Galilei, ​az antikrisztus 5 csillagozás

Michael White: Galilei, az antikrisztus

Korábbi ​köteteihez hasonlóan Michael White ezúttal is egy olyan személyiség arcképét rajzolja meg, aki a felvilágosodás előfutáraként kimagasló szerepet játszott a tudomány- és szellemtörténetben. Galilei a tudomány forradalmának kulcsfigurája volt, sokak szemében pedig olyan vértanú, akit eredményei és meggyőződése miatt ítélt el a katolikus egyház. Galilei, aki egy időben maga is papnak készült, az inkvizíció áldozataként végezte – beteg, vak öregemberként, aki utolsó napjait házi őrizetben töltötte, műveit betiltották, eszméit pedig az egész katolikus világban háttérbe szorították.
Michael White olyan korszak kontextusában vizsgálja Galilei munkásságát, amikor a vallási és tudományos felfogás veszedelmesen egybefonódott. Azt az utat, amely a Galilei elleni eretnekvádhoz vezetett, az ellenreformációval és a harmincéves háborúval a háttérben tárja elénk, és az elbeszélésből olyan történet kerekedik ki, amelyet összeesküvés és titkolózás szennyez be. Michal White azt is… (tovább)

Eredeti cím: Galileo Antichrist

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Alexandra, Pécs, 2010
416 oldal · ISBN: 9789633709191 · Fordította: Bódogh-Szabó Pál

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Népszerű idézetek

Aragorn>!

Minden gyűlölet közül – jelentette ki – nincs annál nagyobb, mint a tudatlanságé a tudással szemben.

227. oldal, A harc megkezdődik

Aragorn>!

A tudósokat a tudás és a megértés vágya hajtja, a vallás szószólóit a félelem.

354. oldal, Huszonegyedik századi boszorkányság

Boglárka_Madar>!

[…] a világ 1564-ben alig különbözött az 1364-estől. A várható átlagos élettartam huszonnégy év volt a nők, és talán huszonhét a férfiak esetében. Az emberek többsége ebben a korban éhezett és betegeskedett.

36. oldal

2 hozzászólás
Aragorn>!

Ő a világ első embere, és mindig élni fog írásaiban, hiába tiltják be, és minden modernek és jobbak követni fogják.

347. oldal, Feléledő főnix

Aragorn>!

A geometria az ördög műve,a matematikusokat pedig minden eretnekség szerzőjeként be kellene tiltani – háborgott Caccini.

211. oldal, A harc megkezdődik

Aragorn>!

… Arkhimédész jelentős eredményeket ért el. Nagy pontossággal kiszámolta a pi értékét, nagy számok kifejezésére a tíz hatványain alapuló számrendszert talált ki, és az integrálszámításra is rájött, amelyeket pedig csak húsz évszázaddal később fedezett fel újra Newton és Leibniz.

49. oldal, A tudomány Galilei előtt

Aragorn>!

1208-ban a római egyház keresztes hadsereget küldött a kathar közösségek felszámolására.
1209 júliusában a pápai legátus, Citeaux apátja által vezetett sereg megostromolta Béziers városát. Az apát állítólag arra a kérdésre, amely arra irányult, hogy miképpen lehet megkülönböztetni egy kathart egy katolikustól , így felelt : „ Öljétek meg mindet, Isten majd megismeri az övéit.”

32. oldal, A vallás szorításában

Kapcsolódó szócikkek: 1208 · 1209 · Béziers
Boglárka_Madar>!

Habár semmiképpen sem volt szokatlan dolog, ha valakinek házasságon kívül született gyermeke, ez jobbára a nemességre és a legszegényebb, paraszti rétegre korlátozódott. Ezekben a társadalmi rétegekben jóformán semmilyen bélyeg nem illette a gyermeket vagy szüleit. Azonban a középosztályban az ilyen viselkedést illetlen dolognak tekintették.

126. oldal

Aragorn>!

A hetvenéves V.Pál pápa 1621 januárjában – miközben a harmincéves háború egyik legjelentősebb ütközetében, a fehér-hegyi csatában aratott katolikus győzelmet ünnepelték – túl sok bort ivott és túl sok nehéz ételt fogyasztott. Gutaütést kapott, és arccal előre rábukott az ebédlőasztalra.

240. oldal, Vihar előtti csend

Boglárka_Madar>!

Csakis a gazdagok voltak írástudók, a köznép tagjainak többsége pedig életében nem utazott messzebbre tizenöt kilométernél szülőhelyétől.

37. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Boszorkánykönyv
Bödők Zsigmond: Nobel-díjas magyarok
Benedek Elek: Nagy magyarok élete
Simon Gindikin: Történetek fizikusokról és matematikusokról
Maticsák Sándor (szerk.): Ki kicsoda Finnországban?
Bitskey István: Pázmány Péter
John Simmons: 100 híres tudós
Siegfried Niese: Hevesy György
Velner András: Jedlik Ányos
Hubert Mania: Isten mégis kockázik!