Flamingó ​fiú 71 csillagozás

Michael Morpurgo: Flamingó fiú

A történet a dél-franciaországi Camargue egyedülállóan különleges vidékén játszódik a második világháború idején. A sós síkságok és flamingók között, a szülei farmján él egy autista kisfiú. Sok mindent nem ért, azt viszont tudja, hogy kell meggyógyítani az állatokat. Szereti a rendszerességet és a zenét: minden héten kimegy a piacra az édesanyjával, hogy a város körhintáján felülhessen a kedvenc lovára.

Ám egy nap bevonulnak a felfegyverzett németek, és elfoglalják a várost. A szeretett körhinta megrongálódik, a lovak és díszek széttörnek, és már semmi sem lesz ugyanolyan. Aztán, az egyre inkább széthulló világ jelképeként, az egyik katona beállít a farmra, kezében egy sérült flamingófiókával – egy ágyú sebesítette meg, és a fiú az egyetlen esélye a gyógyulásra.

Ám a németek között van egy kedves tizedes, aki talán meg tudja javítani mindazt, ami tönkrement – és együtt talán az egész várost rendbe tudják hozni…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2018
256 oldal · ISBN: 9789634991038 · Fordította: Ipacs Tibor
>!
Maxim, Szeged, 2018
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632619781 · Fordította: Ipacs Tibor

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Kezia


Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Málnika P
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

”…próbálom megérteni, hogy a remény mikor válik hitté, és mi a hit remény nélkül.

A Flamingó fiú ereje a maga egyszerűségében rejlik, egy hihetetlenül szép és példamutató történetet tár elénk. Az emberi gonoszsággal, igazságtalansággal szemben a mély tisztaságot jelképezi a körhinta, a flamingók, és természetesen Lorenzo, Kezia, de még Tize is. Nem az számít, hogy ki roma, ki zsidó, vagy éppen autista, mindannyian, egytől egyig emberek vagyunk. Kezia szépen folydogáló visszaemlékezése ugyanis nemcsak a gyerekkorukra és a második világháború rémséges idejére tekint vissza, nagy hangsúlyt kap a másság gyúnyolása, kirekesztése, elkülönítése is. Ugyanakkor a bizalom, a szeretet, a remény és a hit mindvégig fáklyaként lobognak, megmelengetve az olvasó szívét. A többszörösen körbeérő történet pedig nagyszerűen zárja a regényt.

6 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

Michael Morpurgo neve számomra garanciát jelent egy kellemes olvasásélményre, eddig minden könyve nagyon a szívembe lopta magát.
Szép történet másságról, szeretetről, tiszteletről, hitről, reményről, az állatok szeretetéről a háború időszakában.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/03/folti-colin-flami…

5 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

„…sose felejtsd el: minden okkal történik, a felhőkön túl ott a kék ég, a szomorúságon túl pedig mindig ott az öröm!”

Ismét egy új történet lopta be magát a szívembe, és került a „legleg” könyvek közé.
Olvassátok!
@brigi11, köszönöm, hogy te is megerősítettél abban, hogy kell nekem ez a könyv! *-*

8 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Makai
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

„Sírj csak, amennyit csak akarsz! De sose felejtsd el: minden okkal történik, a felhőkön túl ott a kék ég, a szomorúságon túl pedig mindig ott az öröm!”

De jó volt!
De imádtam!
Különösen a hangulata fogott meg!
Azért választottam ezt a könyvet, mert a Vadlevendulát nemrég fejeztem be, és kb ugyanott játszódik, és kb ugyanakkor.
Be kell valljam, ez a vonal nekem nagyon bejött.
Azzal indítottam, h megnéztem a térképen, hol is van ez a Camargue, nyilván leesett az állam, mert a legközelebbi nagyváros Montpellier, ahol gyerekkoromban egy egész nyarat töltöttem. Próbáltam visszaemlékezni, h rémlenek-e flamingók, de szerintem csak a neten látott képek ugranak be, nem valós emlék.
Aztán eljutottunk a dalhoz, Sur le Pont d’Avignon, konkrétan elsírtam magam a gyerekkori emléken, az egyetlen dal, amit harminc évvel késôbb is tudok. Aztán, hogy haladt a történet, és ôk is mindig ezt énekelték, felmerült bennem, h lehet, h csak azért emlékszem én is csak egy dalra, mert lehet, h mi is mindig csak ezt énekeltük.
Nagyon nagy élmény volt! Örülök, h ezt a könyvet választottam!

>!
Kókuszka P
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

A könyv különlegessége, hogy a rideg valóságot, a német megszállást, a kiközösítést ifjúsági irodalomként, megszelídített formában kapjuk. A barátságra épül és a bizalomról, elfogadásról, szeretetről, reményről szól. A flamingó fiú autista, beszéde, mozgása elfedi igazi énjét, holott intenzív érzésvilággal rendelkezik, számára fontos az állandóság, a hűség, a ragaszkodás, a feltétel nélküli szeretet. Kézia roma lány, aki nem érti miért más, mint társai, miért bántják, miért viszik el szüleit. Ugyanakkor a német egyenruha alatt is lehet érző szív, hisz ő is csak férj és apa. A roma család tönkrement és újjáépített körhintája pedig jelképezi a reményt, hogy összefogással képesek vagyunk legyőzni a nehézségeket. Mindezt az író a szeretet nyelvén, karakterek sokszínűségével idézi meg.

2 hozzászólás
>!
Sippancs P
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

”Szállj, flamingó, szállj!”

Rengeteg gombóc van ebben a könyvben. Gombócot érzel a II. világháború miatt. Gombócot érzel Lorenzo miatt. Nyeled a gombócokat az igazságtalanság miatt. Aztán vannak örömgombócok is, amikor a meghatottságtól nehéz a nyelés. És egy rakat gombóc a flamingók miatt, a körhinta miatt, a bizalom miatt és a sárkányok miatt. Na meg persze Tize… miatta a végén nem csak gombócok vannak, hanem könnycseppek is.

Szeretném, ha most, ebben a pillanatban megállna az idő. Ha még őrizhetném ezt az érzést, ha még enyém lenne a történet, ha még minden porcikámat átjárná ez a keserédes csoda…

10 hozzászólás
>!
BeliczaiMKata P
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

Lorenzo és Kezia különleges barátságáról, flamingókról, körhintáról, becsületről, barátságról, és egy kicsit a második világháborúról olvashattunk. Nekem személy szerint a tizedes volt a kedvencem.
Második olvasásom az írótól, és kijelenthetem, hogy szépen ír, kedvesek a történetei, de nem lesz kedvencem.

>!
Ibanez MP
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

Michael Morpurgo nevéről elsősorban a Hadak útján című könyv és film ugorhat be az olvasóknak, ugyanakkor az is, hogy könyvei a fiatalsághoz szólnak és mindegyikbe fontos, de a történetbe lazán, élvezhető és könnyen értelmezhető módon megjelenő tanulságot sző be. Az ifjú szereplők általában megpróbáltatásokon esnek át, sorsukban megjelenik a kirekesztettség, a háború, a bátorság, s az, hogy nem minden ellenség szükségszerűen gonosz is.

Új könyvében, a Flamingo fiú-ban ismét háborús közegbe kerülünk, igaz, nem a lövészárkok hidegébe, hanem Dél-Franciaország Camargue nevű vidékére, ahol a második világháború java részét a lakosság viszonylagos békében élhette meg. Megható, csodálatos történetet, amely nem csak ifjúságnak, de felnőtteknek is bátran ajánlható. Összetartás, szeretet, az állatok védelme, a „mások” elfogadása, igazságos és bátor cselekvés a fontos pillanatokban, a bizalom megadásának nehézsége, mindez megtalálható a könyvben… Bővebben itt:

https://kulturpara.blog.hu/2019/05/17/szallj_flamingo_s…

1 hozzászólás
>!
Papírra_vetett_gondolataim
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

A gyönyörű borító mellett első dolgom kiemelni a flamingós illusztrációkat a kötetben, ami minden fejezet előtt volt. Számomra ez a kis apróság is sokat emelt az olvasmányélményemen. A történet lassan folyó, de érdekes volt, a szereplők valóságosak, az autista kisfiú ábrázolása és gondolatainak bemutatása pedig hiteles. Számomra ez egy igazán jó olvasás volt, és örülök, hogy ez a kötet a kezembe került.

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/08/a…

2 hozzászólás
>!
K_A_Hikari
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

„Csak le kell győznünk az előttünk tornyosuló nehézségeket és problémákat, majd szépen haladni.”
Ezt a történetet nem a háború, de még csak nem is a szereplők viszik el a hátukon, hanem az érzelmek. Ritkán kerül a kezembe olyan történet, ami ennyire szépen ír szeretetről, bizalomról, hűségről.
Egy másik ország teljesen más évei repített arra a néhány órára, amíg olvastam, ennek pedig örültem, kell néha a kikapcsolódás.
Nem okozott átütő imádatot, bevallom, annyira emlékezetes olvasmány se lett, de amíg tartott, addig jó volt.

Blogbejegyzés: http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2020/01/michael-morp…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Tóth_Orsolya_3 P

…sose felejtsd el: minden okkal történik, a felhőkön túl ott a kék ég, a szomorúságon túl pedig mindig ott az öröm!

105. oldal

2 hozzászólás
>!
Málnika P

De a való életben ritkán élnek boldogan, amíg meg nem halnak.

111. oldal, 14. fejezet

>!
Sippancs P

– Vincent, az életünkben oly sok minden csak véletlenül alakul úgy, ahogy – mi ezt franciául le hasard-nak nevezzük. Az, hogy mikor, milyen családba születünk, és hogy hol élünk, minden véletlen.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kezia
>!
Tóth_Orsolya_3 P

…még mindig próbálom megérteni, hogy a remény mikor válik hitté, és mi a hit remény nélkül.

214. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kezia
>!
Sippancs P

Nem felejted el azokat a történeteket és embereket, akik megváltoztatják az életed.

10. oldal

>!
Sippancs P

– (…) Gyakran az a legjobb, ha az ember megosztja a szomorúságot, nem?

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szomorúság
>!
Elena_Volkova

Nem felejted el azokat a történeteket és embereket, akik megváltoztatják az életedet.

10. oldal

>!
K_A_Hikari

Azt hiszem, ez a legfontosabb, amit tehetünk – hogy boldoggá tesszük a gyermekeinket.

141. oldal

>!
K_A_Hikari

Van az alvás és az ébrenlét között egy időszak, amikor a legintenzívebbek és a legvalóságosabbak az álmok, mégpedig annyira, hogy nem lehet eldönteni, véget ért-e az álom vagy elkezdődött-e már az ébredés.

24. oldal

>!
Sippancs P

– Vannak olyan helyek, ahová elviszik a romákat.
– De tizedes, miért vitték el őket? – kérdezte Nancy. – Bár azt hiszem, ezt a kérdést még nehezebb megválaszolnia.
– Tudom rá a választ, madame – felelte a tizedes. – Azért, mert a világ megőrült, és mi őrjítettük meg.

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: II. világháború

Hasonló könyvek címkék alapján

Miranda Kenneally: Becsavart szerelem
Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye
Francisco X. Stork: Marcelo és az igazi világ
Benina: Rekviem a szivárványodért
Kalapos Éva: Kéz a kézben
Erdős István: Rajkó
Kibédi Varga Sándor: A tizenöt éves gerilla
Balázs Ágnes: Feladó: Fekete Szivárvány
Bódis Kriszta: Carlo Párizsban