The ​Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete (Mara Dyer 3.) 158 csillagozás

Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete

Be kell érnie a hazugságokkal, amiket mondtak neki?

Mara Dyer hinni szeretné, hogy nem.
Nem is kell.
Ám nem gondolja végig, hová vezethet az igazság utáni kutakodása.
Pedig kéne.
Soha nem kellett elképzelnie, meddig menne el azért, hogy bosszút állhasson.
Most kiderül.
Hűség válik árulássá, ártatlanok bűnösökké, sors és véletlen csap össze, ahogy Mara Dyer története elérkezik a megdöbbentő befejezéshez.
Eljött a végzet.
Ismerd meg a végső, döbbenetes titkokat!

„Ahogy az első két rész, ez is tele volt csavarokkal és fordulatokkal, amikre egyáltalán nem számítottam. Ez a gyönyörű lezárás könnyeket csalt a szemembe.” – Olivia, Stories for Coffee

„Nagyon pörgős, lebilincselő, és csodálatos befejezése ennek a zseniális sorozatnak.” – Sajda, Across the Words

Szereted a Vörös pöttyös könyveket?
Vidd haza nyugodtan! Tetszeni fog.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576013 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
484 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576013 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
484 oldal · ISBN: 9789635613045 · Fordította: Komáromy Zsófia

1 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Noah Shaw · Mara Dyer · Jamie Roth · Daniel Dyer


Kedvencelte 31

Most olvassa 9

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 115

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Pati28 P>!
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete

”Talán néha csak akkor láthatjuk meg az igazi énünket, ha valaki megmutatja nekünk.”

Rendkívül kíváncsi voltam a befejező részre, hogy mit tartogat még számomra az írónő, de azt kell mondjam, hogy a trilógia első és második része sokkal jobban magával ragadt. Valahogy nem nyűgözött le annyira, mint vártam és maradt bennem pár megválaszolatlan kérdés is.
Ez a rész kifejezetten a nyomozásra fekteti a hangsúlyt. Próbálják kideríteni, hogy mi miért történik/történt velük, és meg is kapják rá a válaszokat, de ehhez áldozatokat kell hozniuk.
Brutális, véres és bizarr, ugyanakkor volt, hogy egyhangúvá vált a történet és úgy éreztem hiányzik még belőle valami.

Mara nagymamájának életéből is egyre több részlet kerül napvilágra. Sokszor jobban vártam a vele kapcsolatos részeket, hogy minél többet tudjak meg róla.
Daniel nagy meglepetés volt számomra, ♡ habár Noah miatt pedig csalódott voltam, spoiler

Az epilógus kicsit megmelengetett és összességében sem volt olyan rossz a könyv, lehet, hogy csak kevesebb elvárással kellett volna nekifognom az olvasásnak.

bodor_regina>!
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete

" Mint mondtam, igazad van. Noah sosem lenne képes kihasználni téged. Totálisan a tiéd. Látnod kellett volna, hogyan nézett rád, amíg nem voltál magadnál.
Kissé elmosolyodtam.
– Hogyan?
– Úgy, mintha te lennél az óceán, ő pedig mást sem akarna, csak elmerülni."

Ez a 3 könyv engem kikészített. Nem tudtam aludni, annyira feszült voltam, annyira olvasni és tudni akartam. 2 szabadnapomba telt de vége.
Most legszívesebben újra elolvasnám..
Még sosem olvastam ennyire lebilincselő történetet, az idegeim pattanásig feszültek, szomjaztam minden információra. Szerintem nem volt olyan fejezet, amit untam volna. Brutális volt rengetegszer, szinte horrorisztikus, mégis imádtam.
Már az eleje te jó ég, aztán a kísérletek, a másik Mara a tükörben, a karaktereket továbbra is.
Illetve a nagymama öröklött emlékeinek a megismerése, a legjobb volt. spoiler Sokszor jobban érdekelt az ő története, mint a jelenleg futó szál. Szerintem simán kaphatott volna egy külön könyvet.
Én igazából megértem, hogy mi vált Marából. Szerintem okkal lett ilyen, és mivel Noah sokáig nem volt vele, pedig ő mindig visszahúzta a jóság felé, így nem tudta kiegyensúlyozni őt.
off
Egyedül igazából az utolsó nagy konfliktust nem értettem, hogy ők most miért spoiler Én elfogadtam volna a negatív véget is.
Illetve az a levél, amit a professzortól kaptak. Lehet félkómásan nekem nem esett le, de nagyon érdekelne, hogy ők most milyen utat választanak? spoiler
Noah kezében olyan lehetőségek vannak, amiket felfogni sem tudok igazából, illetve Marával ők egy végzetes páros, vagy jó, vagy rossz értelemben. Nem érzem úgy, hogy eleget láttunk a végkifejletből, hogy most mi is lesz velük? Hogy tekinthetném így lezártnak ezt a trilógiát, amikor ebből még bármi lehet?
Értem, hogy ők szerelmesek spoiler
Annyira olvasnék még róluk, illetve ha tényleg vannak még a világon olyanok mint ők, akkor akár róluk. Szomorú vagyok, hogy vége. :(

2 hozzászólás
Klodette>!
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete

Sokáig halogattam, de nem hiába, mert borzalmasan nagyot csalódtam ebben a könyvben és úgy az egész trilógiában…
Pedig anno nagyon jól indult, az első rész szinte már a kedvencem lett, ám utána – szerintem – súlyos mélyrepülés vette kezdetét, amin az sem segített, hogy éveket kellett várni a magyar megjelenésekre. :(
Ebben a kötetben végre válaszokat kapunk és lezárást is, de Marát például tiszta szívből megutáltam, ami annyira nem jó jel, hiszen ő az egyik főszereplő.
Noah keveset szerepelt még így is, de akkor legalább mentett és javított ezen az egészen.
A többi karakter számomra érdektelennek bizonyult.
Az egyetlen kedvenc és említésre méltó jelenet, amikor spoiler ám ez igencsak sokáig lett húzva.
Azt hiszem csak az első részt fogom újraolvasni és inkább elkönyvelem magamban, hogy egy borzalmas, de elviselhető függővéggel ért véget, hazudva magamnak, hogy sosem volt ez trilógia, mert bár valóban ne lett volna az…

Infierno>!
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete

Túl jószívű voltam, amikor 4-re értékeltem. Az első rész volt a legjobb, a második se volt rossz, de ez az utolsó nálam a leggyengébb részre sikerült.
Nagyon el volt húzva az egész, a sok kutakodás, információszerzés elvette az élvezetet. Rengeteg hasonló témájú könyv létezik, nem gondoltam volna, hogy ebből is ez lesz.
Mara idegesítő volt. Önmagához képest rengeteget változott negatív irányba. spoiler Néhol úgy éreztem, hogy játssza a mindenhatót, a valaha szimpatikus kislányból egy átokfajzat lett.
A történet is sorakoztatott fel idegesítő szálakat. spoiler
A négy csillag igazából az összetettség miatt jár. Jól ki volt gondolva a koncepció. Azt sajnáltam, hogy spoiler csak a végén tűnik föl, de amit láttam belőle, ismét csak melegséggel töltött el. A lezárás viszont különösen szépre sikerült. spoiler

deen>!
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete

Három évet kellett várni a befejezésre, és nagyon nagy volt az elvárásom. Talán kicsit alul maradt a várakozásomhoz képest, de ez igazából csakis a befejezésnek köszönhető. Sajnálom, hogy ilyen se füle se farka befejezést kapott, de ettől még maga a cselekmény nagyon tetszett. Már az előző részek hangulata is sötét volt, most mégis sikerült az írónőnek még hátborzongatóbbra írnia történetet. Már a történet elején olyan érzésem volt, hogy ez kész horror, amit Jamie karaktere, humora lazított fel. A három fiatal együtt indul útnak, hogy pontot tegyenek a dolgok végére, kiderítsék mi folyik itt és kik ők valójában és megtalálják Noah-t. Mara útközben egyre furábbá válik, egyre inkább elveszti a kontrollt, egyre elszántabbá és ijesztőbbé válik. A cselekmény nagyon összetett volt és szuper kidolgozást kapott, folyamatosan kaptam a válaszokat a korábbi kérdésekre és a múltba tekintés kifejezetten tetszett. Kedvenc lett ez a sorozat, nagyon szerettem. Abszolút jöhetne még folytatás.

kellyolvas P>!
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete

Nem azt kaptam, amit vártam, de ezt nehéz lenne pár szóban elmondani. A blogbejegyzést viszont azoknak ajánlom, akiket nem zavar az egymillió spoiler.
http://www.kellylupiolvas.com/2020/08/michelle-hodkin-r…

eenca P>!
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete

Surprise, surprise, no surprise

Egyáltalán nem csalódtam a harmadik és egyben befejező részben főleg a következő írói ajánlás után:
A rossz lányoknak, meg a fiúknak, akik szeretik őket.

Ez a trilógia nem egy tündérmese, ahol a jó győzedelmeskedik és jön a HEA off. Ez valahol a való élet, ahol nem minden fekete vagy fehér, hanem sokszor szürke. Az egyik legfontosabb üzenete, hogy mindig van lehetőség dönteni és minden döntésnek következménye van, amiért hol kisebb hol nagyobb árat fizetünk. A tökéletességet űzzük, de sokan egy már „meglévő csomaggal” kell, hogy boldoguljanak az életben. Amint elfogadod magad, képes leszel másként látni az életed, a tetteidet és meghozni a saját döntéseidet.

De ha még nem vagyok önmagam, akkor ki vagyok?

Ez a harmadik kötet lehet a „kamaszos” útkeresés vagy ha jobban tetszik a felnőttéválás vége, amikor elfogajduk/eldöntjük, hogy kik szeretnénk lenni. A felnőttéválás sokszor ijesztőbb, mint ahogy azt a többség be merné vallani.

Azt mondanám, hogy a trilógia első két kötete egy hosszú felvezető ehhez a részhez, ami viszont már bővelkedett akcióban. Nagyon szerettem Danielt ebben a részben, ahogy önzetlenül szerette és támogatta Marat az útkeresésében, egy ilyen testvér maga az áldás.
A szeretet által mindenre találunk magyarázatot és ez az egyik nagy dilemmája a könyvnek. Vajon amit szeretetből teszünk, az tényleg mindig jón és rosszon túl történik?!? Az viszont tény, hogy a szeretet és a bizalom segít az elfogadásban és az igazunk megerősítésében még akkor is, ha az az igazság önigazolás és nekünk segít a feldolgozásban.

Mara, Jamie és Stella a szívemhez nőttek az ellentétek dacára, sőt annak ellenére is, amikor a barátságuk megfenekleni látszik. Néha el kell engedni valakit, hogy újra visszataláljon hozzánk vagy mi őhozzá.

Noah ❤ Ő testesíti meg a könyvben a feltétel nélküli szeretet és elfogadást, aki ellensúlyozza Mara személyiségét. Így szeretni nagyon kevesen képesek, és talán nem is mindig kell, hogy így legyen, de mindennek megvan a maga miértje.

A könyv le is zárult meg nem is. Megkaptam, amit szerettem volna meg nem is. Elásni semmiképpen se fogom a könyveket a városban (:

Egy lány vagy, Mara. Egy leány, aki áldott és átkozott egyszerre.

2 hozzászólás
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete

Ez a kötet volt az eddigi legsötétebb, rengeteg vérfagyasztó jelenetet kaptunk, és az emberben végig ott ég olvasás közben a hiány: Noah Shaw vajon életben van? Ezzel együtt is szerettem olvasni, egyedül a romantikus részeket éreztem kevésnek, de amiket kaptunk, mindenért kárpótoltak, mert gyönyörűek lettek. A trilógiát pedig kifejezetten élveztem, a lezárása, az utolsó sorok pedig annyira zseniálisak lettek, az ötlet pedig olyan szuper, hogy csak imádni lehet.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2020/06/konyvkritika-michelle-ho…

1 hozzászólás
evi1234>!
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete

Ez a könyv is lenyűgöző és letehetetlen, akárcsak a trilógia többi része. Nagyon izgalmas volt, ráadásul Jamie egy kis humort is vitt a történetbe. Még a nagyon feszült részeknél is, képes volt megnevettetni egy-egy megszólalásával, abszolút szeretnivaló karakter volt. Egyedül csak azt bántam, hogy Noah, csupán a könyv legvégén szerepelt. Nem csak Marának hiányzott a fiú, hanem nekem is. spoiler Azoban Marát szerencsére nem kellett félteni, mivel Jamie és Stella ott voltak neki és támogatták. A segítségükre pedig szükség is volt, mivel ebben a részben volt talán a legdurvább a cselekmény…és a legtöbb haláleset. Emellett Mara nagyon nagy jellemváltozáson ment keresztül. Már nem egy olyan lány volt, aki elhányta magát egy hulla látványától, hanem egy olyan, aki ha kellett, a saját kezével gyilkolt. Szóval elég durva befejező kötet volt spoiler, de legalább az eddig felvetődött kérdésekre, lassanként választ kaptam. A sok, látszólag kibogozhatatlan szál, szépen lassan összefonódott, megmagyarázva a történteket. Jude tetteinek okára is fényderült, illetve az is, hogy még ő sem született szörnyetegnek. Abszolút nem az ő hibája volt amit tett, egész életében manipulálták, gyógyszerekkel tömték és mesterségesen alakították olyanná amilyen lett. Ezek után hogy is maradhatott volna normális? Azonban még így is sok kérdés maradt bennem spoiler. A könyv befejezése abszolút folytatásért kiált. De mindenesetre boldog vagyok, hogy olvashattam ezt a csodálatos trilógiát, már hónapok óta nem olvastam ilyen jót.

3 hozzászólás
Viktória_Erdei P>!
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete

Sajnos csalódtam, jobbat vártam a sorozat végére. Igaz, régen olvastam el a 2. részt. Kb. a 200. oldaltól egy picit izgalmasabbá vált, de a végére ez ellaposodott. spoiler A múltbeli fejezetek idegesítettek, főleg akkor amikor valami izgalmas lett a fejezet végére. Mara személyisége nagyot változott és sajnos nem előnyére. Mara tetteit nem értettem, szinte profi gyilkossá vált.


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

– Olyan sokkal jöttök nekem, hogy már számon se bírom tartani, összesen mennyivel – motyogta Jamie.
– A nevük? – kérdezte a recepciós.
– Jézus – közölte a srác.
– Mária – mondta Stella.
– Sátán – tudattam vele, miközben elmentem mellette.

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Roth · Mara Dyer
Könyvmolyképző KU>!

Pár pillanatig csak bámultam a kamerába, majd fölemeltem a kezemet, és középső ujjal bemutattam neki.
– Azt hittem, úgy fogsz tisztelegni, mint Katniss az Éhezők viadalá-ban – jegyezte meg Jamie.

Könyvmolyképző KU>!

Küszködve keresgéltem a szavakat, hogy elmagyarázzam, milyen érzés ez. Milyen tudni, hogy a fiú, akit szeretek, életben van, tudni, hogy ő is itt van, de még sincs mellettem. Hiába, nem bírtam rendesen megfogalmazni.

Nikii9125>!

– Mindenki őrült egy kicsit. Csak vannak, akik jobban leplezik az őrültségüket, mint mások

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mara Dyer
Nikii9125>!

– De komolyan, föl se fogod, milyen hatással vagy rá. Te vagy álmai angyali tökély királykisasszonya, vagy valami. – Egy pillanatra elgondolkodott. – Na jó, inkább rémálmai démoni pszichopata macája, de tök mindegy.

420. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Roth · Mara Dyer · Noah Shaw
Könyvmolyképző KU>!

Amikor felébredtem, a legelső, amit érzékeltem, az volt, hogy elborít a vér.
A második pedig az, hogy ez a tény korántsem zavar annyira, mint kellene.
Nem éreztem késztetést, hogy sikoltsak vagy megszólaljak.

Nikii9125>!

– Ácsi… Te most csak nem… Mara Dyer, te előre elolvasod a befejezést?!
– Ja.
– Irtó érdekes vagy.
– Fura vagyok – válaszolom, anélkül, hogy felnéznék. – Az teljesen más.

479. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mara Dyer · Noah Shaw
Nikii9125>!

Amikor már senki másra nem számíthat, nem támaszkodhat az ember, a családjára még igen.

326. oldal

2 hozzászólás
Nikii9125>!

– Mutáció? – kérdeztem. – Szerinted mutánsok vagyunk?
Jamie elvigyorodott.
– Csak nehogy a Marvel megtudja! A végén még beperelnek minket.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Roth · Mara Dyer
Nikii9125>!

– Inkább meghalnék érte, mint hogy nélküle éljek

369. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Noah Shaw

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Richelle Mead: A végső áldozat
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Joss Stirling: Summer
Csóti Lili: Hetedvérig
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai