Nyolcvan ​nap alatt a Föld körül 13 csillagozás

Michael Palin: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Ma már nehéz lenne eldönteni, hogy Michael Palin Monty Pythonként vagy utazóként híresebb. Ami biztos, mindkét szerepkörében halhatatlan klasszikusok fűződnek a nevéhez. Ki ne ismerné a Gyaloggalopp-ot vagy a Brian életé-t. (Bizonyos életkor felett az idézni tudás is szinte kötelező.) Az udvariasságáról és utánozhatatlan humorérzékéről elhíresült komikus utazó karrierje akkor kezdődött, amikor 1988-ban Verne Phileas Foggjának nyomdokaiban a BBC stábjával 80 napos világ körüli túrára indult. Kalandjai az egyik legismertebb és a televíziókban legtöbbet vetített utazó-sorozattá váltak, és a sikeren felbuzdulva a brit állami tévé újabb és újabb utakra küldte a középkorú Palint. A Nyolcvan nap alatt a Föld körül után a Sarkig tárt sorozat következett, az Északi-sarktól a Déli-pólusig, aztán az Utazás a Csendes-óceán körül, majd a Hemingway nyomában. 2002-ben jött A Szaharában Michael Palinnel és 2004-ben pedig a Himalája.

Eredeti megjelenés éve: 1989

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2005
234 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639526835 · Fordította: Kövesdi Miklós Gábor

Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Balázs_Erőss
Michael Palin: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Ha azt hiszed, hogy a világ összement, akkor csak a nézőpontodon kell változtatnod. Például utazz úgy, hogy nem használsz repülőgépet, és meg fogsz lepődni! Kellemes kis útinapló egy 80 napos őrületről. A teljes élményhez/képehez azért sokat hozzáad a sorozat, mert Palin szinte tényleg csak a saját élményeiről, benyomásairól ír. Bár szeretek utazni, ezt és így meghagyom neki. Jót mulattam, ez tény, hamarosan nekikezdek a következő könyvének is. „But now, something completly different!”

>!
márti
Michael Palin: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Igazán kedvelem Michael Palin könyveit, de ez nem tetszett annyira, mint például a Szahara vagy a Himalája. Valóban nagy vállakozás lehetett végigkövetni Verne hősének útvonalát, és nyolcvan nap alatt körbeutazni a Földet, de ez a rohanás a hajótól a vonatig, a vonattól a hajóig nem volt annyira szórakoztató. Szerencsére volt néhány város, ahol körülnézett, úgyhogy végülis 4 csillag, de vannak Mr. Palinnek izgalmasabb kalandjai is.

5 hozzászólás
>!
liivia
Michael Palin: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Kevésbé jó, mint a film (valószínűleg a könyv csak a forgatás mellékterméke), de napozós, nyaralós könyvnek kiváló (fej legyen végig a napernyő alatt és jó ha a környezetünk előre tudja, hogy a hirtelen, de elhúzódó röhögések miatt sem kell orvost hívni). Fél csillag levonás: igazán lehetett volna még több poén a könyvben…

>!
GergelyBerni 
Michael Palin: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Korábban láttam az utazásról szóló sorozatot is a TV-ben, nagyon szórakoztató volt az is és ez a könyv is.

>!
BridgeOlvas I
Michael Palin: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

A sorozat abszolút tökéletes, de a Mr Palin úti jegyzeteiből megjelent könyv is legalább olyan szórakoztató. Az első könyv, amit Michael Palintől olvastam, és ami megszerettette velem, a lelkes nemutazóval, az útirajzokat. Sőt, kezdem azt hinni, hogy talán még magát az utazást is…


Népszerű idézetek

>!
GergelyBerni 

Az esti étkezés közepén bizarr bejelentést tesznek: – Kérjük, senki ne felejtse el, hogy holnap ismét hétfő lesz.

180. oldal, 58. nap: november 21.

>!
liivia

Másfél-két méteres hullámok csapkodnak, a déli szél jóvoltából pedig jobbra-balra hánykolódunk, mintha a hajóorr liftezése nem volna elég. Van néhány hányinger elleni tapaszunk, amit a fül mögé kell ragasztani. Egy scopolamin nevű vegyszer szivárog belőle a szervezetünkbe, megelőzve az émelygést. Mindeni kipróbálja, amitől úgy nézünk ki, mint valami új vallás bevatottjai.

73. oldal [Gabo, 2005]

>!
liivia

Minden utas leginkább a cserkészektől retteg. Talán a sok csomókötéssel és tűzcsiholással töltött óra teszi ennyire ingerlékennyé őket, de az ő viselkedésükhöz képest Attila a hun egy kedves nővér.

210. oldal [Gabo, 2005]


Hasonló könyvek címkék alapján

Eric Idle: A Mohó Gazember naplója
William Golding: Beavatás
Daniel Defoe: Körutazások Nagy-Britannia szigetén
Adrian Plass: Egy kegyes kétbalkezes naplója
Adrian Plass: Kegyes kétbalkezes visszatér
Elias Canetti: Feljegyzések
A. Rendle Short: Müller György naplójából
John Wesley: Parókiám az egész világ
Nick Hornby: Vájtfülűek brancsa
Tim Collins: Egy vagány vámpír újabb naplója