Gáspár, ​Menyhért, Boldizsár 7 csillagozás

Michel Tournier: Gáspár, Menyhért, Boldizsár

A ​Péntek vagy a Csendes-óceán végvidéke (Magvető, 1981) és A Rémkirály (Európa, 1983) után ismét egy legendát feldolgozó regényt adunk az olvasó kezébe, a három királyok történetét.
Gáspár, Meroe királya, reménytelen szerelemtől gyötörten, önmaga elől menekül. Menyhértet, Palmüra hercegét, trónbitorló nagybátyja űzi el birodalmából. Boldizsárt, Nippur királyát, az antik világ szerelmesét, a művészetek nagy kedvelőjét pedig képromboló papjai. Egy fényes csillag vezeti őket, Betlehembe tartanak. Nagy Heródes városába, Jeruzsálemben a véres kezű zsarnok látja őket vendégül, s leckét kapnak a hatalom természetrejzából. Betlehemben tanúi lehetnek a Kisded születésének, hódolhatnak a Megváltónak. De szörnyű hibát követnek el, nem engedelmeskednek a hatalmas Heródesnek… Hazatérőben találkoznak Taor herceggel, aki a messzi Ázsiából érkezik, s mindig mindenhonnan elkésik…
Tournier Máté evangéliumának a napkeleti bölcsekről szóló soraiból, apokrif írásokból, mítoszokból… (tovább)

>!
Magvető, Budapest, 1989
276 oldal · ISBN: 9631414531 · Fordította: Szabolcs Katalin

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Daniella78>!
Michel Tournier: Gáspár, Menyhért, Boldizsár

A regény a bibliabeli három királyok történetét dolgozza fel, akik három különböző kultúrából érkeznek, három korosztályból, életükben három különböző kérdéssel. Három felől érkeznek a kereszténység felé, ahol a betlehemi jászol mellett választ kapnak dilemmáikra: Gáspár, Meroe néger királya a szerelem és a test (bőrszín), Menyhért, Palmüra száműzött hercege a hatalom és az államigazgatás, Boldizsár, Nippur királya pedig a művészet és a vallás kérdéseire kap világos kinyilatkoztatást. A könyv érdekessége, hogy megjelenik benne egy negyedik király is, az édességfaló Taor, aki önfeláldozásán keresztül maga is a krisztusi utat választja és eljut az édestől a sósig. Külön tetszett a regényben, hogy megszólaltatta a jászol környéki állatokat is, így megismerhettük a szamár és az ökör történetét is.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

a424es>!

Márpedig Jehova elfordult Káin adomámányától, és az Ábelét fogadta el. Miért? Mi oka lehetet rá? Egyetlenegy: Jehova utálja a zöldséget, és imádja a húst! Igen egy húsevő Istent imádunk!

169. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Alexandre Dumas: A három testőr
Jules Verne: Sándor Mátyás
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Robert Merle: A sziget
Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül
Alexandre Dumas: Húsz év múlva
Alexandre Dumas: A szavojai herceg apródja
Jules Verne: Grant kapitány gyermekei
Jules Verne: Az úszó város