Életadó ​ételeink 18 csillagozás

Túlélőkönyv fogyasztóknak
Michael Pollan: Életadó ételeink

„Fogyasszon ételeket. Ne túl sokat. Főleg növényeket.” – foglalja össze Michael Pollan a helyes táplálkozás legfontosabb szabályait. Ám arra is felhívja a figyelmünket, hogy a feladat korántsem olyan egyszerű, mint ahogy ezek alapján gondolnánk. Mit értünk pontosan „étel” alatt? Milyen élelmiszernek tekintett termékek nem tartoznak bele a legnagyobb jóindulattal sem ebbe a kategóriába? És hogyan fogyasszuk el a valódi ételeket ahhoz, hogy sokáig megőrizzük az egészségünket?

A táplálkozáskutatás témakörében Michael Pollan ma a világ egyik legelismertebb gondolkodója. Könyvei, amelyek az egészséges táplálkozás legkorszerűbb elméleteivel ismertetik meg az olvasókat, a világ számos országában kerültek a sikerlisták élére. Életadó ételeink című könyvét megdöbbent felvetései és hatékony, praktikus tanácsai mellett humoros stílusa teszi igazán élvezetes olvasmánnyá.

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010
240 oldal · ISBN: 9789633100288 · Fordította: Kelemen László

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

esőember>!
Michael Pollan: Életadó ételeink

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

Megdöbbentő, szemfelnyitó, tabudöngető tanulmány az „élelmiszeriparról”!
A nyers élelmiszerek egy ökoszisztematikus rendszert alkotnak, és erre mi, emberek jól megbolygattuk ezt a harmóniát azzal, hogy végtelen módon feldolgozzuk az élelmiszereink többségét!
Kissé amerikaias, de mi magyarok is „felnőttünk” hozzá, hisz elég csak végignézni a nagy hipermarketek fagyasztott árú részlegén, ahol egyre nagyobb a választék a „készételekből” és amely egyre csak bővül…
Sajnos igaz a könyvben leírt tézis: egyre többet eszünk, de nem „ételeket”, hanem kalóriákat. Ugye hogy így van, kedves Coca Cola és chips fogyasztók?
Kötelező olvasmánnyá tenném, ha megtehetném!

Papusz>!
Michael Pollan: Életadó ételeink

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

A másfél levont csillagból egy egész a fordításnak szól. (https://moly.hu/karcok/1223545)
Amúgy nem rossz, sok érdekes dolgot felvet, aminek mondjuk egy része józan paraszti ésszel is felfogható. Vagy éppen annyira amerikai, hogy görcsöl tőle az agyam: „Ön milyen gyakran enne sült hasábburgonyát, ha saját magának kellene meghámoznia, felszeletelnie és megsütnie, és utána rendet rakni a konyhában?”

3 hozzászólás
CS_David>!
Michael Pollan: Életadó ételeink

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

Örülök, mert Michael Pollannak hála kaptam egy nagyon pontos képet arról, hogy merre kell elindulni, ha célom az egészséges táplálkozás. Viszont szomorú is vagyok, mert ismét bebizonyosodott, hogy a fenti egy olyan dolog, amiért borzasztóan meg kell küzdeni. Át kell vágni dezinformációk tengerén, nem sajnálni pénzt, se időt, azért hogy végre igazi ételeket együnk. Az egészséges táplálkozásnak alapvető emberi jognak kéne lennie, ezzel szemben a dübörgő ételipar minden erejével törekszik arra, hogy elhomályosítsa a látásunk és elfogadtassa velünk, hogy az a szemét, amit lenyom a torkunkon, teljes értékű étel.

StAngela>!
Michael Pollan: Életadó ételeink

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

Megdöbbentően reális írás napjaink élelmiszeriparáról, az ételek feldolgozásáról és a boltok csábító marketingjéről! Lendületes kezdés után kicsit megcsappant a mondanivalója, de aztán az író újra rátalált a mondanivalója fonalára és sok hasznos tanáccsal szolgált olvasói (és nem kevésbé az amerikai állampolgárok) számára!
A borító is, a mondanivaló is tetszett. Sok új információval személy szerint nekem nem szolgált, de némiképp változtatott az élelmiszerekhez, ételekhez fűződő viszonyomon!
A franciákról és étkezési szokásaikról szóló részt pedig imádtam! :)

Moander>!
Michael Pollan: Életadó ételeink

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

Remek könyv, nem kimondottan nekünk szól(hiszen amerikai példák tömkelege van a könyvben), de ettől függetlenül érdemes lehet megfogadni a könyvben leírt tanácsokat. Nem akar semmiről sem meggyőzni, meghagyja a döntést nekünk, és ez így is van jól. Érdemes elolvasni, megéri.

Laikusként úgy gondolom, hogy az „egészséghez” erőfeszítéseket kell tenni. Minimalizálni v. nem fogyasztani cukrot (Cukor blues című könyvet érdemes elolvasni a témában), kerülni a fehér lisztet, minimalizálni v. nem fogyasztani alkoholt, kerülni az élelmiszereket (A leves hazudik című könyvből érdemes informálódni), sportolni, sok-sok zöldéget és gyümölcsöt fogyasztani, és én személy szerint szednék táplálékkiegészítőket is.

Lorien_Crow>!
Michael Pollan: Életadó ételeink

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

Az eleje érdekesen indult, aztán 100 oldalon át ugyanazon a témán pörgött az író. Ezt lehetett volna 20 oldalban is kifejteni, igaz akkor nem könyv lett volna ebből, hanem füzet. Rengeteg kutatási eredmény hivatkozás, stb. Ami miatt mégis megérte megvenni és átrágni magam rajta, hogy megértettem, mi a különbség teszkós és termelői paradicsom között, hogy miért nem mindegy, honnan származik a kaja amit megeszünk, és meggyőzött, hogy érdemes drágábban, minőségi ételt venni, enni.


Népszerű idézetek

esőember>!

A minőség helyett a mennyiséget hangsúlyozó étrend új teremtményt állított a világ színpadára: azt a furcsa emberi lényt, aki sikeresen elérte, hogy egyszerre legyen túlsúlyos és alultáplált.

128. oldal

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

esőember>!

Étkezhetünk élvezetből, a társaság miatt, családi és spirituális okból, de az étkezés kifejezheti a természetes világhoz való viszonyunkat vagy a személyes identitásunkat is.

16. oldal

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

esőember>!

Az a valami, amellyel manapság a babákat etetik, és amely „táplálkozási szempontból tökéletes”, még mindig nem ugyanazt nyújtja, amit az anyatej.

38. oldal

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

esőember>!

Az egyik kísérletben Rozin a „csokoládétorta” szót mutatta meg egy csoportnak, majd feljegyezte, milyen szavakra asszociáltak. A legtöbb amerikai alanynak a „bűntudat” szó jutott eszébe. Ha ezt Ön döbbenetesnek találja, akkor mit szól ahhoz, hogy a francia válaszolók többsége ugyanennél a feladatnál az „ünneplés” szóra asszociál?

87-88. oldal

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

esőember>!

Világos, hogy meg kellett fizetnünk az ipari termesztés vívmányainak az árát: sokkal több kalóriát tudunk előállítani egységnyi területen, de minden egyes kalória kisebb tápértékű, mint régebben.

127. oldal

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

Papusz>!

Amióta az emberek közösen fogyasztják el táplálékukat, a táplálkozás legalább annyira a kultúráról is szól, mint a biológiáról.

16. oldal, A szerző bevezetője (Nyitott Könyvműhely, 2010)

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

Kapcsolódó szócikkek: táplálkozás
Papusz>!

A 20. század elején létrejött egy fehérjeellenes mozgalom. Nagy táplálkozási guruk – John Harvey Kellog és Horace Fletcher (akikről később még megemlékezem) – heves támadásokat intéztek a fehérje emésztésre gyakorolt káros hatása ellen (állítólag a belekben mérgező baktériumok elterjedéséhez vezet), és a helyére felemelték a tisztább és sokkal egészségesebb szénhidrátot. Ennek a mozgalomnak a maradványa a reggelire fogyasztott müzli, amelynek az volt a stratégiai fontosságú feladata, hogy a nap első étkezéséből kiiktassa a fehérjéket.

36. oldal, A nutricionizmus meghatározása (Nyitott Künyvműhely, 2010)

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

Kapcsolódó szócikkek: fehérje · szénhidrát
Katan>!

Egy nemzeti kísérlet kellős közepén vagyunk, amely arról szól, hogyan kell belőni magunkat glükózzal.

120. oldal

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

esőember>!

A táplálék élvezete, esztétikai élménynek tekintése a gyengeség, erőtlenség és a divatmajomkodás jelképe lett.

62. oldal

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

esőember>!

Weston Price kitüntetett figyelmet szentelt annak a kérdésnek, hogy mivel táplálkoznak a számunkra táplálékforrást jelentő állatok. Összehasonlította azoknak a vajféleségeknek a vitamintartalmát, amelyeket legelőkön és téli száraztakarmányon tartott állatok tejéből készítettek. A legeltetett állatok sárgább vajában nemcsak több volt az A- és D-vitamin, hanem a pásztorkodó népek is egészségesebbek voltak.

106. oldal

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak


Hasonló könyvek címkék alapján

Joacim Lund: Szőröstül-bőröstül
Stephanie Bruneau: Méhek, mézek nagykönyve
Gyógyító ételek – Ártalmas ételek
Chen Zhen: A gyógyító kínai konyha
Lénárt Gitta: Lúgosítás élő ételekkel
Peter Glickman: Hatékony, kíméletes tisztítókúra mesterfokon
Patrick Holford: 30 napos zsírégető diéta
Christian Guth – Burkhard Hickisch: Zöldturmixok
Kayla Itsines: The Bikini Body
Richard F. Heller – Rachael F. Heller: Szénhidrátfüggők könyve