akik esetleg górcső alá kívánják venni az életét a jövőben, az egymásnak ellentmondó történeteiből kialakuló, mondai homály a cselekményben is észrevehető volt, de egy valamit, ami a leglényegesebb, ha akarta se tudott volna elfedni; hogy egy zseniális kreativitás-bomba volt. ♡
Teljes értékelés a blogomon:
https://goodbye-agony.blogspot.com/2018/10/michelle-mar…

>!
adrykacska P
Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

Coco Chanel életének története nem mindennapi. A kreativitása, a kitartása, és a kemény munkája meghozta neki a várt elismerést. Neve fogalommá vált a divatvilágban, kevés olyan ember él ma a Földön, aki ne tudná, hogy ki is ő. Megteremtette az egyik legidőtállóbb illatot, amit ma nők millió használnak. Coco személyében a modern nő alakja testesült meg, hozzá hasonló nincs még egy a világon. Ő egyben volt a dolgozó nő, a független nő, a sikeres nő, kisarkítva a feminizmus előfutárának is nevezhetném.

Összességében öröm volt olvasni Coco Chanel szerelméről. A valós, mély érzésekkel átitatott regénynek köszönhetően sokat tanultam az ő életéből. A kitartását tanítani kellene, sokunknak példaértékű az, amit véghezvitt. Folyamatosan képezte magát, nem állt meg az első kudarc után, hanem erőt merített belőle és hajtotta tovább a küzdőszellem. A könnyed stílusba bújtatott, néhol melankolikus történet lapról-lapra rohant az utolsó oldalak felé. Elérve az utolsó betűt üresnek éreztem magam. Nincs két egyforma Coco Chanelről szóló könyv, hiszen minden író más és más szemszögből közelíti meg a divat nagyasszonyának az életét. Remélem, a jövőben még jelenik meg az ő életével kapcsolatos könyv.

A teljes bejegyzés a linkre kattintva elolvasható: https://adrykacska.blogspot.com/2018/11/michelle-marly-…

>!
kritta
Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

Mindvégig szerettem olvasni ezt az érzelmekkel, illatokkal, divattal átitatott regényt. Néhol melankolikus, néhol felemelő érzéseket csalt ki belőlem. Furcsa kettős volt ez, de pont ettől volt szép olvasni, megismerni az igazi Coco-t, olvasmányos formában.
A stílusnak, az atmoszférának és a remek karakterábrázolásnak köszönhetően peregtek a lapok az ujjaim alatt. Nagyon kellemes kikapcsolódást nyújtott ez a kicsit életrajzi, kicsit mesébe illő sorsot elbeszélő regény. Remélem egyszer nekem is lesz egy No.5-ösöm, mert aki egyszer megszagolja, azt nem ereszti az emlék, és valahogy ilyen Coco élete is.

Részletesen:
http://konyvlelo.blogspot.com/2018/10/michelle-marly-co…

>!
KleineKatze
Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

Sosem értettem, miért nem maga a fordító írja meg egy könyv fülszövegét, ugyanis ezáltal némely esetben teljesen más tárul az olvasó szeme elé, ami vagy csalódást vagy csak meglepettséget vált ki belőle. Belőlem most csak értetlenkedést, de a regény elolvasása után inkább már csak hatásvadásznak és marketingfogásként tekintek a fülszövegre.
Az ugyanis azt sugallja a naiv olvasónak, hogy ebből a szépséges borítóval ellátott kötetből megtudhatja, milyen úton s módon találta meg Coco Chanel a Chanel no.5-et, a parfüm keletkezésének itt-ott rögös útját milyen akadályok tarkították.

Ezzel szemben azonban én végig úgy éreztem, hogy ebben a történetben a parfüm maga csak egy mellékszereplő, amolyan adalékanyag, nem ezen van a hangsúly. De még csak nem is azon, hogy miért és hogyan készült el ez a parfüm. Nem. Volt benne róla szó, természetesen, a keretet megadta, de a hangsúly nem ezen volt. Sokkal inkább Coco szeretői voltak terítéken, és nemcsak a Romanov nagyherceg, akiről a hátoldalon is szó esik… Ott volt a nős és művészi mivoltából adódóan anyagi gondokkal küzdő Stravinsky, az első szerelem Étienne Balsan, az örökszerelem Boy Capel, a festő és némiképp ellenpólus Picasso, és persze Dmitrij nagyherceg.

Róluk és Coco szerelmi életéről, és némiképp annak idealizálásáról szól ez a regény. A világi nő, az első modern nő, a független nő, és annak a férfiakhoz való viszonya. És persze, hogy ő is lehet meggondolatlan, hozhat rossz döntéseket, de végül mégicsak ő Coco. Az eredeti, a különleges, a más, ami mindenkinek vonzó!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Málnika 

A kisgyerekek szomorúsága és félelme attól, hogy elhagyják őket, aligha függ a származástól.

310. oldal

>!
Málnika 

Természetesen senkinek sem fogjuk elmondani, hogy ez a Chanel No 5. Egy titoknak mindig nagyobb a varázsa.

408. oldal

>!
Málnika 

Úgy szívta be a páratlan illatot, mint fuldokló a friss levegőt, és egyszerűen nem tudott betelni vele. Olyan érzése volt, mintha a testében pezsgőbuborékok pukkannának szét, és bizsergés fogta el.

276. oldal

>!
Gothic01

– (…) Egy olyan mulandó érzésnek, mint a szerelem, nem kellene tönkretennie a barátságunkat.

156. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coco Chanel · szerelem
7 hozzászólás
>!
Pandalány P

Itt van egy férfi, aki azt állítja, hogy feleségül akarja őt venni. Egy csodálatos, híres férfi. És az időzítés már megint rossz.

>!
Pandalány P

Filigrán, fiús, gyönyörű, életvidám, törékeny, ugyanakkor felfoghatatlanul bátor és határozott volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Judith Krantz: Örökölt szerelem
Belinda Alexandra: Flamenco Párizsban
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Paula Mclain: A párizsi feleség
María Dueñas: Öltések közt az idő
Victor Hugo: A nyomorultak
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Egység
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya
Juliette Benzoni: A szökevény
Victor Hugo: A párizsi fiú