Peaceful ​közlegény 36 csillagozás

Michael Morpurgo: Peaceful közlegény

Az egyik legkedveltebb és legismertebb angol ifjúsági író új kötete valós történelmi alapokon nyugszik.
Az első világháború alatt a brit hadvezetés több száz fiatalt végeztetett ki parancsmegtagadás miatt, miközben sohasem vizsgálták ki a körülményeket. Tizenéveseket küldtek a tűzvonalba és a lövészárkokba, ráadásul a kíméletlen bánásmód és fenyegetés gyakran nagyobb veszélyt jelentett a besorozottakra, mint maga a harctéri pokol. A brit kormány azóta sem hajlandó semmiféle posztumusz rehabilitációra

Eredeti mű: Michael Morpurgo: Private Peaceful

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Móra, Budapest, 2005
170 oldal · ISBN: 9631180158 · Fordította: Nagy Nóra

Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
Michael Morpurgo: Peaceful közlegény

Rövid, egyszerű, nagyon jól megírt történet. Egy ifjúsági könyv az első világháborúról – eddigi olvasmányaim során nem emlékszem, hogy találkoztam volna ilyennel. Tetszett a vidéki Anglia bemutatása is, a másik oldalról, nem a kastélyok, udvarházak, lelkészházak gyerekeinek, fiataljainak élete.
Szép, szomorú, igazságtalan. Mert nem elég a háború borzalma, jön hozzá még a kegyetlenkedés a saját oldalról is, persze megfellebbezhetetlen igazságok nevében…

3 hozzászólás
>!
Netti_10
Michael Morpurgo: Peaceful közlegény

Minden háborús regény elolvasása után napokig nem térek magamhoz a szörnyűségek miatt. A rengeteg értelmetlen halál, a hátrahagyott családok, igazságtalanságok, elkerülhető végzetek. És mégis miért? Megrázó volt olvasni Charlie történetét, pedig nem az ő szemszögéből látjuk, nem ő a főszereplőnk. Saját országa, saját felettese mondja ki rá az igazságtalan ítéletet. Egy újabb értelmetlen halál. Elkeserítő és dühítő.
A könyv első része is tetszett, a gyermekkor és a körülmények. Big Joe a kedvenc, a sérült, fogyatékos gyermek tele igaz szeretettel. Bertha halála…. annyira sajnáltam. Miért kellett meghalniuk?! Az édesanya, aki példakép. Ennyi minden ilyen rövid történetben és pont ezért egy remekmű. Sajnos a mai fiatalság már nem olvas ilyen ifjúsági könyveket.

>!
Melia
Michael Morpurgo: Peaceful közlegény

Bár nem túl hosszú a történet, de még is benne van minden. Megismerhetjük Tommo majdnem felhőtlen gyermekkorát, és aztán azt is, ahogy a háború véget vet mindennek.

>!
Zsófi_és_Bea P
Michael Morpurgo: Peaceful közlegény

Ez a könyv, bár ifjúsági regény, tisztelgés az első világháború katonái előtt. A történetet Thomas Peaceful „meséli el” nekünk. Elmeséli gyerekkorát, bemutatja családját, édesanyját, aki mindig kiáll a gyermekeiért, Charliet, imádott bátyját, megismerhetjük Big Joe-t, Mollyt, Farkas nagymamát, az Ezredest és a „Narancs és citrom”-ot. :) Bár nem volt könnyű életük, egymás iránti szeretetük és összetartásuk segítségével minden nehézséget legyőztek. Boldog kis család voltak, a vidéki Angliában, amikor egyszercsak jött a háború.
Charlie és Thomas bevonult katonának, Thomas még nem volt 16 éves, de a sorozóbizottságot nem is érdekelte ez különösebben, elhitték, hogy már a 17-et is betöltötte. Egymás iránti szeretetük segítette őket a kemény, embertelen kiképzés során, majd a háború borzalmai közepette.
Méltánytalanul sokáig várattam ezt a könyvet az olvasásra váró könyvek között, most már nem is értem miért. Nagyon szeretetreméltó szereplőkkel (egy-két gonosz azért itt is van), családi összetartással, szeretettel és a háború értelmetlenségével találkoztam benne. Szép történet, a maga szomorúságával és az élet igazságtalanságával.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2015/07/michael-morpurgo-p…

>!
Ibanez P
Michael Morpurgo: Peaceful közlegény

Rövid, velős kis történet, bár megvallom a fülszöveg alapján azt vártam, még jobban ki lesz hegyezve a bánásmódra és a kegyetlenségre. De ugye ez egy ifjúsági regény, amit hajlamos voltam olvasás közben elfeledni és „drámaibb” megfogalmazást és mozzanatokat várni.

>!
MissTimon
Michael Morpurgo: Peaceful közlegény

Úgy, de úgy megkínzott ez a könyv! Talán jobb is, hogy nem hosszabb.

>!
Ildikó_Nagy_2 P
Michael Morpurgo: Peaceful közlegény

Ah, de jó kis könyv volt. El sem olvastam a fülszöveget, csak most látom, hogy ez ifjúsági regény. Rövid kis történet, a háború összes borzalmával, egy szeretetben élő család hétköznapjairól, amíg a háború közbe nem szól és elválasztja őket egymástól. Köszi @Brigitta_Barkóczi, hogy kölcsönadtad. Kötelező olvasmány lehetne belőle!

1 hozzászólás
>!
csend_zenésze
Michael Morpurgo: Peaceful közlegény

A rövidsége miatt nagyon szuper ifjúsági regény, de a témája sokkal több – nevettem, sírtam, miközben olvastam. De főleg sírtam. (Csak ne lett volna ilyen rövid.)

>!
Jesper_Olsen
Michael Morpurgo: Peaceful közlegény

Talán nem szégyen bevallanom, hogy megkönnyeztem a végét (ez elég ritkán fordul elő olvasás közben, inkább filmeknél). Ez 'kicsit' több, mint ifjúsági regény.


Népszerű idézetek

>!
Jesper_Olsen

Anyánk nagynénje volt, de mindig megkövetelte, hogy „Nagymamá”-nak szólítsuk, mert úgy hitte, a Nagynéni megszólítás öreg és bogaras asszonyokat illet, amilyen pedig ő is volt.

28. oldal

>!
ppeva P

Nem tudom, Farkas Nagymama hogyan jött rá, de amikor néhány nappal később hazaértünk az iskolából, Big Joe a szobája padlóján ült, és keservesen zokogott. A háta mögött üres volt a fiók. Farkas Nagymama beviharzott, és közölte, hogy nem tűr meg semmilyen undorító állatot a házában. És hogy Big Joe be ne hozhassa a többi kedvencét, mindegyiket kidobta: a kuszmát, a két gyíkot és a tüskésdisznót is. Big Joe állatcsaládját kiirtották, neki meg a szíve szakadt.

35. oldal

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
William Nicholson: Lángoló szél
Richard Adams: Gesztenye, a honalapító
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Diana Wynne Jones: Az égi palota
Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói
Joss Stirling: Storm és Stone
Gerald Durrell: A részeg erdő
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó