A ​lepkeoroszlán 21 csillagozás

Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán

„Míg csak élek, rád gondolok, ígérem. Soha nem felejtelek el!” Bertie megment egy elárvult, fehér oroszlánkölyköt az afrikai prérin. A kisfiú és az oroszlán elválaszthatatlan barátok lesznek, csakhogy Bertie-t a szülei nemsokára bentlakásos iskolába küldik a távoli Angliába; az oroszlánt pedig eladják egy cirkusznak. Bertie megfogadja, hogy egy napon majd újra rátalál. Meg is tartja a fogadalmát, és a lepkeoroszlán gondoskodik róla, hogy barátságuk mindörökre felejthetetlen maradjon. Amilyen páratlan lény a lepkeoroszlán az állatok között, olyan páratlan ez a kis kötet a könyvek között – minden szívet megérint, felnőttét és gyerekét egyaránt.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
102 oldal · ISBN: 9789632450209 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa · Illusztrálta: Falcione Sarolta

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán

Nagyon aranyos könyv. Igazi kötelező olvasmánynak való. A barátság, a szeretet, a ragaszkodás, a ❤ követése időn és minden akadályon át. Olyan értékeket hordoz, ami nem lenne kárára az elkövetkező generációknak (sem).

Sippancs P>!
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán

Ez egy nagyon-nagyon szép és megindító történet volt. Mivel a borító alapján tízéves kortól ajánlják, kicsit tartottam tőle, de annyival több volt ez a könyv, mint egy átlagos mese! Szólt barátságról, szeretetről, szerelemről, elmúlásról, és ami a leginkább meglepett, az I. világháború harcmezejéről. (Ráadásul nem is kevés fejezetben.)
Csak ajánlani tudom!

Lynn>!
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán

Gyerekként biztos más szemmel olvastam volna, így elég hézagosnak tűnt a történet.
A vége pedig ijesztőnek.spoiler
Számomra ez a mondat nagyon fontos a regényből: „Tudod, nem szabad megszökni. Ki kell tartani, végig kell csinálni a dolgokat, megtenni, amit meg kell tenni, bármi legyen is az!”

Bea_Könyvutca P>!
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán

A Peaceful közlegény után megkerestem a könyvtárban és elolvastam Morpurgo összes magyarul megjelent könyvét. A Lepkeoroszlán egy megható, szeretettel teli ifjúsági regény. Bertie a kisfiú és a megmentett fehér oroszlánkölyök története, egymásra találásuktól életük végéig, egy kicsi misztikummal megfűszerezve. Egyszerű, gyerekeknek tökéletesen megfelelő nyelvezettel íródott, persze egy Anyuka (jelen esetben én) is nagyon élvezheti. :)

Morpurgo két másik könyvéről olvashatsz még itt:
Hhttp://konyvutca.blogspot.hu/2015/07/michael-morpurgo-h…

Uzsonna>!
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán

Egy szuszra elolvasható szívhez szóló történet állatokról, álmokról, emlékekről.

itsmemiles>!
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán

Bájos kis könyv, megható, és nem akar több lenni annál, ami. Tetszett.

clyme>!
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán

Milliószor olvastam már, de még mindig megérint. Meseszép történet, az ember észre sem veszi, de már a végére ért és még többet akar.
Mindig felnyitja a szemem arra, hogy egy emberi élet mennyire sokrétű és nehéz lehet a látszat ellenére, és hogy mennyire fontos is az, hogy emlékezzünk…

Radics_Végh_Ivett>!
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán

Nagyon szép történet a magányról és a kitartásról. Egy kisfiú és egy oroszlán barátságának története. Nincs benne semmi bonyodalom, egy gyerek is könnyedén megérti. Viszont van benne egy fajta reménykedés, hit abban, hogy bár háború van azért a mi szeretett hőseink élnek- túlélnek és újra találkoznak.

Lilii25>!
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán

Végigpityeregtem, de attól még szuper könyv, imádom. ♥

Beáta_Hendlein>!
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán

Nagyon szép történet, valós elemekkel. Igazán szívhez szóló, engem is megérintett. Annyira magával ragadó, hogy egy „lélegzetre” elolvastam.


Népszerű idézetek

Sippancs P>!

Azt az embert nevezik bátornak, mondogatta, aki legyőzi a félelmét.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bátorság
Sippancs P>!

– Tudod, tényleg bele lehet halni abba, ha valakinek megszakad a szíve.

54. oldal

itsmemiles>!

– Kék adoniszlepkék, ugye nem felejted el? – hallottam újra a hangot, egy valódi hangot, az öreg hölgyét. És most biztos voltam benne, hogy nem csak képzelődöm. – Kérlek, ügyelj rá, hogy fehér maradjon, ugye, megteszed? És ugye, gondolsz majd ránk néha-néha?
– Igen! – kiáltottam. – Míg élek, gondolni fogok rátok!
És ekkor, esküszöm, éreztem, ahogy a föld megremeg a lábam alatt egy távoli oroszlánüvöltéstől.

102-103. oldal

clyme>!

A lepkék csak rövid ideig élnek. Néhány csodálatos héten át vidáman csapongnak virágról virágra, aztán elpusztulnak. Hogy láthassa őket az ember, a megfelelő helyen kell lennie a megfelelő pillanatban. Énnekem is így sikerült megpillantanom a lepkeoroszlánt – történetesen éppen a megfelelő helyen voltam a megfelelő pillanatban. Nem igaz, hogy csak álmodtam volna. Nem, nem álmodtam, az egész történet valóságos volt, az elejétől a végéig. Igenis láttam a lepkeoroszlánt, ahogy ott kéklett és csillogott a napsütésben, egy júniusi délutánon, gyerekkoromban. Nagyon-nagyon régen. De nem felejtettem el. Soha nem is szabad elfelejtenem. Megígértem neki.

7. oldal, Fagydaganat és grízpuding

clyme>!

– Ne felejtsd el -mondta, és csontos kis kezét az enyémre fektette –, hogy az igaz történetek nem mindig úgy végződnek, ahogy az ember szeretné. Mit szeretnél: ha elmondanék neked mindent, úgy, ahogy igazából történt, vagy ha kitalálnék valamit, hogy ne szomorítsalak el?

48. oldal, Strawbridge

Sippancs P>!

Nem sokkal azután, hogy befejeztük, megérkeztek a lepkék. Észrevettük, hogy nyáron, eső után, amikor kisüt a nap, a pillangók – Kék Adoniszlepke a nevük, utánanéztem – seregestül érkeznek, hogy a szomjukat oltsák a mészkő repedéseiben összegyűlt esővízből. Ilyenkor a Fehér Hercegből lepkeoroszlán lesz, újra lélegzik, mintha élne.

94-95. oldal

Netti_10>!

Az ember néha hajlamos rá, hogy elfeledkezzék róla, de a nap mindig ott van a felhők mögött, és végül a felhők mindig eloszlanak.

15. oldal

Lynn>!

Tudod, nem szabad megszökni. Ki kell tartani, végig kell csinálni a dolgokat, megtenni, amit meg kell tenni, bármi legyen is az!

16. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Coraline
Michael Ende: A Végtelen Történet
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
Edith Pattou: Északfi
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
Neil Gaiman: A temető könyve
Sarah Mlynowski: Pipőke cipője
J. M. Barrie: Pán Péter