Darth ​Maul – A vadászó árnyék 45 csillagozás

Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék

Miután évekig az árnyékban lapult, Darth Sidious megteszi az első lépést gigászi tervében, hogy térdre kényszerítse a Köztársaságot. E terv kulcsát a Kereskedő Föderáció neimoidi vezetői képezik. Aztán az egyik neimoidi eltűnik, és Sidiousnak nincs szüksége az Erő támogatta ösztöneire, hogy árulást gyanítson. Megparancsolja tanítványának, Darth Maulnak, hogy vadássza le az árulót.
Csakhogy már elkésett. A titok egy információárus, Lorn Pavan kezébe kerül, s ez a tény őt teszi első számú célponttá Darth Maul listáján. És ekkor a Köztársaság fővárosának, Coruscantnak labirintusszerű sikátoraiban és csatornáiban Lorn összeakad Darsha Assanttal, egy Jedipadavannal, aki épp egy küldetésen jár, hogy kiérdemelje a lovagi címet. De hogyan is remélhetne győzelmet egy tapasztalatlan Jedi és egy átlagember, aki járatlan az Erő használatában, a galaxis leghalálosabb gyilkosa ellen?

Eredeti mű: Michael Reaves: Darth Maul: Shadow Hunter

>!
Lap-ics, Debrecen, 2002
320 oldal · ISBN: 9636791724 · Fordította: Dinya Tamás

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn · Mace Windu · Darth Maul · I-5YQ · Anoon Bondara · Darsha Assant · jedi · Lorn Pavan · Nute Gunray

Helyszínek népszerűség szerint

Jedi Templom · űr


Kedvencelte 8

Most olvassa 6

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
csartak MP
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék

Régebben jobban tetszett, de azért jó volt újraolvasni, ez most kellett. Darth Maul itt sem beszél sokat, (Igen, Mester) de a (sötét) gondolatvilágába betekintést nyerhetünk.

45 hozzászólás
>!
PAVideoStudio
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék

Nagyon jó könyv, izgalmas, a címszereplő és a többiek is közel kerülnek az olvasóhoz.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/zK7FQMyesxs

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd
———————————————————————————–
Szerk: 2015. augusztus 17.

Arra gondoltam, megkérem nagymamámat olvassa el a regényt, mivel kíváncsi voltam a véleményére. Nagymamámról annyit kell tudni, hogy annak idején, amikor bemutatták a mozikban az eredeti filmtrilógiát, akkor azokat látta csak A Birodalom visszavágot látta. A három filmből kb. a „lényeg” marad meg neki, hogy Luke, Han, Leia hercegnő a jók, Darth Vader a gonosz, Csubakka a szőrös, Yoda a barika, és a Halálcsillag. Szintén az én kérésemre olvasta el az Így készült a Baljós árnyak enciklopédiát, de a filmet nem látta, ahogy A klónok támadását és A Sith-ek bosszúját se. Most viszont végre egy hónap alatt befejezte ezt a regényt. A továbbiakban az ő véleményét olvashatjátok, amit bekezdésenként adott tudtomra.

„A leírások nagyon szépek, az író nagyon tud, de valahogy nem tudom elképzelni a helyszínt, ahol játszódik. Annyira szörnyű, hátborzongató, amikor Maul levágja, tönkreteszi a gyakorlódroidjait, remélem, hogy a későbbiekben megbánást tanúsít. Nem tudok haladni a könyvvel.

Annyira kár, hogy a tartalom ilyen durva, mivel Reaves gyönyörűen ír, fiatalkoromban faltam Mikszáthot, Jókait, az nekem való volt, de megértem, hogy te ezért rajongsz. Más ragad meg engem, mint téged, kihátrálok a kemény jelenetekből.

Darsha Assant Jedi tanítvány viselkedése nagyon tetszik. Szerintem pozitív hősként fog végigvonulni a regényen, viszont lehetséges, hogy muszáj lesz negatívot csinálni belőle. Még veszélyes helyzetekben is magabiztos, de lehet, hogy csak színlelte, amikor egy ilyen szituációban előre indult, de néhány lépés után már nem volt annyira bátor, mint az elindulásakor. Felzaklatott a durva jelenet, amikor a lány lábizmába belemélyesztette fogát egy acélpatkány. A hasonló durva gyilkolások is ilyen hatással vannak rám, egy időre félbehagyom az olvasást.

Darth Maul is pozitív szereplő számomra, tetszik. A névtelen droidokat nem szeretem, sokkal inkább a lírai hősöket. Mindig előttem van a Csillagok háborújának nyitójelenete, amikor a birodalmi csillagromboló feltűnik a maga apró részleteivel, pedig az elmúlt 30 évben sok élménnyel gazdagodtam. Maul egy nagyság, a nagyok érnek el sikereket, ők tudják az életüket végigharcolni. Az ő sorsát happyendnek képzelem el, nem ölheti meg valami idegen gonosz erő. Ez egész Star Wars életmű olyan líraian van leírva, Maulnak biztosan lesz családja, amikor az aktív élete befejeződik, kiöregszik, nem megy birodalmakat megszerezni békés, normális életet képzelek el neki bujkálás nélkül úgy, hogy nem kell visszaemlékeznie milyen sokat bántották és ő mennyit gyilkolt.

A könyv utolsó 10-20oldalát még egyszer el kellett olvasnom, mert nem hittem a szememnek annyira megrázó volt.
spoiler
Köszönöm, nagyon szép történet, még a hatása alatt vagyok.”

32 hozzászólás
>!
Hippoforaccus P
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék

Viszonylag drágán sikerült hozzájutnom ehhez a könyvhöz, de minden kredktjét megérte. Hangulatos, izgalmas olvasmány, fent tartja az ember érdeklődését. Azt nem mondom, hogy nem tudtam letenni, mert majd' két hetembe került elolvasni, de ez nem a könyv hibája.

>!
Andru P
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék

A baljós árnyak előtt úgy érzem, kellett ez a kis kiegészítés nekem, hogy teljesen értsem a történéseket.
Jobban megismertem Darth Mault, a gondolkodását és a törekvéseit.
Vak és makacs engedelmessége számomra meglepő. A „kettő szabályát” valahogy úgy értelmeztem eddig, hogy ha az egyik vágyakozik a hatalomra, az valahol azt is jelenti, hogy folyamatosan törekszik rá. Én azonban ezt nem látom nála. Mintha neki megfelelne ez a beosztása a világnak: tanítvány és az is marad. Még egy gondolatcsírában sem merült fel, hogy végezzen a mesterével, hogy ő lehessen a Mester. Vagy hogy bármikor is tervezne ilyet. Egyedül a Jedik elpusztítása jár a fejében, az mondjuk folyton :)

Ez a felismerés nekem valahogy más megvilágításba helyezte nekem a Sith rendet. Eddig valahogy azt feltételeztem, hogy az egyik folyton 'felfelé' tör, a másik meg a háta mögé nézeget. De nem. Érdekes. Nem is különböznek annyira a Jediktől, mint elsőre gondoltam volna?

Olvasás közbeni technikai észrevétel: a Tatuin tényleg a világ közepe volt? Annyiszor emlegetik a könyvben, hogy már-már úgy tűnik, mindenki ismeri ezt egyébként ismeretlen bolygót.

>!
kissakos I
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék

Úgy vagyok ezzel a kötettel mint Pély Barna az egyszeri tehetségkutatóssal: sajnos ez most nem jött át.

Darth Maul ugyebár a Baljós Árnyban tűnt fel, a film végén el is halálozott, de annyira erős karakter volt, hogy a LucasArts kénytelen volt reagálni a rajongói nyomásra és meg kellett jeleníteni a sith harcost máshol is. Elsőként Maul a Dark Sun című SW képregényben kapott komolyabb, önálló szerepet (ennek történéseire egyébként ez könyv folyamatosan visszautal, ami eléggé zavaró lehet annak akinek esetleg az angolul megjelent képregényről fogalma sincs), majd később a Klónok Háborúja rajzfilmsorozat vége felé lett „feltámasztva” de az azért kissé félresiklott és erőltetett vállalkozás volt.

De vissza a könyvhöz: igazából ez a regény-bár a fülszövege mást mond-semmit nem mond el Maulról, mint karakterről, ugyanaz a figura mint akit megismertünk: a nagy és erős Sith harcos akit Palpatine szenátor úgy rángat ahogyan akar. Nem tudjuk meg hogy ki ő, honnan jött mi motiválja, hogyan képződött ki, semmit. Gyakorlatilag ez egy regény egy Jedi padawanról, és egy informátorról, akik menekülnek a Sith elől, sokat megtudunk róluk, megszeretjük őket, és a végén meghalnak Maul által. Olyan felemás az egész, a könyv meg sem próbálja közelebb hozni a címben szereplő karaktert az emberhez. A ’90es évek kissé gagyira sikerült SW könyveire emlékeztet ez a darab engem. Mostanában amikor olyan könyvek jelennek meg mint a Halálcsillag, a Dart Bane trilógia, az ilyen típusú korai félrenyúlásokat inkább tegyük félre….

2 hozzászólás
>!
JohnnyB
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék

Nálam messze a legjobb Star Wars könyv. Darth Mault kicsit túl erősnek ábrázolja szerintem – legalábbis ahhoz képest, hogy később a Baljós Árnyak végén milyen „könnyen” végez vele Obi-Van – de nagyon tetszett!

2 hozzászólás
>!
Toto12
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék

Nagyon Jó könyv!
Igazi SW regény!
Maul megformálása fantasztikusan sikerült! Ajánlom!
Pörgős letehetetlen olvasmány!

>!
Bellatrissa
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék

Jobbra számítottam, azt reméltem, hogy sokkal több dolog derül ki Maulról. Az ő személye érdekelt volna, a története részletesebben, nem pedig egy újabb padawan, aki történetesen teljesen hidegen hagyott. Lorn sem hatott meg különösebben, egyedül I-5 volt érdemleges karakter. Valahogy az izgalom is alábbhagyott egy idő után, főleg azért, mert végig ugyanaz ment. Rövid harc kb. három mondatonként váltással, majd megszöktek Maul elől, egy darabig megint mászkáltak, és újra kezdődött előről. Szóval egy kicsit kevés volt nekem, hiányzott belőle valami plusz, valami újdonság, és sok-sok Maul jellemét kiegészítő apróság. Egyedül a végén volt egy kicsi csavar, ami jó volt. Még egy dolog zavart, az, hogy az író annyira próbálta a feszültséget növelni Sidious jeleneteinél, hogy számomra befuccsolt a dolog. Teljesen felesleges azt írogatni, hogy úúú, majd a Jedik hogy megszívják, méghozzá hamar, nagyon hamar, mert úgyis tudjuk, mi az eredeti sztori végkimenetele, és így ez egy csepp feszültséget sem keltett bennem olvasás közben. Inkább kicsit idegesítővé vált. Hamar. Nagyon hamar.

1 hozzászólás
>!
CoyoteStarrk
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék

Nagyon jó könyv. Jól bemutatja Darth Mault és a sötét oldalról is kitűnő jellemzést kapunk. Már a film alapján is kellemes karakternek tartottam a szótlan sith lovagot, de a könyv ad igazán jó bepillantást arról, hogy ki is ő.

>!
Trillian
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék

Nagyon jó könyv volt. A történet izgalmas és néhol fordulatos, és bár a befejezés – ha nem is pont úgy következett be ahogy vártam – elég egyértelmű volt már a könyv elején. A szerző stílusa nagyon tetszett, és jól bemutatta Coruscant alsóbb rétegét (a sikátorokat, szervízalagutakat…). A kis csapatot megkedveltem, főként Lorn vált számomra szimpatikussá (bár a könyv végére veszített belőle egy picit). Eleinte míg nem találkoztak, nem nagyon értettem hogy fog a történethez kapcsolódni Darsha, de végül jó szerepet kapott. Jó volt, hogy nem csak Dart Maulról szólt a történet, de az ő szála is érdekes volt. Kenobi viszont nem hiányzott volna nekem a történetből, nélküle is teljes lett volna a könyv. Remélem jó pár történetét olvashatom még a szerzőnek.


Népszerű idézetek

>!
csartak MP

Nincs érzelem, csak béke.
Nincs tagadás, csak tudás.
Nincs szenvedély, csak méltóság.
Nincs halál, csak az Erő.

165. oldal

4 hozzászólás
>!
csartak MP

Az űr a legtökéletesebb búvóhely.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: űr
>!
Saille P

– Jedi Kenobi!
– Igen?
– Egészen mostanáig még sosem volt szerencsém közületek valót munka közben látni. Amit ott fenn, a bárpultnál műveltél – minden Jedi ilyen jó?
Obi-van megtorpant és szembefordult Perhivel.
– Nem, nem mindenki.
A férfi láthatóan megkönnyebbült – a jókedve azonban gyorsan lelohadt, amikor Obi-van folytatta.
– Én még csak tanítvány vagyok. Még nem tettem le a Jedik próbáját. A mesterem sokkal képzettebb nálam. Azt hiszem gyakran okozok csalódast neki. A harci képességeim valószínüleg a legcsekélyebbek a Jedik között.
A padavan élvezettel figyelte, ahogy a gengszter alig láthatóan, de elsápad.

239. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

Nincs érzelem, csak béke.
Bondara mester azt tanította neki, hogy ez nem azt jelenti, hogy az embernek el kell fojtania az érzelmeit. „Az egyik dolog, ami a galaxis összes gondolkodó lényében közös, hogy vannak érzéseik. Mi is az érzelmek szülöttei vagyunk, alapvetően egészségtelen hátat fordítani ezeknek az érzelmeknek. Valaki érezhet például haragot anélkül, hogy a harag irányítaná a tetteit. Valaki gyászolhat anélkül, hogy megnyomorítaná a gyász. Az Erő békéje az a talapzat, amire az egész érzésrendszerünk épül.”

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anoon Bondara · az Erő · Darsha Assant · érzelem
>!
Bertwad

I-5 ránézett az alvó társára.
– Az evolúció mellékhajtásait kár volt intelligenciával felruházni – motyogta.

Kapcsolódó szócikkek: I-5YQ
>!
csartak MP

Nute Gunray dühösen félretolta a tányérját. A kedvence volt: üszögbogár lúgos váladékában pácolt fekete televénygomba, tökéletesen fűszerezve, éppen csak bimbózó spórákkal. Más esetben szagló- és izlelőcsomói már ilyen káprázatos gasztronómiai élmény gondolatára is remegtek volna a gyönyörtől. Most mégsem volt étvágya, mi több, azóta rá sem tudott nézni az ételre, amióta a Sith Lord legutóbb megjelent a hídon, és észrevette, hogy Hath Monchar hiányzik.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nute Gunray
10 hozzászólás
>!
Saille P

Az egyik legkorábbi emléke az volt, hogy elviszik a Jedi Templomhoz. Ő és Darth Sidious turistáknak álcázták magukat. A mestere olyan erővel bírt a sötét oldal felett, hogy az ellenségeik nem érezték meg a jelenlétüket, feltéve, hogy nem léptek be az épület kapuján. Ez amúgy sem lett volna lehetséges – a Templom nem fogadott látogatókat. Szinte az egész napot ott töltötték, és Darth Sidious megmutatta neki az érkező vagy távozó Jediket. Mault lenyűgözte az a tény, hogy ott állhat az ellenségeik közelében, hallgathatja, amint a mestere a végső bukásuk ígéretét suttogja a fülébe, ők pedig nem is sejtik, hogy miféle szörnyű sors vár rájuk.

180. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Maul · Darth Sidious · jedi · Jedi Templom
>!
Saille P

A szorult helyzetük ellenére Darsha még sosem érezte, hogy ennyire benne élne az Erőben. Belső békére lelt… nyugalomra . A logikus, racionális fele megállás nélkül emlékeztette, hogy halálos csapdába esett, de furcsamód nem foglalkozott vele. Egyedül az számított, hogy hárítsa a szörnyeteg támadásait, hagyja, hogy az Erő vezérelje a mozdulatait, hogy minél teljesebben átitatódjon vele. Akármilyen őrülten hangzott is a körülményeket tekintve, jól érezte magát. Sőt nem egyszerűen jól, remekül érezte magát.
Bondara mester megjósolta, hogy így lesz.
– Amikor eggyé válsz az Erővel – mondta neki egyszer –, olyan, mintha megszűnnél létezni. Mint szélcsend a viharban, harmatcsepp a sivatagban. Tombolhat körülötted a káosz, te mégis nyugodt maradsz. Egyszer te is megtapasztalod, Darsha, és akkor majd megérted.

228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anoon Bondara · az Erő · Darsha Assant
15 hozzászólás
>!
Bertwad

itt nem az a kérdés, hogy paranoid vagy-e, hanem az, hogy elég paranoid vagy-e.


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
Dan Simmons: Ílion
James Luceno: Darth Plagueis
Dan Simmons: Endymion
Frederik Pohl: Átjáró