Darth ​Maul: A vadászó árnyék 87 csillagozás

Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék

Darth Maul hosszú éveken át rejtőzködött a sötétben, arra várva, hogy végre lesújthasson a Jedi Rendre. Mestere, Darth Sidious a Köztársaság megdöntését tervezi a Kereskedelmi Szövetség segítségével, ám tervét veszély fenyegeti: árulót sejt szövetségesei között, és Darth Maulra bízza a feladatot, hogy megtalálja és elpusztítsa azt. A Sith harcos azonban elkésett: a titok már kitudódott, és egy Lorn Pavan nevű információkereskedő birtokába került. Darth Maul a Köztársaság szívében, Coruscant városának alsó szintjein keresi Pavant, amikor útját egy Jedi padavan keresztezi. Darsha Assant szövetséget köt Lorn Pavannal, ám kétséges, hogy egy lovagi címmel nem rendelkező padavan és egy közönséges ember képes-e szembeszállni a galaxis legveszélyesebb harcosával…

A könyv új kiadása a Darth Maul: A vadászó árnyék című regény mellett két, magyar fordításban még nem publikált Darth Maul novellával egészült ki, amelyeket a Star Wars univerzum népszerű szerzője, James Luceno írt.

Eredeti megjelenés éve: 2001

A művek szerzői: James Luceno

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2019
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634975526 · Fordította: Dinya Tamás
>!
Lap-ics, Debrecen, 2002
320 oldal · ISBN: 9636791724 · Fordította: Dinya Tamás

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn · Darth Maul · Mace Windu · jedi · I-5YQ · Anoon Bondara · Darsha Assant · Lorn Pavan · Nute Gunray

Helyszínek népszerűség szerint

Jedi Templom · űr


Kedvencelte 19

Most olvassa 5

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csartak P>!
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék

Régebben jobban tetszett, de azért jó volt újraolvasni, ez most kellett. Darth Maul itt sem beszél sokat, (Igen, Mester) de a (sötét) gondolatvilágába betekintést nyerhetünk.

51 hozzászólás
PAVideoStudio>!
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék

Nagyon jó könyv, izgalmas, a címszereplő és a többiek is közel kerülnek az olvasóhoz.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/zK7FQMyesxs

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd
———————————————————————————–
Szerk: 2015. augusztus 17.

Arra gondoltam, megkérem nagymamámat olvassa el a regényt, mivel kíváncsi voltam a véleményére. Nagymamámról annyit kell tudni, hogy annak idején, amikor bemutatták a mozikban az eredeti filmtrilógiát, akkor azokat látta csak A Birodalom visszavágot látta. A három filmből kb. a „lényeg” marad meg neki, hogy Luke, Han, Leia hercegnő a jók, Darth Vader a gonosz, Csubakka a szőrös, Yoda a barika, és a Halálcsillag. Szintén az én kérésemre olvasta el az Így készült a Baljós árnyak enciklopédiát, de a filmet nem látta, ahogy A klónok támadását és A Sith-ek bosszúját se. Most viszont végre egy hónap alatt befejezte ezt a regényt. A továbbiakban az ő véleményét olvashatjátok, amit bekezdésenként adott tudtomra.

„A leírások nagyon szépek, az író nagyon tud, de valahogy nem tudom elképzelni a helyszínt, ahol játszódik. Annyira szörnyű, hátborzongató, amikor Maul levágja, tönkreteszi a gyakorlódroidjait, remélem, hogy a későbbiekben megbánást tanúsít. Nem tudok haladni a könyvvel.

Annyira kár, hogy a tartalom ilyen durva, mivel Reaves gyönyörűen ír, fiatalkoromban faltam Mikszáthot, Jókait, az nekem való volt, de megértem, hogy te ezért rajongsz. Más ragad meg engem, mint téged, kihátrálok a kemény jelenetekből.

Darsha Assant Jedi tanítvány viselkedése nagyon tetszik. Szerintem pozitív hősként fog végigvonulni a regényen, viszont lehetséges, hogy muszáj lesz negatívot csinálni belőle. Még veszélyes helyzetekben is magabiztos, de lehet, hogy csak színlelte, amikor egy ilyen szituációban előre indult, de néhány lépés után már nem volt annyira bátor, mint az elindulásakor. Felzaklatott a durva jelenet, amikor a lány lábizmába belemélyesztette fogát egy acélpatkány. A hasonló durva gyilkolások is ilyen hatással vannak rám, egy időre félbehagyom az olvasást.

Darth Maul is pozitív szereplő számomra, tetszik. A névtelen droidokat nem szeretem, sokkal inkább a lírai hősöket. Mindig előttem van a Csillagok háborújának nyitójelenete, amikor a birodalmi csillagromboló feltűnik a maga apró részleteivel, pedig az elmúlt 30 évben sok élménnyel gazdagodtam. Maul egy nagyság, a nagyok érnek el sikereket, ők tudják az életüket végigharcolni. Az ő sorsát happyendnek képzelem el, nem ölheti meg valami idegen gonosz erő. Ez egész Star Wars életmű olyan líraian van leírva, Maulnak biztosan lesz családja, amikor az aktív élete befejeződik, kiöregszik, nem megy birodalmakat megszerezni békés, normális életet képzelek el neki bujkálás nélkül úgy, hogy nem kell visszaemlékeznie milyen sokat bántották és ő mennyit gyilkolt.

A könyv utolsó 10-20oldalát még egyszer el kellett olvasnom, mert nem hittem a szememnek annyira megrázó volt.
spoiler
Köszönöm, nagyon szép történet, még a hatása alatt vagyok.”

>!
Lap-ics, Debrecen, 2002
320 oldal · ISBN: 9636791724 · Fordította: Dinya Tamás
35 hozzászólás
Andru>!
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék

A baljós árnyak előtt úgy érzem, kellett ez a kis kiegészítés nekem, hogy teljesen értsem a történéseket.
Jobban megismertem Darth Mault, a gondolkodását és a törekvéseit.
Vak és makacs engedelmessége számomra meglepő. A „kettő szabályát” valahogy úgy értelmeztem eddig, hogy ha az egyik vágyakozik a hatalomra, az valahol azt is jelenti, hogy folyamatosan törekszik rá. Én azonban ezt nem látom nála. Mintha neki megfelelne ez a beosztása a világnak: tanítvány és az is marad. Még egy gondolatcsírában sem merült fel, hogy végezzen a mesterével, hogy ő lehessen a Mester. Vagy hogy bármikor is tervezne ilyet. Egyedül a Jedik elpusztítása jár a fejében, az mondjuk folyton :)

Ez a felismerés nekem valahogy más megvilágításba helyezte nekem a Sith rendet. Eddig valahogy azt feltételeztem, hogy az egyik folyton 'felfelé' tör, a másik meg a háta mögé nézeget. De nem. Érdekes. Nem is különböznek annyira a Jediktől, mint elsőre gondoltam volna?

Olvasás közbeni technikai észrevétel: a Tatuin tényleg a világ közepe volt? Annyiszor emlegetik a könyvben, hogy már-már úgy tűnik, mindenki ismeri ezt egyébként ismeretlen bolygót.

3 hozzászólás
Hippoforaccus>!
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék

Viszonylag drágán sikerült hozzájutnom ehhez a könyvhöz, de minden kredktjét megérte. Hangulatos, izgalmas olvasmány, fent tartja az ember érdeklődését. Azt nem mondom, hogy nem tudtam letenni, mert majd' két hetembe került elolvasni, de ez nem a könyv hibája.

3 hozzászólás
Darth_Revan>!
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék

Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék
Nagyszerű élmény volt újraolvasni. Azt hiszem most harmadjára olvastam el. Úgy gondoltam, hogy a Medstar és a Coruscant Nights előtt felelevenítem mi történet I-5-tel.
A könyv eseményei nem sokkal játszódnak a Baljós árnyak előtt. A neimoidi Hath Monchar lelép és a Kereskedelmi Szövetség nabooi blokáddal kapcsolatos terveit tartalmazó holokront megpróbálja eladni. Sidious Mault küldi az áruló nyomába. A történet egy feszültséggel teli, izgalmas thriller-re emlékeztet. Fénykardcsaták, Jedi és Sith filozófia, rengeteg idegen lény, a Coruscant óriási, színes és izgalmas világa, e mellett dráma és humor is megtalálható a könyvben.
spoiler
A történet kiszámíthatónak tűnhet első pillantásra, de Michael Reaves-nek sikerül feszültséggel és izgalommal megtölteni a történet lapjait. A fénykardpárbajokat nagyon élveztem. A Corsucant eddig is az egyik kedvenc bolygóm volt, a könyv után még inkább az. Darsha, Lorn és I-5 nagyon emlékezetes figurák. Főleg I-5. Darth Maul szintén nagyszerű. Ez volt az első regény, mely komolyabban középpontba állította. Megvan a magához való esze, tud nyomozni, és kellő időben lecsapni. Másrészt érezhetjük benne a gyűlölettől fűtött vadállatot, a Sith gyilkoló gépet. Igazi vadászó árnyék, kíméletlen, vérbeli Sith. A Jedik iránti gyűlölete már-már túlzó néha és ez bizony Maul legnagyobb hibája. Akik szeretik Darth Mault, azoknak a Vesztegzár című regény mellett érdemes a Vadászó árnyékot is elolvasni.
Nagyon jó volt újraolvasni. Ötös.

2 hozzászólás
JohnnyB>!
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék

Nálam messze a legjobb Star Wars könyv. Darth Mault kicsit túl erősnek ábrázolja szerintem – legalábbis ahhoz képest, hogy később a Baljós Árnyak végén milyen „könnyen” végez vele Obi-Van – de nagyon tetszett!

2 hozzászólás
Kada22>!
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék

Voltak dolgok, amik
nagyon tetszettek, és voltak dolgok, amik rettenetesen sablonossá, kiszámíthatóvá tették a regényt, és ezek miatt azért keserű szájízzel értem a végére. Nézzük, ami nagyon jól sikerült: világ és karakterépítés. Sith és Jedi filozófia, politika. Minden van itt, de mégse lesz zsúfolt a dolog. Legalábbis ezektől nem. Mindenre jut idő, szépen megismerhető minden oldal. Megismerhetők a motivációk, és a karakterek is. Darsha a Jedik képviseletében, Lorn az ügyeletes jó/rosszfiú, neki van egy droidja, (akiről nekem a kánon Tripla zéró lebutított változata ugrott be), és Darth Maul a Sithek képviseletében. Tehát mondható, hogy elég sok szálon kezdődik a történet, de a szálak a végén egy irányba futnak. A történet kellően izgalmas, akciódús, de nem ez a fő tényező, néha igenis lelassít. Helyenként talán túlságosan is. A közepére annyi csavart akart felvonultatni az író, hogy egyszerűen túl sok lett, teljesen érdektelenné vált, ahogy a szereplők menekülnek Maul elől.
Ami még ennél is jobban kiakasztott, az a klisés történeti elemek. spoiler
A másik a végjáték, ami szerintem indokolatlanul elnyújtott lett, emiatt alig vártam, hogy végre a végére érjek.
Ezek a hibák egyébként az első olvasásnál nem zavartak, de mostanra annyival több könyvet olvastam, így már sokkal jobban kiütközik, ha valami gyengébb. Aki nem olvasott még SW könyvet, biztosan nagyon élvezni fogja, de de mivel ma már válogatni lehet a jobbnál jobb kötetek közt, és így ez már hátrébb csúszott nálam, annak ellenére, hogy nem egy rossz könyv. Pl. a hasonló Vesztegzár regényhez képest is jobb. De mégis rosszabb volt, mint emlékeztem rá. Ez egy jó erős 4-es.

Bellatrissa>!
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék

Jobbra számítottam, azt reméltem, hogy sokkal több dolog derül ki Maulról. Az ő személye érdekelt volna, a története részletesebben, nem pedig egy újabb padawan, aki történetesen teljesen hidegen hagyott. Lorn sem hatott meg különösebben, egyedül I-5 volt érdemleges karakter. Valahogy az izgalom is alábbhagyott egy idő után, főleg azért, mert végig ugyanaz ment. Rövid harc kb. három mondatonként váltással, majd megszöktek Maul elől, egy darabig megint mászkáltak, és újra kezdődött előről. Szóval egy kicsit kevés volt nekem, hiányzott belőle valami plusz, valami újdonság, és sok-sok Maul jellemét kiegészítő apróság. Egyedül a végén volt egy kicsi csavar, ami jó volt. Még egy dolog zavart, az, hogy az író annyira próbálta a feszültséget növelni Sidious jeleneteinél, hogy számomra befuccsolt a dolog. Teljesen felesleges azt írogatni, hogy úúú, majd a Jedik hogy megszívják, méghozzá hamar, nagyon hamar, mert úgyis tudjuk, mi az eredeti sztori végkimenetele, és így ez egy csepp feszültséget sem keltett bennem olvasás közben. Inkább kicsit idegesítővé vált. Hamar. Nagyon hamar.

1 hozzászólás
Toto12>!
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék

Nagyon Jó könyv!
Igazi SW regény!
Maul megformálása fantasztikusan sikerült! Ajánlom!
Pörgős letehetetlen olvasmány!

Eynregiujkonyvek I>!
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék

Ezzel a könyvvel futott be Michael Reaves Star Wars szerzőként, s egyébként nekem is az egyik kedvenc SW íróm. Már itt elkezdtem a töprengést, hol vannak az utcák a Coruscanton. Mert ha lent, akkor fent hol mennek, ha meg fent, akkor ott hol? Igazi drámai akcióregény, jó karakterekkel. Teljes jellemzésem a regényről: https://starwarskonyvekportal.blogspot.com/2020/12/dart…


Népszerű idézetek

csartak P>!

Nincs érzelem, csak béke.
Nincs tagadás, csak tudás.
Nincs szenvedély, csak méltóság.
Nincs halál, csak az Erő.

165. oldal

4 hozzászólás
csartak P>!

Az űr a legtökéletesebb búvóhely.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: űr
Bertwad>!

I-5 ránézett az alvó társára.
– Az evolúció mellékhajtásait kár volt intelligenciával felruházni – motyogta.

Kapcsolódó szócikkek: I-5YQ
Szelén>!

– Jedi Kenobi!
– Igen?
– Egészen mostanáig még sosem volt szerencsém közületek valót munka közben látni. Amit ott fenn, a bárpultnál műveltél – minden Jedi ilyen jó?
Obi-van megtorpant és szembefordult Perhivel.
– Nem, nem mindenki.
A férfi láthatóan megkönnyebbült – a jókedve azonban gyorsan lelohadt, amikor Obi-van folytatta.
– Én még csak tanítvány vagyok. Még nem tettem le a Jedik próbáját. A mesterem sokkal képzettebb nálam. Azt hiszem gyakran okozok csalódast neki. A harci képességeim valószínüleg a legcsekélyebbek a Jedik között.
A padavan élvezettel figyelte, ahogy a gengszter alig láthatóan, de elsápad.

239. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
csartak P>!

Nute Gunray dühösen félretolta a tányérját. A kedvence volt: üszögbogár lúgos váladékában pácolt fekete televénygomba, tökéletesen fűszerezve, éppen csak bimbózó spórákkal. Más esetben szagló- és izlelőcsomói már ilyen káprázatos gasztronómiai élmény gondolatára is remegtek volna a gyönyörtől. Most mégsem volt étvágya, mi több, azóta rá sem tudott nézni az ételre, amióta a Sith Lord legutóbb megjelent a hídon, és észrevette, hogy Hath Monchar hiányzik.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nute Gunray
10 hozzászólás
Szelén>!

Nincs érzelem, csak béke.
Bondara mester azt tanította neki, hogy ez nem azt jelenti, hogy az embernek el kell fojtania az érzelmeit. „Az egyik dolog, ami a galaxis összes gondolkodó lényében közös, hogy vannak érzéseik. Mi is az érzelmek szülöttei vagyunk, alapvetően egészségtelen hátat fordítani ezeknek az érzelmeknek. Valaki érezhet például haragot anélkül, hogy a harag irányítaná a tetteit. Valaki gyászolhat anélkül, hogy megnyomorítaná a gyász. Az Erő békéje az a talapzat, amire az egész érzésrendszerünk épül.”

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anoon Bondara · az Erő · Darsha Assant · érzelem
Szelén>!

Az egyik legkorábbi emléke az volt, hogy elviszik a Jedi Templomhoz. Ő és Darth Sidious turistáknak álcázták magukat. A mestere olyan erővel bírt a sötét oldal felett, hogy az ellenségeik nem érezték meg a jelenlétüket, feltéve, hogy nem léptek be az épület kapuján. Ez amúgy sem lett volna lehetséges – a Templom nem fogadott látogatókat. Szinte az egész napot ott töltötték, és Darth Sidious megmutatta neki az érkező vagy távozó Jediket. Mault lenyűgözte az a tény, hogy ott állhat az ellenségeik közelében, hallgathatja, amint a mestere a végső bukásuk ígéretét suttogja a fülébe, ők pedig nem is sejtik, hogy miféle szörnyű sors vár rájuk.

180. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Maul · Darth Sidious · jedi · Jedi Templom
Szelén>!

A szorult helyzetük ellenére Darsha még sosem érezte, hogy ennyire benne élne az Erőben. Belső békére lelt… nyugalomra . A logikus, racionális fele megállás nélkül emlékeztette, hogy halálos csapdába esett, de furcsamód nem foglalkozott vele. Egyedül az számított, hogy hárítsa a szörnyeteg támadásait, hagyja, hogy az Erő vezérelje a mozdulatait, hogy minél teljesebben átitatódjon vele. Akármilyen őrülten hangzott is a körülményeket tekintve, jól érezte magát. Sőt nem egyszerűen jól, remekül érezte magát.
Bondara mester megjósolta, hogy így lesz.
– Amikor eggyé válsz az Erővel – mondta neki egyszer –, olyan, mintha megszűnnél létezni. Mint szélcsend a viharban, harmatcsepp a sivatagban. Tombolhat körülötted a káosz, te mégis nyugodt maradsz. Egyszer te is megtapasztalod, Darsha, és akkor majd megérted.

228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anoon Bondara · az Erő · Darsha Assant
Kada22>!

Valójában egyetlen Erő létezett csupán, ami fölötte állt az olyan kicsinyes fogalmaknak, mint pozitív és negatív, fekete és fehér, jó és gonosz. Az igazi különbség abban rejlett, hogy a Jedik számára az Erő a végcél volt, a Sitheknek a végcél elérésének eszköze.
A végcél pedig maga a Hatalom.

54. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: Végjáték
James Luceno: Darth Plagueis
Dan Simmons: Hyperion
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
Orson Scott Card: Ender árnyéka
James S. A. Corey: Kalibán háborúja