Galileo ​Galilei 4 csillagozás

És mégis mozog a Föld…
Michael White: Galileo Galilei

Galileo ​Galilei kora legkiemelkedőbb tudósa, igazi sokoldalú reneszánsz személyiség volt. Számos jelentős felfedezést tett a matematikában és fizika különböző területein, a mechanikában, a ballisztikában, a hőtanban. Technikai újítások egész sora fűződik a nevéhez, köztük a ingaelvet hasznosító óraszerkezet, vagy a csillagászati teleszkóp kifejlesztése.
Távcsöves megfigyeléseire és a kapott adatok újfajta matematikai módszerekkel történő feldolgozására támaszkodva tudományosan megcáfolta a fennálló, s az egyház által is hirdetett Föld-központú világképet, és a világegyetem szerkezetének és működésének egy a valós tapasztaláson alapuló korszerűbb magyarázatát adta. Ezzel tulajdonképpen a modernkori csillagászat megalapozójának tekinthetjük.
Galilei egész életében következetesen harcolt a vakhitre, a feltétlen tekintélytiszteletre építő gondolkodásmód és a régi elméletekhez szolgamód ragaszkodó tudósi magatartás ellen.
A középkor hivatalosan elfogadott,… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tudósok, akik megváltoztatták a világot Talentum

>!
Talentum, Budapest, 1994
64 oldal · ISBN: 9638396032 · Fordította: Magyarics Tamás

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Teetee>!
Michael White: Galileo Galilei

Michael White: Galileo Galilei És mégis mozog a Föld…

A célnak megfelelt.
Firenzéből hazatérve és a Galileo-múzeum által lenyűgözve jólesett levenni ezt a polcról, és gyorsan elolvasni. Nyilván a fiatalabb olvasóközönségnek készült (19 éve kaptam!), de gyors információszerzésre vagy az ismeretek felfrissítésére bármely korban alkalmas.
Előny: a viszonylag sok idézet (Galileótól, kortársaitól, de Stephen Hawkingtól is) és az érdekes illusztrációk
Hátrány: sok helyesírási hiba

aszor>!
Michael White: Galileo Galilei

Michael White: Galileo Galilei És mégis mozog a Föld…

Ez a könyvecske egy csoda. Olvashatóan, érthetően leírja a nagy tudós életét, munkásságát.
Magába foglalja a tudós 78 évét. Érthetően fogalmaz, amit a fizikában, matematikában, csillagászatban nem jártas személy is megérthet. Galilei hihetetlen fantáziával, a mindennapi életből vett kísérletekkel támasztotta alá a felfedezéseit. Nem is tudtam, hogy az 1500-as évek végén, az 1600-as évek elején élt Galilei nevéhez fűződik az ingával felszerelt óra alapötlete, a távcső, a gyorsulás elve és a képlete is. Egy érdekesség, hogy a halálának évében 1642-ben született Newton, aki Galilei tudományos munkásságára alapozta megalkotott fizikai törvényeit.
A könyv szebbnél szebb, rajzokkal, fotókkal segít a nagy tudós életének megismeréséhez.
Csak ajánlani tudom ezt a sorozatot, és csak remélem, hogy az iskolai könyvtárakban megtalálható.
Egy idézet a könyvből: / 58. oldal./
„Galilei szinte élete utolsó pillanatáig dolgozott. Vérbeli tudós volt, a világegyetem természetének, működésének megismerése hajtotta egész életében. A tudományos kutatás kötötte le minden energiáját, s egy-egy sikeres felfedezés jelentette számára az igazi megelégedettséget és örömet.”

danlin>!
Michael White: Galileo Galilei

Michael White: Galileo Galilei És mégis mozog a Föld…

A sorozat többi kötetéhez hasonlóan részletes életrajz jól kiválasztott illusztrációval szórakoztató stílusban. Galilei közel áll a szívemhez, mert még általános iskolásként írtam egy pályázatra csillagászati munkásságáról. A többi kötettel ellentétben így kevés újdonság volt számomra, de segített feleleveníteni egy nagy tudós alakját.


Hasonló könyvek címkék alapján

A. B. Bosworth: Nagy Sándor
Daniel Tammet: Kék napon születtem
Paul Strathern: Newton
Jane Hawking: Utazás a végtelenbe
Scott Kelly: Egy év az űrben
David Attenborough: Titokzatos állatok nyomában
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak
Bertényi Iván: Nagy Lajos király
Andrea Wulf: A természet feltalálója
Carl Gustav Jung: Emlékek, álmok, gondolatok