Fulladás (Cyrus Haven 1.) 118 csillagozás

Michael Robotham: Fulladás

Az áldozat
A tizenöt éves Jodie Sheehan gyönyörű, kedves és tehetséges műkorcsolyázó. A környék lakóit megrázza, amikor egy elhagyatott gyalogút mellett megtalálják a holttestét. A rendőrségen óriási a nyomás, egyhamar elő is állítják a feltételezett elkövetőt. Valami azonban nem stimmel a férfi vallomásával…
A nyomozó
Cyrus Haven igazságügyi pszichológust kérik fel szakértőként az ügyben. Ahogy sorra felkeresi az áldozat hozzátartozóit és ismerőseit, egyre világosabb lesz számára, hogy Jodie nem az a lány volt, akinek ismerték.
Az igazlátó
Ahogy Evie Cormac sem. A rejtélyes múltú lány egy szigorúan zárt nevelőintézetben várja, hogy a bíróság elismerje a nagykorúságát, és végre önálló életet kezdhessen. Különleges képessége van ahhoz, hogy megállapítsa, hazudnak-e az emberek. Ez az adottsága Cyrus segítségére lehet a nyomozásban. Miközben leleplezi mások titkait, a saját inkognitóját a végsőkig védelmezi.

Eredeti megjelenés éve: 2019

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2020
392 oldal · ISBN: 9789634523826 · Fordította: Fügedi Tímea
>!
General Press, Budapest, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523819 · Fordította: Fügedi Tímea

Enciklopédia 65

Szereplők népszerűség szerint

pszichopata · dr. Cyrus Haven · Maggie Sheehan · szerető

Helyszínek népszerűség szerint

űr


Kedvencelte 5

Most olvassa 6

Várólistára tette 113

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Euthümia_K P>!
Michael Robotham: Fulladás

Olvasás közben úgy gondoltam, hogy 5 csillaggal fogom értékelni a könyvet, mert kimondottan tetszett, hogy kissé eltér a megszokott olvasmányaimtól. Evie karakterét kifejezetten érdekesnek találtam. Tetszett, hogy némi spoiler van felruházva. Bár a történetet az író lassan adagolta, de egyáltalán nem volt zavaró, mert végig fenntartotta az érdeklődésem. De mi ez a befejezés?? A történet végig foglalkozik spoiler, célozgat, hogy mi történhetett spoiler, de annyi információt mégsem ad, hogy legalább sejteni lehessen. Gondoltam, hogy a végén megtudom, spoiler. Ilyen spoiler Lehet, igazságtalan vagyok a 4 csillaggal, de nem szeretem az elvarratlan szálakat.

9 hozzászólás
mate55 P>!
Michael Robotham: Fulladás

A jó és a rossz jelentésére vonatkozó elképzelés bemutatása egy valószínűtlen páros találkozása által. Két eset találkozik: ahol az egyik lánynak megmentésre, a másiknak igazságosságra van szüksége. Aztán két sérült ember „találkozik” kapcsolatuk, számomra a regény egyik legnagyobb erőssége, a kölcsönhatás realizmusának, a kölcsönös bizalom növekedésének, majd szeretetének finoman és hitelesen ábrázolt fejlődésének kezelésében. Mindkettőjüknek potenciálisan szüksége van valamelyikükre a saját törött életének rögzítéséhez. Folyamatosan „láthatjuk” Evie törékeny alkatát, a sérült madárkát, aki ha kell, sikeresen átvedlik a hazugság felfedezésének angyalává. Miközben múltja miatt szinte érzéketlen, valójában nagyon erős motivációkkal rendelkezik. A könyv másik legfontosabb eleme a gyilkosság, s az emberi természet háttérben megbújó szörnyűsége. Amitől nemcsak jó, hanem kiváló, hogy Robotham tökéletes összhangot teremtett a külön-külön működő elemek (fejezetek) közt is. És miközben Cyrus segítségével (egy profilalkotásban jártas pszichiáter) zajlik a nyomozás, apróságokból a háttérben szépen kibomlanak az emberi viszonyok, amelyek élettel töltik meg a rejtélyt.

3 hozzászólás
Kókuszka >!
Michael Robotham: Fulladás

Cyrus Haven igazságügyi pszichológust, aki maga is traumával küzd, két ügyben kérik fel szakértőként: Evie Cormac a titkokkal teli, sérült, önpusztító tinédzser elhagyhatja –e a szigorúan őrzött gyermekotthont, valamint Jodie Sheehan szintén tinédzser halálát ki és mi okozta. Robotham különleges érzékenységgel mutatja be Evie és a pszichológus kapcsolatát, a szeretet és a bizalom megváltó erejét, a helyrehozhatatlan sérülések viszonylagos kezelését. A másik lány is összetett személyiség az őt körülvevő családtagokkal együtt. A feszültséget folyamatosan adagolva derülnek ki a részletek, nem kis meglepetést okozva. Evie múltja ebben a részben továbbra is homályban marad, de remélhetőleg a Cyrus Haven sorozat következő kötete hozzánk is eljut.

cicus61 P>!
Michael Robotham: Fulladás

Nagyon szeretem az író könyveit! Már sokat olvastam tőle és itt is igaz, hogy van amelyik nagyon jó és van amelyik nem annyira. Ez a könyve nagyon tetszett, persze voltak azért itt is gondjaim. Kicsit túltolta a rejtélyeket és a Cyrus és Evie páros sem jött be túlzottan, ahogy a többi szereplő sem. A vége érdekes volt, de nem estem hanyatt tőle. Egynek elment.

Navi P>!
Michael Robotham: Fulladás

Tulajdonképpen az éjjel olvastam el. Nem bírtam abbahagyni, amikor letettem, akkor is ezen zakatolt az agyam, így folytattam és befejeztem.
Nem jöttem rá, hogy ki volt a „gyilkos”. Annyi sérült ember, annyi bánat és nagyon-akarás, majd a gyerekem megcsinálja, ha már nekem nem sikerült. S ezzel mennyi életet tesznek tönkre. Akarva-akaratlanul, de mind a 4 gyerek élete félresikoltt, nagyon-nagyon kisiklott. Az mondjuk kérdés számomra, hogy Tasmint kihez kössem, mert erre nem kaptunk választ.
Evie pedig, a végén a vallomással, mindent felborított, mindent. Mi akkor a magyarázat? Mit titkol? Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.
Cyrus-nél sincs magyarázat mindenre. Elias miért tette?? Mit jelentenek a tetoválások? Annyi kérdésem lenne még…

smetalin >!
Michael Robotham: Fulladás

Teljesen rendben volt. Ez egy krimi, jó karakterekkel és jó sztorival. A cselekmény jól építkezik, nincs benne lassúság se a végén összecsapott befejezés. Remélem lesz folytatás, hisz Evie személye körül sok a nyitott kérdés, sőt, ott csak kérdések vannak, viszont nagyon klassz ahogy beépítette az író.
Itt nem egy rendőr a főszereplő aki kinyomozza a gyilkosságot, egy pszichológus az, kinek háttere szintén elég necces, de itt nem marad kérdés, vagy igen?
Olvassátok, jó kis könyv!

Nefi>!
Michael Robotham: Fulladás

Na gyerekek…. ez jó volt. És máris itt a kérdés, hol a folytatás? Úgy utálom ezt a szinte drogos függést, az anyagtól. Hisztis vagyok, hogy nincs itt a következő rész. Az agyam igényli a cuccot. ÓÓÓÓ és persze sehol semmi.
Na jó a könyvről néhány szó. A könyv egy jó barátom ajándéka, ami már az ismertetőnél felkeltette a figyelmemet és mégis eltelt 3 hónap, hogy ja, akkor most olvassuk el. Persze hajnal 1-ig, persze úgy, hogy másnap munka, persze, úgy, hogy kb. 100 oldal van hátra és a lényeg, persze, hogy dög nehéz táskákat cipeltem egész nap a szemem alatt, és persze úgy, hogy alig várjam, hogy békén hagyjon mindenki egy órára, ígérem 1 óra alatt megeszem a 100 oldalt. Persze, hogy nem, de azt hittem :) Hát ha ez nem volt elég ajánlás, akkor ne olvasd el :)

FreeAngel >!
Michael Robotham: Fulladás

Ez nekem itt-ott sántított. spoiler és spoiler Ez utóbbi gondolom fordítási hiba lehet, de azért őszintén azt mondom: jó volt. A történet eredeti, a megvalósítás szintén rendben, ötletes, csavaros és a befejezésben is ott rejlik a folytatás lehetősége.
Evie eleinte Lisbeth Salanderre link emlékeztetett a viselkedése, természete miatt, de aztán annyira magával ragadott a történet, hogy el tudtam engedni. A krimi szál mellett a két sérült lélek egymáshoz való viszonyulása és a közöttük lévő kapcsolat fejlődése, alakulása adja a történet másik fő vonalát és őszintén szólva engem is ez fogott meg leginkább.
Nem volt egy eget-földet rengető könyv, amire évek múlva is emlékezni fogok, de kellemes kikapcsolódásnak tökéletesen jó, mindenképpen kiemelkedik a mai krimik özönéből.

eSsZ P>!
Michael Robotham: Fulladás

Ez volt az első könyvem az írótól, de azt hiszem, hogy jóban leszek a könyveivel..
Azt azért meg kell mondjam, hogy néhol kicsit bőlére lett eresztve.. és a vége sem tetszett.. vártam, hogy kiderül erről a leányról, hogy ki vagy miféle.. de sajna homályban maradtam..
viszont a főszereplő pszichómókus pasi nagggyon szimpatikus volt, hamar megkedveltem.. és a bünügy is tetszett, szinte egész végig biztos voltam a tettesben.. mígnem..
és külön jól esett, hogy semmiféle szerelmi mizé nem volt benne..
na ugye, hogy így is simán ellehet adni egy könyvet!
Jöhet a kövi rész ☺

3 hozzászólás
szofisztikáltmacska>!
Michael Robotham: Fulladás

A Fulladás nem egy klasszikus értelemben vett thriller, hanem egy több annál. Kicsit azokra a (tv)sorozatokra emlékeztet, ahol minden részben van egy fő eset, aztán pedig mellékesen, a háttérben egy hosszabban elhúzódó szál, ami sokszor izgalmasabb is, mint a nyomoznivaló. Itt is ez történt, legalábbis engem sokkal jobban érdekelt az, hogy mi is történt pontosan Evie-vel, de sajnos erre ebben a kezdőkötetben egyáltalán nem kaptunk választ, inkább csak még több kérdést generált. Ezzel szemben a fő szál, maga a cselekmény nagyon kerek és szépen lezárt.

Hogy kinek ajánlom a Fulladást? Mivel viszonylag a szolidabb könyvek közé tartozik (már ha a zsánerben gondolkodom), azt hiszem, hogy bárkinek tetszeni fog, aki egy kicsit is szeret ilyesmiket olvasni. Nem tocsog a vérben, nem repülnek benne testrészek, inkább lélektanilag erős. Emellett nagyon olvasmányos, kiszámíthatónak tűnő (de mégsem annyira az) és izgalmas könyv, amelynek egyetlen negatívuma talán a befejezése, de mivel folytatásos lesz, így nem maradt bennem nagy hiányérzet.

Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2020/04/23/michael_…


Népszerű idézetek

Kókuszka >!

A paranoiás emberek azt hiszik, hogy a világ összeesküdött ellenük, és hogy soha semmi nem az ő hibájuk. Arra koncentrálnak, amit látni akarnak.

107. oldal

Knekató>!

Nem az sodor bajba, amit nem tudsz, hanem amit holtbiztosan tudsz, csak épp rosszul.
(Mark Twain)

107. oldal, utolsó mondat

mezei P>!

– Jövök neked egy itallal – mondom.
– Inkább egy vacsorával.
– Férjnél vagy.
– Enni akkor is szoktam.

55. oldal

FreeAngel>!

Azoknak, akik elveszítették a gyerekeiket, furcsa alakzatokba préselődik a szíve. A gyermek halála felfoghatatlan. Ellentétes az élet törvényeivel. Ellentmond a történelem és öröklődés rendjének. Ellene megy a józan észnek. Felforgatja az időt. Hatalmas, fekete, feneketlen űrt teremt, amely elnyeli a reményt.

Kapcsolódó szócikkek: élet · gyász · gyermek · halál · idő · remény · szív · űr
Édeskiskönyvkritikák>!

Törvényszéki pszichológusként találkoztam már gyilkosokkal, pszichopatákkal és szociopatákkal, de nem vagyok hajlandó jókra és rosszakra osztani az embereket. A bűntett inkább a jó hiánya, nem pedig valami elkerülhetetlen, ami bele van kódolva a DNS-ünkbe, vagy amit ránk erőltettek a hülye szüleink, a nemtörődöm tanáraink vagy a kegyetlen barátaink. A gonoszság nem egy állapot, hanem egy tulajdonság, és amikor ez valakinél nagyon felerősödik, a személyisége meghatározó elemévé válik.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: DNS · emberi természet · gonoszság · gyilkos · · pszichopata · rossz
mate55 P>!

– Melyikük az? – kérdezem, közelebb hajolva a megfigyelőablakhoz.

(első mondat)

pribrgre P>!

– Az Egyesült Királyság földrajzi közepén fekszik – magyaráztam ilyenkor. – És igen, a sherwoodi erdő meg a nottinghami vár is létezik. – Néha hozzátettem, hogy anyám leánykori neve Locksley, így zsiványvér folyik az ereimben, de ez már színtiszta marhaság volt, ugyanakkor remek társalgásindító.

26. oldal

Nefi>!

„Amikor egy ember fulladozik,
valakinek vállalnia kell, hogy csuromvíz lesz” –

utolsó oldal

FreeAngel>!

…ha egy gyereket arra kényszerítünk, hogy megvalósítsa a szülei vágyait, más lehetőségeket nem fog tudni kipróbálni. Elnyomva érzi magát. Mint aki csapdába esett.
– Ismerem a fiamat.
– Ebben biztos vagyok, de Aiden fél, hogy csalódást okoz magának. Azt szeretné, ha meghallgatná őt. Kezeltem olyan gyerekeket, akiket arra kényszerítettek, hogy megvalósítsanak valami rendkívüli álmot. Némelyik nagy dolgokat ér el, mások viszont szoronganak és depressziósok, ami a függőségek melegágya. Van, aki önmaga ellen fordul, mert nem akarja megkockáztatni, hogy csalódást okozzon annak, aki túl sokat vár el tőle.

Kapcsolódó szócikkek: álom · depresszió · elvárás · függőség · gyermek · gyermeknevelés · jövő · megfelelés · szorongás · szülő · vágy
FreeAngel >!

    A futás nekem sok mindent jelent. Nyugalmat. Magányt. Büntetést. Túlélést. A világ tele van olyan problémákkal, amiken én nem tudok változtatni, de a testemnek megmondhatom, mit tegyen, és amíg csak bír, engedelmeskedik. Amikor futok, kitisztulnak a gondolataim. Ilyenkor azt képzelem, hogy lépést tartok a bolygóval, amely túl gyorsan forog velem.

Kapcsolódó szócikkek: büntetés · futás · gondolat · magány · nyugalom · túlélés

A sorozat következő kötete

Cyrus Haven sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Anni Taylor: Végzetes játék
Jane Harper: Aszály
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Chris Carter: Vadász
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Benina: Káosz és Fegyelem
Angela Marsons: Ördögi játszmák
Sara Shepard: Tökéletes
Stieg Larsson: A tetovált lány