Stations ​of the Tide 1 csillagozás

Michael Swanwick: Stations of the Tide Michael Swanwick: Stations of the Tide

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

From ​author Michael Swanwick—one of the most brilliantly assured and darkly inventive writers of contemporary fiction—comes a masterwork of radically altered realities and world-shattering seductions.

The Jubilee Tides will drown the continents of the planet Miranda beneath the weight of her own oceans. But as the once-in-two-centuries cataclysm approaches, an even greater catastrophe threatens this dark and dangerous planet of tale-spinners, conjurers, and shapechangers.

A man from the Bureau of Proscribed Technologies has been sent to investigate. For Gregorian has come, a genius renegade scientist and charismatic bush wizard. With magic and forbidden technology, he plans to remake the rotting, dying world in his own evil image—and to force whom or whatever remains on its diminishing surface toward a terrifying and astonishing confrontation with death and transcendence.

This novel of surreal hard SF was compared to the fiction of Gene Wolfe when it was… (tovább)

>!
Eos, 2001
256 oldal · ISBN: 0380817616

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro >!
Michael Swanwick: Stations of the Tide

A Prospero rendszer Miranda bolygóján a telepesek folklórját átszövi a mágiába vetett hit. Mióta a technológia túlburjánzása katasztrófát okozott, és a külvilági megfigyelők arra kényszerítették őket, hogy visszafogják a tudományos fejlődést, boszorkányok, alakváltók és bűbájosok jelentek meg az emberek között. Egy névtelen bürokrata és az ő beszélő böröndje azt a feladatot kapják, hogy kutassák fel e „varázslók” leghírhedtebbjét. Ráadásul éppen akkor, amikor közeleg a kétszáz évenként bekövetkező nagy áradás, ami átformálja az egész bolygó térképét.
A történet folyamán a bürokrata kénytelen lesz megkérdőjelezni mindent, amiben eddig hitt, az életét meghatározó külvilági szabályoktól egészen a természeti törvényekig. Időnként úgy fest, hogy semmi értelme annak, amit csinál. Ellenfele tudománya és megbízóinak – a Mirandán tiltottnak számító – gépezetei egyaránt megkísértik, és a bolygón, ahol az átváltozás az élet rendje, maga is átváltozik névtelen bürokratából valami mássá.

A könyv látszólag egy nyomozós regény (angolul ez „mystery novel”, ami ezúttal roppant találó), de számos rejtett utalást is tartalmaz.
Két főhőse közül a varázslót csak a legvégén láthatjuk meg, de másodkézből eddigre már ismerni véljük – kérdés, ebből mennyi az igazság? Maga a bürokrata majdnem ilyen rejtélyes: őt épp ellenkezőleg, csak a jelenben érzékeljük, a múltjáról semmit sem tudunk. Csak azt érezzük át, amivel itt és most szembesül. Ez is elég ahhoz, hogy az eleinte szürke kis ember meglepően szimpatikussá váljon, valamilyen szinten mégis rejtély marad – csak a zárójelenetben derül ki, hogy mennyire. (Sokat gondolkoztam azon, tetszik-e a vége. Hiszen valahol nem más, mint egy nagy átverés. De ez nem az olvasó ellen irányul, és valahogy helyénvalónak tűnik.)
A kettejüket körülvevő világ sem könnyebb dió. Kedvenc vesszőparipámat előszedve: például sosem derül ki, van-e igazi mágia. Annál furcsább, hogy ezúttal ez nem is zavart. De a modern technológiák ellen életbe léptetett korlátozások is csak fokozatosan nyernek értelmet – ezzel is az olvasó érzelmein játszva, hiszen így lépésenként értjük meg vagy következtetjük ki a szabályozás összetett erkölcsi vonzatait. A világméretű evakuáció mindent átható, keserédes atmoszférát biztosít a történetnek: az emberek próbálják ünnepelni a beköszöntő új „nagyévszakot”, a változást, de a jókedv mögött nyilvánvaló a szomorúság, a veszteség érzése is, hogy valamit elvesztünk, ami a mi életünkben már nem tér vissza. Afféle emlékeztető, hogy az emberek többsége nem tud – nem is akar – túllépni halandó önmagán.
Rövidsége ellenére nagyon nehéz könyv, valamikor majd újra el kell olvasni.


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Ender's Game
Daniel Keyes: Flowers for Algernon
Frank Herbert: Dune (angol)
N. K. Jemisin: The Stone Sky
Arthur C. Clarke: Rendezvous With Rama
Kim Stanley Robinson: Red Mars
Alexei Panshin: Rite of Passage
Neil Gaiman: American Gods
Octavia E. Butler: Parable of the Talents
Vonda N. McIntyre: Dreamsnake