A ​hipertér vándorai 13 csillagozás

Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Beowulf ​Shaeffer egy menetrendszeri utasszállítón tart a Föld felé. A több hetes úton, egy ablaktalan űrjárművön a bárban és a kaszinóban lehet a legértelmesebben eltölteni az időt. Beowulf a pókerasztal mellett találkozik Elefánttal, a laposföldivel, polgári nevén Gregory Peltonnal, a transzferfülke feltalálójának milliárdos leszármazottjával. Elefánt meghívja szülőbolygójára Beowulfot. Két hét esztelen szórakozás és tombolás után a pénzeszsák kalandor fejében különös ötlet fogalmazódik meg: elhatározza, hogy a kívülállók nevű idegen faj segítségével megkeresi a Galaxis legkülönösebb naprendszerét. A küldetéshez azonban szüksége van a térség legjobb pilótájára: Beowulf Shaefferre, valamint egy, a kétfejű bábosok által gyárott speciális űrhajóra.

Larry Niven kisregénye visszavisz minket a Gyűrűvilág különös, színes univerzumába. A kötetben Niven és más neves szerző írása mellett olvasható Ian Watson elgondolkodtató novellája, az Egy a lehetségesek közül, továbbá Neil… (tovább)

A művek szerzői: Ian Watson, Böszörményi Gyula, Larry Niven, Douglas Smith, Neil Gaiman, Judith Tarr, Eric Frank Russell

Tartalomjegyzék

>!
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 963218355X · Fordította: Cséplő Noémi, Avarossy Éva, Szántai Zsolt, Michaleczky Péter

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

gyuszi64>!
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai

2020/70. otthoni polc

Nagyon tetszett.
Nem hagyományos, de nagyon jól megírt SF művekről van szó. Lélektani írások és erős érzelmi töltet a jellemző, általában az „igényes” szót használhatjuk a hasonló művekre – és ezeket én, ha rezonálunk egymással, nagyon tudom kedvelni…

(1) Ian Watson: Egy a lehetségesek közül
(2) Eric Frank Russell: Halandzsa
(3) Böszörményi Gyula: Jó éjt, kapitány!
(4) Larry Niven: Laposföldi
(5) Douglas Smith: Rendezetlen állapot
(6) Neil Gaiman: A smaragdszín vázlat
(7) Judith Tarr: Állatkert

Az alacsony értékelés egyik oka a hard sf-hiány lehet, erre figyelmeztethetnénk a leendő olvasót. (4) ilyen, Niven pontosan a mindenkori formáját hozza.
Korábbról ismertem már a híres (2)-t és a szintén csúcskategóriás drámai sci-fit, (3)-at.
Az (1) bonyolult szerkezetű, szélesvásznú űrgyarmatosító SF (a szerkesztőnek fel kellett volna cserélni a (4)-essel a kötetbeli sorrendet, amaz sokkal jobban behúzó), éppúgy lélektani, mint az időutazásos (5).
A (7) volt az egyetlen, ami után hiányérzetem maradt. Érezni a női szerzőt (pl. gyerekmegosztás), de ez nem gond; inkább az a baj, hogy hiányzott a végéről az asimovi gondolatébresztés. (Nem is tudom hirtelen, miről szólt a novella.)

(6): Nagyon „haragszom” Gaimanra, szerintem a különös képességét elherdálja, mióta szupersztár lett. (És ami igazán baj, ezt senki nem mondja meg neki.) A díjnyertes írása egy alternatív fantasy, ami egy Sherlock Holmes-átirat, több műből összegyúrva. Persze jól megírt, a Hugo-díjat nem adják ingyen. De ha a legszűkebb tematikánál maradunk, olvastam egy másik Holmes-elbeszélést a szerzőtől (abban méhészkedett Holmes), és nekem jobban tetszett. (A címére sajnos nem emlékszem.)

Szóval a válogatás különlegesen jó, de tudni kell, mire számíthatunk.

Spaceman_Spiff IP>!
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai

"Neil Gaiman: A smaragdszín vázlat

Ez az a novella, amiért megéri kézbe venni a kötetet! Gaiman zseniális novellista, és most sem hazudtolja meg magát, amikor újfent egy remekül működő mixet alkot. Vegyik Sherlock Holmes történeteit, és keverjük össze H. P. Lovecrafttel, az eredmény pedig ez az írás lesz, ami egyszerre hihetetlenül jópofa, velőt rázóan félelmetes, sziporkázó stílusbravúr és a végső csattanóval csak még inkább megbizonyosodunk róla, hogy Gaiman nem hiába az egyik legeredetibb szerző a körtárs fantasztikumban. A történet szerint Lovecraft Vénei már eljöttek, és békét hoztak, ám most valaki meggyilkolta az egyik kisebb lényt közülük. Ki lehetett az? Vajon tényleg veszély leselkedik a Vénekre? És talán tényleg nem jó dolog, hogy ők itt vannak? Mindezek mellé pedig minden fejezet elején apró finomságként hirdetéseket kapunk, amelyekből mások kész regényeket írnak. De szerencsére Gaiman jobb ennél, így válik A smaragdszín vázlat az egyik legjobb novellává, amit a viktoriánus fantasy témájában alkottak."

Bővebben:
http://acelpatkany.blogspot.hu/2013/12/a-hiperter-vando…

3 hozzászólás
ppayter>!
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai

Jól sikerült novellagyűjtemény, nem csak Larry Niven írásáért éri meg elolvasni (noha én alapvetően azért szereztem be).

ombiwa>!
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai

Pár novella jók, jobbak vegyesen.
Úgy emlékszem a fedeb-eset már olvastam valahol.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016
Koch György (szerk.): Elképzelni az elképzelhetetlent 2
Izéhordák
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Agave 100
Gáspár András – Novák Csanád (szerk.): Analógia 2
Burger István (szerk.): Galaktika 294.
Szélesi Sándor (szerk.): Átjáró 8.
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai