A ​visszatérő 119 csillagozás

Michael Punke: A visszatérő

1823-ban ​a Rocky Mountain Fur Company prémvadászai a határvidék brutális életét élik. Hódokat csapdáznak, és nap mint nap szembe kell nézniük az őket fenyegető indián törzsekkel és a többi ellenséggel a prérin: a könyörtelen tájjal és annak teremtményeivel. Hugh Glass a társaság egyik legjobb embere, jól ismeri a határvidéket és profi nyomolvasó. Amikor azonban az egyik cserkelésen szemtől szembe kerül egy grizzlyvel, az rettenetesen szétmarcangolja, és senki sem számol azzal, hogy Glass túléli a támadást.
A társaság kapitánya két embert hátrahagy, hogy ápolják Glasst, mielőtt meghal, és gondoskodjanak arról, hogy a férfi tisztességesen el legyen temetve. Amikor a két férfi ehelyett magára hagyja, és elveszik mindenét, amivel megvédhetné magát, köztük értékes fegyverét és baltáját, Glasst már csak egy vágy hajtja előre a túlélés érdekében: a bosszú.
Glass sokkoló keménységgel és eltökéltséggel, mászva vág neki a több mint háromszáz mérföldes útnak a fel nem térképezett… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454689 · Fordította: Mátics Róbert
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633995129 · Fordította: Mátics Róbert
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454689 · Fordította: Mátics Róbert

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Hugh Glass · Dominique Cattoire · Kiowa Brazeau · Louis Cattoire "La Vierge" · Toussaint Charbonneau


Kedvencelte 8

Most olvassa 5

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 100

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Makai>!
Michael Punke: A visszatérő

Nagyon tetszett a könyv, attól függetlenül, hogy ennyire távol talán semmi sem áll tőlem. ( se vámpírok, se szex) Tipikus esete annak, hogy az ember, (jelenesetben én) mennyire kiléphet a komfortzónájából egy kihívás kedvéért (jelen esetben a sajátom miatt).
Annyira lekötött, és érdekes volt, hogy csak a vége után jutottak eszembe a tipikus problémáim, jó, de hogy wc-zett, jó, de hogy mosott hajat v fogat. Ezek nem voltak persze benne, de a lányagyamnak kellenek ezek az infók.
A filmet már láttam. Úgy jöttem ki a moziból, h Leo Oscar-ját biztosnak vettem, hát most újra meg kell majd néznem.
Tudom ajánlani jó szívvel, mert jól megírt jó könyv, és gyakorlatilag hihetetlen, h Glass mennyi mindenbe futott bele.

tmezo P>!
Michael Punke: A visszatérő

A Visszatérő a fantázia szülötte.”
Nem kell elfelejteni olvasás közben és akkor nem ér csalódás. Van igazság alapja, de nem az egész az. Ha ezt észben tartja az ember, irtó jó kalandregényt olvashat. Számomra izgalmas volt minden fejezete.
Persze a felépülés a medve támadásból egészen hihetetlen, de engem inkább az ragadott magával, amiket véghezvitt az út során. Ahogy feltalálta magát, és felszerelés nélkül szerzett élelmet, ahogy rejtőzött, ahogy napról napra élte az életét a vadonban. Voltak egészen gyomorforgató megoldások, de vitt magával a lendület, hogy megtudjam, hogyan lesz tovább, ha megmenekül és visszaér az erődbe.
Miután bosszútól fűtve újra elindul az árulók után, már egészen jó bőrben van. Társai is akadnak, akikekkel nem meglepő módon megint bajba kerülnek. És így megy ez egész addig míg vissza nem jut a csapatához.
Leleményes, rettentően talpraesett és minden szorult helyzetből sikeresen kiverekszi magát.
Jól szórakoztam. Tetszett a vad környezet, a fel-feltűnő indiánok, a nagy távolságok, az elszórtan kialakított erődök. Érdekes világ tárult a szemem elé. Izgalmas volt. Számomra maga a bosszúállás pillanata jelentőségét is vesztette, sokkal jobban drukkoltam azért, hogy élve kerüljön ki mindenhonnan.

Még utolsó sorban megjegyezném azt is, hogy nem kell a filmhez sem hasonlítani, hiszen millió oldalon leírták, hogy rengeteg helyen eltér. Én nem láttam, de ha meg is nézem, igyekszem elvonatkoztatni, hiszen a könyv sem teljes mértékben igaz.

2 hozzászólás
Nikymeria P>!
Michael Punke: A visszatérő

Huhh, valahogy nem teljesen erre számítottam.
A felét végigkínlódtam, mert nem érdekelt, hogy a bosszúállónk hogy nézi oldalakon keresztül a farkasokat és a bölényeket, csúszik, mászik, kínlódik egyik helyről a másikra. Értem én, hogy súlyos sérülései voltak és az lényeg. Értem én, hogy fáj, nem könnyű. Értem én, hogy én simán belehaltam volna. De azt nem értem, olvasás után sem, hogy a francba élte túl, hogy bírta ki azt a rengeteg kínt. Oké, bosszú. Rendben, legyen, ámen. De mindezek után, hogy felépült, túlélte fél Amerikát, mert körülötte mindenki elhullt, majd megtalálta akit keresett, nem lett semmi… Nem történik semmi, megszállja a szentlélek… ?????? Hát pont azt vártam, hogy a végén történjen már valami! Nem kaptam semmit. Becsaptak.
A prológus is vicces volt.
Az indiánokról is olvastam volna kicsit többet.
Nem. Nem igazán jött be. :/

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454689 · Fordította: Mátics Róbert
ggizi P>!
Michael Punke: A visszatérő

Nagyon jólesett ezt a könyvet olvasni. Pedig tele volt küzdéssel, nélkülözéssel, frusztrációval. Az a korrajz, ami a történetet körbeölelte, nagyon szíven ütött. Az indián népcsoportok még nem is olyan rég szabadon élték az életüket, a bölények hatalmas csordái rótták a prérit és a „civilizált” fehérek még nem igáztak le mindent és mindenkit. De már itt voltak, szőrmével kereskedtek és csak a haszonszerzés lebegett a szemük előtt. Ennek a közegnek jó kis kiegészítése volt Glass története, aki trapperként éli kalandos életét, prémvadász csapatával az indián területeken vadászva próbálnak kereskedésre szánt szőrmét gyűjteni. Nagyon veszélyes és kiszámíthatatlan életet élnek, amivel Glass is szembesül, mikor jön a grizzly. Hihetetlen erőket adott a férfinak a bosszúvágytól fűtött élni akarás. Azt nem tudom elképzelni, hogy ha a valóságban is ennyire súlyosak lettek volna Glass sérülései, akkor is sikerült volna felépülnie, de ez engem egyáltalán nem zavart olvasás közben. Jó érzéssel töltött el ez a fajta időutazás, még ha maga a történet nem is hozott kielégítő megnyugvást a végére.

2 hozzászólás
gab001 P>!
Michael Punke: A visszatérő

A borító szerintem nem túl szerencsés, az alapján valamilyen hegymászós kalandra gondoltam volna. Valahogy mégis elolvastam a fülszöveget, s rájöttem, hogy láttam a filmet, ami egyébként tetszett. Így kaptam kedvet az olvasáshoz. Szeretem azokat a történeteket, amelyek a túlélésről szólnak. Arról, hogy az ember igazából bármire képes, a lehetetlen sem lehet akadály. Attól pedig csak még érdekesebb lesz, ha megtörtént eseményekről van szó. Abban az időben járunk, amikor Amerika még egyáltalán nem hasonlított mostani önmagára. Amikor a fehér ember még csak próbálta megvetni a lábát az új kontinensen. Amikor az indián törzsek népesítették be. Amikor keményen meg kellett küzdeni a természettel. Ezúttal azonban nem a fehérember gyarlóságán van a hangsúly, sokkal inkább az életrevalóságán. Mindezt két ember történetén keresztül láthatjuk, akik között elkerülhetetlen az összecsapás. Nagyon tetszett a könyv, a stílus, a mondanivaló. Az utószó nagyon jó levezetés, amiben az író összefoglalja, hogy mi az, ami valóban megtörtént. Hihetetlen időutazás volt.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454689 · Fordította: Mátics Róbert
buzavirág>!
Michael Punke: A visszatérő

Nem gondoltam volna, hogy valaha egy indiános könyv a kezembe fog kerülni, és ráadásul tetszik is. Ez egy remek könyv, nem mellékesen pedig igaz történet alapján készült. Olvasása közben lenyűgözött Glass élni akarása, küzdelme, ahogy vette a nehezebbnél nehezebb akadályokat, egy olyan vidéken ahol az élet egy lyukas garast sem ér. Bámulatos kitartása valósággal feldobja az embert, és erőt merít a történetből. Szépen bemutatta az író ezt a kíméletlen tájat, szinte a bőrömön érzetem a hideget, a veszélyt. Olyan jó lett volna még egy kicsit többet olvasni az indiánokról, de itt egy bosszúra épül a történeti szál. Viszont nagyon csalódott vagyok a befejezés miatt, spoiler szerintem nem így kellett volna, aki olvassa megérti mire gondolok.

2 hozzászólás
ScarlettBlair P>!
Michael Punke: A visszatérő

Mondjuk nem csodálom, hogy az 1800-as években majdnem sikerült teljesen kiírtani a bölényeket, ha tizenegyet öltek meg csak azért, hogy csónakot készítsenek…
A filmet már olyan régen láttam, hogy semmi másra nem emlékeztem belőle, csak arra, hogy végig fáztam, és, hogy Leo nagyon szenvedett.
A könyv érdekes volt, még soha semmit nem olvastam az Egyesült Államok történelmének ezen időszakáról. Rossz érzés belegondolni, hogy alig 200 év alatt mennyi mindent sikerült tönkre tennünk… Az indiánokról szóló részek tetszettek, lehetett volna belőlük több is.
Azt viszont fel nem foghatom, valaki, hogy élhet túl ennyi mindent ??? Tudom, hogy nem minden egyes betű igaz a könyvben. Tudom, hogy fenntartásokkal kell kezelni, de azért na. Nyilván én -1 napot éltem volna túl még sebesülés nélkül is a vadonban, de ez az egész szinte már hihetetlen volt.
A történelmi jegyzetek érdekesek voltak, jó volt kicsit bővebben olvasni a karakterekről.

nagara>!
Michael Punke: A visszatérő

Érdekes történet, küzdelemről, kitartásról, bosszúról, ráadásul nem is kitaláció, hanem megtörtént esetet dolgoz fel. Sokáig olvastam, de egyáltalán nem találtam unalmasnak, csak néha pihentetni kellett. Néhol nagyon érzékletesen ír le dolgokat spoiler… ezektől szinte rosszul voltam. Mennyi mindennel meg kellett küzdenie, csoda, hogy túlélte… A végén másra számítottam, kicsit olyan befejezetlen érzésem van.
A filmet is láttam, ami jó(!), de a könyv sokkal jobban tetszett!

kratas P>!
Michael Punke: A visszatérő

Remek mesélőkéje van a szerzőnek, csak úgy vitt magával a történet. De a vége nem tetszett, valami nagyobb csattanót vártam.
Arra mindenesetre jó volt, hogy most megint erős vágyam támadt indiános történetek olvasására :) Winnetou készülj, jövök :)

10 hozzászólás
Reelka>!
Michael Punke: A visszatérő

Bevallom őszintén, hogy nem tudok valami sokat Amerikának erről az időszakáról, de lenyűgözött ennek a kornak a brutalitása, és persze maga Hugh Glass lelki és fizikai ereje is, amivel képes volt túlélni és leküzdeni minden akadályt, amit elé görgetett a sors. Félelmetes, hogy azok a csodaszép tájak váltak az ellenségévé, aminek ő maga akkora szakértője volt. Mindezek után természetesen a filmre is kíváncsi voltam. Ritka az a film, ami vissza tudja adni egy regény világát képi síkon is, de ez a film talán még felül is múlta. Ha Hugh Glass ma is élne, egész biztos, hogy szabadidejében Bear Gryllsnek adna túlélési tippeket :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 P>!

Meggyilkolták, de ő nem fog meghalni. Nem fog meghalni, erre megesküdött, élni fog azért, hogy megölje a gyilkosait.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hugh Glass
Kétezertizenhúsz>!

Hogyan menekülsz el valami elől, ami belülről jön?

238. oldal

tmezo P>!

– (…) senki nem olyan süket, mint az, aki nem akar hallani.

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kiowa Brazeau
tmezo P>!

A cserbenhagyás túl enyhe kifejezésnek tűnt az árulásuk leírására. A cserbenhagyás egy passzív cselekvés, elfutni valami elől, vagy hátrahagyni valamit.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: árulás · cserbenhagyás · Hugh Glass
tmezo P>!

Minden nap célja a másnap reggel.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hugh Glass
ScarlettBlair P>!

Oda és vissza, ide és oda, állandó mozgásban haladás nélkül (…)

72. oldal

tmezo P>!

– Ismerd a csillagokat, és mindig lesz iránytűd.

251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csillag · iránytű
Gulyás_Anita_>!

Ne tedd ezt! Ne nézz túlságosan előre! Minden nap célja a másnap reggel.

120. oldal

tmezo P>!

Bár a csapat, amit vezetett, elég szedett-vedett volt, Henry legalább abból a tényből elégedettséget meríthetett, hogy „kapitány”-nak szólították. Valójában persze Henry is tudta, hogy ez a cím csak trükk. (…) A címeknek kevés jelentőségük volt, ennek a birodalomnak a tapasztalat volt a fizetőeszköze.

25-26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Andrew Henry

Hasonló könyvek címkék alapján

James Fenimore Cooper: A préri
James Fenimore Cooper: Vadölő / Az utolsó mohikán
James Fenimore Cooper: Nyomkereső / Bőrharisnya
Dee Brown: Wounded Knee-nél temessétek el a szívem
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand
Karl May: Az Ezüst-tó kincse
Kenneth Roberts: Északnyugati átjáró
Iny Lorentz: Vad vidék
Zane Grey: A pioneerok
Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a prérin