Hogyan ​legyünk tökéletesek? 10 csillagozás

Michael Schur: Hogyan legyünk tökéletesek?

Ha ​eddig azt gondoltuk, hogy Arisztotelész etikája, Kant kategorikus imperatívusza vagy Sartre egzisztencializmusa, vagy alapjában véve az erkölcsfilozófia nehezen érthető, filozófusoknak való olvasmány, nagyot tévedtünk. Michael Schur bebizonyítja, hogy szórakoztatóan, könnyed, köznyelvi stílusban is lehet komoly morális témákról beszélni. Hétköznapi esettanulmányokkal, a klasszikus erkölcsfilozófiai iskolák szemüvegén keresztül keresi a választ arra az egyszerű kérdésre, hogy hogyan legyünk jó emberek, ami sokszor nehezebb, mint gondolnánk. A szerző fergeteges humorral vezet minket végig a különböző elméleteken, amikben bizony sokszor magunkra ismerhetünk, felfedezhetjük saját reakcióinkat, hétköznapi dilemmáinkat. Eltérítsünk-e egy a síneken dolgozó emberek felé száguldó villamost, átmenjünk-e a piros lámpán, szabad-e megölni valakit, ha ezzel több embert menthetünk meg? Meddig terjed a felelősségünk mások boldogságában, mi a fontos: a következmény, a kötelesség vagy a saját… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
Scolar, Budapest, 2023
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635096640 · Fordította: Nyuli Kinga

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

hmelcsi>!
Michael Schur: Hogyan legyünk tökéletesek?

Michael Schur nem kisebb fába vágta bele a fejszéjét, mint hogy ismertesse velünk az elmúlt 2400 év nyugati erkölcsfilozófia elképzeléseit.
Száraznak hangzik, nem igaz? Pedig nem is tévedhetnénk nagyobbat. De ki ez a fickó és miért akar minket bevezetni az erkölcsfilozófia zűrös világába? Michael Schur amerikai televíziós producer, író, apa és férj. (Tehát Schur nem lehet rossz ember, hiszen valaki szereti és gyerekei vannak! De ha valaki azzal takarózik, bocsánatkérés közben, hogy neki felesége van és gyerekei, akkor az valószínűleg rossz ember. Miért is keverné bele indokolatlanul valaki a családját egy bocsánatkérésbe!? Köszi Schur, mostmár ezt is tudom! Ha érdekel a téma, akkor az „Elbaltáztam a dolgot. Most bocsánatot kell kérnem?” című 13. fejezetben olvashatsz róla.)

És miért beszél nekünk Schur az erkölcsfilozófiáról?
Azért, mert szereti.
Nem gondoltátok volna!

Három nagy részre van bontva a kötet. Bevallom, hogy a felénél félre kellett tennem, mert már besokalltam tőle

Először megismerkedünk az erényetika, a kötelességetika, az utilitarizmus, a kontraktualizmus fogalmaival. Olvasd el figyelmesen, mert a második részben konkrét példákon keresztül nézzük meg, hogy miért is nem működnek ezek a dolgok a valóságban. Erre a legjobb példa ez a képzeletbeli párbeszéd egy lángokban álló épületnél:
„ — Segítség! Nem tudunk kijutni!
— Oké, csak egy pillanat! — kiáltjuk vissza. — Még nem tudom, hogy erkölcsi szempontból kötelességem-e megkísérelni az Önök megmentését.
— Ez teljesen érthető! De aztán arra is figyeljen ám oda, hogy a maximát pusztán kötelességtudatból kövesse!
— Köszönöm, hogy ilyen megértőek. Harminc – negyven percen belül meg is leszek a válasszal!”
Ugye mennyire abszurd?!
És ez még csak egy átlagos hétfő délután az erkölcsfilozófia útvesztőjében. Várjátok meg, amíg a harmadik részben elérünk Camus nem egzisztencialista egzisztencialista gondolataihoz

Ha még ezek után is itt vagy, akkor abszolút ajánlom neked a kötetet, mert kell hozzá némi kitartás és érdeklődés a filozófia iránt

Köszönöm szépen a kötetet a @Scolar_Kiadó -nak! ♥

Zama>!
Michael Schur: Hogyan legyünk tökéletesek?

A témakör számomra üdítően hatott megannyi pszichológiai kötet után. Nagyon jó volt olvasni a jó és rossz közötti párhuzamról, különbségekről. Néhol kicsit túlságosan filozofikus volt, kétszer is el kellett olvasnom pár részt. Mégis, a szerző humoros stílusa miatt viszonylag könnyen lehetett vele haladni, a fennakadásokat el is tudta velem feledtetni. https://zama.hu/michael-schur-hogyan-legyunk-tokeletesek/

Teetee>!
Michael Schur: Hogyan legyünk tökéletesek?

Ezt a könyvet mintegy véletlenül fedeztem fel a Scolar standjánál a Könyvhéten, és első belelapozásra érdekesnek és viccesnek tűnt, ezért megvettem. Gondolom, sokat elárul rólam (és a vágyaimról), hogy ezt kezdtem el először olvasni a Könyvhéten zsákmányolt tíz könyv közül, bár édesanyám megjegyezte, hogy nekem ezt már felesleges olvasnom, hisz már most is tökéletes vagyok. off
Viszont igazából jobban kifejezné a könyv tartalmát az a cím, hogy „Hogyan legyünk jó emberek, avagy az etika filozófiai alapjai elég viccesen tálalva”. Gyanítom viszont, hogy ezzel a címmel kevesebben vették volna meg.
Amikor ilyen könyveket olvasok, akkor arra gondolok, hogy lehet, hogy az embernek nem húsz-, hanem negyvenévesen kellene egyetemre járnia, mert talán már egy kicsit többet megértene a világból (és ezáltal a tananyagból). Rémlik, hogy foglalkoztunk Arisztotelész Etikájával meg egy kicsit Kanttal is, de az is rémlik, hogy a kötelezően elolvasandó szemelvényeket bojkottáltuk. Most, hogy már így tudom, hogy hogyan lehetnék tökéletes (vagyis inkább csak jobb ember), szívesen bocsánatot kérnék ezért a tanártól, de az a helyzet, hogy már a nevére sem emlékszem, egy fiatal doktoranduszhallgató volt, aki eléggé kétségbe volt esve a nagyhangú (de filozófiatanulásra lusta) újságírótanoncok között.
Azt is gondolom, hogy az ilyen könyveket nem biztos, hogy másfél nap alatt kell elolvasni, hanem elmélyedni benne, és szakaszonként elemezgetni, viszont a szerző stílusa annyira könnyed, baráti beszélgetést idéző, hogy olvastatja magát. Bemutatja az etika főbb filozófiai irányzatait, ezek alaptételeit és ellentmondásait, sok konkrét példával, amelyek a hétköznapi életből is ismerősek lehetnek.
Nekem a legizgalmasabb az a rész volt, amely arról szólt, hogy mit tegyünk akkor, ha valami vagy valaki számunkra fontos dologról vagy emberről kiderül, hogy erősen megkérdőjelezhető dolgok is fűződnek hozzá. Pl. imádjuk Michael Jackson zenéjét, de közben tudjuk, hogy gyerekeket molesztált. Vagy pl. imádjuk a futballt, de közben tudjuk, hogy a meccsek egy (nagy?) része meg van bundázva, a lelátói miliő meg az agresszió, kirekesztés, homofóbia melegágya.
A szerző azért is jó fej, mert mondjuk Kanttal ellentétben nem ítéli el azokat, akik mindezek ellenére továbbra is szeretik ezeket a dolgokat, viszont mindenképp azt javasolja, hogy tudatosítsuk magunkban ezt az ellentmondást, és ne akarjuk tagadni magunk előtt. Tehát pl. mondjuk ki hangosan: A futball életem és egyéniségem szerves része, amelyről lemondva erősen sérülne az integritásom. A futballban van sok olyan dolog, amellyel nem értek egyet, sőt, amit elítélek.
Tökéletesek biztosan nem leszünk ezt a könyvet elolvasva, sőt, lehet, hogy jobb emberek sem, de jobb beszélgetőpartnerek mindenképpen, mert sok gondolatébresztő meglátás van benne, amikről jól el lehet filozofálni majd a haverokkal sör mellett.

Veruska>!
Michael Schur: Hogyan legyünk tökéletesek?

Ez egy nagyon aranyos és egy az egyben vagány könyv az etikáról, kifejezetten szórakoztató és elragadó, és bár koncentrálni nem árt közben, de visz magával. Elején a filozófia néhány a szerző által kedvelt figurái kerülnek középpontba, a végefelé inkább a hetköznapi etika. Bár a problémák egyre bonyolódnak, de pont ettől lesznek életszerűbbek és olvasmányosabbak. Számomra még elfért volna egy-két súlyosabb etikai boncolgatás is, de így is nagyon érdekes volt.

bodr>!
Michael Schur: Hogyan legyünk tökéletesek?

A kiadó beleolvasója alapján tetszett meg, és amikor megszereztem, egyből rávetettem magam. Annyira egyébként nem könnyed és gördülékeny, mint ez az ügyesen kiválasztott fejezetrészlet, de még a maradék 300 oldal is bőven izgalmas és szórakoztató és beszippantós, szóval oda kell figyelni a szövegre, és nem érdemes nagy szüneteket hagyni egy-egy olvasás között. Annyira tetszett, hogy már napokkal a vége előtt félve számláltam vissza, mikor fog sajnos véget érni, ezután pedig a következő könyvválasztásom is a témán belül maradt (filozófiatörténet).

Szencsike P>!
Michael Schur: Hogyan legyünk tökéletesek?

Michael Schur neve leginkább a sorozatkedvelőknek lehet ismerős, hiszen ő az amerikai A Hivatal, a Városfejlesztési Osztály, a Jó hely és más sikeres sorozatoknak a forgatókönyvírója. Most ez a fickó írt egy átfogó munkát a filozófiáról, amit szerintem kötelezővé kellene tenni középiskola 11-12. osztályában, mert sokkal közérthetőbben magyarázza el a különféle gondolkodók munkásságát, amit csak nagyon kevés tanár tud érdekesen, humorosan, érthetően elmagyarázni.
Kedvcsinálónak is jó a könyv, bár kétségtelen, hogy Arisztotelész, Kant és társai munkájához jóval több agykapacitást kell felhasználni, mint ehhez a könyvhöz. Bár itt is oda kell figyelni, és nem árt néha letenni, hogy emésszük az olvasottakat.
Próbálkozni kell, hogy jobb emberek legyünk, hogy virágozzunk, hogy többek legyünk. Ez a könyv is egy kicsit hozzásegít ehhez a folyamathoz.


Népszerű idézetek

hmelcsi>!

— Segítség! Nem tudunk kijutni!
— Oké, csak egy pillanat! — kiáltjuk vissza. — Még nem tudom, hogy erkölcsi szempontból kötelességem-e megkísérelni az Önök megmentését.
— Ez teljesen érthető! De aztán arra is figyeljen ám oda, hogy a maximát pusztán kötelességtudatból kövesse!
— Köszönöm, hogy ilyen megértőek. Harminc – negyven percen belül meg is leszek a válasszal!

_Horváth_Bernadett_>!

A kudarc fájdalmas, és kellemetlenül érezzük magunkat tőle, de sajnos elengedhetetlen ahhoz, hogy új dolgokat tanuljunk.

19. oldal

_Horváth_Bernadett_>!

A kudarc nem más, mint a próbálkozás, a tanulás és a fejlődés természetes mellékterméke.

19. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Fideler: Reggeli Senecával
Joseph Campbell – Bill Moyers: A mítosz hatalma
Ryan Holiday: A fegyelem a sors
Costică Brădățan: A hős filozófus
Thomas Leddy: Rendkívüli és mindennapi
Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete
Lydia Denworth: Barátság
David Bohm: A dialógusról
Judith Butler: Jelentős testek
Erik Olin Wright: Hogyan legyünk antikapitalisták a 21. században