Melibonéi ​Elric (Elric Saga 1.) 37 csillagozás

Michael Moorcock: Melibonéi Elric

Bőre mint a napszította csont, hosszú tejfehér haja válláig ér. Finoman metszett arcából két karmazsinszín szem tekint a világra, pillantását lehetetlen sokáig állni. Alakja bölcsességet, hatalmat és rég elfeledett sötét tudást sugároz – ő az Arany Birodalom máguskirálya, az átkozott albínó herceg, ő Elric Melibonéi. Meliboné szigetkirályságán még dívnak az ősi rituálék, noha a faj hatalma már öt évszázada semmivé foszlott. Fényét, ragyogását az Új Királyságokkal folytatott kereskedelemből tartja fenn, no meg abból, hogy fővárosa Imrryr a világ kalandorainak kedvelt találkahelyévé vált. Lehet-e szakítani a rituálékkal és tradíciókkal csak azért mert nem használnak többet? Egyvalaki, akinek elég hatalma van még Elrichez képest is, úgy gondolja: nem. Azt jósolja, hogy Elric a birodalom bukását fogja okozni. S ezzel kezdetét veszi a tragédia, mely csak évek múlva tetőzik, ám valóban pusztulást és bukást hoz a világra. Miközben előkerül a legendás léleklopó vámpírkard is – a Viharhozó.

Eredeti mű: Michael Moorcock: Elric of Melnibone

Eredeti megjelenés éve: 1986

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1993
252 oldal · ISBN: 9637632131 · Fordította: Hoppán Eszter

Kedvencelte 5

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Arianrhod MP
Michael Moorcock: Melibonéi Elric

Igen, csalódtam. Tudom, hogy ez egy ősklasszikus fantasy, de az én ízlésemnek túl elnagyolt, nincs finoman kidolgozott jellemábrázolás egy szereplőnél sem, a történet alapjában véve sablonos, és iszonyú sok kegyetlenség, brutális és értelmetlen halál adja a fő lényegét.

Elricről bennem egyértelműen Hamlet idéződik fel, aki annyira humanista, hogy feszt tököl, mert erkölcsi aggályai vannak, és ezáltal mindenki meghal, még az is, aki nem bűnös, vagy főleg az. Csak az a baj, hogy ami a Bárdnál gyönyörű stílusban, kidolgozva elénk tárul a hős tépelődéséből, az itt egyáltalában nem ül. És nem morális dilemma az, ami szemet szúr, hanem a határozatlanság, ami egy uralkodó esetében – még ha mesebeli is, – végzetes hiba. Innetől kezdve végképp nem érdekel, mi történik a továbbiakban Elrickel.

A Sárkány-sziget mágiája végig jelen van a könyvben, ez tetszene is, ha rendesen kifejtette volna az író, ám nem tette. Szó van állandóan arról, hogy a sziget léte a mágiának köszönhető, de nem tudjuk meg, hogyan és miért. Időnként varázsolnak, az a legjobb az egészben, de egy varázslók lakta szigeten állandóan varázsolniuk kellene, nem? Nem vagyok jártas ezügyben a dolgokban, lehet, hogy tévedek, és ez egy remekmű. Az biztos, hogy szerepjáték forgatókönyvéül megteszi.

Be kell vallanom, biztosan a mítosz-őrület teszi, de egyedül „szimpatikus” szereplők a Káosz Ura és a tengeristen voltak. Csak elég kevés volt belőlük.

10 hozzászólás
>!
Isley P
Michael Moorcock: Melibonéi Elric

Melnibonéi Elric története közel olyan tetszetős mint Corum hercegé. Ő is az Örökkévaló Bajnok egyik reinkarnációja, nagy harcokban van része, sorsa összefonódik a Káosz Uraival. Bár Arioch itt sokkal kevésbé fajsúlyos még mint volt a Vörös Palástos Herceg esetében.

Jó regény egy kedvelhető főszereplővel és egy kissé átlagos riválissal, érdekes harcokkal, fordulatokkal és helyszínekkel. A mágia itt annyira nem központi még, és az egész talán nem is annyira átütő mint a Corum történetek voltak, de mindenképpen szórakoztató és remek kikapcsolódást nyújtó könyv.

A regény gyengéi szinte kizárólag a terjedelemre vezethetők vissza. Nagy valószínűséggel más lenne a véleményem, ha olvasható lenne magyarul mind a 11 Elric regény, vagy legalább az eredeti sorozat első hat kötete, mert ez az első regény csak a felvezetője volt egy hatalmas hős történetének.

3 hozzászólás
>!
ftamas
Michael Moorcock: Melibonéi Elric

Hamar sikerült ráhangolódni. Vannak hibái persze, de mégis sikerült hamar ráhangolódni.
Elric egyszerre erős és gyenge. A káoszhoz tartozik, de mégis tartózkodik tőle. Egyszerre bölcs és naiv. Jó volt újra elolvasni, de kíváncsai lennék, hogy az angol kiadás miért sokkal több oldal…

Sajnálom, hogy nincs meg. ( Igaz meg volt, de akinek kölcsönadtam, nem találta meg, később kiderült, hogy eladta antikváriumba… )

>!
pdaniel
Michael Moorcock: Melibonéi Elric

Fantasy klasszikus. Ha szereted a műfajt, előbb-utóbb kénytelen leszel elolvasni.

>!
kecske
Michael Moorcock: Melibonéi Elric

Nagy klasszikusként harangozta be nekem, olyan személy, aki maga sem olvasta, én persze egyből rákaptam, wow egy klasszikus amiről még csak nem is hallottam és fillérekért hozzá lehet jutni. Gyaníthattam volna…
… Egy klasszikusnak mondott könyvtől, sokkal többet vártam volna, no nem mondom nem voltak ötletes részei, néhol kifejezetten élvezhető, azonban nem hagyott maradandó emléket, már most, két nappal később egy-két momentum jár csak a fejemben. Ezt egy sokkal régebbi Conan novella űbereli. Azért nem is volt a legrosszabb, jobb mint egy-két történelmi regény. Fantasy területen viszont ez volt talán a legkevésbé jó amit olvastam. De nem tenném a rossz kategóriába. Valami volt benne, de az nem jutott el hozzám, talán mert hozzászoktam a hosszú történetekhez, hogy van időm elmélyülni benne. Így is, hogy iszonyat lassan haladtam vele, néhány napig tartott csak elolvasni.
Kétlem, hogy a következő részt elolvasnám, de fillernek tökéletes volt.
Ha épp semmi komolyra nem vágyik az ember, amiben el lehetne mélyedni, csak hogy kitöltse a szünetben az időt, arra alkalmas.

>!
Melani
Michael Moorcock: Melibonéi Elric

Igazi klasszikus, fantasy rajongóknak kötelező darab.

>!
Razide
Michael Moorcock: Melibonéi Elric

Gyerekkoromban nagy kedvencem volt Moorcock, de most az Elric saga első kötetét olvasva egyáltalán nem értem, mit ettem rajta. Ilyen csapnivaló könyvet ritkán látok. Ez a könyv méltatlanul szerepel a klasszikusok között. Moorcock egyszerűen nem tud írni. Képtelen összehozni egy normális karakterleírást, csapnivalók a leírások, a párbeszédek pedig halálra vannak ítélve a zavaros motivációk által.
Trónok harca kötetek után pláne csalódás ilyet olvasni.


Népszerű idézetek

>!
Finack

A legendák akkor a legjobbak, ha megmaradnak legendáknak, és nem próbáljuk igazolni őket.

203. oldal


A sorozat következő kötete

Elric Saga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

David Gemmell: Hollószív
David Gemmell: Legenda
Brian Staveley: A császár pengéi
Robert E. Howard: Barbárok és varázslók
Robert E. Howard: Kull király és az ősök
Fritz Leiber: Kardok és ördöngősség
Robert E. Howard: Almúria
Fritz Leiber: Kardok a halál ellen
Marion Zimmer Bradley (szerk.): Kardok és boszorkányság I.
Lawrence Watt-Evans: A baziliszkusz hatalma