Sérotonine 2 csillagozás

Michel Houellebecq: Sérotonine

« Mes croyances sont limitées, mais elles sont violentes. Je crois à la possibilité du royaume restreint. Je crois à l'amour » écrivait récemment Michel Houellebecq. Le narrateur de Sérotonine approuverait sans réserve. Son récit traverse une France qui piétine ses traditions, banalise ses villes, détruit ses campagnes au bord de la révolte. Il raconte sa vie d'ingénieur agronome, son amitié pour un aristocrate agriculteur (un inoubliable personnage de roman son double inversé), l'échec des idéaux de leur jeunesse, l'espoir peut-être insensé de retrouver une femme perdue. Ce roman sur les ravages d'un monde sans bonté, sans solidarité, aux mutations devenues incontrôlables, est aussi un roman sur le remords et le regret.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Flammarion, Párizs, 2019
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9782081471757

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

mirha>!
Michel Houellebecq: Sérotonine

Üdvözöljük kedves utasainkat Houellebecquisztánban. Ha az ablakon balra néznek, a táj posztipari és végtelenül deprimáló. Az utazás során eljutottunk mindennek a végére, most a francia mezőgazdaságot veszi épp sorra, ami az Európai Unió kvótái alatt épp az utolsókat nyögi, majd a szemünk előtt elpusztul. Nem is beszélve Monsantóról, amit az eleinte a Mezőgazdasági Minisztériumban sínylődő főhős időnként felemleget. A főhős, aki épp annyira antihős, mint a szerző többi főszereplője: már megint egy negyvenes, alkoholista fehér férfi, aki természetesen merevedési zavarokkal küzd, és masszívan zabálja az antidepresszánsokat. Reménytelenül vágyik a szerelemre, de az összes szerelmi történetét saját maga teszi tönkre, a regény nagy részét egy hosszadalmas végleltár teszi ki a románcairól. Mert ebben a liberális, elidegenedő világban lehetetlen igazi kapcsolatot létrehozni a másik nem egy valamire való képviselőjével. Maradnak az aberrált viszonyok a beteges hajlamú nőkkel, mert ha nem lehet szeplőtelen szüzet kapni, akkor a többi mindenképp az állatszex híve ugyebár. Természetesen átszeli a történetet egy német pedofil, egy francia nemes, aki Hódító Guillaume-ig vezeti vissza a családfáját, de minek is, mert a mai, rothadó világunkhoz ő sem tud alkalmazkodni.
Nem tudom eldönteni, hogy én vagyok jelenleg túlságosan boldog Houellebecq olvasásához, vagy egyszerűen belefáradtam ebbe a civilizációnk romjain kesergő írói pózba, amiből csak úgy ömlik a hideg, keserű epe.


Hasonló könyvek címkék alapján

Delphine de Vigan: No et moi
Anna Gavalda: Ensemble, c'est tout
Marie-Aude Murail: Oh, boy! (francia)
Marie-Aude Murail: Simple
Patrick Modiano: Voyage de noces
Guillaume Musso: Un appartement à Paris
Guillaume Musso: L'appel de l'ange
Anna Gavalda: La Consolante
David Foenkinos: Vers la beauté
Anna Gavalda: La vie en mieux