Okos ​belek 25 csillagozás

Az egészséges bélflórához vezető étrend
Michael Mosley: Okos belek

Az Okos belek tele van finom, gyógyító receptekkel, menüsorokkal, listákkal és tippekkel – az összes módszerrel, amire szükség lehet, hogy átalakítsuk az emésztésünket, és örökre megváltoztassuk az étkezési szokásainkat.
Ebben az úttörő írásban dr. Mosley felfedezőútra visz minket a bélrendszerbe, és megmutatja, hogyan irtották ki a gyorsételek és a túlzásba vitt antibiotikumok a „jó” bélbaktériumokat – ami az allergiák, az ételintoleranciák és az elhízás modern kori járványához vezetett.
A beleink döbbenetesen okosak. Sok millió neuront tartalmaznak – annyit, amennyit egy macska agya –, és otthont adnak a mikrobiomnak, a mikrobák seregeinek, amelyek hatással vannak a hangulatunkra, a testsúlyunkra és az immunrendszerünkre.
Dr. Mosley a helyére tesz mindent, a prebiotikumoktól a probiotikumokig, az erjesztett ételektől a böjtölésig, és tudományosan bizonyított módszereket mutat arra, hogyan tartsuk kordában az étvágyunkat, és hogyan javítsuk a hangulatunkat.

Eredeti cím: The Clever Guts Diet

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
GABO, Budapest, 2018
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634066088 · Fordította: Czibik Márta

Enciklopédia 7


Most olvassa 6

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

vargajudit P>!
Michael Mosley: Okos belek

Michael Mosley: Okos belek Az egészséges bélflórához vezető étrend

A lét bélflóra határozza meg a tudatot.
A tudat bélflóra határozza meg a létet.
Madarat tolláról, embert barátjáról bélflórájáról.
Mutasd a bélflórád, megmondom ki vagy!
Ki mint veti ágyát gondozza bélflóráját, úgy alussza álmát.
Ép testben bélflórában ép lélek.
A szem bélflóra a lélek tükre.
Ismerd meg önmagad a bélflórádat!

A legújabb kutatási eredmények alapján sok bevett közhelyet kell majd átgondolnunk, az orvosoknak, dietetikusoknak, pszichológusoknak, pedagógusoknak pedig előbb-utóbb újra kell majd értelmezniük a korábban tanultakat a bélflóra tükrében.

1 hozzászólás
viharmacska>!
Michael Mosley: Okos belek

Michael Mosley: Okos belek Az egészséges bélflórához vezető étrend

Kétszer is leírja, hogy egy ember beleiben annyi idegsejt van, mint egy macska agyában, nagyon tetszik neki ez a tény, majd jól orron lesz karmolva, nekem meg az fog tetszeni. =)
Örülök, hogy elolvastam, ha meg is vettem volna, azt már sajnálnám. Sij az önismétlés, sok az önreklám, könyvet kölcsönöztem ki, nem fogalomirányító táblát, melyik weboldalhoz forduljak.
Azért majd ha ráérek, jól megrémülök, mi lesz a bélflórámmal, ha nem eszem meg mindent, amit eddig sem evett senki az utóbbi tízezer évet leszámítva :D

SzVera>!
Michael Mosley: Okos belek

Michael Mosley: Okos belek Az egészséges bélflórához vezető étrend

Kicsit másra számítottam.
Pozitívum: kaptam olyan ismereteket, amelyeket eddig nem tudtam és ennek tükrében az eddig némileg egészségesnek gondolt étkezésemet át kell gondoljam. Illetve a könyv végén találtam olyan recepteket, amelyeket ki fogok próbálni.
Negatívum: öncélú marketing, az író korábbi könyveinek hírverése, nekem nem volt szimpatikus. És az unalomig olvasott – ha további információt szeretne megismerni, keresse fel a www…….. weboldalt. Bizonyos dolgokat jobban szerettem volna a könyvben elolvasni, pl. a többkomponensű probiotikumokat, elvégre ezért vettem meg a könyvet.
Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam.

piratEmus>!
Michael Mosley: Okos belek

Michael Mosley: Okos belek Az egészséges bélflórához vezető étrend

A könyv tanulsága, hogy mindenkinek más a mikrobiomja, szóval próbálgasd mi esik jól és mi nem. Kár, hogy ajánlásaiban nem tesz különbséget a súlyos bélrendszeri problémával rendelkezők és nem rendelkezők között, így a könyv nem nagyobb segítség a tisztánlátásban egy átlagembernek bármilyen kattintásvadász oldal cikkénél. Bár mondjuk én nem nagyon fogadnék meg étkezési tanácsot olyan orvostól aki nem is praktizál, hanem műsorvezető volt gyakorlatilag mióta megszerezte a diplomáját aki a legfontosabb állításait barátok és kollégák személyes történeteire, valamint 10-20 önkéntessel végzett kutatásokra alapozza. Ki csinál már ilyet? A második részben viszont kiváló receptek vannak.

Ibolya_Márkus>!
Michael Mosley: Okos belek

Michael Mosley: Okos belek Az egészséges bélflórához vezető étrend

Szerintem nagyon hasznos könyv, tele információval, mindezt olvasmányos formában.
Nem garantálom, hogy minden tanácsát megfogadnám, de biztosan lesz olyan étel vagy étkezési szokás, amit belecsempészek a hétköznapjaimba ebből a könyvből.


Népszerű idézetek

Rocketdog>!

Nem mindegyik sajt tartalmaz élő baktériumot, a feldolgozott sajtokban pedig gyakorlatilag egyáltalán nincsen. Fontos az élő, aktív kultúra feliratot megkeresni a címkén. Jelentős számú „jó” baktériumot találhatunk a goudában, a mozzarellában, a cheddarban és a túróban, illetve a kéksajtban, például a rokfortban, bár el kell olvasni a címkéjüket a biztonság kedvéért.
[…] A feta gazdag a Lactobacillus plantarum baktériumban, amely gyulladáscsökkentő anyagokat termel.

130. oldal

Michael Mosley: Okos belek Az egészséges bélflórához vezető étrend

Kapcsolódó szócikkek: cheddar sajt · feta sajt · gouda sajt · mozzarella · sajt · túró
Rocketdog>!

Tim Spector […] hozzám hasonlóan ő is nagy rajongója a mediterrán étrendnek. „Ez az egyetlen diéta, amely bizonyítottan jó tesz az egészségnek – mondja. – A diók, magok, étcsokoládé, vörösbor, olívaolaj, zöldségek, például póré, fokhagyma és vöröshagyma, mind tele vannak olyan vegyületekkel, amelyeket a mikrobák imádnak. Fogyasztanunk kellene több erjesztett ételt is, például élőflórás joghurtot, kimcshit, savanyú káposztát és kefírt.” […] Valójában az egyetlen diéta, amivel Tim egyetért, az időszakos böjt, lehetőleg magas rostbevitel mellett. „Tetszik az 5:2 program, mivel az élelmiszer-bevitel változatos marad.”

154. oldal

Michael Mosley: Okos belek Az egészséges bélflórához vezető étrend

Kapcsolódó szócikkek: fokhagyma

Hasonló könyvek címkék alapján

Kayla Itsines: The Bikini Body
Amy Ramos: A teljes ketogén diéta kezdőknek
David Perlmutter – Kristin Loberg: Gabonaagy
Gyógyító ételek – Ártalmas ételek
Gary Taubes: Miért hízunk el?
Stephanie Bruneau: Méhek, mézek nagykönyve
Demeter Györgyi Csilla (szerk.): Étkezz egészségesen!
Lénárt Gitta: Lúgosítás élő ételekkel
Christian Guth – Burkhard Hickisch: Zöldturmixok
Szilágyi Ágnes – Hunyadvári Lászlóné: Az egészséges életmód étrendje