Egy ​csipetnyi mágia (Egy csipetnyi mágia 1.) 125 csillagozás

Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia

A Widdershins lányoknak nem ismeretlen sem a balszerencse, sem a titkolózás. Az igazat megvallva, nem csupán bennük van valami furcsa, hanem Crowstone városában is, ahol élnek. Mindegyik lánynak van egy különleges holmija, ami szokatlan erővel bír; ezt Widdershins nagyi „egy csipetnyi varázslat”-nak hívja.
Amikor a lányok egy ősi átok fogságába esnek, ezek a mágikus tárgyak lehetnek a segítségükre. De vajon valóban megtörik az átkot, vagy még nagyobb veszélybe sodorják őket?
Michelle Harrison fordulatokkal teli, izgalmas és humoros regénye magával ragadja az olvasót, miközben a testvéri kapcsolatokban rejlő varázslatról mesél.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Alexandra, Pécs, 2020
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634478744 · Fordította: Bótyik Bettina Zora
>!
Alexandra, Pécs, 2020
382 oldal · ISBN: 9789634478768 · Fordította: Bótyik Bettina Zora

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Betty Widdershins


Kedvencelte 7

Most olvassa 6

Várólistára tette 179

Kívánságlistára tette 156

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ProKontra>!
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia

Februári közös olvasásom @eencaval

Néha az embernek szüksége van egy csipetnyi mágiára az élet taposómalmában, hogy kimozduljon a mindennapi körforgásból, mókuskerékből. Ehhez pedig az Egy csipetnyi mágia című könyv tökéletesen megfelel.
Nem titkolom, hogy, ami leginkább felkeltette elsősorban az érdeklődésem a borító volt. Nem érdekelt a fülszöveg, nem érdekelt, hogy miről szól, megláttam és egyszerűen kellett. Na, de azért ez a könyvecske sokkal többet rejt, mint a csinos kis borítója. Egy elátkozott család, gonoszság, irigység, árulás, de mindemellett megjelenik a másik oldalon a jóság, a hűség, a szeretet és természetesen Egy csipetnyi mágia. Tökéletes keveréke egy olyan fantasynak, amelynek mágikus bugyraiban kicsik és nagyok egyaránt elmerülhetnek és kikapcsolódhatnak.
Könnyen olvasható, nem bonyolítja túl az író különböző kitalált nevekkel a történetet, ezáltal a kisebb korosztály számára is tökéletesen élvezetes és érthető.

Nem tagadom, a végével nem voltam teljesen elégedett, éreztem hiányt benne, mivel a történet végig egyfajta nehezebb úton haladt, gondolok itt arra, hogy nem egy összecsapott sztorival álltam szemben, hanem végig jól kidolgozott és pörgős események voltak, de a legvége túl hirtelen, túl egyszerű lett. Ezt egyelőre betudom annak, hogy ez egy trilógia első része, és remélhetőleg a következő könyvben többet kapok az egyes szereplők sorsáról.

Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2021/02/14/michelle-harrison-egy-…

18 hozzászólás
KönyvParfé>!
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia

Amikor már a harmadik alkalommal olvastam a történetben, hogy „a Nagyi döngő léptekkel közeledik”, akkor már kezdtem gyanakodni… Mi van, ha Schobert Norbi áll a regény megjelenése mögött?
Viccet félretéve, ez egy klassz könyv. Iszonyatosan tetszett, kiváltképp a varázstárgyak fogtak meg nagyon. Szerethetőek, helyesek voltak a szereplők, végig lekötött a történet, volt benne némi csavar is, ráadásul fantasztikus a borító… szóval tőlem jár az 5 csillag. Biztosan olvasni fogom a folytatást is.

kratas P>!
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia

Ez kedves mese volt, ugyan néhol éreztem benne némi logikai bukfencet spoiler, de a szereplők személyisége kárpótolt mindenért. Meg Sorsha és a lányok legendája is rendben volt, igazából semmi extra, de az kellemesen megvalósítva :)

blueviolet P>!
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia

Nagyon meglepett ez a könyv. Arra számítottam, hogy egy kedves kis történet lesz, némi karácsonyi hangulattal megfűszerezve. (A karácsonyi hangulatot nem tudom, honnan vettem, nem utal rá semmi, de valahogy erre asszociáltam a cím alapján) Nos, karácsonyt egyáltalán nem tartalmaz, viszont helyette kapunk egy izgalmas, pörgős, fordulatos, letehetetlen olvasmányt.
Egyetlen rész van, amit kifogásolni tudok spoiler Ezt kissé elkapkodottnak és kidolgozatlannak éreztem, de tulajdonképpen nem von le semmit a könyv értékéből.
A szereplők aranyosak, szerethetőek, a fordulatok részben sejthetőek, de azért maradnak bőven meglepetések. Az első pillanattól az utolsóig fenntartotta az érdeklődésemet, nem laposodott el a történet, nem voltak semmitmondó töltelékrészek. Ráadásul – ami nálam óriási plusz pont – rendes lezárást kapott a könyv, így önmagában is olvasható és értékelhető, függetlenül attól, hogy sorozat része. Nem is tudom igazán, hogyan lehetne ezt a történetet még folytatni, de az biztos, hogy kíváncsi leszek a következő részre is.

5 hozzászólás
eenca P>!
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia

Valami elképesztően bájos ez a borító és a történet is, ami benne van! ☀️

Nem tudtam, hogy mire számítsak, mennyire lesz fiataloknak szóló a történet. Én nem találtam túl gyermetegnek és természetesen a történetbe csomagolva itt is tanulságokra lelhet az aki figyelmesen olvassa.

Fliss (16), Betty (13) és Charlie (6) kalandjait olvashatjuk, amit Betty kíváncsisága indít el és először úgy tűnik, hogy tragédiba fog torkolni. Egy este a nagymamájuk felfed egy családi titkot ás átadja a lányoknak a különleges holmikat arra számítva, hogy lehűti a lányok kalandvágyát, de ehelyett inkább feltüzelte azt. Még szerencse különben nem lenne miről olvasni!
Arányaiban azt mondanám, hogy az út hosszabb volt, mint a megoldás / végkifejlet, de ez már csak így szokott lenni a legtöbb mesében.

Az Epilógusból hiányoltam némi információt spoiler, de lehet még vissza fognak köszönni a kövektező részekben, bár erre nem találtam utalást a leírásokban…

Remélem az Alexandra elfogja hozni a teljes trilógiát a magyar olvasók számára!

Zyta88 >!
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia

A 13 éves Betty Widdershins nem hajlandó elfogadni, hogy egy családi átoknak köszönhetően örökre a poros kisvároshoz, Varjúkőhöz van kötve. Nővérével, Fliss-szel és kishúgával, Charlie-val elhatározzák, hogy fogják a nagyitól kapott varázstárgyaikat – a táskát, amivel bárhová lehet utazni, a matrojska babákat, amikkel láthatatlanná lehet válni, illetve a tükröt, amivel kémkedni lehet mások után –, és ezek segítségével megtörik az átkot. Ha ehhez meg kell szöktetni egy foglyot a helyi börtönből, ám legyen. Csak sajnos a Widdershins lányok híresen balszerencsések, így természetesen semmi sem úgy alakul, ahogy eltervezték. Végül már az életükért kell küzdeniük, miközben rájönnek, hogy sorsuk szoros kapcsolatban áll az egy évszázaddal korábban élt és bebörtönzött hírhedt boszorkánnyal, Sorsha Spellthornnal (mennyire jó név már ez!). Ahogy szép lassan megismerik Sorsha történetét, talán arra is rájönnek, hogyan lehet megtörni az átkot, csak kérdés, hogy marad-e rá elég idejük.

Igazából sehol sem tudok belekötni ebbe a történetbe, spoiler, az, hogy nem 5 csillag teljesen szubjektív, egyszerűen én személy szerint nem tudtam úgy szeretni, mint a többi könyvet, amire 5 csillagot adok. Ettől függetlenül azt kell mondjam, hibátlan kötet, főleg a korosztályának, 11-12-13 éveseknek, bár a második felén már én is rendesen izgultam. Bettyék kalandja éppúgy lekötött, mint Sorsha meséje, aki egyébként talán a kedvencem lett, nagyon sajnáltam, amiért nem értették, féltek tőle, irigyek voltak rá. spoiler
Tetszett az a mondanivaló, hogy oké, ha néha irigyled a testvéredet valamiért, de igazából akkor lesztek együtt a legerősebbek, ha elfogadjátok, hogy nem vagytok egyformák, mindenki másban jó, és így kiegészítitek egymást. https://moly.hu/idezetek/1533773
Meg ehhez kapcsolódóan fontos az is, hogy a féltékenység sosem arról szól, amije a másiknak van, hanem amit a féltékeny ember hiányol magából, a saját életéből. https://moly.hu/idezetek/1366641

Összességében egy remek kis kötet volt kalandvágyról, testvéri szeretetről, összetartásról, és kifejezetten tetszett az a kis “mesevilág”, amit az írónő felépített köré. Jól kidolgozott volt és egyedi. Már csak az is, hogy Sorsha ereje abból származott, hogy miben volt jó az a 3 ember, aki babakorában megmentette. Könnyen el tudom képzelni, hogy a kiskamaszok rajongjanak érte és felnőttként is jó kikapcsolódás volt. Hiába sorozatkezdő kötet, teljesen lezárt történet, így szerintem én nem is folytatom majd. spoiler

Kovaxka P>!
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia

Elcsábított a csodás borító, de semmilyen szinten nem varázsolt el a Widdershins lányok – Fliss (16), Betty (13) és Charlie (6) –, illetve a 100 éves családi átok története. Pedig van a regényben minden: időutazás, boszorkány, 3 mágikus tárgy off, csak valahogy olyan érdektelen az egész. Azt gyanítom, hogy nem a sztori, hanem az írásmód a ludas ebben. A tempója sem tökéletes: rém lassan indul be a cselekmény, a vége meg túlpörgetett, és a lezárás is elnagyolt. Persze, mert folytatódik. Kár, hogy sose tudom már meg, mivel.

smetalin>!
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia

Kicsit öregnek érzem ehhez a történethez magam. Aranyos volt meg cuki, meg meseszerű, de a stílus nekem picit még gyermekcipőcskében totyogott. Lehet még javítani rajta, hiába gyerekeknek íródott, azért kell az a varázs a gyerekeknek is ,hogy beszippantsa őket a mese, itt tényleg csak egy csipetnyi mágia csillant fel.

1 hozzászólás
aram76>!
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia

Sokat gondolkodtam, hogy mit is írjak róla. Alapvetően én szeretem a fantasyt. Ebben volt időutazás és boszorkány, ami szintén érdekel. Így együtt azonban most mégis azt éreztem, hogy ez nagyon nem megy most. Néhol szenvedtem, néhol untam. Nekem túl egyszerűek voltak a mondatok, bosszantott a nyavalygás is. Aztán úgy döntöttem, hogy küzdeni kell, és félbe könyvet nem hagyunk. Lehet máskor, más időben jobban tetszett volna, de most ehhez én nagyon vénnek éreztem magam, nekem túlságosan ifjúsági volt. Pedig van a kategóriában olyan, ami idősebb fejjel is nagyon olvasmányos. Most sajnos ez van.

3 hozzászólás
katen>!
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia

Nagyon nagyon tetszett!
Úgy irigylem a mostani kiskamaszokat, jobbnál jobb regényeket olvashatnak.
Ebben is volt minden ami egy letehetetlen könyvhöz szükséges: bátor és szimpatikus főszereplők (nem mellesleg remek karakterek!), Családi átok, varázstárgyak, kiváló, logikusan felépített cselekmény. Szerencsére kerek egész volt a történet, semmi függővég – emellett pedig örülhetünk előre, hogy mégis trilógiáról beszélhetünk, jön még két rész, alig várom!
A kivitelezés maga is csodás, kézbe venni is öröm.


Népszerű idézetek

blueviolet P>!

De a féltékeny, keserű emberek nem kapják hirtelen azon magukat, hogy ezek az érzések elmúltak, amikor megszerezték, amit olyannyira irigyeltek. Helyette találnak valami mást, amire féltékenyek lehetnek, mert soha nem arról szól a dolog, hogy mije volt annak a másik embernek. Inkább arról, hogy mit hiányoltak saját magukból.

364. oldal (Alexandra, 2020)

blueviolet P>!

Mindannyian próbálkoztunk valamivel… hogy változtassunk a dolgokon. De nem ez van elrendelve. Néha muszáj elfogadnod azokat a lapokat, amiket az élet osztott neked, és ennyi.

121. oldal (Alexandra, 2020)

Dodosreads>!

Helyette találnak valami mást, amire féltékenyek lehetnek, mert soha nem arról szól a dolog, hogy mije volt annak a másik embernek. Inkább arról, hogy mit hiányoltak saját magukból.

364. oldal

Jagika P>!

Kaland várja a bátrakat!

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kaland
Ayla>!

Voltak olyan pillanatok, amikor irigyelte a testvéreit […] De most mosolyogva a nővére szemébe nézett, és szeretetteljes, megértő pillantást váltottak egymással, amire csak a testvérek voltak képesek. Nem kellett versenyezniük. A különbségeik nem szakították el őket egymástól. Ezek a különbségek együtt még erősebbé tették őket.

364. oldal (Alexandra, 2020)

Ayla>!

Senki nem csak jó vagy csak rossz. Néha a legjobb emberek képesek elkövetni a legrémségesebb dolgokat, és néha a legrosszabb emberek képesek a legjobbra.

133. oldal (Alexandra, 2020)

DarvasPetra IP>!

– Nem én kértem, hogy képes legyek ezekre a dolgokra.
– Nem, de te döntöttél úgy, hogy használod az erőd. Csak azért, mert képes vagy rá, még nem jelenti azt, hogy meg is kell tenned.

Róka>!

Az irigység apró szálai ismeretlen mintát fontak a lelkében.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: irigység
theodora P>!

Betty születésnapja ráadásul pont halloween estéjére esett.

14. oldal


A sorozat következő kötete

Egy csipetnyi mágia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Brandon Mull: A mesés menedék
Soman Chainani: Egy igaz király
Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Diana Wynne Jones: A vándorló palota
Cressida Cowell: Hajdan varázslói
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
C. S. Lewis: Narnia krónikái
Böszörményi Gyula: Zsófi és az ősboszorkány
Elizabeth Lenhard: Királynői visszatérés