25. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
38. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Télvíz ​idején (Riyria-krónikák 5.) 166 csillagozás

Michael J. Sullivan: Télvíz idején

KÉNYSZERŰ FRIGY KÉSZÜLŐDIK.
KETTŐS KIVÉGZÉS A RÁADÁS.
ÁM A KÉT TOLVAJNAK MÁS TERVEI VANNAK.

Az Új Birodalom olyan ceremóniával készül megünnepelni a Nemzetelvűek felett aratott győzelmét, ami örökre emlékezetes marad. A Télvíz-ünnepre időzítik a császárnő kézfogóját, no meg Degan Gaunt és a Melengári Boszorkány nyilvános kivégzését. Terveik szerint Modina ezt követően végzetes balesetet szenved majd, így az új császár ülhet a birodalom trónjára. Micsoda gyönyörű nap lesz az! Csak egy a bökkenő: Royce és Hadrian közben megtalálták a rég elveszett örököst.

A Télvíz idején a magával ragadó Riyria-krónikák ötödik kötete. A hatkötetes sorozatot írója egyetlen, eposzi magaslatokra törő történetként alkotta meg, amit külön epizódokra bontott. Az eredetileg magánkiadásban megjelent sorozatra felfigyelt egy nagy kiadó is, és az új kiadás révén az utóbbi évek egyik legsikeresebb új fantasyjévé vált.

Eredeti mű: Michael J. Sullivan: Wintertide

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Fumax, Budapest, 2014
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639861961 · Fordította: Matolcsy Kálmán
>!
Fumax, Budapest, 2014
352 oldal · ISBN: 9786155514272 · Fordította: Matolcsy Kálmán

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Royce Melborn · Hadrian Blackwater · Magnus


Kedvencelte 42

Most olvassa 5

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 98


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin
Michael J. Sullivan: Télvíz idején

Eljött ennek is az ideje, hogy öt csillagot adhatok Riyria egyik könyvére. Bevallom eddig nem volt a szívem csücske a sorozat, pedig próbáltam szeretni, de mindig hiányzott valami, ami ebben a részben megvolt. Mintha egy nagy felvezetés lett volna az eddigi négy könyv.
Ott álltam én is észak peremén, arcomba hullott a hó, hosszú percekre elidőztem Télvíz ünnepén. Csak néztem Aquesta csodás városát. Vajon tényleg meglesz az a kivégzés, akire, mindenki annyira vár? Remélem nem….!
Közben két kedvenc kalandor párosunk hamar külön utakra kényszerül, és próbálnak a miértekre választ találni. Valahogy mindig sikerül egy nehéz szituációból kikeveredniük, hol csellel, hol karddal és erővel. A történet egyre sötétebb lesz, de talán ezért is tetszett annyira.
Sok régi szereplővel találkozhatunk, többek közt Myronnal, akinek csak momentumai voltak, de így is képes volt mosolyt csalni az arcunkra. Kedvenc törpénk Magnus vagy épp Alrik király, de még sokan mások.
Új szereplők közül talán Csimbók és Breckton lovag volt akit megkedveltem, nekik fontos szerep is jutott a könyvben.
De persze mindig vannak olyanok akik keresztbe akarnak tenni hőseinknek, mint Saldur és Merrick.
Nagyon jól váltogatta Sullivan a nézőpontokat. Lassan kezd csordogálni a történet, és csak azt vesszük észre, hogy egyre több a történés, és a vége nagyon felgyorsul minden.
Azt hinnénk, hogy már teljesen ismerjük hőseinket, de most is tudott újat mutatni nekünk az író.
A vége fantasztikusra sikeredett, egyet tudok érteni az előttem szólókkal.
Langdon-hídon én is kapaszkodtam, és az én szívemből is kitéptek egy darabot..
Csavaros, fordulatos történet volt, szerelemmel, ármánnyal, csipetnyi mágiával, remek karakterekkel.
Köszönöm ezt a sakkjátszmát az írónak!
A borító meg csodálatos, néha csak néztem és forgattam a könyvet. Kíváncsian várom a folytatást és egyben a puzzle utolsó darabját.
Vajon bezárul a kör, és ugye nem fog nekünk mattot adni az író…?

>!
Ashriver
Michael J. Sullivan: Télvíz idején

Hőseink küzdelme tovább folytatódik. Látszólag a régensek nyertek és minden veszni vész, de két kalandorunknak más terveik vannak. Bár ebben a részben külön vannak, mégis egyként dolgoznak. Arista az egyik legerősebb női karakter a Riyria-krónikáiban, de Mondina törhetetlen jelleme és erős akarata, bátor jelleme felveszi vele a versenyt. Örülök, hogy Sullivan ilyen erős karaktereket hozott létre. Még meg kell említenem Amiliat, aki nem tartozott a kedvenceim közé gyengének vélt jelleme miatt, de a barátsága és hűsége, és a végén tanúsított bátorsága belopta magát a szívembe.
Hadrian a kedvenc karakterem, könyves álompasivá ért meg nálam. Ő szépen, lassan és magabiztosan indult el a szívem felé, és kitörölhetetlenül bevette magát oda. Nemes jelleme, és bátorsága és a laza humora mindent visz. Na meg az a fene ette makacssága…ha ő nem néz be hozzá, akkor ő sem fog! Na itt csapta a homlokomra, te jó ég :D
Royce….fuh, róla most inkább semmit nem írok, túl spoileres lenne, és…. csak annyit, hogy ő járja a legnehezebb és legsötétebb utat a vég felé. Remélem a végén a fényt választja.
Még meg kell említenem Gauntot…öcsém, mekkora paraszt! Remélem, ennyiből minden érthető.

>!
Lisie87 P
Michael J. Sullivan: Télvíz idején

A Riyria számomra egy kellemes fantasy „ponyva” , és mindig hozza a várt színvonalat és szórakoztatást.
Nem kell nagy dolgokra számítani, csak kényelmesen hátradőlni és élvezni a sorokat. Persze azért ebben a részben is aggódhattunk kedvenc hőseinkért. Itt most egész sokan kaptak szerepet, és a történet is szerteágazóbb volt. Aranyos szerelmi szálak alakultak, amiknek nagyon örültem. Színesítette a történetet.
A fél csillag levonást azért adom, mert olyan hirtelen lett vége, és kicsit olyan összecsapottnak éreztem. Olyan sokáig készült a könyv a fináléra, hogy ez a „csodálatos” és nem várt fordulattal való megmentés nekem furcsa volt. De ez legyen a legnagyobb problémám!!
Kíváncsi vagyok a végkifejletre! :) Nemsokára az is sorra kerül!

2 hozzászólás
>!
Briggan
Michael J. Sullivan: Télvíz idején

Az a legjobb ebben a sorozatban többek között, hogy mindegyik rész felülmúlja a másikat. Az öt könyvből eddig a Télvíz idején tetszett a legjobban. Hihetetlenül izgalmas volt, főleg az utolsó 150 oldal.
Örültem, sírtam, izgultam, idegeskedtem és még egy kicsit szerelembe is estem a szereplőkkel együtt.
Ebben a kötetben Amilia szála izgalmasabbra sikerült, bár megszeretnem még mindig nem sikerült.
Megkedveltem Sir Brecktont, érdekes karakter, remélem nagyobb szerepet kap a következő kötetben is.
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
Ennek a kötetnek olyan izgalmas volt a történetvezetése, hogy egy percig nem lehetett unatkozni.
10*

>!
Elhaym
Michael J. Sullivan: Télvíz idején

Riyria krónikák az a sorozat, ahol az újabb résznek mindig sikerül felülmúlnia az előzőt. Sullivan nagyon tud játszani az érzelmeinkkel, a szereplőket továbbra sem kíméli és meg tud lepni váratlan csavarokkal.

A legemlékezetesebb Télvíz ünnepe közeleg. Mindenféle gazdag népek jönnek a városba, hogy megnézzék Modina császárnő kézfogóját, majd a melengári boszorkány és a lázadó vezér kivégzését. A történet első felében az udvari élet, a szerelmi kapcsolatok és az érzelmek kapnak nagyobb szerepet, de végig érződik, hogy ez csak a vihar előtti csend, valami szörnyűség készülődik. Majd felpörögnek az események és a könyv vége nagyon ütős lesz.

A szereplők továbbra is imádnivalóak, a drámai pillanatok megrázóak, a cselszövések, harcok izgalmasak, a humor meg zseniális. Egy könyv engem ritkán tud megnevettetni, de a Riyria krónikáknak megint sikerült.
Bővebben:
https://elhaym.wordpress.com/2015/02/04/michael-j-sulli…

10 hozzászólás
>!
Fallen_Angel P
Michael J. Sullivan: Télvíz idején

Oldalszámra az egyik legrövidebb, de kétségtelenül a legütősebb rész. Eddig. Vajon mi jöhet még az utolsó részben? A Télvíz idején végig izgalmas és érdekes volt. Sullivan bedobott néhány olyan fordulatot, hogy csak pislogtam.

Az ünnepre összegyűlik a birodalom minden fontos és kevésbé fontos embere – esküvőre és kivégzésre jöttek. Az olvasó nyilván arra vágyik, hogy egyik se történjen meg, de a dolog nem olyan egyszerű. Hadrian a palotában az események középpontjában találja magát, és az eddigiek alapján elég nyilvánvaló, hogy ahol ő van, ott előbb vagy utóbb felbukkan Royce is.
A könyv vége az eddigi legdurvább függővég, úgyhogy csak akkor állj neki az olvasásnak, ha rögtön kéznél van a folytatás is.

5 hozzászólás
>!
Erzsébeth P
Michael J. Sullivan: Télvíz idején

Jó kis felvezető rész volt, minden elő lett készítve a végkifejlethez.

>!
mezei P
Michael J. Sullivan: Télvíz idején

Szóval próbálok nem indulatból.
Gondolom, attól jó egy regény – többek közt –, ha a szereplőket megszereted, azonosulni tudsz velük, együtt gondolkozol velük, együtt érzel velük, legyen szó akár fő-, akár mellékszereplőről. És ez egy jó regény. Ha fáj nekik, neked is fáj, az ő veszteségük a te veszteséged is. Most már csak az örömükre, boldogságukra várok. Hogy én is örüljek….

4 hozzászólás
>!
Hanaiwa
Michael J. Sullivan: Télvíz idején

Ezt újra szerettem. A Smaragdvihar se volt rossz, de nem hozta az első részek szintjét, kicsit mintha a fél könyv felvezető lett volna a későbbi történésekhez.
A Télvíz újra egy jó cselekményű, több szálon futó Sullivan remeklés.
Külön jó pont, az egész sorozatra nézve, hogy derék írónkat nem kapta el a „kivégzési láz”, még a legrohadtabb, legellenszenvesebb szereplőket is sokáig életben hagyja, és sokszor ráadásul az ő akaratuk érvényesül…akár az életben.
Várom a záró kötetet. Már. Most. Jöhet!

>!
Slezihr
Michael J. Sullivan: Télvíz idején

Egyre izgalmasabb ez a sorozat. :D Nem számítottam rá, hogy pont ez a rész lesz ilyen eseménydús, mivel ez a legrövidebb. Sok volt itt is az új szereplő, de az előző résszel ellentétben itt könnyen megszerettem őket. A vége felé nagyon meglepődtem, azt hittem boldogabb véggel zárul a könyv. Royce-t nagyon sajnálom, konkrétan vele együtt sírtam. Várum a folytatást. :)


Népszerű idézetek

>!
CaptainV P

A tolvaj egyetlen fürge mozdulattal talpon termett, aztán két lépés közben megtorpant és hallgatózott. Várt egy pillanatot, majd sebesen odasurrant a cellaajtóhoz, ami mögül a derengés jött. Lefeküdt, és a fülét az ajtó alatti repedéshez tapasztotta.
– Mit hallasz? – kérdezte a kalandor.
– Harcolnak – válaszolt nagy végtére a társa.
– Kik harcolnak?
– Nem hallom az egyenruhájuk színét – húzta el a száját gunyurosan a hallgatózó.

301. oldal

3 hozzászólás
>!
Luna_Iceshard

– Miért támadtak meg?
– Sokat ittak.
– Mifelénk a részegek rosszul énekelnek, és csúnya nőkkel hálnak. Nem támadnak rivális lovagokra, sem pedig udvari úriemberekre.

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hadrian Blackwater
3 hozzászólás
>!
Carun

– Hűha! – szólt elismerően Hadrian. – Gyávának nevezted azokat a lovagokat, és leringyóztad a hercegnőt!
– Igen – kacsintott Nimbusz –, de nagyon udvariasan tettem.

>!
Belle_Maundrell

A bátorságnak sokféle formája lehet. Például vitézség az is, ha az életet választjuk a halál helyett, főként, ha valamiféle veszteséggel is együtt kell élnünk. Vagy ha úgy döntünk, hogy mindent kockára teszünk egy nemes ügyért, amit nem szabad veszni hagyni. Bátorság rejtőzik a megadásban is, amennyiben ezzel biztosíthatjuk olyasvalami fennmaradását, ami túl értékes ahhoz, hogy elvesszen.

107. oldal, 8. fejezet - Sir Hadrian

Kapcsolódó szócikkek: bátorság
>!
Szilmariel

– Hogy kerülsz te ide? – Szinte nem is szavak voltak ezek, hanem puszta lehelet.
– Azért jöttem, hogy kiszabadítsalak. Csak hát nem megy valami jól.

273. oldal

>!
Mrs_Curran_Lennart P

A boldogság abból származik, hogy valami felé haladunk. Amikor menekülünk, az gyakran csak keserűséget hoz.

125. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– Rendben, szedd össze a holmid! Velem jössz Aquestába.
– Na és a tőr?
– Ígérem, hogy rád hagyományozom, amikor meghalok.
– Nem várhatok addig.
– Ne aggódj, ha ilyen sebességgel folytatom, nem kell soká várnod.

120. oldal, 9. fejezet - A Szelek Apátsága

Kapcsolódó szócikkek: Magnus · Royce Melborn
>!
Belle_Maundrell 

– Épp ideje, hogy ideértél. Már azt hittem, hogy meglógtál, és itt hagytál.
– Fontolgattam, de aztán eszembe jutott, hogy Magnus lesz az esküvői tanúm, és így nem maradt más választásom.

283. oldal, 17. fejezet - Minden elsötétült

Kapcsolódó szócikkek: Hadrian Blackwater · Royce Melborn
>!
Belle_Maundrell 

Miért nem törődünk most a jelen gondjaival, és hagyjuk, hogy a jövő megírja magát?

86. oldal, 6. fejezet - A palota

>!
Manamis_Life 

Az istenek – ha tényleg léteztek –, gyűlölték a boldogságot.

112. oldal


A sorozat következő kötete

Riyria-krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer A. Nielsen: The False Prince – A hamis herceg
Fritz Leiber: Kardok és ördöngősség
Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai
Brandon Sanderson: Ködszerzet – A korok hőse
J. Goldenlane: Isteni balhé
George R. R. Martin: Kardok vihara
Anne Rice: Lestat, a vámpír
V. E. Schwab: Viszály
Margaret Weis: Lélekkovács
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az aranyszemű mágus sárkányai