Dédelgetett ​titkok 173 csillagozás

Michael Robotham: Dédelgetett titkok

Agatha bármit megtenne azért, hogy kisbabája legyen. Egy boltban dolgozik London egyik előkelő negyedében, és az unalmas munkanapokon alig várja, hogy betérjen hozzá kedvenc vásárlója. Meghannek mindene megvan, amire Agatha vágyik: jóképű, sikeres férj, hatalmas ház, két tündéri kisgyerek. És már úton van a harmadik. Tökéletes az élete. Agatha irigységgel vegyes csodálattal figyeli a nőt, és észrevétlenül a megszállottjává válik. Elhatározza, hogy közelebb kerül hozzá – titokban azonban valami egészen mást tervez.
Meghan bármit megtenne azért, hogy visszakapja a korábbi életét. A házassága kifulladt, a két gyermeke mellett gondolni sem tud a karrierjére. És már úton van a harmadik. Akivel kapcsolatban egy súlyos titok nyomja a lelkét, amelynek sosem szabad napvilágra kerülnie. Arra viszont végképp nem számít, hogy egy kedves bolti eladóval való hétköznapi beszélgetés megváltoztatja az egyáltalán nem tökéletes életét – de nem úgy, ahogy ő szeretné…

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
General Press, Budapest, 2018
390 oldal · ISBN: 9789634521808 · Fordította: Seregi Márton
>!
General Press, Budapest, 2018
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521792 · Fordította: Seregi Márton

Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

őrült · dr. Cyrus Haven · Agatha Fyfle · Meghan Shaughnessy

Helyszínek népszerűség szerint

London · Big Ben


Kedvencelte 7

Most olvassa 8

Várólistára tette 156

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

ProKontra>!
Michael Robotham: Dédelgetett titkok

Két nő, akiknek az élete nem olyan, mint, aminek látszik. Az egyik irigyli a másikat, mert azt gondolja, hogy náluk minden tökéletes. A másik próbálja helyre rakni a házasságát, és hazugságban él. Minden a külcsínről szól.

Rengeteg érzés váltakozott bennem olvasás alatt. Nem egyszerű történet, és talán az volt a legnehezebb, hogy tudom, amit a könyvben Robotham leírt, az a valóságot adja vissza. Mélyen érintett Agatha sorsa, az élete, a tettei.

Amit mindenképpen kiemelnék, az író nem arra játszott, hogy gyűlölködjünk olvasás közben. Szánakozás, sajnálat, valamilyen szinten a megértés szikrája, de semmi esetre sem utálat. Nem egyszerű ezt elérni az olvasónál egy ilyen témában.
Nem sejtettem, hogy a Dédelgetett titkok ennyire megvisel majd lelkileg. Nehéz volt elszakadni a két nő életétől. Mindkét esetben úgy éreztem: szeretnék segíteni nekik, rendbe hozni az életüket és boldognak látni őket.
Torokszorító történet, amely bemutatja, hogy az emberi ostobaság és gyarlóság mennyire tönkre tudja tenni egy gyermek életét.
Megbocsájthatatlan bűnök, amelyeket már nem lehet jóvá tenni.
Tettek, amelyek által egy szörny születik.
Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2021/04/18/michael-robotham-dedel…

3 hozzászólás
Málnika>!
Michael Robotham: Dédelgetett titkok

„Szükség van a sötétre, hogy értékelni tudjuk a fényt, és a bukkanókra az úton, hogy ne aludjunk el a volánnál.”

Első találkozásom volt az íróval, amely során sikerült teljesen lenyűgöznie. Hihetetlenül gördülékeny a stílusa, nagy bravúrra vall, hogy sok-sok oldalon át képes fenntartani az érdeklődést, pedig már az elején sejthető, mi fog történni, és a könyv első részének végén lényegében le is zajlik minden fontos cselekmény, onnantól már csak a nyomozás és a lezárás kap szerepet. Mindvégig zseniálisan váltogatja a két elbeszélőt, Meghan-t és Agathá-t, ezáltal teljes betekintést nyerhetünk a cselekménybe mindkét főszereplő szemszögből. Anyaság, vágyak, társadalmi elvárások, mintacsalád illúziója, titkok, démonok, szörnyű tettek és felkavaró érzelmek felelnek a lebilincselő pszicho-thrillerért.

Euthümia_K P>!
Michael Robotham: Dédelgetett titkok

Ha lehetne, 6 csillagot adnék a könyvre 5 helyett. A történet egyszerre izgalmas, megindító és megrázó. Eleinte az az érzésem, mintha egy családregényt olvasnék; két áldott állapotban lévő nő mindennapjait, és küzdelmeit részletezi az író, nyoma sincs thrillernek sehol. Ugyanakkor érezhetően a levegőben lóg, hogy valami rossz közeledik. Aztán spoiler felgyorsulnak az események, és szinte a történet végéig gombóc van a torkomban.
Az író kifejezetten élethűen ábrázolja Agatha és Meghan tragédiáját. Azt sem tudom, hogy melyiket sajnáljam jobban.
Agatha karaktere többféle érzelmet is kiváltott belőlem; először ellenszenvet, annyira unszimpatikus volt. Ezt követően megsajnáltam spoiler, majd megutáltam , hogy spoiler, végül ismét sajnálatot éreztem iránta. Bár a történet spoiler

8 hozzászólás
mate55 P>!
Michael Robotham: Dédelgetett titkok

A hazugság és a szeretet sötétségének fonala. Milyen messzire lehet elmenni egy tökéletes család létrehozásához? Robotham tisztában van vele,(egy telített műfajban) mennyire elhasznált szüzséhez nyúlt, így aztán nem is maszatol feleslegesen, nem próbálja húzni az időt, nem kísérli meg az olcsó hatás kedvéért félrevezetni az olvasókat, hanem a nyugtalanító, vészterhes atmoszférát az első soroktól kezdve a legmagasabb fokozatra belőve nekivág történetének, és határozott hangon, mindvégig fegyelmezetten elmeséli azt. Ugyanis különösebb felvezetés vagy kiemelés nélkül, már-már magától értetődő természetességgel megteszi azt, amivel általában a legócskább krimik is minimum a könyv feléig várnak: megmutatja a „rémet”. Hogy egyáltalán van rém, hogy a fenyegetés valós és közeli. Ha hihetünk a krimi klisék íratlan nagykönyvének, ennek nem volna szabad működnie. Márpedig működik, sőt részben éppen ezért hatásos is. Okos könyv, és bár a zsigerekre hat, azt a lelket legyalulva teszi, miközben az elkerülhetetlen végkifejlet felé haladó kérlelhetetlen lassúságával őröli fel az olvasók idegeit. Mert Robotham zsenialitása éppen abban rejlik, hogy amikor váltakozó fejezetekben beszél a nőkről, képesek vagyunk azonosulni velük, hiszen a szerző jóvoltából szinte ott ülünk mellettük, ott szenvedünk velük együtt a félelmeikkel, saját belső démonaikkal. Az „esemény” egyfajta katalizátorként szép lassan a felszínre emeli az elnyomott érzelmeket, félelmeket, indulatokat, hazugságokat és bűnöket, a gyanakvással és feszültséggel terhes légkörben pedig spoiler, miközben a „sötét erdő fái között” maga a gonosz lesi minden lépésüket az elkárhozás felé vezető úton.

2 hozzászólás
Kókuszka>!
Michael Robotham: Dédelgetett titkok

„Miféle isten az, amelyik ilyet tesz? Miféle isten teremt olyan világot, ahol ennyi szenvedés, igazságtalanság és fájdalom van?”
A regénynek két női főszereplője van: Meghan és Agatha. Dinamikus történetvezetés, egymásra épülő karakterek, belelátunk gondolataikba, érzéseikbe. Mindkettőjük élete tele titkokkal. Agatha szemében Meghan a tökéletes élet megtestesítője, boldog család, gyerekek, mindaz, ami neki nem adatott meg. Neki csak a szörny jutott, mely teljesen eluralkodik rajta. Ugyan tettére a szeretet nélküli, iszonytató gyermekkora, elszenvedett traumái nem jogosítják fel, de valahogy mégis sajnálható. A tökéletes élet látszata is csak külcsín. Robotham ügyesen lavíroz az érzelmek kavalkádjában, végig fenntartja az olvasó érdeklődését.

Mariann_ P>!
Michael Robotham: Dédelgetett titkok

LETEHETETLEN !
Nem lehet elszakadni a történettől.
Mindig is azt gondoltam , hogy egy nő mindenre képes azért , hogy legyen és azért , hogy ne legyen gyereke.
Itt most az előbbi volt.
Talán még drukkoltam is neki.
De minden gépezetbe hiba csúszik egyszer , ha hazugságra alapul.
Nem kevés izgalommal járt mire megoldódott minden.
Jó kis könyv volt.

7 hozzászólás
joopsy>!
Michael Robotham: Dédelgetett titkok

Ez a könyv engem baromira szíven ütött, pedig azt gondoltam, hogy majd poénnak tudom felfogni. Hát ez nem jött össze tekintve a meddő múltamat és az egészen friss szülési élményeimet. Rettenetes, ami Agatha-val történt, de ami(ke)t tett, az még rettenetesebb, mégis a végére – valami hátborzongató módon – drukkoltam neki, hogy sikerüljön a terve.
Izgalmas volt és a múltbeli események elmesélésekor hátborzongató is. A történet szépen építkezik, de bosszantó, hogy spoiler
Megjegyeztem Robotham nevét, olvasni fogok még tőle.

2 hozzászólás
Katica_98 P>!
Michael Robotham: Dédelgetett titkok

Köszönöm @Mariann_ ! Ha te nem ajánlod, magamtól biztosan nem olvasom el ezt a könyvet. Zseniális volt! A krimi és a thriller nem az én világom, igaz meg sem néztem mit olvasok. De jó hogy nem néztem meg, mert akkor talán el sem olvasom. Nem írok a történetről, mert csak spoilerekben tudnék írni, ezt inkább most kihagyom.
Szerettem a szereplőket: Meget és Jacket is. De a legjobban Cyrust! Ő nagyon szimpatikus volt!
A legvége volt meglepő! Hogy mire képes egy nő, a házassága megvédésének érdekében!!!

u.i. Elfelejtettem megemlíteni, hogy nagyon-nagyon tetszett a fordítás!

3 hozzászólás
smetalin>!
Michael Robotham: Dédelgetett titkok

Hm, finnyás vagyok mostanában. Nem igazán éreztem ezt nagy hű a mindenit de elkapott a könyv érzést, és ennél a könyvnél sem jött elő. Az a baj, hogy én már olvastam egy hasonlót ahol a csattanó is pont ez volt, így itt nem is lepődtem meg sőt már vártam mikor jön az a rész, tehát a nagy csatt elmaradt.
Én még többet olvastam volna Agatha előző dolgairól is, az majdhogynem jobban érdekelt mint a jelen. Hát ennyi volna, nincs mit mondani a könyvről, egyszer lecsúszik de nem marta meg a torkom közben.

Lanore P>!
Michael Robotham: Dédelgetett titkok

Első könyvem volt az írótól, de biztosan nem az utolsó, nagyon tetszett az írásmódja.
Mélyre visz a történet, a női lélek mélyére, titkokkal, fájdalmakkal teli zugokba. Van az a mondás, hogy „a nők két dologért képesek mindent megtenni: azért, hogy legyen, és azért, hogy ne legyen gyerekük”, itt az első állítás került a középpontba. Két főszereplőt ismertem meg, Meghan-t, a kétgyermekes, boldog házasságban élő, babát váró csinos feleséget, és Agatha-t, a visszahúzódó, csendes, szintén babát váró, de boldogtalan nőt. Mindketten olyan dolgokat látnak és tapasztalnak, ami számukra egyértelmű, de aztán kiderül, hogy a felszín alatt valójában mi rejtőzik a repedésekben. Meghan spoiler, Agatha pedig spoiler. Az a fura – bár gondolom, ez volt az író szándéka – hogy meg tudtam érteni a miérteket. Agatha-t spoiler. Nagyon kíváncsi voltam, mi lesz a vége, hogy kisülhet-e ebből bármi jó, bármi reménykeltő… azt hiszem, végül elégedett vagyok a befejezéssel, bár elgondolkodtam azon, hogy vajon nem lett volna jobb, ha Agatha-nak spoiler. Anyukák számára biztosan még nehezebb és nyomasztóbb olvasmány, szóval csak óvatosan!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika >!

Nem a helyek, hanem az emberek teszik teljessé az életet.

379. oldal, 2. rész (Meghan)

5 hozzászólás
Málnika >!

Szükség van a sötétre, hogy értékelni tudjuk a fényt, és a bukkanókra az úton, hogy ne aludjunk el a volánnál.

389. oldal, 2. rész (Meghan)

Kapcsolódó szócikkek: fény · sötétség
Málnika >!

Annyira furcsa az élet! A boldogságot keressük, de annyi idő és energia megy el a túléléssel. A puszta létezéssel. Próbálunk megfelelni az elvárásoknak, de valójában csak tapossuk a vizet, pocsékoljuk az időnket, vagy olyan életről ábrándozunk, amilyenben nem lehetett részünk.

385. oldal, 2. rész (Agatha)

Málnika >!

Közben meg azt mondogatom magamban, hogy a felnőttélet buktatói olyanok, mint a fekvőrendőrök: esélyt adnak, hogy lelassítsunk egy kicsit, és megcsodáljuk a virágokat.

20. oldal, 1. rész (Meghan)

mate55 P>!

A magas intelligenciaszint nem mindig jár együtt egyetemi végzettséggel.

264. oldal

Kapcsolódó szócikkek: intelligencia
Málnika >!

Számomra nem létezik felejtés. Régebben – Nicky javaslatára – hetente eljártam egy pszichoterapeutához, aki azt tanácsolta, fogjam az összes negatív gondolatomat meg az alacsony önbecsülésemet, és tegyem egy nagy kalózládaszerű fémdobozba, amint láncok és lakatok zárnak. Ezt a dobozt temessem el mélyre, egy olyan hatalmas sivatagban, ahol akár tízezer évig is áshatnék, akkor sem találnám meg. Én megpróbáltam, de az emlékek kifolytak belőle, mint valami nukleáris hulladék, aminek legalább egy évezred a felezési ideje.

385. oldal, 2. rész (Agatha)

mate55 P>!

[…], de én úgy gondolom, vannak olyan hidak, amiket jobb, ha felégetünk magunk
mögött, és csak azt sajnálom, hogy bizonyos emberek nem lehetnek rajtuk, amikor összeomlanak.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kapcsolat
3 hozzászólás
mate55 P>!

Beleszerettem. Őrülten. Mélyen. Reménytelenül. Ennek egyszer mindenkivel meg kellene történnie, még akkor is, ha a szerelemnek sose lenne szabad reménytelennek lennie.

29. oldal

mate55 P>!

Egy csomó férfi nem ismeri fel, mennyire vonzó a hallgatás egy nő számára.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hallgatás · Meghan Shaughnessy
Kókuszka>!

Megígérem, hogy ott leszek melletted, amikor csak akarod, vagy szükséged lesz rám, és néha akkor is, amikor nem akarod, mert ez a dolgom.

187. oldal, Meghan

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Donnelly: A tearózsa
Sabine Durrant: Így emlékezz rám
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Sienna Cole: Ahol a százszorszépek nyílnak
Robert Galbraith: A selyemhernyó
Rosamund Lupton: Drága Tess!
Clare Mackintosh: Látlak
Megan Goldin: Szállj ki, ha tudsz!
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz