Suicide ​Notes 7 csillagozás

Michael Thomas Ford: Suicide Notes

I'm not crazy. I don't see what the big deal is about what happened. But apparently someone does think it's a big deal because here I am. I bet it was my mother. She always overreacts.

Fifteen-year-old Jeff wakes up on New Year's Day to find himself in the hospital. Make that the psychiatric ward. With the nutjobs. Clearly, this is all a huge mistake. Forget about the bandages on his wrists and the notes on his chart. Forget about his problems with his best friend, Allie, and her boyfriend, Burke. Jeff's perfectly fine, perfectly normal, not like the other kids in the hospital with him. Now they've got problems. But a funny thing happens as his forty-five-day sentence drags on – the crazies start to seem less crazy.

Compelling, witty, and refreshingly real, Suicide Notes is a darkly humorous novel from award-winning author Michael Thomas Ford that examines that fuzzy line between „normal” and the rest of us.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
HarperCollins, London, 2008
304 oldal · ISBN: 9780060737559 · ASIN: 0060737557

Kedvencelte 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
abstractelf P
Michael Thomas Ford: Suicide Notes

Örülök, hogy sort kerítettem erre a könyvre, annak pedig különösen, hogy ilyen gazdag olvasási élményt nyújtott.
Eleinte kissé tartottam attól, hogy mi lesz, mivel elég… pozitív hangon kezd, de aztán lassan lehull az álarc, és a napok előrehaladtával egyre jobban megismerhettem Jeff gondolkodásmódját, és egyre több miért-re kaptam választ.
A karaktereket lassan ugyan, de megkedveltem, így minden változást/történést én is ugyanúgy próbáltam feldolgozni, mint Jeff.
Egyedül a közepe miatt vontam le fél csillagot, ugyanis az elég vontatottra sikerült. Viszont utána nem kímélt az író, úgyhogy felhozta a könyv utolsó negyedét.
Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó és elgondolkodtató könyvet olvashattam az identitáskeresésről és annak nehézségéről.

>!
ohentibi
Michael Thomas Ford: Suicide Notes

Ihaj.
Ezt a könyvet szeretném ajánlani mindenkinek, de félek attól, hogy bántani fogják. Mert, tudjátok, másoknak valószínüleg nem lesz olyan tökéletes lelkitámasz, mint nekem volt. De ez talán normális is, senki nem olvassa el ugyanazt a könyvet… :)
Keserédes, humoros is, komoly is… egy olyan tipikus könyv, amit becsukva nem azt mondom, hogy ez egy könyv, hanem, hogy szeretem ezt a könyvet. Megszerettem a karaktereket, mindüket! Végig érdekelt, hogy mi fog történni, és, bár kapisgáltam a csattanót, nem rontott el semmit, hogy végülis tudtam én előre (egy részét!!). Söt, azt a két bekezdést én meg is könnyeztem.

Lehet neked nem lesz az, de nekem ez egy kedves könyv, ami közel áll a szívemhez; egy tökéletes könyv, mert óóó, Jeff… deszeretlek én téged…; és egy kedvenc könyv, mert az első mondattól az utolsóig kézenfogva vitt végig a lapokon, és bár annyira nem bíztam benne, hogy tudjam, nem esek valahol orra, de azt tudtam, hogy úgyis talpra állít majd utána.

2 hozzászólás
>!
hellodorie P
Michael Thomas Ford: Suicide Notes

Nagyon tetszett. Több szempontból is érzékeny témához nyúlt, de sikerült nagyon igényes, ízléses és értő módon feldolgozni, úgy, hogy még humoros és izgalmas is volt. Különösen tetszett a jellemfejlődés világosan végigkövethető íve, a keret, amibe az író a történetet helyezte, valamint a szereplők egyedisége. Szívemhez nőttek, jó volt olvasni róluk és jó volt olvasni Jeff gondolatait is, az érzékenyeket és az értetlenkedőket meg minden mást egyaránt. Élvezetes volt ezeken keresztül megismerni mind az ő belső világát, mind a külsőt.

>!
Lex
Michael Thomas Ford: Suicide Notes

Furcsa pillanatban talált meg a könyv, mert pont egy olyan filmnek az újranézése után kezdtem bele, ami szintén az öngyilkosságról szólt. Fedeztem fel némi hasonlóságot is a két srác között (értsd: a filmbéli és a könyvbéli közt), de a történetük nagyon eltér egymástól. Szerencsére.

Az első dolog, amire felkaptam a fejem, az a téma ellenére megjelenő sok humor volt. Imádtam Jeff ironikus beszólásait, és ahogy próbálta magát és mindenki mást meggyőzni arról, hogy ő bizony nem őrült. Nem bírtam megállni nevetés nélkül a szövegeit, még akkor sem, amikor már benne volt a komolyabb felhang. Nagyon szépen építkezett fel a történet, tetszett, ahogy végig vezette az író Jeff jellemfejlődését. Tényleg láthatóak voltak azok a sarkalatos pontok, azok a bizonyos „elme állapotok”, amik végül elvezettek a történet végéhez.

A karakterek nagyon tetszettek. Érdekes volt a fejtegetés az őrültek és a normális emberek között. Hiszen mindenki úgy gondolta magáról, hogy ő maga, köszöni szépen, normális, a többiek az őrültek. De hát mind egy helyen vannak, igaz-e? Mindegyik szereplőnek meg volt a maga problémája, a maga heppje és a maga tragédiája.

Amiért levonok fél csillagot, az igazából magának a pszichiátriai intézetnek a bírálása miatt van. Úgy gondolom, hogy nagyobb szigorúság és nagyobb ellenőrzés van az ilyen helyeken, ha pedig nem, és ténylegesen megtörténhetnek ilyen dolgok a páciensekkel, az elkeserítő. Hisz ide azért kerülnek az emberek, hogy valahogy visszataláljanak az életbe, és nem azért, hogy még jobban megnyomorodjon a lelkük. (Bár igaz, hogy végül az egyik eset, ami Jeffel történt, végül is segített neki tisztába jönnie önmagával. Ettől függetlenül nem szabadott volna, hogy megtörténjen.)

Jó pár gyönyörű gondolat volt a könyvben, amiért abszolút plusz pont jár az írónak. Lehetett volna ez egy átlagos, felszínesen, humorosan elmesélt történet, amin egyszer átszáguldasz, aztán el is felejted. De nagyon jól megragadta az író a lényeget, jó atmoszférát teremtett, és jó stílusban adagolta Jeff történetét. Lehet, hogy még olvasok is tőle más könyvet.

Végül pedig egy elképesztően gyönyörű zenét ajánlok a könyvhöz:
Sixx: A.M. – Skin
http://www.youtube.com/watch…

>!
Kun_Csilla
Michael Thomas Ford: Suicide Notes

Most már egészen biztos, hogy megöregedtem. Mostanában olvastam más tiniregényeket is (Csillagainkban a hiba, Hadd mondjam el), és meg kellett állapítanom, hogy szeretem a stílusukat, szórakoztatóak, elgondolkodtatóak, de valahogy mégsem hozzám szólnak. Jó kis könyv ez is, de nem tudtam együttérezni a szereplőkkel. Annyira távolinak érzem ezeket a problémákat, érzéseket, világszemléletet. Attól is öregnek érzem magam, hogy elcsodálkozom, hogy tizenéveseknek szóló könyvben nyílt szexualitás van, pedig aligha a tinik változtak, inkább a világ és vele az irodalom lett nyitottabb. Ami nem baj, csak fura egy ilyen vénségnek, mint én.
Érdekes volt a „csavar” a könyv felénél, nem gondoltam volna, hogy ilyen irányba fog elmenni a történet.
Valaki tud olyan könyvet, ami ilyesmi fiatalos stílusban van megírva, de a harmincas-negyvenes korosztály problémáiról szól?

>!
도경수
Michael Thomas Ford: Suicide Notes

Ez az egyik legviccesebb öngyilkosságról szóló könyv, amit valaha olvastam. Legalábbis az első fele, ami tele van poénokkal, és nem vesz semmit sem komolyan. Aztán a második felére hirtelen komorrá válik a történet, amikor kiderül a főszereplő öngyilkossági kísérletének oka, és a többi szereplővel is történik ez-az… Összességében jó könyv. Ha másért nem, legalább a poénos beszólások miatt érdemes elolvasni.


Népszerű idézetek

>!
abstractelf P

Let me tell you something, seeing your name and psychiatric ward on the same piece of paper isn’t the best way to start your day.

>!
girl_with_the_albatross

And just because your life isn't as awful as someone else's, that doesn't
mean it doesn't suck. You can't compare how you feel to the way other people feel. It just doesn't work. What might look like the perfect life--or even an okay life--
to you might not be so okay for the person living it.

>!
ohentibi

We keep people alive on death row just so we can kill them later. We put prisoners on suicide watch so they can’t do themselves in before we get the chance to put them on trial. That doesn’t make any sense. Why is it okay to put someone to death, but it’s not okay for those people to do it themselves?
I’ll tell you what I think. I think it pisses people off when you kill yourself because it takes away their chance to control your life, even a little bit. They don’t like it when you end things the way you want to and don’t wait for the way it’s “supposed” to happen. What if suicide is the way it’s supposed to happen? Do they ever think of that?

>!
ohentibi

“Jesus Christ, people still think what you look like is who you are.”

>!
girl_with_the_albatross

The people on television were counting down the seconds until the new year. What a bunch of morons they all were, acting excited to have another whole year,
but having to get trashed so they wouldn't think about how they were going to screw it up again like they had all the other years…like just because some crazy glitter ball was falling
on their heads it gave them another chance to be happy. Only I could tell them it never changed, that no matter how many glitter balls fell in New York City, the
year would still suck and their lives would still be screwed up and everything would still turn out wrong.

>!
ohentibi

“Then why did you try to kill yourself?”
“I did it because . . .” I hesitated, blinking and sniffing a little, like I might start to cry at any second. “I did it because . . . because I couldn’t stand to live in the same world as Paris Hilton.”

>!
ohentibi

It’s a really crappy feeling to realize that your entire outlook on your life can be controlled by some little pill that looks like a Pez, and that some weird combination of drugs can make your brain think it’s on a holiday somewhere really sweet when actually you’re standing naked in the middle of the school cafeteria while everyone takes pictures of you. Metaphorically. Or whatever.

>!
girl_with_the_albatross

Personally, I think they killed the bear because
they were afraid of it. That's what people do, kill the things they're afraid of.

>!
girl_with_the_albatross

I sat there for a while thinking about the Goth girl. Actually, I was thinking about the opposite of her--how people think that if you look „normal,” then you are.

>!
girl_with_the_albatross

People always say they want to hear the truth, but they really don't…


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Richard Adams: Watership Down
Cassandra Clare: Clockwork Angel
Simone Elkeles: Return to Paradise
Jennifer Niven: All the Bright Places
Non Pratt: Trouble
Joss Stirling: Seeking Crystal
Jacqueline Wilson: Little Darlings
Simone Elkeles: How to Ruin Your Boyfriend's Reputation
Roger Lancelyn Green: The Adventures of Robin Hood