The ​Anvil of Ice (The Winter of the World 1.) 1 csillagozás

Michael Scott Rohan: The Anvil of Ice Michael Scott Rohan: The Anvil of Ice

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The chronicles of The Winter of the World echo down the ages in half-remembered myth and song – tales of mysterious powers of the Mastersmiths, of the forging of great weapons, of the subterranean kingdoms of the duergar, of Gods who walked abroad, and of the Powers that struggled endlessly for dominion.
In the Northlands, beleaguered by the ever-encroaching Ice and the marauding Ekwesh, a young cowherd, saved from the raiders by the mysterious Mastersmith, discovers in himself an uncanny power to shape metal – but it is a power that may easily be turned to evil ends, and on a dreadful night he flees his new home, and embarks on the quest to find both his own destiny, and a weapon that will let him stand against the Power of the Ice.
His wanderings will bring him great friends but earn him greater enemies, and eventually they will transform him from lowly cowherd to a mastersmith fit to stand with the greatest of all men.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fantasy Masterworks angol

>!
Gollancz, London, 2015
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575092211

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro>!
Michael Scott Rohan: The Anvil of Ice

A Gollancz kiadó Fantasy Masterworks sorozatában aránylag kevés epikus fantasyt válogattak be, ezért is voltam kíváncsi M.S. Rohan regényére. A tolkieni iskolát követő, 1980-as években született történet a mítoszok és a mamutok korában játszódik – bár tulajdonképpen csak a függelék mondja ki nyíltan, hogy a jégkorszakbeli Földön, de maga a regény is gazdag az áthallásokban. Az istenek és a nyelvek a finn és skandináv hagyományokra épülnek, ahogy innét származik az egész világ központi motívuma: a kovácsmesterség és a mágia összekapcsolása is. A vad népek sámánjait leszámítva az okkult tudás a kovácsmesterek privilégiuma, legalábbis azokon a vidékeken, ahol még fennmaradt a duergarok, a föld alatt élő népek ősi tudománya.

A történet főhőse egy árva fiú, aki – a 80-as évek fantasy hagyományainak megfelelően – különleges adottságai révén fölkelti egy nagy tudású mester figyelmét, és a tanítványául szegődik. A hagyományokkal ellentétben azonban e fiúnak arra kell rájönnie, hogy mestere nem az, akinek mondja magát, tanítása pedig rossz útra vezeti őt. A regény folyamán azt követhetjük nyomon, hogyan találja meg az ifjú kovács a helyes utat, és hogyan teszi jóvá tanonckorában elkövetett hibáit.

Bár a könyv nem mondható kifejezetten öregnek, a történetvezetése és a szöveg stílusa ma már egyaránt régiesnek hat. Hősünk ideje nagy részét vagy egy kovácsműhelyben tölti alkotásba merülve, vagy hosszú utazásokat tesz a világ egyik végéből a másikba, ezt pedig a narráció minden részletre kiterjedő leírásokkal kíséri. Egyes átkötő szövegrészek azt sugallják, hogy egy ősi legenda átiratát olvassuk. Mindez egyedi hangulatú, de a mai olvasókhoz kevésbé szóló szöveget eredményez. A szerző alighanem a régi iskola egyik utolsó képviselőjének tekinthető, aki ugyan figyelemre méltóan egyedi hangon nyilatkozott meg, de stílusa inkább az elődöket idézte meg abban az évtizedben, amikor a zsáner épp nagy léptekkel indult meg a modernizálódás felé.


A sorozat következő kötete

The Winter of the World sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Pratchett: Hogfather
Julie Kagawa: The Eternity Cure
Jennifer L. Armentrout: Oblivion
Leigh Bardugo: Six of Crows
Mark Lawrence: Red Sister
Matt Haig: A Boy Called Christmas
Nalini Singh: Shield of Winter
Sherrilyn Kenyon: Dance with the Devil
Philip Pullman: Northern Lights
Rick Riordan: The Titan's Curse